Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Etablissemangets journalister bör granska makten inte smutskasta alternativmedier

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 september 2015
- Torbjörn Sassersson

Torbjörn SasserssonDEBATT. Canal 2nd Opinion skriver i artikeln:“Ett omritat medielandskap i krig” om hur gammelmedierna försöker klamra sig fast vid sina tidigare ohotade positioner som nyhetsförmedlare och folkbildare. Nu känner sig dessa hotade av alternativmedier som kan bli framtidens nyhets- och public service-kanaler, men istället borde journalisterna koncentrera sig på sitt kärnarbete.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 16:16, 24 sep 2015

Naturligtvis hotar inte alternativmedier mainstream-medierna. Det yttre hotet är inbillat. Det enda som verkligen hotar de etablerade nyhets- och public service-kanalerna är deras ovana att rutinmässigt vinkla och till och med ljuga för sina läsare och tittare. Hur det dras valser avslöjas dagligen inom bloggosfären. Många skribenter och analytiker off-mainstream har idag förmåga att nå massorna med mer pålitlig information och de har järvheten att utmana “åsiktskorridårskapen”. Nuförtiden svider det i magen på journalisterna i gammelmedierna och man vill ge igen.

“Skeptiker” vill etablera en koppling mellan alternativmedier och fascism, rasism samt högerextremism

Problemet som alternativmedier nu upplever är därför de etablerade mediernas smutskastningsförsök. De försöker koppla alternativmedier till fascism, rasism och högerextremism i desperata försök att försvara sitt eget existensberättigande.

Ett exempel är några tweets där en viss Per Köhler försöker att förstöra ryktet för NewsVoice och alternativmedier. Jag väljer att klippa in ett par skärmdumpar från en Twittersida nedan för att ge exempel på vad Per Köhler (och en Johan Nilsson) sprider för rykten.

Dump nr 1:

Per Köhler tweets om NewsVoice

Dump nr 2:

Hanna Brus om rasism och alternativmedicin

Kommentar

Som redaktör för NewsVoice och som privatperson umgås jag med flera kulturer. Jag bygger ständigt nya kontakter i olika länder. Jag är även gift med en färgad kvinna från Kamerun och vi har självfallet ett mixat barn. Här finns ingen rasism.

Den första och absolut vanligaste frågan jag får när jag för nya bekanta berättar om min relation med min fru är: Hur träffades ni? Jag brukar svara som det var, vi träffades på ett bröllop i Sverige. Då får jag alltid en förvånad blick.

Jag brukar därför ibland ironiskt fråga om de trodde jag använt “fruimporten” i Afrika och ofta får jag ett jakande svar! Jag dömer inte dessa fördomsfulla svenskar eftersom de är mina vänner och jag vet att de inte menar något illa. De är bara lite felprogrammerade i synapserna.

Canal 2nd Opinion

Så här skriver Canal 2nd Opinion om den typ av ryktesspridning som Per Köhler torgför:

“Canal 2nd Opinion är liksom NewsVoice alternativmedia. Vi intervjuar personer och lyfter frågor som annars inte skulle komma i närheten av en TV-studio. Genom det serverar vi en ”alternativ” verklighet, men detta gör oss inte till en del av det högerextrema ”alternativmedia” som just nu diskuteras. Vi vill främja mångfalden, inte inskränka den.”

Canal 2nd Opinion analyserar även vilka de etablerade journalisterna egentligen är.

“De flesta etablerade journalister som beskriver vår verklighet idag är välbärgade svenskar som bor i Stockholms innerstad. En undersökning som Institutet för mediestudier gjort visar att nästan hälften av Sveriges journalister bor i Stockholms län, en tredjedel i Stockholms stad. De umgås i snäva kretsa och det finaste betyget en journalist kan få, är när ens gärning tas upp av många andra etablerade medier. De som får lön för att beskriva verkligheten idag, är alltså en lite grupp med snäva ramar som gillar att dunka varandra i ryggen.”

Citaten sammanfattar situationen. Frågan är hur etablissemangets medier och deras journalister ska ta sig ur sina skyttegravar, lämna det självgoda ryggdunkandet och börja arbeta i fred med de nya medierna. Alternativmedierna är inte ens deras problem.

Problemet är en värld som sjunker ner i ett träsk av dålig moral, effektiviseringsneuros, evig tillväxt, globala likriktande agendor, storindustrimentalitet, övervakningspsykos och bristande medmänsklighet. Det är den tredje statsmaktens (mediernas)arbete, att granska maktens metoder.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Public Service granskas

 

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq