Etablissemangets journalister bör granska makten inte smutskasta alternativmedier

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 september 2015
- Torbjörn Sassersson red.

Torbjörn SasserssonDEBATT. Canal 2nd Opinion skriver i artikeln:“Ett omritat medielandskap i krig” om hur gammelmedierna försöker klamra sig fast vid sina tidigare ohotade positioner som nyhetsförmedlare och folkbildare. Nu känner sig dessa hotade av alternativmedier som kan bli framtidens nyhets- och public service-kanaler, men istället borde journalisterna koncentrera sig på sitt kärnarbete.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 16:16, 24 sep 2015

Naturligtvis hotar inte alternativmedier mainstream-medierna. Det yttre hotet är inbillat. Det enda som verkligen hotar de etablerade nyhets- och public service-kanalerna är deras ovana att rutinmässigt vinkla och till och med ljuga för sina läsare och tittare. Hur det dras valser avslöjas dagligen inom bloggosfären. Många skribenter och analytiker off-mainstream har idag förmåga att nå massorna med mer pålitlig information och de har järvheten att utmana “åsiktskorridårskapen”. Nuförtiden svider det i magen på journalisterna i gammelmedierna och man vill ge igen.

“Skeptiker” vill etablera en koppling mellan alternativmedier och fascism, rasism samt högerextremism

Problemet som alternativmedier nu upplever är därför de etablerade mediernas smutskastningsförsök. De försöker koppla alternativmedier till fascism, rasism och högerextremism i desperata försök att försvara sitt eget existensberättigande.

Ett exempel är några tweets där en viss Per Köhler försöker att förstöra ryktet för NewsVoice och alternativmedier. Jag väljer att klippa in ett par skärmdumpar från en Twittersida nedan för att ge exempel på vad Per Köhler (och en Johan Nilsson) sprider för rykten.

Dump nr 1:

Per Köhler tweets om NewsVoice

Dump nr 2:

Hanna Brus om rasism och alternativmedicin

Kommentar

Som redaktör för NewsVoice och som privatperson umgås jag med flera kulturer. Jag bygger ständigt nya kontakter i olika länder. Jag är även gift med en färgad kvinna från Kamerun och vi har självfallet ett mixat barn. Här finns ingen rasism.

Den första och absolut vanligaste frågan jag får när jag för nya bekanta berättar om min relation med min fru är: Hur träffades ni? Jag brukar svara som det var, vi träffades på ett bröllop i Sverige. Då får jag alltid en förvånad blick.

Jag brukar därför ibland ironiskt fråga om de trodde jag använt “fruimporten” i Afrika och ofta får jag ett jakande svar! Jag dömer inte dessa fördomsfulla svenskar eftersom de är mina vänner och jag vet att de inte menar något illa. De är bara lite felprogrammerade i synapserna.

Canal 2nd Opinion

Så här skriver Canal 2nd Opinion om den typ av ryktesspridning som Per Köhler torgför:

“Canal 2nd Opinion är liksom NewsVoice alternativmedia. Vi intervjuar personer och lyfter frågor som annars inte skulle komma i närheten av en TV-studio. Genom det serverar vi en ”alternativ” verklighet, men detta gör oss inte till en del av det högerextrema ”alternativmedia” som just nu diskuteras. Vi vill främja mångfalden, inte inskränka den.”

Canal 2nd Opinion analyserar även vilka de etablerade journalisterna egentligen är.

“De flesta etablerade journalister som beskriver vår verklighet idag är välbärgade svenskar som bor i Stockholms innerstad. En undersökning som Institutet för mediestudier gjort visar att nästan hälften av Sveriges journalister bor i Stockholms län, en tredjedel i Stockholms stad. De umgås i snäva kretsa och det finaste betyget en journalist kan få, är när ens gärning tas upp av många andra etablerade medier. De som får lön för att beskriva verkligheten idag, är alltså en lite grupp med snäva ramar som gillar att dunka varandra i ryggen.”

Citaten sammanfattar situationen. Frågan är hur etablissemangets medier och deras journalister ska ta sig ur sina skyttegravar, lämna det självgoda ryggdunkandet och börja arbeta i fred med de nya medierna. Alternativmedierna är inte ens deras problem.

Problemet är en värld som sjunker ner i ett träsk av dålig moral, effektiviseringsneuros, evig tillväxt, globala likriktande agendor, storindustrimentalitet, övervakningspsykos och bristande medmänsklighet. Det är den tredje statsmaktens (mediernas)arbete, att granska maktens metoder.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Public Service granskas

 

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Betr bl a Julius kommentar:

  Därför växer skaran av dem som vänder sig till pålitliga källor som NewsVoice – t o m olika myndigheter ..och det är ju positivt!

  Det blir fler och fler droppar på den där stenen!! 😉

 • Alla dessa som attackerar Newsvoice ocn andra allternativ medier är hejdukar för NWO och detta är en gammalt startegi att smutskasta sina rivaler och då de äger alla mainstream media de har möjlighet att köra hård och falsk propaganda mot alla som vågar ha en annan uppfattning.Det spelar ingen roll om de själva ser att ljögnet syns mer och mer,de kör på endå tills folk börjar tror på deras lögner,så fungerar det,om ett lögn upprepas många gånger till slut kommer det betraktas som sanning eftersom folk är för bekväma att leta efter sanning.Därför fortsätter alla dessa lögnpropaganda i alla mainstream media.

 • VoF har en fruktansvärd diskussions stil som i hög grad går ut på ryktesdestruktion, och det är rena motsatsen till en vetenskaplig diskussion. De vill gärna att de som inte har samma åsikter som VoF tystnar.
  Se t ex deras “förvillarpris”, som delas ut till människor.
  Den vetenskapliga synen är att kritisera felaktiga ideer, och att påvisa att ideerna är felaktiga, men det är inget för James Randis och Dan Larhammars lärjeungar.
  VoF agerar i princip mot yttrandefriheten, när de bekämpar forskare, som vid sidan av sin forskning ägnar sig åt religiösa funderingar.
  Som gammal ateist är det viktigt att diskutera religion, utan att diskriminera religiösa
  mämnniskor. Hur skall man annars begära av religiösa, att de respekterar ateisters avsaknad av gudstro t ex.
  Larhammar och VoF är starkt inriktad på att läkemedelsindustrins inflyttande över
  samhället skall stärkas, och de är INTE intresserad av att diskutera bristerna och kriminella
  handlingar hos läkemedelsindustrin.
  Därför bör deras verksamhet belysas noga.
  De äe mycket oseriösa.

 • Det behövs en genre med alternativ som producerar positiva nyheter och goda exempel. Detta för att komma ur den bedövande, rädsloskapande apatin som folk hamnar i.

 • Kenneth, sök på fruimporten, inget roligt begrepp.

  Leif, bra idé, men de vågar inte eftersom de vet att de inte får sista ordet/sista repliken.

  Medierna läser NewsVoice och hämtar ibland inspiration för egna artiklar. Se knappen nedan i sidfoten på NewsVoice alla sidor: “Vilka medier besöker NewsVoice?”. Där redovisas vilka som är inne och vad de läser. Du kan även se vilka myndigheter som läser NV. Se länken nedan: “Vilka myndigheter läser NewsVoice?”.

  Dagens medieskörd fram till kl 11:55 (se även exakt vad de läser på länkarna)

  newsvoice.se * 2015-09-08 09:19 Norrköpings Tidningar AB
  newsvoice.se * 2015-09-08 08:35 Sveriges Radio AB
  newsvoice.se * 2015-09-08 07:49 Göteborgs-Posten
  newsvoice.se * 2015-09-08 07:02 Norrköpings Tidningar AB
  newsvoice.se * 2015-09-08 06:24 Sveriges Radio AB
  newsvoice.se * 2015-09-08 06:24 Sveriges Radio AB

  Dagens myndighetsskörd fram till kl 11:55

  newsvoice.se * 2015-09-08 11:52:12 – Försäkringskassan
  newsvoice.se * 2015-09-08 10:53:28 – Kriminalvården
  newsvoice.se * 2015-09-08 10:50:47 – Kriminalvården
  newsvoice.se * 2015-09-08 10:07:10 – Riksdagen
  newsvoice.se * 2015-09-08 10:04:36 – Kriminalvården

 • En mycket bra sammanfattning av läget.

  Fler och fler är trötta på fjantmedia som tycks lägga största krutet på att få så många knapptryckningar på meningslösa Youtube klipp. Ytliga webbreportrar och icke pålästa skrivande journalister. Det börjar falla nu.

  Man kan se liknande scenario nu som med vaccin, alternativ medicin, LCHF, chemtrails. VoF och kolloidalt silver. Man smutskastar och får tung kritik tillbaks, och avståndet vidgas än mer mellan journalistik som inte håller måttet och den vanliga medborgaren. Man har inte lärt sig och kommer även här att springa rakt in i väggen. Det har skapats en folklig opinion mot traditionell media. Man tar själv reda på sanningen och accepterar inga påhopp. Traditionell media har inte börjat förstå än att man inte kan sprida sin destruktiva propaganda längre, och har i alla tider haft makten att beskriva verkligheten som man själv tolkar den. Det är slut nu.

  Det här är en bra utveckling och alla bör på alla sätt stödja alternativ media mot dessa stor jättar för att visa att alternativ media och medborgarjournalistik är vägen vi ska följa.
  Visa ert missnöje mot dem och hjälp till att sprid den väg som är ofrånkomlig. Blogga, lägg ut på era Facebook och twitter. En era är all för journalistik som inte görs för befolkningen, utan går maktens och elitens ärenden och försök till att forma in oss i en allt mer sluten och kontrollerad värld.

  Jag väntar och hurrar för den utvecklingen.

 • @Red

  “Fruimporten” ? Har jag aldrig hört talas om.

  Är själv gift med en kvinna från Etiopien och vi har två söner.

 • Det mest sorgliga och det största problemet är inte ryktesspridning. Det är istället den vanliga människas behov av att sortera allt i olika fack och det som går utanför ramen FÖRDÖMS! Om den vanliga människan inte hade behov av att fördömma så skulle all ryktesspridning rinna ut i sanden och då skulle man kanske inte behöva ägna en massa energi åt ryktesspridarna och försvara eller förklara sig.

  Etiketter som Torbjörn nämner är till för att man inte ska våga att undersöka SANNINGSHALTEN i historieskrivning och den så kallade evidensbaserade vetenskap. Gör man ett försök blir man stämplad. Rädsla och girighet styr världen.

 • Det vore kanske klädsamt att bjuda in dom till att skriva en artikel om alternativmedias och NV:s relationer och kopplingar till olika ismer. Då for dom ju också gott utrymme till att
  redovisa referenser som stöder deras funderingar. I Twitter är det dåligt med plats.

  Sträck på dej TS dom redovisar att dom läser NV. Kanske blir det som med vattendroppen och stenen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *