Mobilen spårar dig var 25:e minut dygnet runt

publicerad 4 september 2015
- av Torbjörn Sassersson red.

amerikansk militär

Dagens Nyheter har gjort en intressant undersökning som chockerande visar att den som använder mobiltelefon blir positionerad var 25:e minut dygnet runt oavsett om användaren ringer eller inte. Trots att detta inte är en nyhet för många är det lätt att glömma hur våra liv kartläggs varje dag, året runt.

En DN-reporter fick unik tillgång av Tele2 till den centrala databasen för sitt eget abonnemang. För första gången kan omfattningen av övervakningen redovisas exakt.

Undersökningen visar att reporterns geografisk plats registrerats över 10.000 gånger under sex månader. Sedan 2012 är mobiloperatörerna skyldiga att spara data i sex månader. Appar och internettjänster kopplar upp sig i bakgrunden och även denna information lagras i data­basen.

Dina resor med bil eller tåg plottas upp längs hela färdrutterna. Databasen avslöjar var du varit på möten och var du sover.

Patrik Fältström som är en av Sveriges främsta internetexperter och har suttit i regeringens IT-råd säger till DN:

“Det är det här som är det farliga med datalagringsdirektivet, och anledningen till att det måste vara korrekt utformat. Vi är flera som har försökt säga detta i åratal”.

DN avslutar sin artikel med orden:

“Lagen som kräver loggningen har varit omstridd. Den bygger på EU:s datalagringsdirektiv som drevs igenom för nästan tio år sedan, delvis pådrivet av terrorattackerna i Madrid 2004. Förra året slog EU-domstolen fast att direktivet strider mot de mänskliga rättigheterna och ogiltigförklarade det. Då var de svenska lagarna dock redan införda.”

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Crestock.com

Källa: Mobilen spårar dig – överallt – Dagens Nyheter