Vita maktmediernas kamp mot högersajter blandas samman med alternativmedia

publicerad 2 september 2015
- Torbjörn Sassersson red.

Bonnierhuset

Torbjörn Sassersson - True ScienceLEDARE. Rubriken är medvetet provocerande för att väcka till eftertanke. Bakgrunden är den pågående bataljen där Bonnierägda DN och Expressen simultant bekämpar en enskild fd DN-anställd, högersajter och alternativmedier. 

Text: Torbjörn Sassersson, uppd kl 10:40, 3 sep 2015 | Bild: Bonnierhuset (retuscherat) – Originalfoto: Holger Ellgaard, Wikimedia Commons, (licens: CC BY-SA 3.0)

Journalisterna Niklas Orrenius (Expressen, numera DN) och Annika Hamrud (frilans bla för Expressen) är två journalister som senaste tiden gyttjebrottats med högerkvinnan och tidigare DN-journalisten Barbro Jöberger alias Julia Caesar. I denna invektivfyllda konflikt passar man alltså på att blanda ihop högerextremism med alternativmedia. Taktiken handlar om att gammelmedierna forcerat försöker koppla samman högerextremism, rasism och antisemitism med nya nätmedier/alternativmedia. Det är dock bara en desperat söndra-härska-taktik för att vidmakthålla sina egna maktpositioner.

DN och Expressen styrs av vita människor

Jag betraktar i denna artikel DN och Expressen som exempel på vita maktmedier eftersom de styrs av vita människor. Det finns inga färgade/svarta personer i ägarbolagens styrelser (se relaterat nedan). Där finns bara vita män och kvinnor. DN och Expressen är maktmedier eftersom de har opinionsbildningsmakten i antalet läsare räknat. Tidningarna utnytjar denna vita maktposition för att bestämma vad som gäller, vem som är snäll eller dum, vem som är god svensk, vad som är bra journalistik och vad alternativmedia ska vara.

NewsVoice är ett alternativmedia, men nättidningen är varken ett vitt maktmedia eller ett högermedia utan intar en fri position för att betrakta omvärlden. Vi tar avstånd från: högerextremism, vänsterextremism, antisemitism, sionism, antisionism, islamofobi, rasism, mittenextremism, ISIS-ism/IS-ism, USA-ism, Obama-ism, Usama-ism, NATO-romantisism, Putinism, socialism, kommunism, korporativism, transhumanism, nyateism, scientism, skeptisism, vitism, svartism, gulism, feminism/maskulism [om det skapar konflikter mellan könen], stäng/öppna-alla-gränser-fanatism och andra fiskstim där alla simmar likadant åt samma håll som robotar som är existentiellt rädda för utanförskap och icke-tillhörighet.

Då var det sagt. Fick jag med allt elände?

Jag hoppas att alla andra nya nätmedier och alternativmedier försöker inta samma neurosbefriade position alternativt slutar hymla om någon specifik tillhörighet till någon särskild neuros. Kom ut ur era garderober och ställ självdiagnos innan någon annan gör det åt er eftersom nu försöker de vita maktmedierna gör det, big time. Det är bråttom. Maktmedierna försöker cementera historia.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice

Relaterat

Styrelsen i AB Kvällstidningen Expressen (se funktioner), upplaga: 164 600/dag (2014 inkl. GT och KvP)

Styrelsen i AB Dagens Nyheter (se funktioner), upplaga: 285 700/dag (2011)

Styrelsen i Bonnier AB (se funktioner)

Expressen: Hon är Julia Ceasar

Neo: Kommentar till debatten om bojkott mot DN

NewsVoice: Marika Formgren: ”DN har förklarat krig”

Journalisten: Mordhot mot DNs Niklas Orrenius

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Apropå överskriften:
  En vaken person ansluter sig inte blint till vare sig ett vänstermedium eller högermedium. Den som själv har synförmåga kan se sanningar var de än befinner sig, i vilka media som helst.
  Gammelmedia tror att allt är uppdelat i höger och vänster och får naturligtvis problem med media, som går utanför dessa gränser. Ett sådant medium måste de då naturligtvis tvinga in i någon sida för att kunna handskas med det.

  • Viveca
   Instämmer, vämster-högerskalan är delvis en avledande manöver för att vi inte ska rikta blicken mot dem som aldrig kan väljas bort i demokratiska val.

 • Lotta, dom “goda” har alltid varit farliga, men jag håller helt med dig.

  Dom “goda” omdefinierade i strid med krigets lagar miljontals fångar till “Disarmed Enemy Forces” (jmf dagens begrepp “unlawful combatants” / “unprivileged enemy belligerents”), vilket juridiskt ansågs ursäkta WW II Rhine Meadow Death Camps, totalt arton sådana, med förfärliga förhållanden där folk fick mindre än en tredjedel av den mängd mat som krävs för att överleva, och inte heller fick skydda sig för väder och vind, och dog som flugor. Det påstås att över 1,5 miljoner tyskar dog i liknande läger, kanske inte alla just i dessa arton då det även fanns sovjetiska läger.

  Men dessa brott fick ej nämnas i den senare krigsbrottstribunalen. Därför har vi i dag den lika olagliga termen “unprivileged enemy belligerents”, med flera. Och dom “goda” här i Sverige “vet” vilka som här “saknar allt människovärde”. Det bara fortsätter, om aldrig dom “goda” ställs till svars för vad de “av ren godhet” ställer till med.

  • De “goda” segrarmakterna såg också till att judar inte togs emot från nazi-ockuperat område där de “godas” sponsrade torped härskade. Just med avsikt att senare kunna demonisera Tyskland. Det fanns också planer efter WW2 av typen beröva dem ett eget land. Att kastrera alla tyskar.
   Tyskar som alltså själva försökt störta Hitler hösten 1938 men där de “goda” grep in och räddade Hitler kvar vid makten. Och där en utländsk finans och företagselit var orsaken till alltsammans. Precis som nu.

 • Jag är uppriktigt skitskraj för dom “goda” numera. Man försöker lägga beslag på “godheten” sedan projicerar man helt skamlöst ut “hat” och”mörker” på dem som inte håller med.
  Debatten med sina hysteriska övertoner appellerar till reptilhjärnan och de som fortfarande kan uthärda paradoxer och se gråskalor anses snart tillhöra “hatarna” dom med.
  Sverige håller på att slitas sönder, och media ser till att pressa situation mer och mer….
  Att dom samarbetar med researchgruppen som “tycker våld är kul” och uttalat stolta över att vara “Stasi”. Demokratin är hotad framförallt av dem som självrättfärdigt påstår sig värna den men som genom sin maktposition kan göra livet till ett helvete för dissidenter.
  Man hänger ut en 70 årig hjärtsjuk kvinna som kritiserar makten och invandringspolitiken …men värnar så “fint och humant” unga mäns integritet, män som begått gruppvåldtäkt med dödlig utgång. Jag ser inte logiken här. Verkliga allvarliga problem göms i snö samtidigt som man med skitviktig uppsyn sitter i sandlådan och kastar sand som småungar.
  Mina invandrarvänner är lika oroade som jag över hur media och politikerna mörkar och polariserar på detta vis. Dom sliter sitt hår och undrar hur naiva svenskar kan vara!

 • Tommy Hansson. När jag diskuterat sionism med vänner av judisk härkomst menar vissa att sionism inte alls måste kopplas till ett erkännande av det judiska folket dess rätt till ett nationalhem. Det erkännandet behöver inte ens en ism eftersom det redan är så självklart att alla människor har rätt till ett hem och ett eget land.

  Vi behöver ju inte heller särskilt erkänna svenskism och sedan skapa begreppet antisvenskism för att attackera alla som motsätter sig svenskars åsikter. Om jag tex ifrågasätter bakgrunden till självmordsbombningen på Drottninggatan i Stockholm, är jag då antisvenskist på samma sätt som en viss Expoman hävdade att den som ifrågasätter den officiella 911-kommissionens rapport automatiskt är en antisemit?

  Så kallade sionister lär inte heller ha en djupare tro eller ingen tro alls, vilket skiljer dem från det judiska. Jag tror på Jesus.

  Om man ska leta antisemitismkoppling är det busenkelt. Du har kanske en granne som är antisemit, alltså har du en koppling till antisemitism eftersom det är din granne. Nu måste du flytta för att inte kunna bli anklagad för antisemitism. Innan du flyttar in i nästa bostadsområde måste du gå ut med en enkätundersökning till alla grannar för att kontrollera dem. Hur stor radie måste det vara runt din bostad för att du inte ska kunna bli anklagad för koppling till antisemitism? 500 meter?

  Om en antisemit därefter flyttar in i ditt nya bostadsområde är du då skuldfri eller måste du flytta igen? Om du inte flyttar tillräckligt snabbt, finns det då skäl att misstänkliggöra dig för glidning mot antisemitism?

  Vi har även principen “six degrees of separation”. Enligt den hypotesen är alla människor kopplade till varandra i max sex steg. Det betyder att alla människor på jorden har antisemitiska kopplingar.

  Nu har jag med ett logiskt resonemang bevisat att du är en antisemit. Hur ska du nu försvara dig? Kom ihåg att stämpeln gäller dig hela livet oavsett om du hävdar din oskyldighet.

  Du får inte ifrågasätta mig eftersom du då även en antisvenskist.

  [humor]

 • Raphael, lydmedierna hänger visst ut en hel del och dömer på så sätt brottsmisstänkta innan rättegång. Dessutom så dömer en hel del myndigheter till påtagliga och kännbara straff innan saken prövats i domstol UTAN BEVIS, för brott som inte ens är rubricerade som brott under brottsbalken. PK-media sysslar med en hel del hatbrott själva, och tar sig rätten att definiera vad som är humant, och vad om inte är det, vilka som det är rätt att mobba OCH hänga ut offentligt, för de har definierat sina offer som onda, där man kan göra inskränkningar i demokratin och hiva mänskliga rättigheter över bord.

  Vi lever för tillfället i en extremt polariserad miljö de de etablerade, som får både lön och statligt stöd, som inte gör sitt arbete att granska makten eller att vara oberoende. Jag håller dem lite mer ansvariga än många alternativmedierna som många arbetar gratis och inte gör anspråk på att vara vare sig objektiva eller maktgranskande, men som många ända är, i alla fall i jämförelse med våra statliga eller Bonnierägda medier.

  Tonen har blivit mycket infekterad och mycket farlig. Jag för diskussioner dagligen med folk i andra länder och med utlandssvenskar, och tonen och respekten finns där, människor emellan, fast vi kan ha diametralt olika åsikter/erfarenheter/bakgrund.

  Jag ser början till inskränkningar i demokratin och yttrandefriheten och införandet av en diktatur för att tysta de “onda” som har “fel” åsikt, bara för att man buntar ihop maktkritik, kritik av bankfenomenet, kritik av våra “förtroendevalda”, en önskan att leva på ett annat sätt än vad samhället har uppfostrat oss till sedan dagis (vilket inte alls alltid är bra värderingar, snarare enormt inskränkt) eller annan nyanserad och berättigade iakttagelser över samtiden och vår historia, som inte är sanktionerad och godkänd av historiens vinnare, även konspirationsanalytiker till EN bunt onda, bruna, mörka krafter som sitter i sina stugor hatar och är rasister och nazister, antisemiter och förintelseförnekare.

  Vi har fastnat i “2-lägers-fällan” där det gäller att ha rätt, diskreditera “motparten” så mycket som det går, och så ägnar sig alla åt dessa 2 begränsande läger och krigar mot varandra, vilket är PRECIS vad som den verkliga makten vill. Demokrati eller diktatur. (Vi kan inte längre tänka utanför ramen att det kanske skulle kunna finnas ett 3:dje alternativ, fast det kan det ju givetvis. 1000 och fler alternativ.)

  Det kommer tyvärr sluta med att de “goda”, med makt, i all sin välvilja, kommer att vara de som till slut begår de värsta brotten mot mänskligheten och motreaktionen mot det kommer att vara enorm. De utsatta människorna i Sverige som har straffats och förnedrats ökar för var dag, samtidigt som deras erfarenheter tystas ner, totalt ignoreras. En stor del av folket som våra förtroendevalda ska REPRESENTERA.

  Min förhoppning är att detta inte sker, utan att det blir eftergifter från alla läger och att makten kliver tillbaka och att folket återtar sin sanna rätt och kraft. Men det jag ser och känner i samhället nu, så verkar det inte så.

  Tack Torbjörn för att du kan tänka utanför de 2 läger vi ska vallas in i. Tur att du inte nämnde anarkism och voluntarism för då hade jag dumpat dig. 😉 (Skoja bah.)

 • Raphael Mabo
  De du kallar högerextrema visar foto och namn som protest mot att etablissemanget enligt dem gör tvärtom dvs diskriminerar omvänt. De hävdar att våldtäkter ökat dramatiskt pga du vet vad. Jag vill inte ta ställning i sakfrågan men anser att detta inte kan tystas ner om det är sant. Det bör naturligtvis diskuteras på ett ansvarsfullt sätt men inte döljas.
  Tommy Hansson
  Din definition av begreppet Sionism/Zionism täcker inte allt som sker under den rubriken.
  Att inte få vara antizionist är som att inte få vara antinazist. Zionism och nazism har likheter ifråga om hänsynslös självrättfärdighet och till det kan läggas att zionisterna har uppvisat betydligt större lömskhet. By way of deception…

 • I senaste Rapport i kväll var samma tema uppe till debatt på ett kontroversiellt sätt, vilket känns anmärkningsvärt. Samspel DN och SVT? Kommentar vore önskvärt av NewsVoice – eller kanske av författaren Bertil? Med anledning av debatten om och med Julia Caesar

 • Hur som helst, mordhot är bara för mycket och skapar bara mörker och obehag.
  Jag är helt övertygad om att den jagade inte befattar sig med mordhot överhuvudtaget!
  För egen del har jag ingen sympati för medier som jagar enskilda personer för att den enskilda enligt dem har felaktig åsikt.
  Jag ser det som åsiktsstyrning om syftet är att ge igen officiellt. Den här asyl-frågan är så infekterad i och med att den etablerade synen vill hamra ut att SD är rasister. Jag tror det ligger mer bakom SD opinions-siffror. Välfärden har urholkats så till den milda grad, så många har ledsnat, vilket Jöberger nog har rätt i.

 • OK. Intressant text och initiativ. Men ni kan knappast ta avstånd från allt ni säger er ta avstånd ifrån på riktigt. Då finns ju knappt något kvar att tro på. Sionism, för att ta det exemplet, innebär ju endast att tillerkänna det judiska folket dess rätt till ett nationalhem. Att göra det är i sig ett antisemitiskt ställningstagande. Och ni säger er ta avstånd från antisemitism.

 • Jag tror en viktig fråga är om det är vettigt att ett maktmedia som DN som varje månad potentiellt når miljontals läsare jagar en enskild person oavsett dennes åsikter?

  Det är i övrigt inte den jagade som mordhotat någon, utan låt mig gissa, anonyma personer på nätet.

  En annan fråga som kräver svar är, när går DN över gränsen och agerar som en polisiär myndighet eller åsiktspolis som ska skrämma feltänkande människor till tystnad genom förföljelse av en enskild i syftet att skrämma andra med samma åsikter?

  DN/Bonnier får inte glömma vad den tredje statsmaktens syfte är, att granska makten, inte att granska medborgare genom att knacka på deras fönster och försöka skrika ut dem till intervju, som enligt Jöberger var fallet.

 • Jag håller med i det. Nästan all den -ism som finns är redan upplogade fåror, som i värsta fall lett till extremism och använts ibland av despoter som till onödig skada för andra vill styra eller tom. stoppa en naturlig utveckling. Alla dessa “ismer” kan man förresten sätta prefixet anti- framför och det behöver heller inte alltid vara så mycket bättre, då det också kan leda till hård extremism åt andra hållet i en del fall. Så kan man säga att du ligger närmast antiextremism …ungefär? Eller “söker verkligheten i nuet” …he he om man får uttrycka sig lite högtravat, men ungefär som jag kan uppfatta NewsVoice och uppskattar 🙂
  Att fånga verkligheten kan vara, som att se ljuset genom ett prisma. Det splittas upp och ändrar färg beroende på varifrån man betraktar det. Ja en liten filosofisk trevare bara eller jag kan ha läst det någonstans.

 • Torbjörn, visst har du rätt i att NewsVoice inte ska blandas ihop med högerextrem media. Termen “alternativ media” syftar dock till all media som är alternativ till etablerad och traditionell media, och det oavsett agenda hos alternativ media. Även om inte all alternativ media är högerextrem, så finns det alternativa medier med en högerextrem agenda och vinkling – termen “alternativ” kan rymma hela den politiska skalan. Men visst vore det bra om högerextrema medier kallas just för högerextrema medier, det blir tydligare så.

  För övrigt så har DN:s journalister blivit mordhotade. Min åsikt är att det eskalerande näthatet skapar ett orimligt och omöjligt debattklimat, och häri ligger ett demokratiproblem och ett informationsproblem. Jag tror att det offentliga samtalet gynnas av vänliga och respektfulla samtal, men det vi ser i Sverige idag är offentlig mobbning – mycket av denna mobbning finns hos högerextrem media där brottsmisstänkta hängs ut med detaljinformation, men bara om den brottsmisstänkte har utländsk bakgrund. Rasismen och kulturrasismen har under sommaren flödat i sociala medier och högerextrem media där människor kollektivt skuldbeläggs för enskilda personers handlande, en nätpöbel som helt inriktat sig mot människor som har utländsk bakgrund där retoriken är att om en asylsökande begår ett brott så är alla asylsökande automatiskt kriminella men när en med sk “etnisk svensk” bakgrund begår ett brott så lider den individen av en psykisk sjukdom och det är synd om vederbörande. I Sverige är man oskyldig tills motsatsen har bevisats i en domstol, men på många sociala forum och hos högerextrem media döms misstänkta ut som skyldiga. Den eskalerande pöbelmentaliteten och näthatet i Sverige oroar mig, särskilt hetsen mot flyktingar och invandrare, muslimer, judar, romer. Aggressivitet bakom skärmen kan leda till aggressivitet i det fysiska, det finns redan flera sådana fall.

  Jag tror fortfarande på kärleken, att människor har ett inre ljus och kärna som innebär ett vårdande och omsorg av allt levande oavsett etnisk eller kulturell bakgrund, oavsett religion och livsåskådning, oavsett könsidentifikation och sexualitet, oavsett inkomst och materiella tillgångar. Men runt om i världen finns en eskalerande rädsla och känsla av otrygghet, det finns en oro som växer och som skapar hat till andra, som skapar frustration. Jag tror att mycket av det hat som uttrycks på internet inte skulle uttryckas på samma sätt om människorna bakom skärmarna möttes på riktigt. Anonymiseringen på internet har för många blivit en ursäkt för att sprida hat. Jag finner denna nätaggressivitet som väldigt ledsamt.

  Klassklyftorna ökar i samhället, den förra regeringen sänkte skatterna med 140 miljarder och sålde ut välfärden, miljöförstöringen och klimatförändringarna leder till torka och svält och konflikter i stora delar av världen, samtidigt som västvärlden nyttjar de fattiga och tredje världen för att ge billiga teknikprylar till västvärldens konsumenter. Men låt oss trots detta besinna oss och lägga ner hatet och aggressionerna, låt oss möta varandra i kärlek och tolerans!

 • Bra rutet!
  En grupp som oftast glöms bort är vilka förlag som förser skolornamed material dvs innehåll i
  resp ämne. Finns det inte i boken finns det inte i undervisningen. Lärarna köper inte in något utan lärarhandledning till materialet. Detta innebär att de företag som nämnts ovan plus något till också styr innehållet i skolan.
  Samma med bokhandlarna i de fall dom finns kvar. Ytterst svårt att hitta något som inte är
  politiskt korrekt enligt ovan på exvis Bokia.
  Torbjörn du skriver “Vita” ägare och styrelser. Jag skulle minska den mängd som finns inom urvalsgruppen vita ytterligare och bara hänvisa till den grupp som censurerades bort nyligen i en annan artikel.

  Den här “vita” frågan är betydligt större än så om man betänker vilken makt ägarna till media, böcker, TV, film, krigsindustri och bankväsende har då “åsiktskorridoren” designas.
  Ingen annan stans i samhället ser man en sådan framgångsrik “korsbefruktning” som just inom
  dessa affärsområden. Att tänka inavel och månggifte vore kanske att gå för långt.

 • Glömde jag kapitalism? Lägg till det. Lägg i så fall även till pengafobi. Personligen anser jag att feminism skapar ofruktbar konflikt mellan könen. Därmed inte sagt att feminism inte gör nytta mot mansdominans och manschauvinism. Socialism, är inte det en form av konformativ extremism?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *