De “ryska lögnattackerna” mot försvarsministern kan ha kommit från Washington – Digital false flag?

publicerad 28 oktober 2015
- av Torbjörn Sassersson red.
Peter Hultqvist den 25 maj 2018 i Stockholm. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Peter Hultqvist den 25 maj 2018 i Stockholm. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Peter Hultqvist. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

DEBATT. DN skriver idag i artikeln “Peter  Hultqvist utsatt för rysk lögnattack” att försvarsminister Peter Hultqvist utsatts för två lögnattacker och en av dem sägs ha spårats till Ryssland, men även den andra som handlade om att något startat ett falskt Twitterkonto i hans namn fick ryssen skulden för. Den ena “lögnattacken” handlade om ett falskt brev som hamnade på Twitter, men var är bevisen och hur svårt är det att skapa ett falskt Twitterkonto från ett valfritt land?

Text: Torbjörn Sassersson

Mikael Holmström på DN skriver att den första händelsen inträffade den 21 februari då en tysk webbsida för lokalnyheter rapporterade att Sverige skulle exportera artilleripjäser av typen Archer till kriget i Ukraina och Hultqvist utpekades som ansvarig. Källan var Twitter där det falska brevet på departementets brevpapper inklusive Hultqvists namnteckning spreds.

Påhittet ska sedan ha spårats till Sankt Petersburg, säger Peter Hultqvist till DN. “Det är den uppgift jag fått”, säger han. Här förväntas läsaren svälja denna uppgift utan att ett enda bevis presenteras.

Digital false flag – Så enkelt är det att skapa ett konto vars tweets kan spåras till Ukraina eller USA

Faktum är att någon alldeles nyss skapade ett Twitterkonto i utbildningssyfte för försvarsministern, ett konto som skulle kunna ha skapats av en internetanvändare i Washington. Vem som helst med lite datakunnighet kan lära sig det på 10 minuter. Det handlar om att manipulera IP-nummer tex med hjälp av tjänsten CyberGhost.

Med ledning av hur enkelt det är att ge sken av att vara en försvarsminister som twittrar och få det att se ut som om det kommer från Washington eller något annat valfritt land att skylla på är det enkelt att skapa underlag för en DN-artikel där tex ryssen kan pekas ut. Låt oss kalla det för en “digital false flag”.

Har i övrigt policyskibenten på DN överhuvudtaget gjort någon källgranskning? Det tror jag inte. Man ska helt enkelt bara tro på en försvarsminister.

Det här kan betyda att försvarsminister Peter Hultqvist deltar i propagandakriget mot Ryssland med avsikt att skapa tvivel runt landet. Det kan i och för sig också ha varit den ryska säkerhetstjänsten som låg bakom “lögnattacken” eller kanske NATO STRATCOM eller CIA. Vi måste tänka kritiskt när länder krigar psykologiskt mot varandra och sina befolkningar. 

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Putin kommer igenom som mycket seriös i dene här intervjun, textad på Engelska så lätt att följa. Det är bra att newsvoice tar upp den pågående demoniseringspropagandan som verkar utgå från något centrum i USA eller deras varmaste allierade och föregå väpnade attacker. Det blir då så mycket lättare att se bomerna falla. Men ISIS verkar dom bry sig mycket lite om trots att de är den största faran till Europa nu. Hur många ISIS provokatörer och rekryteringsagenter flyter osynligt in med den nuvarande flyktingströmmen ?
  https://www.facebook.com/thepeoplesvoicetv/?pnref=story

 • “Forumet ifråga kokar av konspirationsteorier.”
  Med alla alias du klonat dig själv i så är du den av alla kockar runt en gryta..

  “Lura inte dig själv” är en djup ödets omedvetna ironi Gunilla. Hur orkar du undvika se dig i spegeln?

  Peter H har inte en aning om informationskriget. Vilks öde är det tragiska samma. Att samla en hel hundgård av svansviftare till hotbilderna..

  “Försvarsministern av naturliga skäl inte kan och vill avslöja hur hans underordnade har kommit fram till slutsatsen att twittret kom från Ryssland.”

  Du vet väl Gunilla att man inte kan veta vad som är nästan sant av terrorns kommande planer utan vara dess ursprung.. I detta fallet ser underrättelsetjänsten ut som en cirkus med fullt av djur som rör sig på simpla kommando…

  Ta del av Steve Gibsons arbete med Spoofarino — holding ISP’s accountable. Spoofarino will be a simple end-user utility to determine whether ISPs are allowing Internet packets containing fraudulent return addresses (spoofed source IPs) to escape onto the public Internet. Det kan väl vara undervisande att få klart vilka internetleverantörer som släpper igenom ip-packets som innehåller spoofade adresser. Dvs man kan alltså ge en dator sken av att befinna sig i ett helt annat land.. Försvarsministerns “underordnade” okunnigheten kan implementera vilka påståenden och anklagelser som helst och därmed styras i viss politisk riktning..

  Det är ju förklarligt om verktyget aldrig släpps i offentligheten. Givetvis hotas Gibson avslöja hela den gyttjiga säkerhetstjänstens möjligheter. För vad är vitsen med dessa möjligheter annat än de suspekta, potentiellt riskabla och farliga? Å andra sidan kan ju var och en enkelt förstå att Steve Gibson talade sanning, verkade för kollektivet https://www.grc.com/stevegibson.htm medan The Register verkar jobba åt någon annan.. http://www.theregister.co.uk/2001/06/12/security_geek_developing_winxp_raw/ Var och en kan ju inse att ge världsomspännande placerade datorer spoofing capabilities har gett botnets, kriminella och särskilt obskyra säkerhetsintressen alla möjligheter att spika upp vilka bannbullor som helst. Den som läser sig till att en securitypatch från m-soft skulle stängt det svarta hålet inser inte att en annan kan öppna det när som helst. Innan code red var operativsystemet en av de bästa livsmiljöer för suspekt och maliciös programmering.. Ingen säkerhetsansvarig kunde veta om systemet var uppdaterat. Inte ens systemet själv kontrollerade patcharna ordentligt….?!?!?! Grunna en stund över ett eget filsystem som kan gömma filer för operativsystemet efter code red. Fundera ytterligare på den saken att din status inte står över operativsystemets..

  The Register har väl placerat sig i samma klass som visselblåsaren Udo Ullkotte avslöjade som sin forna agenda.. Mot det kan ju ställas Steve Gibson ständigt gedigna intresse för att öka säkerheten, medvetandet och kunnandet för vardagsanvändare.. Att m-soft blev och var den ständiga måltavlan är ingen slump. Op’t som inte lämnar något att önska för främmande krafter är sin egen och andras undergång.. Op’t som övervakar dig, vad du spelar för låtar, film, låter nog användarens säkerhet komma i andra hand. Vem minns inte brandväggen snart sagt alla program “av praktiska skäl” (!?) kunde öppna själva… Eller Ballmer’s “linux is communism”… Med tanke på faciliteterna, läs riskerna, borde det förra vara gratis och det andra kosta pengar. I denna underliga värd betalar användarna dyrt för det förra.. FBI bad S. Gibson om vad som blev Patchwork. De borde väl bett m-soft om det, men som sagt. Du vet hur elefanterna fungerar Gunilla. Ett enda märkvärdigt trumpetande och stora skitar överallt. FBI hade mer förtroende för myran Gibson? Om Gibson som enligt The Register varit en geek, nerd i ordets sämsta bemärkelse borde han ju gått bet på uppgiften. De enda som levt ner till den nivån måste vara de som letade efter säkerhetspatchens installationskatalog men aldrig kollade om säkerhetshålet var igentäppt och patch i funktion..

  En konspirationspraktiker som du Gunilla måste väl få lön för mödan. Annars är vi något riktigt udda på spåren.. Om du som cyberflykting korsar ditt spår, vad händer då? Kommer livet i Janterymden verka ödsligt? Har månen en baksida? Finns det en naturlig förklaring till hur självutnämnda kometer har svans?

 • @ News Voice
  Intressant! Trollet kanske orkar för att det är hens jobb?
  Avlönade troll är inte ovanligt i sådana kommentarsfält där det diskuteras sådant som “eliten” inte vill ska komma till allmänhetens kännedom.

 • Gunilla ”Godzilla” Bengtsson, trollet på NewsVoice, som ständigt byter alias, mail-adress, IP-nummer, poppar upp i de flesta diskussioner, provocerar, orerar, dominerar, disrupts, distracts och tom destroys. Hur orkar du? 🙂

 • Ja se på konspirationerna !

  Peter H deltar kanske i informationskriget !!!!
  Ja eller så kanske han går ut med hunden ?

  Sådana här tramsigheter uppstår alltid i den illvillige betraktarens sinne då Försvarsministern av naturliga skäl inte kan och vill avslöja hur hans underordnade har kommit fram till slutsatsen att twittret kom från Ryssland.

  Man vill ju inte upplysa om sina källor i onödan och varför skall en minister sätta sig in i ämnen som han inte behärskar eller behöver behärska för sin ämbetsmannautövning ?

  Så kanske kom det från Washington, eller Tegucigalpa eller Nässjö ?
  Mycket möjligt men det var FALSKT till sitt innehåll, och Nässjöborna är nog lojala med sin minister så vi kan nog stryka det alternativet………………

 • Det skulle vara intressant att räkna alla “skrämselartiklar” mot Ryssland och Putin som förekommit i svenska medier sedan Ukrainakrisen började. Och sedan räkna hur många av dem som har underlag och stöds av konkreta bevis. Jag anar att det skulle bli en ganska stor obalans. En stor del av mainstream-medias läsare borde väl ana “ugglor i mossen” vid det här laget.

 • Forumet ifråga kokar av konspirationsteorier.
  Lura inte Dig själv.

  Hurså dominera ?
  Är utrymmet ransonerat eller fritt ?

  Om ransonerat hur stor är dosen per debattör ?

 • Vem ger Peter Hultqvist sådana uppgifter om att det har spårats till St Petersburg? Tyckte också hela artikeln var märklig och verkar ha ett syfte att svärta ned Ryssland. Tröttnat helt på DN.

 • Ja, de som tillverkar allt detta har lång träning. Jag och de i min generation skulle ju svälja att Sovjet stod i beredskap att anfalla oss när de faktiskt räddat oss från fascismen med 27 miljoner människoliv. Människor i Sverige och runt om i världen har idag en rätt positiv bild av Ryssland. Det måste stävjas.

 • Du milde! Så korkade ryssarna är som låter sig spåras till sitt eget hemland.
  De kunde väl ha skickat iväg någon till nästan vilket annat land som helst i världen för sina påhitt.
  Men deras dumhet är positivt för oss. Är ryssarna så dumma så behöver vi inte frukta dem…… med våra smarta politiker, mediefolk och tjänstemän av allehanda slag!
  De har full koll på stora stygga ryssen och varnar oss när fara är å färde. De vet vad vi ska tänka, vilka vi ska och inte ska lita på. Vi behöver inte bry oss, inte tänka. Så skönt att vara omhändertagen alla dessa osjälviska, orädda, kloka människor som kan allt och vet allt. Det känns så tryggt!
  Nu i ro
  slumra in
  i bädden så fiiin…..

 • Det här är väl ingen stor grej. Det är inte första gången någon på internet utger sig för att vara någon annan. Twitter-jacking, sockpuppets, astroturfing. Detta har pågått länge och det är så svårt att stoppa att det nästan är omöjligt. En ‘lögn-attack’ alltså? Fantastiskt hur dom kan få till det genom att använda ord som påminner oss om krigshandlingar, när det nu bara handlar om ett twittermeddelande..

 • Det är det klassiska mönstret som jag förstår det. Man börjar med enkel simpel desinformation som ingen tar på riktigt allvar, men kan börja nagga allmänhetens förtroende. Varje ont frö, kan få ett fäste så småningom. Minsta tvivel, som såtts kan påverka eller vara ett litet stöd för en kommande ström av falska negativa omdömen. Dessutom finns alltid en svans med dunkla avsikter, vars enda syfte är att skapa oreda och kaos, dvs icke kreativa krafter. Det är nog en medveten och uträknad strategi, som storpolitiskt instrument, när man vill skapa opinion mot personer, som är viktiga för egna syften. Att centern och KD vände bladet uppochned och plötsligt bestämde sig för Nato-medlemsskap är ett exempel på märkliga vändningar av grundvärderingar i partier och säkert ett dråpslag för många gamla hederliga kristdemokrater och centerpartister.
  http://www.folkbladet.nu/1441965/hall-oss-utanfor-militara-allianser?mobil
  Har KD och C också vikit sig för falsk opinionsbildning? Det är förståeligt att människor tappar respekt och tillit och allt oftare låter missnöje styra deras riksdagsval. Jag tror det handlar om väljare ifrån de flesta partier.
  Om twitterkontot uppenbart är en förfalskning, borde operatören få stå till svar först och främst och sedan säkra upp sina rutiner att det inte är möjligt. Det finns lagar mot personförfalskningar och detta är väl en förfalskning som tom. skulle kunna störa Sveriges säkerhet?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *