NewsVoice has been forced to change the text in this article (Jan 2019) due to a legal threat from the German law firm Irle Moser which claims their client has been defamed. NewsVoice’s article was based on an article published in the British news paper The Telegraph. Many news outlets have decided to redact their equivalent articles about this case but not all in the UK. – The Editor


Den utpekade elefantjägaren figurerar i media. Skärmdump: The Telegraph
Den utpekade elefantjägaren figurerar i The Telegraph.

Medier runt om i världen har publicerat namnet på den tyska jägare som sköt en av Afrikas största elefanter. Djurrättsaktivister och naturvänner rasar över dödandet som anses vara baserat i ren egoism och upphetsning över att i jaktkretsar bli känd.

Jägaren heter [raderat] och är VD på ett större tyskt fastighetsbolag [raderat] baserat i Berlin.

När det blev känt att den största elefanten som observerats i Zimbabwe var skjuten utlyste djurrättsorganisationen PETA en hittelön på 10,000 kr till den som kunde identifiera jägaren, som då blev angiven.

”[redacted], a real estate CEO, was named by three separate sources as the hunter who sparked global anger after killing what is thought to be the biggest elephant killed in Africa for almost 30 years.” / The Telegraph, Zimbabwe elephant hunter identified as German property mogul

“This cowardly, miserable trophy hunter thought he could get away with gunning down a majestic elephant, posing with his corpse, and concealing these despicable actions from the public,” sa Ingrid Newkirk vid PETA, We’ve ID’d Slayer of Huge African Elephant

Det har framkommit att [raderat] betalade över en halv miljon kronor för att få skjuta elefanten i Zimbabwe.

Text: NewsVoice | Afrikansk elefant. Foto: เอกลักษณ์ มะลิซ้อน. Licens: Free for commercial use. No attribution required, Pixabay.com


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Det känna som kolonialt hyckleri av västmedia, där Afrikas djur inte får jagas, trots att det är lagligt. Ingen västtidning skulle dock komma på tanken att hänga ut jägaren som sköt ”Sveriges största älg”.

 2. Det vore mer passande att syna tex. kycklinguppfödning i stor skala och hur hästkött kunnat förvandlas till oxfile och annat. De djur som skjuts i skogarna har i alla fall levt fritt, till skillnad från kycklingar som efter 6-7 veckor i extrem trångboddhet, foder som innehåller både det ena och det andra samt äter upp varandra innan de skickas till slakt.
  (http://www.vaxteko.nu/html/sll/slu/slu_info_rapp_allm/IRA197/IRA197C.HTM)

  Den som fött upp egna kycklingar vet skillnaden i smak och konsistens. Smaken beror på fodret, och konsistensen på att kycklingar i industriell uppfödning inte kan röra sig på ett vettigt sätt. Skillnaden i storlek på en kyckling i normal miljö mot en industriellt uppfödd beror till stor del på tillsatser i foder.

  Det är en stor grad av enögdhet att ge sig på jägare när charkvarornas ursprung ignoreras.
  Det kan i det lilla perspektivet ses som beundransvärt att ställa sig på barrikaderna för att hindra jakt, men då missas ofta alternativet, som borde diskuteras.

  Fundera på detta när ni steker kycklingfilen som krymper till ett russins storlek i stekpannan.

  ”Med så kallade lagar kan allt bli tillåtet, även folkmord. ”
  Precis. Det är ganska intressant att studera historiska förlopp, och se hur lagar tillåtit både det ena och det andra. Samtidigt som rättspositivism är marknadsledande.
  Enligt Natural Law finns det bara en lag, stjäl inte. Vare sig saker, pengar, liv, frihet, rättigheter för andra, kroppsliga eller själsliga förmögenheter. Hur svårt kan det vara?

 3. Det här handlar inte om kycklingar eller älgar. Det handlar om utrotningshotade djur i Nationalparker där jakt inte är tillåten. Att dessa rika marodörer tror att de bevisar sin manlighet genom att skjuta elefanter eller lejon måste bero på ett hjärnsläpp. Det vore bättre om de använde sina miljoner till att främja de naturtillgångar som krymper i rasande fart. Att förbättra skyddet för de utrotningshotade djuren, samt göra något nobelt med sina tillgångar.

 4. @Anita: I både denna jakt och skjutandet av Cecil så har det rört sig om lagliga jakter. Varför går inte västmedia bananas när vi skjuter utrotningshotade vargar i Sverige? Får det uppmärksamhet globalt?

  Afrikanska länder skall inte ha självbestämmande beträffande sin viltvård, men här skall vi få göra hur vi vill. Hyckleri kallar jag det.

 5. @Torbjörn: Hur som bryr man sig i väst mer om ett skjutet djur än 1000 svältade barn. Ingen startar ett drev för deras skull.

  När radio var nere i Zimbabwe och intervjuade invånare om deras reaktion på Cecils död så menade flera att ingen brydde sig om alla de människor som varje år blev offer för gamla hungriga lejon.

 6. Tunnelseendet känner inga gränser över sin egen viktighet att ha siktat och skjutit afrikas kanske största elefant… Det är lika illa att överlämna barnen åt spelguden. Idealen riskerar bli ytterligt smala och krökta..

  Det skulle vara roligt att se byggherrens framfart i fattigkvarteten i Tyskland.. Visst kommer bimbon flockas över vad som endast kan bli minst en rejäl minnesbete…

  Här förskte SD små högröstade viktigpettrar skjuta in sig med ett grundskott på demokratin.. De hängivna skulle väl känna det som en torpedering och en skakning på övre däck. Fingertoppskänslan är inte bara rå, stel och järnrörsstyv. Man har gett tidig utlösning ett hopsnört ansikte och en förförd väljarskara får vädra ut morgonluften… Partiet som varken hittar rätt tid plats, verklighet eller land trots ledtråden………

  Dennavärlden som reser till måne, mars och utesluter pluto har inte råd att lösa svälten eller orättvisorna. En levande mäktig elefant är mer värd som levande än död, men som sagt hur ska ett smalspårigt törstigt sinne kunna förstå det?

 7. Den jägaren borde få ett rejält fängelsestraff – något som borde bli ihågkommet under lång tid framöver att en CEO för ett stort företag inte slapp undan med rejäla böter, men som fick sitta av i fängelse – Helst nere i Afrika – mycket länge som varning till andra vilka ger sig ut på liknande verksamheter!

  Även de medhjälpare, som ledde denne ”storjägare” fram till Afrikas största elefant borde bli rejält bestraffade. Helst borde de tvingas avtjäna sina straff tillsammans …

  Varför skall de med stora pengar slippa undan …

 8. Henki och Anders

  Trodde alla begrep att hyckleri inte ursäktar nöjesjakt av utrotningshotade arter. Men icke.

 9. @LLJ: Antalet elefanter i Zimbabwe upgår till ca 100.000. (Jämför det med antalet vargar i Sverige). Inkomster från de kontrollerade lagliga jakterna som uppgår till 12 miljoner dollar årligen hjälper faktiskt till att bevara stammen. De kan ge bönder som fått sina grödor förstörda av hjordar ersättning, bidra till sysselsättning lokalt vilket gör att man månar djurlivet i stort samt bekosta vakter som håller tjuvjägare borta.

  Varför är vi i Sverige bättre än Zimbabwe själva att besluta om deras viltvård?

 10. Viltvård? Det vill ju gärna den svenska jägarstammen bli förknippad med.. De verkliga idealen och förhoppningarna tränger igenom alla förklädnader om man skjuter Afrikas största elefant. En död tjugofyra eller trettitvåtaggare är vackrare i sitt naturliga habitat än att trängas på en furuvägg med karriärstegens alla exempel och en tillgång för alla utom jägarskrået. I ett kikarsikte kan man ju inte se sina egna proxyideal men de sitter där på väggen.

  Döda en så stor älg med kniv och jag ska bli imponerad… Döda en elefantjätte med spjut och jag kanske kan hoppas att ni fick mat för familj och stam.

  Man vinner krig med ofantligt effektiva fega utrotningsvapen och kallar det seger.. Så vann man över indianer och utraderar ursprungsbefolkningar runt denna jord.

  Vi har inte sett viltvård på varg i Sverige utan massmord och det utfört av ett jägarskrå som som säger sig ha ideal…

  Antalet elefanter med synnerligen små betar måste av de 100 000 vara ofantligt.. Det är inte viltvård som orsakat det utan nöjes- och tjuvskytte..

 11. I detta fall har Jan Guillou rätt. Jägarna skyddar elefanterna genom att betala bra för att få fälla djuren. Detta förfarande finansierar djurskyddet som helhet. Rika och miljömedvetna jägares närvaro är därför en garant för djuren på lång sikt. En annan garant för djurskydd vore lägre befolkning, något som djurens vänner eller jägare oftast inte vill erkänna, ej heller i Sverige där 10 miljoner människor alls inte är något problem, medan 200 vargar är det…

  • Spärra in Guillou? Han är väl det minsta problemet och den största tillgången i så många andra sammanhang..

   Varför begår så många vapeninnehavare (pistol, automatvapen, knivar,svärd) så synnerligen grova brott? Vapenromantiken får många på fall och till beslut de ångrar. Det är inte bara jakten som är ett problem.. Mangs gick ”fri” alldeles för länge.. Nöjesjakt om än under spännande förhållanden underblåser de märkliga sinnliga fenomenen..

   Har elefanterna ingenstans att få föda så är det urbaniseringen och förstörelsen av skogar som är problemet. Det är väl klart att de svagaste grupperna djur och urinnevånare hamnar i motsatsförhållanden när de får kämpa mot en övermakt som ”utvecklingen”….

 12. I så fall tar jag chansen få sista ordet. Tänk om människan har en gen, som är jaktinstint och kan ta några fler antal generationer innan den släkts ned. Skall vi undertrycka den egenskapen då, för det kanske var den som var orsak till att vi finns nu? En retorisk undran, vad gör vi med de som har den genen vaken än?

 13. Jag vet att många av de människorna har stor tillit för lag och ordning och vill sina medmänniskor väl. Jag pratar inte nu om tjuvskyttar och andra kriminella.

 14. Henki

  ”Inkomster från de kontrollerade lagliga jakterna som uppgår till 12 miljoner dollar årligen hjälper faktiskt till att bevara stammen. De kan ge bönder som fått sina grödor förstörda av hjordar ersättning, bidra till sysselsättning lokalt vilket gör att man månar djurlivet i stort samt bekosta vakter som håller tjuvjägare borta”. Så här fint och prydligt fungerar det tyvärr bara i din egen lilla drömvärld. I verkligheten handlar det om cyniska jaktföretag som mutar korrumperade politiker och lokala myndigheter för att kunna fortsätta sin snuskiga verksamhet.
  http://www.expressen.se/geo/lejonkungens-sista-strid/
  http://www.youtube.com/watch?v=-eDDm_XKL2Y

Comments are closed.