USA:s antiterrorstyrka JSOC bedriver krig i 75 länder – Svenska specialförbandet SOG inblandat i flera länder

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 oktober 2015
- Torbjörn Sassersson
Dirty Wars - Jeremy Scahill

Enligt en mycket insatt källa till den undersökande journalisten Jeremy Scahill bedriver idag den amerikanska styrkan JSOC upp till 100-tals samtida operationer i 75 länder i världen. Enligt källan slukar JSOC-operationerna multimiljardbelopp. Aktiviteten har utvecklats till en mycket lönsam industri.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: En “amerikansk taliban” från JSOC – Foto från filmen “Dirty Wars” (se filmen)

JSOC - "American Talibans" - Foto: Dirty Wars, Jeremy ScahillJSOC (Joint Special Operations Command) är en insatsstyrka som bedriver räder där de lönnmördar misstänkta terrorister och rebeller (insurgents) som med vapen sätter sig upp mot USA:s närvaro i Mellanöstern och andra regioner.

Graden av sk “collateral damage” dvs oavsiktliga dödsoffer är hög. Operationerna betecknas av USA:s krigsmaskineri som förebyggande självsförsvarsåtgärder för att rädda liv i USA med mottot “saving lives” eller mer exakt “saving american lives”.

“American Talibans”

Scahill som besökte Mellanöstern under produktionen av dokumentäfilmen “Dirty Wars” dokumenterar hur de drabbade bymedlemmarna på landsbygden förlorat oskyldiga män,  kvinnor och barn i samband med JSOC:s hänsynslösa tillslag. Ortsborna kallar JSOC-soldaterna för amerikanska talibaner. De berättar att JSOC-soldaterna skar ut sina egna kulor ur dödsoffrens kroppar för att dölja sina tillslag.

Avancerade lönnmord en miljardindustri

Jeremy Scahill säger att JSOC-operationerna slukar multimiljardbelopp i arbetet att inhämta information, skapa dödslistor på 1000-tals personer, planera och sedan genomföra lönnmorden snabbt och effektivt med små kompakta team som landsätts med helikoptrar, ofta på nätterna. Vissa operationer genomförs med drönarattacker.

NewsVoice har uppgifter på att en legosoldat som anlitats av USA:s insatsstyrkor lyfter mycket höga löner och mångmiljonbelopp för enstaka större och mycket farliga uppdrag. Det förklara hur avancerade lönnmord i antiterrorismens namn blivit en miljardindustri.

Sveriges hemliga krigsförband SOG deltar i hemliga krig över hela världen

NewsVoice har i en artikel från 2014 rubricerad “DN:s studie av Sveriges hemliga krigsförband SOG brister – De svåra frågorna uteblev” kritiserat DN. En fråga som borde ha ställts handlar om det finns en djupare relation mellan det amerikanska JSOC och svenska SOG. DN:s journalist besvarade kritiken på ett bra sätt och NewsVoice publicerade svaret i artikeln: “DN besvarar kritik på sin artikel om svenska specialförbandet SOG”.

Ewa Stenberg skriver i den 25000-tecken långa DN-artikeln: “Sveriges hemliga krig”, att det svenska topphemliga elitförbandet SOG har existerat sedan 1994. SOG har varit i krig i Kongo, Tchad, Centralafrikanska republiken och Afghanistan samt gjort ett antal hemligstämplade uppdrag i flera andra länder. SOG ingår i ett internationellt nätverk och samarbetar nära NATO och USA.

Några citat från Ewa Stenbergs artikel:

“SOG:s huvudsakliga verksamhet sker utomlands.”

“USA satsar sedan terrorattacken den 11 september 2001 stort på det som brukar kallas ”det hemliga kriget” med specialförband, drönare och cyberkrigare.”

SOG soldater“Navy Seal är en av delarna i det amerikanska specialförbandssystemet, vars budget fyrdubblats sedan 2001. I år ingår 66?594 personer, både civila och militärer. Planen är att det ska växa ännu mer. De verkar nu [2014] i över 70 länder.”

“Han berättar hur förbandet från marken har fått hjälp av utländska bombflyg under strider i Afghanistan. Svenska militärer har med laser pekat ut områden som ska bombas.”

“Särskilda operationsgruppen, SOG, har under flera perioder verkat i Afghanistan.”

“Han säger att några dussin afghaner har blivit ihjälskjutna av svenska specialförbandssoldater.”

“Anders och Martin har varit operatörer i förbandet i åtta år. De var i Tchad 2008 och nu har de slitit hårt i Afghanistan. Anders är sjukvårdare och prickskytt, Martins specialitet är ”direkt aktion” – kvalificerad strid.”

“Vid vissa insatser i Afrika har det varit otroligt hårda strider. Det har blivit stupade på motståndarsidan, men jag vet inte hur många. I Kongo, under ”Operation Artemis”, var det riktigt hårda strider, förmodligen bland de hårdaste som den svenska Försvarsmakten varit delaktig i fram till dess, berättar Urban Molin.”

“Jag [Martin] har aldrig känt att det har varit fel att ta någon motståndarkombatant av daga. Däremot har jag känt frustration när vi inte har hunnit fram i tid, inte gjorde tillräckligt.”

“De amerikanska specialförbanden har fått kritik för att riskera civila liv och reta upp lokalbefolkningen med sina natträder, ”kill/capture-operationer”. Men Sverige har inte arbetat med sådana, säger överbefälhavare Sverker Göranson.”

Sverige deltar alltså i hemliga krig i hela världen och det är USA som leder dem. Jeremy Scahill avslöjade nyligen via “The Drone Papers” att de amerikanska drönarattackerna varit mycket ineffektiva. Upp till 90% av de som dödas är oskyldiga civila. Nyligen avslöjade New York Times att Sverige var inblandat i attacken mot ett sjukhus i Kunduz (Afghanistan) som dödade 22 oskyldiga och inga terrorister. I Scahills dokumentär får vi möta civila som fick sina familjer decimerade av amerikanska mördarpatruller. 

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

JSOC (Joint Special Operations Command) identifies and eliminates terror cells worldwide. JSOC is a component of the United States Special Operations Command (USSOCOM) that conducts special operations missions worldwide. It was established in 1980 on recommendation of Col. Charlie Beckwith, in the aftermath of the failure of Operation Eagle Claw. It is located at Pope Field (Fort Bragg) in North Carolina, USA. / Wikipedia

Dirty Wars - Jeremy Scahill

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq