USA:s antiterrorstyrka JSOC bedriver krig i 75 länder – Svenska specialförbandet SOG inblandat i flera länder

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 oktober 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Dirty Wars - Jeremy Scahill

Enligt en mycket insatt källa till den undersökande journalisten Jeremy Scahill bedriver idag den amerikanska styrkan JSOC upp till 100-tals samtida operationer i 75 länder i världen. Enligt källan slukar JSOC-operationerna multimiljardbelopp. Aktiviteten har utvecklats till en mycket lönsam industri.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: En “amerikansk taliban” från JSOC – Foto från filmen “Dirty Wars” (se filmen)

JSOC - "American Talibans" - Foto: Dirty Wars, Jeremy ScahillJSOC (Joint Special Operations Command) är en insatsstyrka som bedriver räder där de lönnmördar misstänkta terrorister och rebeller (insurgents) som med vapen sätter sig upp mot USA:s närvaro i Mellanöstern och andra regioner.

Graden av sk “collateral damage” dvs oavsiktliga dödsoffer är hög. Operationerna betecknas av USA:s krigsmaskineri som förebyggande självsförsvarsåtgärder för att rädda liv i USA med mottot “saving lives” eller mer exakt “saving american lives”.

“American Talibans”

Scahill som besökte Mellanöstern under produktionen av dokumentäfilmen “Dirty Wars” dokumenterar hur de drabbade bymedlemmarna på landsbygden förlorat oskyldiga män,  kvinnor och barn i samband med JSOC:s hänsynslösa tillslag. Ortsborna kallar JSOC-soldaterna för amerikanska talibaner. De berättar att JSOC-soldaterna skar ut sina egna kulor ur dödsoffrens kroppar för att dölja sina tillslag.

Avancerade lönnmord en miljardindustri

Jeremy Scahill säger att JSOC-operationerna slukar multimiljardbelopp i arbetet att inhämta information, skapa dödslistor på 1000-tals personer, planera och sedan genomföra lönnmorden snabbt och effektivt med små kompakta team som landsätts med helikoptrar, ofta på nätterna. Vissa operationer genomförs med drönarattacker.

NewsVoice har uppgifter på att en legosoldat som anlitats av USA:s insatsstyrkor lyfter mycket höga löner och mångmiljonbelopp för enstaka större och mycket farliga uppdrag. Det förklara hur avancerade lönnmord i antiterrorismens namn blivit en miljardindustri.

Sveriges hemliga krigsförband SOG deltar i hemliga krig över hela världen

NewsVoice har i en artikel från 2014 rubricerad “DN:s studie av Sveriges hemliga krigsförband SOG brister – De svåra frågorna uteblev” kritiserat DN. En fråga som borde ha ställts handlar om det finns en djupare relation mellan det amerikanska JSOC och svenska SOG. DN:s journalist besvarade kritiken på ett bra sätt och NewsVoice publicerade svaret i artikeln: “DN besvarar kritik på sin artikel om svenska specialförbandet SOG”.

Ewa Stenberg skriver i den 25000-tecken långa DN-artikeln: “Sveriges hemliga krig”, att det svenska topphemliga elitförbandet SOG har existerat sedan 1994. SOG har varit i krig i Kongo, Tchad, Centralafrikanska republiken och Afghanistan samt gjort ett antal hemligstämplade uppdrag i flera andra länder. SOG ingår i ett internationellt nätverk och samarbetar nära NATO och USA.

Några citat från Ewa Stenbergs artikel:

“SOG:s huvudsakliga verksamhet sker utomlands.”

“USA satsar sedan terrorattacken den 11 september 2001 stort på det som brukar kallas ”det hemliga kriget” med specialförband, drönare och cyberkrigare.”

SOG soldater“Navy Seal är en av delarna i det amerikanska specialförbandssystemet, vars budget fyrdubblats sedan 2001. I år ingår 66?594 personer, både civila och militärer. Planen är att det ska växa ännu mer. De verkar nu [2014] i över 70 länder.”

“Han berättar hur förbandet från marken har fått hjälp av utländska bombflyg under strider i Afghanistan. Svenska militärer har med laser pekat ut områden som ska bombas.”

“Särskilda operationsgruppen, SOG, har under flera perioder verkat i Afghanistan.”

“Han säger att några dussin afghaner har blivit ihjälskjutna av svenska specialförbandssoldater.”

“Anders och Martin har varit operatörer i förbandet i åtta år. De var i Tchad 2008 och nu har de slitit hårt i Afghanistan. Anders är sjukvårdare och prickskytt, Martins specialitet är ”direkt aktion” – kvalificerad strid.”

“Vid vissa insatser i Afrika har det varit otroligt hårda strider. Det har blivit stupade på motståndarsidan, men jag vet inte hur många. I Kongo, under ”Operation Artemis”, var det riktigt hårda strider, förmodligen bland de hårdaste som den svenska Försvarsmakten varit delaktig i fram till dess, berättar Urban Molin.”

“Jag [Martin] har aldrig känt att det har varit fel att ta någon motståndarkombatant av daga. Däremot har jag känt frustration när vi inte har hunnit fram i tid, inte gjorde tillräckligt.”

“De amerikanska specialförbanden har fått kritik för att riskera civila liv och reta upp lokalbefolkningen med sina natträder, ”kill/capture-operationer”. Men Sverige har inte arbetat med sådana, säger överbefälhavare Sverker Göranson.”

Sverige deltar alltså i hemliga krig i hela världen och det är USA som leder dem. Jeremy Scahill avslöjade nyligen via “The Drone Papers” att de amerikanska drönarattackerna varit mycket ineffektiva. Upp till 90% av de som dödas är oskyldiga civila. Nyligen avslöjade New York Times att Sverige var inblandat i attacken mot ett sjukhus i Kunduz (Afghanistan) som dödade 22 oskyldiga och inga terrorister. I Scahills dokumentär får vi möta civila som fick sina familjer decimerade av amerikanska mördarpatruller. 

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

JSOC (Joint Special Operations Command) identifies and eliminates terror cells worldwide. JSOC is a component of the United States Special Operations Command (USSOCOM) that conducts special operations missions worldwide. It was established in 1980 on recommendation of Col. Charlie Beckwith, in the aftermath of the failure of Operation Eagle Claw. It is located at Pope Field (Fort Bragg) in North Carolina, USA. / Wikipedia

Dirty Wars - Jeremy Scahill


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • The Intercept (June 1, 2016): PENTAGON: SPECIAL OPS KILLING OF PREGNANT AFGHAN WOMEN WAS “APPROPRIATE” USE OF FORCE

  “IN INTERNAL DEFENSE DEPARTMENT investigation into one of the most notorious night raids conducted by special operations forces in Afghanistan — in which seven civilians were killed, including two pregnant women — determined that all the U.S. soldiers involved had followed the rules of engagement. As a result, the soldiers faced no disciplinary measures, according to hundreds of pages of Defense Department documents obtained by The Intercept through the Freedom of Information Act. In the aftermath of the raid, Adm. William McRaven, at the time the commander of the elite Joint Special Operations Command, took responsibility for the operation. The documents made no unredacted mention of JSOC.”

 • Davidsstjärnan liksom hakkorset på sin tid vill visa på ett tecken för oövervinnlighet . Dessa mentala triggers har som mål att ta bort orsaken till allt som sker och få folk att fokusera på tabeller, kostnader och lidande som visas på bilder överallt. Det är ju vapen som ska skydda de svaga fast de är orsaken och bakom ligger givetvis vinsten av vapenförsäljningen. Hela penningsystemet är en krackelerande bluff som som senast kraschade i ett stort moln redan 2008. Den rikaste procenten där svenskar ingår försöker förtvivlat att hålla kvar i det illusoriska systemet så länge det går. Inget har egentligen förändrats under de senaste 20 åren förutom att penningslaveriet stenhårt cementerats i folks medvetanden.

 • Agneta Norberg

  Om du läser en gång till så ser du att jag i stort skriver det du menar. Jag tror också du kan läsa mellan raderna där jag menar att oavsett vem som hotar, så är det enbart pengar som styr. Vi är i händerna på ett storpolitiskt maktspel där USA och Ryssar egentligen spelar på samma planhalva, men låter oss tro att man är i konflikt, med det gamla hederliga tricket dom och vi, för att förvilla betraktaren och få oss att välja sida.

  Vi behöver inte bekymra oss hur det blir. Det är alltid allmänheten som förlorar den kampen.

  Så kämpa du på med freden men glöm inte att se vad som skapar krig.
  Det är inte alltid den bild vi får i från medierna.

  Krig och flyktingströmmar genererar enorma penningflöden, och Sverige har duktiga aktörer för att både skapa och tjäna pengar på dem båda. Kanske man ska titta på orsakerna i stället för att fokusera på kulor och krut. En mer nyanserad bild borde vara att avslöja dem som tjänar de enorma summor på att skapa krig. Den gamla devisen follow the money gäller även här.
  Och följer man pengarna så ser man även att dem styr politiken. En politik som låter sig manipuleras av makten bakom politiken styrd av industrikomplex och ekonomiska dynastier.

  Allt under mottot fixar ni det politiska så fixar vi resten

  • Jag anser INTE att USA och Ryssland spelar på samma planhalva. Ryssland står under ett stort invasions- och förintelsehot. Det s. k missilförsvaret är nu utplacerat i Nordnorge, Polen, Rumänien och Turkiet. Det betyder att USA har förstaslagsförmåga med kärnvapen mot Ryssland. USA har nu etablerat baser i Estland (Ämari), Lettland (Lilvarde), Litauen(Siauliai) och i Polen (Krzsny). Det pågår STÄNDIGA stridsövningar med flyg, till havs och på land i Östersjöområdet (BALTOPS). Exempel på en stridsövning är Saber Strike, där USA ,UK, Frankrike, Tyskland, Kanada ,Estland, ,Lettland, Litauen, Sverige, Finland, Norge, Danmark deltog. Detta är endast EN av de nära nog permanenta stridsövningarna i Östersjöområdet under flera, flera år. BALTOPS, Baltic Operations, med US Air Force och flotta, har pågått sedan 70-talet. I norr pågår stridsövningar inte långt från den ryska gränsen på norsk och svensk mark sedan 2006, med Loyal Arrow, Nordic Air Meet och Cold Response med 16.300 trupper. Den senast nämnda genomfördes 2012 och allmänheten fick kännedom om den när ett norskt transportplan flög in i Kebnekaise och fem personer omkom. Ett annat exempel i raden är: Arctic Challenge Excercise, i juni 2015, med 150 stridsplan, 13 länder deltog. Stridsytan sträckte sig över hela Norrbotten och hela Västerbotten. Slutligen: US Air Force fick tillstånd att träna på Lomben flygfältet i Kalix ett antal månader sommaren 2011 och Royal Air Force fick tillstånd att träna sitt flyg i norr hela året. USAs Sjätte flotta är stationerad i Italien i vanliga fall. Delar av den har nu gått in i Svarta havet. Rumänien och Bulgarien som har kuster mot Svarta havet har nu flera USA -flygbaser på sin mark. Ryssland är som sagt totalt inringad.
   Hälsningar! Agneta Norberg. i styrelsen för Global Network Against Nuclear Weapons and Power in Space. http://www.space4peace.org och Vice ordförande i Sveriges Fredsråd http://www.frednu.se

 • Vad är det för dumheter-välja mellan Nato/USA och Ryssland? Det finns ingenting som tyder på att Ryssland skulle vilja ockupera Sverige. Inte ens kulturellt. Idag är vi BÅDE kulturellt och rent militärt ockuperade av USA. Om vi till en början befriade oss från detta OK så har vi tillräckligt att stå i. Agneta Norberg, Kvinnor för Fred.

 • Klart att det är hemligt att vi har förband som lemlästar och förstör utomlands. Hur skulle det på ett “demokratiskt” sätt gå att förklara att vi är neutrala? Vi är inte och har aldrig varit neutrala. NATO har beskickningar i Sverige sedan 50-talet som är på hemliga platser. Man har utrymmen gemensamma med Svenskt försvar i bergrum runt om I landet. Allt för att hålla Ryssen borta. Just nu förs en intensiv debatt om att Sverige ska med i NATO. Lögnerna börjar avslöjas och man kan inte bluffa längre. Men frågan kvarstår vad som blir bäst. Ska vi välja mellan pest eller kolera. NATO/USA eller Ryssen? Allt är bara ett spel för gallerierna då det bara är storpolitik och enorma pengar som styr egentligen. Den vanliga medborgaren kommer alltid till sist att vara förloraren. Oavsett om vi är Svensk, Ryss, Arab, Somalier eller Amerikan. Det är hela tiden ett spel med den ekonomiska faktorn medborgaren. Medborgaren som kan användas och brukas för egen del. Avvecklas och dödas, eller få ta död på sig själv hur man som elit nu finner lämpligt. Dags för en fredlig revolution utan politiska förtecken, för mänskligheten som består av 99% vanliga medborgare.

 • För er som inte har möjligheter att se filmen så finns boken DIRTY WARS, The World is a Battlefield, Jeremy Scahill, 2013. En annan bok som ger en bild av USAs brutala, globala dominans är BASE NATION, David Vine, 2015. Med dessa två böcker i bagaget förstår man hur viktigt det är att bekämpa USA/Nato i Sverige och ställa frågan: Vad tillåts USA i mediaskugga att göra på Norrbottens stora träningsområde NEAT? Agneta

 • Vilken är skillnaden?
  Att åka ner till Syrien Irak mfl länder för att slåss tillsammans med IS för att skapa ett muslimskt kalifat
  eller
  Att åka med NATO/USA för att slåss lemlästa och mörda under “svensk flagg” för att bygga en amerikansk motsvarighet.

  Jag känner att det är mycket nu som våra politiker måste ställas till svars för.
  Lyssnar man på dagens aktuella politiker förstår man att det tämligen enkelt går att driva vilken
  galenskap som helst.
  Ingen har stake att stå upp för en egen åsikt eller tanke. Allt är politiskt korrekt efter medias
  programmering för rätt omvärldsuppfattning.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *