Varför vill inte svenska medier skriva om att Jacob Wallenberg provflyger beväpnad jättedrönare i Jokkmokk?

20

Jacob-Wallenberg-Dassalt-Neuron

När NewsVoice söker på Google för att se om svenska medier skriver om att Wallenbergföretaget SAAB just nu testflyger överfallsdrönaren Dassault Neuron där SAAB är största finansiär kammar vi nästan noll. Enbart NewsVoice och Norrbottenskuriren skriver om händelsen som är unik. Aldrig tidigare har Dassault Neuron provflugits bestyckad med vapen.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: kollage

Norrbottenskuriren publicerade den 23 oktober artikeln: “Fredsaktivister protesterar på Vidsel-basen”, men mycket lite information framkommer. Kuriren har sökt basens platschef Mats Hakarainen för en kommentar men ej kunnat nå honom.

En fråga som är av intresse handlar om vapenbestyckningen. Vilka vapen testas? Andra frågor handlar om vilka strategiska planer som svenska Försvarsmakten har om hur Neuron ska användas i Sverige.

NewsVoice tar gärna in tips från insatta personer som vill berätta mer om planerna och tillämpningarna av Europas största drönare Dassault Neuron i Sverige och Europa.

Sök på Google efter artiklar skrivna på svenska om Neuron perioden 18-25 oktober 2015

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

20 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Stig Henriksson
Stig Henriksson
Gäst
11 november 2015 kl 08:36

Jag har ställt en fråga till försvarsministern i ämnet och avvaktar svar.

“Det obemannade planet utvecklas av det franska flygvapenföretaget Dassault och är ett samarbetsprojekt mellan Sverige, Frankrike, Spanien, Grekland, Italien och Schweiz. Drönaren kostar fyra miljarder att ta fram och Sverige har bidragit med 750 miljoner kronor. Saab har bland annat varit med och levererat flygplansskrovet som byggts i Linköping. Nu testas vapnet på testanläggningen i Norrbotten.
Beräkningar visar att endast två procent av de som dödats av drönare i Pakistan kunnat bekräftas som legitima mål enligt folkrätten. Resten har varit barn, civila eller inte kunnat identifieras.
Med anledning av den i Sverige pågående testningen av Neuron, vill jag fråga försvarsministern:
Anser försvarsministern att det är moraliskt försvarbart och lämpligt att Sverige deltar i utvecklandet av ett dylikt offensivt vapen som en attackdrönare?”

Stig Henriksson, riksdagsledamot (V)

castoropollux
Gäst
29 oktober 2015 kl 12:41

Vilket hörn av cyberrymden är din lilla nisch? Var bor din e-postlåda? Vad är din pip-adress. Är du inte helt enkelt feg! Är du någon okänd och missnöjd växt ur Wallenbergs havreåker? Vartill tjänar den påtvingade tacksamheten annat än bevisa att tjurigheten alltid kommer ångra att den inte själv kom på trygghetssystemen utan var tvungna att vänta på att demokratin uppfann dem… Varför ser lånta fjädrar ut som ditt enda koncept, desperation tatuerat över vartenda alias och fejkad mejladress.

Gunilla Bengtsson
Gunilla Bengtsson
Gäst
28 oktober 2015 kl 22:23

Castoropollux.

Ja jag är aktieägare i SAAB liksom de flesta Svenskar men genom ombud.

Tror Du att Du står Du utanför alla Svenska trygghetssystem ?
Har Du ingen pension, lön, lyfter inga bidrag, nyttjar inte sjukvård, går inte på trottoarer, gick Du inte i skolan osv ?

Om svaret på alla frågor är nej så undrar jag var Du bor?

castoropollux
Reply to  Gunilla Bengtsson
28 oktober 2015 kl 23:56

@gunillla.. Ska vi tro Wallenbergs är det inte deras förtjänst att vi har haft trygghetsavtal. Men han vill ju gärna få oss att tro att han medverkat till det. Hade de fått bestämma tror jag inte det.. Du blir bara ensammare och löjligare som psykologisk strateg. Kan de inte sätt sådant folk i skola, fem myror och bolibompa? Så varför hjälpte de Shitler med pengar och sponsrade gratisarbetet, rättslösheten och en ringa del av tryggheten, sin egen. De sponsrar väl sd… Vänstern står i siktet, kanonerna är som vanligt riktade mot vänstern sammanhållningen och solidariteten..

Gunilla Bengtsson
Gunilla Bengtsson
Gäst
28 oktober 2015 kl 14:10

Så ytterligare en fråga.

Varför detta hackande på Wallenbergs? Familjen hör sedan länge till gruppen framgångsrika kapitalister, men med ansvarskänsla.
Utan dem och några andra liknande grupperingar och familjer skulle inte Sverige vara det land som halva världen just nu verkar vilja flytta till.
Hårda men ärliga kapitalistnypor som skapat massor med företag i landet.
Hade de inte städat efter Kruegers ecesser så hade vi inte haft SCA, Ericsson m.fl. företag kvar i Sverige.

Nu är Investor majoritetsägare i SAAB och därför är det inte konstigt att Marcus W är styrelseordförande.
Men vilka äger Investors aktier ?
Ja först och främst
Familjen Wallenbergs stiftelser ca: 19,6 % av kapitalet och 42 % av rösterna.
Alecta 5,2 %
AMF 3,9 %

osv.

Och resten av SAAB aktierna ?
Jo Du och jag, åtminstone de av oss som har inarbetade pensioner, är med i fackförbund osv.
Skaffa SAAB, s aktieägarförteckning så förstår man vad jag menar.

Två exempel: AFA försäkring 4,6 %
UNIONEN 2,7%
————————————————————–

Slutligen, om inte SAAB gjorde bra vapen, det vill säga sådana som dödar och lemlästar, skulle de inte få sälja några, inte heller till Svenska försvaret. Själva iden med vapentillverkning är onekligen en smula trist men har i SAAB,s och Bofors fall medfört att Sverige under det kalla kriget kunde hålla ett förstklassigt försvar som vare sig Ryss eller Jänk vågade ifrågasätta.

Gunilla Bengtsson
Gunilla Bengtsson
Gäst
28 oktober 2015 kl 13:48

Drönare är inte bara fjärrstyrda mordmaskiner.

De är fjärrstyrda arbetsplattformar. De flesta används för fotografering, kartering mm av alla möjliga slags yrkesgrupper som tex arkeologer, husmäklare osv.
Inte minst håller de på att bli årets julklapp. Min dotterson har en som kan “bomba” med vatten, fotografera och hissa upp saker i en winsch, endast 995:- sek.
Senast kunde vi läsa om simmande dito som skulle varna för haj vid Australiens stränder.

De militära finns i massvis med varianter, tillverkade i så oväntade länder som Pakistan, Indien och inte minst Iran.
Länder med egna atombomber ( jo jag tror Iran har det ) och Svenskt stöd från SIDA.

De två jag valde ut tidigare för att jämföra med Euron är slumpvis valda bara för att ifrågasätta påståendet att Euron är störst. Kanske störst i Kiruna, men Kiruna är inte hela världen.

I ett tidigare svar for jag ut lite obehärskat mot en kvinna från fredsrörelsen och kallade hennes inlägg för svammel. Det var onödigt.
Jag ber inte om ursäkt men vill påpeka att den som sprider okontrollerade uppgifter, som är lätta att kontrollera, snart står rätt ensam och ropar.

castoropollux
Reply to  Gunilla Bengtsson
28 oktober 2015 kl 16:53

@ guniila. I en värld som inte sett ett enda rättfärdigt krig i detta eller förra århundradet så är det du gunilla som med alla dina aktier i wallenbergs universum står ensam. Särskilt som pengar ur samma sfär och svarta hål en gång hjälpte Shitler. ..

Gunilla Bengtsson
Gunilla Bengtsson
Gäst
28 oktober 2015 kl 13:37

JAA världens största och full med atombomber !

Låt oss jämföra tre stycken drönare, två färdiga och en under utveckling.

USA AVENGER PREDATOR C

Längd 12 m
Vingspann 20 m
Tid i luften 20 timmar
Högsta höjd 18.000 meter
Last typ 1/ 1.400 kg + Hellfire-missiler

Last typ 2/ 2,900 kg

—————————-

Ryssland MIKOJAN

Längd 10,2 m
Vingspann 11,5 m
Höjd 12.000 m
Last 2,000 kg

—————————

Europa EURON

Längd 9,5 m
Vingspann 12,5 m
Tid i luften ?
Höjd 14,000 m
Last 2 x 230 kg

Så vem är störst, inte Euron i alla fall ?

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
28 oktober 2015 kl 13:31

Det är min uppfattning att det enbart finns ett problem med drönare, nämligen vem som har kontrollen och hur de används. I folkliga försvar kan drönare absolut ingå och även säljas till demokratiska länder med ett brett folkligt försvar.

Även USA kan i framtiden bli en sådan nation med rätt medveten befolkning och rätt ledarskap och de verkar vara på god väg med Bernie Sanders. Tacksamhet för det. 😉

Om Sverige och Svenskarna kommer lika långt i sin tankegång återstår att se. I en värld som ser ut som den gör är det rimligt och balanserat att ha ett gott defensivt och folkligt försvar.

Gunilla Bengtsson
Gunilla Bengtsson
Gäst
27 oktober 2015 kl 13:08

En liten fråga:

Varifrån kommer uppgiften att Neuron är världens störts drönare ?

Karin Utas Carlsson
Gäst
27 oktober 2015 kl 00:11

Intresset hos mediasverige att skriva om Neurontestningarna på Vidselbasen var minimalt. Information gick ut. Två aktivister gick in på basen och höll upp en banderoll: “Krig är ingen lek. Krig är dödligt svek.”

Vi som ser stora faror med Natoanslutning såväl i form av Värdlandsavtal som Natomedlemsskap möter hos media samma ointresse. Samma media ägnar sig åt att sprida Rysslandsskräck och ensidig Natopropaganda. När det gäller Ukrainakrisen/kriget drar sig inte ens vår utrikesminister för att lägga hela skulden på Ryssland. Idag har försvarsministern (som nog borde få ny titel), Mats Hultquist, meddelat att han vill se Sverige bli del i “Natos center för strategisk kommunikation” för att vi ska lära oss analysera propaganda! Sociala medier nämns. Man säger också att Ryssland sprider propaganda men glömmer totalt Natos motsvarande aktiviteter och att Sverige, förutom EU, hakar på. Vem var det som sa att sanningen är krigets första offer? Det ser vi idag många exempel på. Inte minst undanhållande av väsentliga fakta.

Vårt land och världen i övrigt är i stort behov av att använda kunskaper i konflikters upptrappning och hantering i utrikes- och säkerhetspolitiken. Hellre folk- och politikerutbildning i detta än att Sverige tar ytterligare platser i Natoorganisationen.

Det är lätt att känna sig frustrerad, men fredsrörelsen växer! Det kan inte bli på något annat sätt i skuggan av de stora konflikterna och flyktingströmmarna. Förebygg och stoppa krigen!

Dorothea
Dorothea
Gäst
25 oktober 2015 kl 23:52

The Aviationist, 27/8 2015: “The next testing phase will see the European UCAV deploy to Vidsel Air Base, in Sweden, for more low observability tests and some live firing activity needed to validate the capability of the nEUROn to use weapons carried in the internal weapons bay.”.

http://theaviationist.com/2015/08/27/neuron-ucav-tests-completed/

castoropollux
Gäst
25 oktober 2015 kl 14:26

Hoppades hitta länken till videon med Hasse o Tage där de i Mosebackisk monarki eller anarki beskrev den nya filmkulturen från Uz. Shoot,bang, bang.. med en förmodad John Wayne som urartad urkufisk drönare, med inbillade gudomliga vingar och förskräckande exempel gjorde alla processer så korta som godtycket skulle komma att kräva på konstitutionell basis och skriva in landet i den mörka historien som frihetens värsta rättsvidriga exempel. Pigs in Space liksom…

Steven Riddarlans
Steven Riddarlans
Gäst
25 oktober 2015 kl 13:33

Detta är en försvars hemlighet. Den som släppte ut detta, borde straffas. Jag undrar (vad sysslar SÄPO med?). Många hemligheter gällande Sveriges försvar och säkerhet; ofta hamnar i fiendens händer. Idag är vi hotade av värsta fienden “Putin” så vad gör förrädarna mer för att knäcka ner vårt Sverige. SÄPO skall vakna till. Om fienden anfaller oss; så var säkra på att det finns inget land som kan eller vill ta oss som flyktingar. Steven 007

castoropollux
Reply to  Steven Riddarlans
25 oktober 2015 kl 17:54

De enda fiender vi haft är de som nu fuckar upp verkligheten och mördade Palme.

Rolf Löfgren
Rolf Löfgren
Gäst
25 oktober 2015 kl 12:54

Stoppa detta vansinne. Ställ om SAAB till civilproduktion.

Det svenska försvaret behöver bygga på defensivt försvar, inte anfall.

Sverige bör inta sin forna roll som en nation som värnar om fred, genom att vara neutrala och att verka för samförstånd mellan olika länder.

Marmait
Marmait
Gäst
25 oktober 2015 kl 10:22

Lagför alla som tillverkar vapen De är mördare.