Europas största drönare Dassault Neuron testas just nu i Sverige – För första gången med beväpning

11
1454
Dassault Aviation UCAV Neuron - Source: Aviación General
Dassault Aviation UCAV Neuron – Source: Aviación General

Att använda fjärrstyrda drönare för att fälla dödande bomber borde dömas som grovt brott mot mänskliga rättigheter”, säger My Leffler, Kvinnor för fred. Just nu har två svenska kvinnor och en finsk man gått in på militärbasen i NEAT-området. Det meddelar Karin Utas Carlsson.

Neuron, Europas första stora attackdrönare testas just nu i Sverige. Vidsel-basen i Norrbotten används för detta ändamål. Övningarna innebär bombfällning och attack och sker över NEAT-området (North European Aerospace Testrange) i Jokkmokks kommun, nordväst om Vidsel. Området är 24 000 km2, dvs 8 gånger större än Blekinge eller nästan lika stort som Makedonien.

Neuron byggdes färdigt i Frankrike 2012 och testades där utan vapen. Den testades sedan i Italien, också utan vapen, och nu prövas den för första gången med vapen. I vårt land!

Dassault Neuron

Neuron [Dassault Neuron] är en s.k. UCAV, (Unmanned, combat aerial vehicle), alltså ett obemannat stridsflygplan. Sex europeiska länder deltar i detta projekt, varav Sverige, via SAAB, är den största finansiären. Även Ångströmslaboratoriet vid Uppsala Universitet är involverat, då det är världsledande på viss kamerateknik.

Så här skrev NewsVoice den 10 mars 2015 (red anm):

“Agneta Norberg från Sveriges Fredsråd belyste hur Ryssland är inringat av amerikanska militärbaser och att svenska Esrange blivit Europas viktigaste bas för Dassault Neuron, världens största militära drönare med ett vingspann på 12 meter.

Dassault från franskans ”d’assault” betyder överfall*.

Det franska företaget Dassault Aviation som ligger bakom superdrönaren ska under 2015 i samarbete med den svenska försvarsmakten för första gången i världen provflyga Neuron bestyckad med missiler och det sker i Norrland, där Esrange utgör en landningsplats för NATO:s potentiella krigföring mot Ryssland.”

SAAB har byggt kroppen och huvudet på Neuron, som är tillverkad i s.k. “stealth”-teknik, dvs osynlig för radar. Neuron kan bära konventionella bomber. Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen och medlemmar i Kvinnor för fred och Ofog uppmärksammar detta på plats.

“Jag kan inte förstå hur ett neutralt land som Sverige kan tillåta att vi och fem andra nationer förbereder krig här”, säger Annika Gustafson, Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen.

Text: Karin Utas Carlsson

NEAT Jokkmokk map

11 KOMMENTARER

  1. Onekligen ett stort steg framåt för mänskligheten. När det gäller att döda på avstånd utan att själv riskera livet finns inga gränser för människans uppfinningsförmåga! Inte för att jag direkt uppmuntrar personliga tvekamper med skarpa vapen, men jag kan förstå att tekniskt mindre avancerade motståndare finner det fegt. Så länge man bara riskerar andras liv, är det lätt att eskalera konflikter!

  2. Vi har folkstyre i Sverige, men innebär idag att folk styrs. Hur kan vi ta tillbaka makten ?! Det borde finnas en styrgrupp av mogna vuxna människor som kan ta över ledningen av ett land i kris. Nuvarande politiker har bevisat sin oduglighet och bör sättas i karantän omedelbart för egen reflektion och rannsakan. De kan tex. tälja nåt i trä. Obligatorisk närvaro i träslöjd hos en mellanstadieskola skulle göra gott. Alla lösningar finns ju. Är övertygad att Newsvoice med läsare/skribenter har kompetens för att medverka i en sådan styrgrupp tillsammans med alternativa politiska partier. Vad häftigt det vore att leva i ett fungerande samhälle där vi rustar för fred och inte krig, tillsammans med trygga människor, fria att skapa sina egna liv.

  3. Vad gäller lämplig verksamhet för inkompetenta politiker och deras rådgivare (med egna intressen att driva) rekommenderar jag varmt att plocka frukt, bär och svamp. För detta anlitar vi ju hitlockade thai- och andra -ländare till usla villkor, eftersom vi inte själva ids plocka något.

  4. Vem och när frågade de, det svenska folket om detta vansinniga tilltag var OK.
    Vem bär ansvaret för att detta görs i Sverige?

  5. Ansvaret bär svenska folket, tyvärr. I och med att vi går och röstar vart fjärde år godkänner vi även agendan. Det är bara att gilla läget eller göra något åt saken…

  6. Än en gång visar Sverige sin vidriga dubbelmoral – att å ena sidan värna om fred och humanitet och om att “öppna våra hjärtan” till alla krigsoffer, och å andra sidan vara största finansiär i byggandet av världens största drönare. Skamligt!

  7. Ryssland svarar snabbt på upplevda hot. Vem tror de att de lurar? Ryssland kan göra aska av våra tre största städer inom 10 minuter. S-400 missilerna och tillhörande radarsystem betyder fortfarande flygförbud över Ryssland. Detta system och de flesta andra är mobila och kan dundra in norrifrån om de så önskar. Margot Wallström är en oförståndig ledare. Det är önskvärt med bättre relationer till Ryssland.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here