Europas största drönare Dassault Neuron testas just nu i Sverige – För första gången med beväpning

12
Dassault Aviation UCAV Neuron - Source: Aviación General
Dassault Aviation UCAV Neuron – Source: Aviación General

Att använda fjärrstyrda drönare för att fälla dödande bomber borde dömas som grovt brott mot mänskliga rättigheter”, säger My Leffler, Kvinnor för fred. Just nu har två svenska kvinnor och en finsk man gått in på militärbasen i NEAT-området. Det meddelar Karin Utas Carlsson.

Neuron, Europas första stora attackdrönare testas just nu i Sverige. Vidsel-basen i Norrbotten används för detta ändamål. Övningarna innebär bombfällning och attack och sker över NEAT-området (North European Aerospace Testrange) i Jokkmokks kommun, nordväst om Vidsel. Området är 24 000 km2, dvs 8 gånger större än Blekinge eller nästan lika stort som Makedonien.

Neuron byggdes färdigt i Frankrike 2012 och testades där utan vapen. Den testades sedan i Italien, också utan vapen, och nu prövas den för första gången med vapen. I vårt land!

Dassault Neuron

Neuron [Dassault Neuron] är en s.k. UCAV, (Unmanned, combat aerial vehicle), alltså ett obemannat stridsflygplan. Sex europeiska länder deltar i detta projekt, varav Sverige, via SAAB, är den största finansiären. Även Ångströmslaboratoriet vid Uppsala Universitet är involverat, då det är världsledande på viss kamerateknik.

Så här skrev NewsVoice den 10 mars 2015 (red anm):

“Agneta Norberg från Sveriges Fredsråd belyste hur Ryssland är inringat av amerikanska militärbaser och att svenska Esrange blivit Europas viktigaste bas för Dassault Neuron, världens största militära drönare med ett vingspann på 12 meter.

Dassault från franskans ”d’assault” betyder överfall*.

Det franska företaget Dassault Aviation som ligger bakom superdrönaren ska under 2015 i samarbete med den svenska försvarsmakten för första gången i världen provflyga Neuron bestyckad med missiler och det sker i Norrland, där Esrange utgör en landningsplats för NATO:s potentiella krigföring mot Ryssland.”

SAAB har byggt kroppen och huvudet på Neuron, som är tillverkad i s.k. “stealth”-teknik, dvs osynlig för radar. Neuron kan bära konventionella bomber. Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen och medlemmar i Kvinnor för fred och Ofog uppmärksammar detta på plats.

“Jag kan inte förstå hur ett neutralt land som Sverige kan tillåta att vi och fem andra nationer förbereder krig här”, säger Annika Gustafson, Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen.

Text: Karin Utas Carlsson

NEAT Jokkmokk map

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

12 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
David Ström
David Ström
Gäst
3 november 2016 kl 03:43

Ryssland svarar snabbt på upplevda hot. Vem tror de att de lurar? Ryssland kan göra aska av våra tre största städer inom 10 minuter. S-400 missilerna och tillhörande radarsystem betyder fortfarande flygförbud över Ryssland. Detta system och de flesta andra är mobila och kan dundra in norrifrån om de så önskar. Margot Wallström är en oförståndig ledare. Det är önskvärt med bättre relationer till Ryssland.

Morgan´s tankar...
Gäst
2 november 2016 kl 12:23

Ett tydligt bevis för att våra politiker sitter i knät på krigsindustrin i vårt land, där liknande övningar gynnar en part mer än den andra pga ökad riskexponering.

Ulf Lagerström
Gäst
25 oktober 2015 kl 19:56

Än en gång visar Sverige sin vidriga dubbelmoral – att å ena sidan värna om fred och humanitet och om att “öppna våra hjärtan” till alla krigsoffer, och å andra sidan vara största finansiär i byggandet av världens största drönare. Skamligt!

nillaclarner
Gäst
25 oktober 2015 kl 19:02

Ansvaret bär svenska folket, tyvärr. I och med att vi går och röstar vart fjärde år godkänner vi även agendan. Det är bara att gilla läget eller göra något åt saken…

Rolf Löfgren
Rolf Löfgren
Gäst
24 oktober 2015 kl 22:01

Vem och när frågade de, det svenska folket om detta vansinniga tilltag var OK.
Vem bär ansvaret för att detta görs i Sverige?

Tege Tornvall
Gäst
24 oktober 2015 kl 09:47

Vad gäller lämplig verksamhet för inkompetenta politiker och deras rådgivare (med egna intressen att driva) rekommenderar jag varmt att plocka frukt, bär och svamp. För detta anlitar vi ju hitlockade thai- och andra -ländare till usla villkor, eftersom vi inte själva ids plocka något.

jpnorlin
Gäst
24 oktober 2015 kl 09:40

Vi har folkstyre i Sverige, men innebär idag att folk styrs. Hur kan vi ta tillbaka makten ?! Det borde finnas en styrgrupp av mogna vuxna människor som kan ta över ledningen av ett land i kris. Nuvarande politiker har bevisat sin oduglighet och bör sättas i karantän omedelbart för egen reflektion och rannsakan. De kan tex. tälja nåt i trä. Obligatorisk närvaro i träslöjd hos en mellanstadieskola skulle göra gott. Alla lösningar finns ju. Är övertygad att Newsvoice med läsare/skribenter har kompetens för att medverka i en sådan styrgrupp tillsammans med alternativa politiska partier. Vad häftigt det vore att leva i ett fungerande samhälle där vi rustar för fred och inte krig, tillsammans med trygga människor, fria att skapa sina egna liv.

castoropollux
Gäst
24 oktober 2015 kl 09:37

Varför skulle inte ett kvalificerat mordverktyg ta sitt namn efter bankväsendets bästa tillgång..

Mona Nilsson
23 oktober 2015 kl 20:34

Vidrigt – finner inte ord! Återigen Saab och Wallenbergsfären som säljer vapen och radarsystem för miljarder till diktaturer och länder som mördar besinningslöst och urskiljningslöst i de fattigaste av länder. Sedan täljer man guld på de människor som drivs att lämna sina hem och sina länder under svåra umbäranden och risktaganden. https://newsvoice.se/2015/10/06/wallenberg-taljer-guld-pa-krig-och-flyktingkatastrof-i-krigens-kolvatten/

Ulf ClaréusD
Reply to  Mona Nilsson
27 augusti 2019 kl 15:02

Flygetyget Neuron per se, skiljer sig inte ett smack från ett vanligt attackflygplan, exempelvis en JAS 39 Gripen eller en Dassault Rafale, annat än att en UAV-farkost är, som acronymen utsäger, är obemannad. Fjärrstyrd från start till landning, men kan även tänkas vara helt autonom under del av attackuppdraget.
Mål-data är angivet förstås, men UAV:en förväntas kunna ta egna beslut, AI baserade. Även lufttankning förväntas några UAV:er klara av, från något annat tankflygplan, bemannat eller obemannat.
Största fördelen med en UAV är måhända den, att man inte behöver räkna med förluster av flygförare, vilka ofta är en bristvara. Den militära vinsten måste bedömas utifrån gängse parametrar: Mest pang för pengarna!
Att Eliten med sina hantlangare inom politik och Försvarsmakt (Special-intresset!) stenhårt jobbat i smyg med att få in oss i NATO, är väl vid det är laget ett oomkullrunkeligt faktum.
Sex länder har haft ett samarbete med Neuron, varav fyra är med i NATO, samt det neutrala Schweiz och så Sverige, som väl nu nästan är ett NATO-land, tillika ett icke-demokratiskt sådant, då folkviljan helt ignoreras, exempelvis beträffande just NATO-anslutning.
PS. Ordet “drönare” har gjort succé och användes inom MSM fullt ut för alla obemannade flygfarkoster. Annars var det “UAV” = Unmanned Aerial Vehicle, som användes professionellt inom industri och krigsmakter. När president Barak Obama, fredspristagaren, efter ungefär 2011 då nya lagar tillkommit som medgav utomrättsliga avrättningar, började han med att veckovis godkänna dödslistor på dem, som m h a robotbestyckade “drönare” skulle “arkebuseras”, då främst i MENA, så blev ordet drönare mycket populärt i media och bland allmogen och särskilt som små amatör-drönare, oftast i helikopter-utförande, började säljas i hobbyaffärer och där gick åt som smör i solsken.

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
23 oktober 2015 kl 20:25

Fruktansvärt upprörande! Sverige har ‘sålt sin själ’.. 🙁 🙁 🙁

Tege Tornvall
Gäst
23 oktober 2015 kl 20:16

Onekligen ett stort steg framåt för mänskligheten. När det gäller att döda på avstånd utan att själv riskera livet finns inga gränser för människans uppfinningsförmåga! Inte för att jag direkt uppmuntrar personliga tvekamper med skarpa vapen, men jag kan förstå att tekniskt mindre avancerade motståndare finner det fegt. Så länge man bara riskerar andras liv, är det lätt att eskalera konflikter!