Benny Sellberg: “Vargmotståndarnas skeva verklighet”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 november 2015
- NewsVoice redaktion
Benny Sellberg

Benny SellbergHur står det till med förmågan att analysera och göra utvärderingar utifrån verklighet och fakta egentligen? Jag har skrivit ett flertal debattartiklar gällande vargen och nyttan den gör i vår natur, jag har lyft fram fakta men inte ens det biter och fastnar hos vargmotståndare.

Text: Benny Sellberg, debattör, inspiratör och aktiv i Vänsterpartiet

När man visar på att det är större risk att hunden blir vådaskjuten, påkörd av bil osv än dödad av varg så kommer vargmotståndare med motargument som lyder att det finns fler bilar än vargar, det finns fler jägare än vargar.

Det verkar som om tankeförmågan haltar rejält

När man visar på vad som verkligen är farligt i naturen så visar man på hur många människor som dödas av getingar, insekter och orm, men man räknar inte hur många getingar eller insekter det finns jämfört med orm. Man konstaterar bara fakta att det dör flest av insekter (700 000 – 3 000 000 i Världen).

Men det är väl så att när inte fakta talar för vargmotståndarnas åsikt så måste man vrida till det på något vis så att det passar ens skeva bild av verkligheten?

Man vill måla upp vargen som farlig, mordlysten, hemsk och så skarvar, ljuger man i sin iver att sätta vargen mot landsbygden, mot företagande på landet, mot naturen, man målar upp sitt fritidsintresse, jakten som mycket viktigare än vargens vara.
Man anser alltså att ens egna fritidsintresse är viktigare än naturens bästa.

Men att vargen gör ett bättre jobb än jägaren när den jagar vilt det vet alla, vargen tar främst yngre djur, skadade djur, svaga djur och gör en urskiljning som ingen jägare klarar av. Visst vargen tar inte många djur, bara några få procent jämfört med hur stort uttaget är för jägarna.

Sen kommer detta med att vi måste lyssna på dom på landsbygden, förstå dom som bor nära vargen och att det inte går att bedriva näringar längre. Hur är det då i verkligheten, jo antalet fårbesättningar har ökat i varglänen, tar vi Gävleborgs län så har antalet får ökat med 97% på 15 år, om vi fortsätter med fakta från samma län så har antalet vargangrepp inom tamdjursnäring (främst får och lamm) minskat, det utgör i snitt bara två angrepp per år och kan verkligen inte anses begränsa möjligheterna att bo och verka på landsbygden.

Antalet fäbodar i Gävleborg har också ökat sedan mitten av 90-talet och uppnår nu till delar Länsstyrelsens miljömål för fäbodbrukets utveckling. Sedan 2009 har tre rovdjursangrepp skett på fribetande fäboddjur i länet och samtliga av björn och inte av varg. Inga människor har attackerats, skadats av varg i vår natur i modern tid, men hur låter det från varghatarna, jo då byter dom fokus och säger att deras hundar hotas och blir uppätna.

Ja, även där har antalet vargslagna hundar minskat enligt försäkringsstatistik. Är man väldigt rädd om hunden och vill undvika risk för skada eller död hund (trafik, vådaskott, drunkning osv) ska man kanske inte ta med den på jakt om man ser till hur försäkringsstatistiken är.

Jag lyssnar gärna på mina medboende på landsbygden, och vill att vargmotståndarna slutar kasta felaktigheter runt sig och målar upp oss boende, landsbygden som rädd, svag och sårbar. Landsbygden och dess folk är Sveriges ryggrad och förtjänar mer än så.

Är det inte dags att vargmotståndarna tar åt sig fakta innan man framstår som löjlig, hatisk, verklighetsfrämmande och förstör för hela jägarekåren.

Naturen behöver starka stammar av predatorer som vargen, det gynnar den biologiska mångfalden och gör vår Svenska natur så mycket rikare, värdefullare.

Text: Benny Sellberg Debattör, inspiratör och aktiv i Vänsterpartiet


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Med tanke på tillståndet i vargstammen (enl SLU) kanske det finns skäl att se över kriterierna för om det fortfarande är en rödlistad art vi debatterar:
  http://www.iucnredlist.org/technical-documents/categories-and-criteria
  Inventering av varg 2014/2015 (SLU)
  http://www.slu.se/Documents/externwebben/centrumbildningar-projekt/Viltskadecenter-dokument/VSC-publikationer/VSC%20Rapporter/VSC%20Rapporter%202015/Inventering-av-varg-i-Skand-201415-svensknorsk-15juni-webb.pdf

 • Det finns mycket som talar för att vargstammen i Sverige till stora delar är hybridiserad med hundraser som Laika och Husky. Se denna länk: http://www.vargfakta.se/nyheter/eirik-granqvist-sa-skiljer-du-pa-varg-och-hybrid/

  Till skillnad mot Erik Granqvist så anser tydligen Åke Aronson m.fl. på SLU att den “svenska” vargen är renrasig, genetiskt hotad, men att den samtidigt kan uppvisa en mängd olika utseenden. Se: http://jaktreportage.se/faktablad_1-12_vuxna-unga%20vargar-2.pdf

  Samerna har sin uppfattning om detta: http://www.samefolket.se/index.php?option=com_content&view=article&id=365:aer-dagens-vargpopulation-till-stor-del-hybrider&catid=17&Itemid=33

  Spelar det någon roll om det är hybrider eller inte som Du Benny värnar om?

  Följande kommer från Överkonservator Erik Granqvists föreläsning:

  Vargen har en låg och långsträckt kropp
  Vargen har ingen markerad panna
  På frambenen skall det finnas en svart rand
  Samtliga klor skall vara svart/bruna
  Lång nos och käkparti
  Små gula ögon
  Relativt små öron
  Ingen markerad midja utan en relativt rak buklinje
  Kort svans
  Vargen håller i regel huvudet lågt

  Får en varg se ut hur som helst, t.ex. ha gul och röd färg?

 • Vargen dödar extremt mycket älg och inte alls enligt någon strikt prioriteringslista som kommunisten vill ha det till. Den dödar de den kommer över. På somrarna när värmen gör att köttet ruttnar blir merparten av älgarna aldrig ens uppätna pga att vargen vill ha färskt kött. Naturen överlevde, som tidigare skribenter påpekat, alldeles ypperligt under den rätt långa period då vargen var utrotad. Älgstammen växte sig mycket stark och det fanns enormt mycket älg fram till 90-talets början. Numer knappt några alls. Många jaktlag ställer in jakt i år, eller jagar bara några få dagar i stället för en hel vecka som tidigare. Allt för att vänstermänniskor i bostadsrätter ska få känna sig delaktiga i “ekologin” eller hur de nu känner. För övrigt har alla jaktlag jag hört talas om strategier för avskjutning för att garantera fortsatt tillväxt och en hälsosam älgstam, inte som skribenten påstår, sämre urvalsstrategier än vargen. Det är så naivt och korkat skrivet, men man kanske inte kan få så mycket mer ut av någon vars titel är “debattör och inspiratör”, vilket i princip betyder “åsiktsmaskin” alltså någon som har åsikter utan substans men som gärna torgför dessa.

 • VM i tokvärnarfloskler….. we have a vinner. Grattis!

  “Missuppfattningar i debatten. Förekomsten av rovdjur kan på andra håll påverka övrig natur, men i Sverige skulle inte ens flera tusen vargar ha nämnvärd betydelse för den ekologiska mångfalden. Här sätts villkoren helt av det intensiva jord- och skogsbruket, och detta diskuteras alldeles för lite, menar 15 ekologer”

  http://mobil.dn.se/debatt/for-att-paverka-naturen-kravs-minst-4000-vargar/

 • Mycket bra att en dialog kommer till stånd. Speciellt bra vore om det tillfördes kunskap från våra östra grannländer, så att vi undviker att göra alla misstag själva.
  En stor källa till hur vargen interagerar och påverkar i naturen är Will Graves eminenta sammanställning av forskning i boken Wolves in Russia.
  Speciellt endnotes är en veritabel källa med hänvisningar till hundratals olika forskningsrapporter, böcker, artiklar med mera.

 • Är utbildad viltbiolog, beundrar vargen som art – men vill inte ha mer än en mycket begränsad vargstam, som är utsatt för ett jakttryck så att den skyr människan och dess boning i Sverige!

 • Sedan våra förfäder “utrotade” vargen har naturen klarat sig bra, och det har varit gott om matnyttigt vilt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *