Damm brast vid gruva i Minas Gerais, Brasilien

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 november 2015
- NewsVoice redaktion

Damm brast vid gruva i Minas Gerais, Brasilien. Byn Bento Rodrigues praktiskt taget utplånad. Järngruvor i Minas bygger dammar för förvaring av slig och vatten från malmreningsprocessen.

En sådan damm, tillhörig gruvbolaget Samarco, hade genomgått inspektion så sent i september och var långtifrån full när den i torsdags plötsligt brast och en flod av gyttja forsade genom dalen och svepte allt med sig. Två svaga jordskalv kändes precis innan, men inget av dem nådde 2 på richterskalan. Hundratals familjer blev hemlösa. Järnutvinningsarbetarförbundet uppskattar antalet dödade till 15. Samarco har varit inblandade i liknande katastrofer förut. Myndigheterna i Minas har tillsatt fem åklagare för att utreda fallet.

Text: Hans Berggren, Lagoa da ConceiçãoFlorianópolis, Brasilien | Läs mer av Hans Berggren


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Brasilien
Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *