Damm brast vid gruva i Minas Gerais, Brasilien

publicerad 10 november 2015
- av NewsVoice

Damm brast vid gruva i Minas Gerais, Brasilien. Byn Bento Rodrigues praktiskt taget utplånad. Järngruvor i Minas bygger dammar för förvaring av slig och vatten från malmreningsprocessen.

En sådan damm, tillhörig gruvbolaget Samarco, hade genomgått inspektion så sent i september och var långtifrån full när den i torsdags plötsligt brast och en flod av gyttja forsade genom dalen och svepte allt med sig. Två svaga jordskalv kändes precis innan, men inget av dem nådde 2 på richterskalan. Hundratals familjer blev hemlösa. Järnutvinningsarbetarförbundet uppskattar antalet dödade till 15. Samarco har varit inblandade i liknande katastrofer förut. Myndigheterna i Minas har tillsatt fem åklagare för att utreda fallet.

Text: Hans Berggren, Lagoa da ConceiçãoFlorianópolis, Brasilien | Läs mer av Hans Berggren


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: Brasilien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *