Kiev hotar att ta tillbaka kontrollen över gränsen mot Ryssland genom en offensiv mot Donbass

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 december 2015
- NewsVoice redaktion

viktornazarenkoChefen för Ukrainas gränsbevakningstjänst Viktor Nazarenko lovar att slå en ring runt Donbass, rapporterar den ukrainska nyhetsbyrån ”Charkov”. Det skriver Oleg Mezjuev som har bloggen Anti-Euromaidan Sweden med information om Ukrainakrisen som svenska massmedier inte förmedlar.

Det visade sig senare att Nazarenkos uttalande hade publicerats utan att nyhetsbyrån hade koordinerat det med den ukrainska militären. Allmänheten fick därigenom kännedom om Kievs hemliga planer som går ut på ett återtagande av ett 409 km långt gränsavsnitt mellan Donbass och Ryssland.

De ukrainska gränstrupperna planerar att gå runt flankerna på folkmilisens försvar och stänga in dem i en kittel. Det är just därför som Kiev har dragit samman stora mängder av krigsmateriel intill kontaktlinjen i Donbass.

”Vi förbereder oss inför ett återtagande av ett gränsavsnitt, som vi inte har kontroll över.” – “Vi har utarbetat en motsvarande plan och har gått igenom den under ett krigsråd. Det är en svår uppgift som vi måste utföra.” / General Nazarenko.

Enligt Eduard Basurin, respresentanten för Donetskrepublikens försvarsministerium, har de ukrainska styrkorna dragit samman 434 enheter krigsmateriel, allt från stridsvagnar till raketartilleri (t.ex. ”Grad”-system) och bepansrade trupptransportfordon (BMP).

Basurin tror att den ukrainska offensiven kan komma igång i slutet av december.

Läs den kompletta artikeln

Text: Oleg Mezjuev

Källa: Anti-Euromaidan Sweden


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Intressant information, även från Oleg.

    Dom väntar kanske på att lånen från bl.a. Sverige ska betalas ut med början 2016?
    Det kostar ju som bekant mycket pengar att köpa raketer, bomber och granater..

  • Det är tydligt att något är i görningen från Kiev-håll. De ukrainska styrkorna har tagit 8 byar i den neutrala zonen (bl.a. Pisjtjevik, Pavlopol, Vinogradnoje, Gnutovo, Sjirokino, Bachmutovka och Zjovanka) och har kört fram massor med krigsmateriel (434 olika enheter enligt Basurin) fram till kontaktlinjen eller i närheten av den (i strid med Minsk-2). Joe Biden var i Kiev nyligen (mitten av december) och ungefär samtidigt var beskjutningarna mot Donbass som intensivast. Rapporter från de av juntan ockuperade Donbass-distrikten gör gällande att de ukrainska nationalisterna kör med razzior och fängslar hundratals lokalbor, man besätter också de civilas hus alldeles intill kontaktlinjen. Folkmilisen har sett tecken på att ukrainarna avminerar vissa avsnitt längs fronten, och nu kommer alltså detta uttalande från Nazarenko (om att återta kontrollen över gränserna). Samtidigt körs en intensiv propagandakampanj i Kiev om att det är folkmilisen som har besatt byar i den neutrala zonen (t.ex. Kominternovo) vilket är falskt. Det pågår en tydligt uppbyggnad inför något. Minsk-2 gäller fram till årsskiftet, sen får vi se vad som händer. Lokalinvånarna i Donbass tror att det smäller till när marken fryser till. Basurin tror på en ukrainsk offensiv innan årets slut. Läget är spänt.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *