Kiev hotar att ta tillbaka kontrollen över gränsen mot Ryssland genom en offensiv mot Donbass

publicerad 24 december 2015
- av NewsVoice

viktornazarenkoChefen för Ukrainas gränsbevakningstjänst Viktor Nazarenko lovar att slå en ring runt Donbass, rapporterar den ukrainska nyhetsbyrån ”Charkov”. Det skriver Oleg Mezjuev som har bloggen Anti-Euromaidan Sweden med information om Ukrainakrisen som svenska massmedier inte förmedlar.

Det visade sig senare att Nazarenkos uttalande hade publicerats utan att nyhetsbyrån hade koordinerat det med den ukrainska militären. Allmänheten fick därigenom kännedom om Kievs hemliga planer som går ut på ett återtagande av ett 409 km långt gränsavsnitt mellan Donbass och Ryssland.

De ukrainska gränstrupperna planerar att gå runt flankerna på folkmilisens försvar och stänga in dem i en kittel. Det är just därför som Kiev har dragit samman stora mängder av krigsmateriel intill kontaktlinjen i Donbass.

”Vi förbereder oss inför ett återtagande av ett gränsavsnitt, som vi inte har kontroll över.” – “Vi har utarbetat en motsvarande plan och har gått igenom den under ett krigsråd. Det är en svår uppgift som vi måste utföra.” / General Nazarenko.

Enligt Eduard Basurin, respresentanten för Donetskrepublikens försvarsministerium, har de ukrainska styrkorna dragit samman 434 enheter krigsmateriel, allt från stridsvagnar till raketartilleri (t.ex. ”Grad”-system) och bepansrade trupptransportfordon (BMP).

Basurin tror att den ukrainska offensiven kan komma igång i slutet av december.

Läs den kompletta artikeln

Text: Oleg Mezjuev

Källa: Anti-Euromaidan Sweden