Richard Branson: Att finna rätt personlighet är nyckeln vid rekrytering

19

Richard Branson 2008 - Foto: Richard Burdett,   Wikimedia CommonsAtt rekrytera rätt är avgörande för ditt företag. Du måste försöka skapa en perfekt mix av folk som arbetar för ditt företag för att nå framgång. Det säger Virgin-grundaren Richard Branson i en intervju på HR Grapevine. 

Sök efter personligheter som passar i din företagskultur. De flesta yrkeskunnanden kan läras in, men det är svårt att utveckla en persons karaktär så om du kan finna människor som är vänliga, som bryr sig om och som älskar att hjälp andra kommer du att bli en vinnare, säger Branson.

Många är blyga under intervjun, men lita på din magkänsla. Om du har framför dig en något introvert person med en stor personlighet måste du använda din erfarenhet för att dra ut det stora i dem, fortsätter Branson. Det är enklare med en extrovert personlighet.

När det gäller stora meriter säger Branson:

“Great grades count for nothing if they aren’t partnered with broad-ranging experience and a winning personality.”

Bransons råd har några år på nacken, men kloka ord varar länge.

Text: NewsVoice | Richard Branson – Foto: Richard Burdett, Wikimedia Commons

Källa: HR grapevine.com

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
19 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Kurt Ståhl
Gäst
4 december 2015 kl 12:18

Personer som Richard Branson har bra resultat och är mycket värda att lyssna på!

Lars K
Lars K
Gäst
4 december 2015 kl 01:41

“Du kanske inte ens är företagare”. Jag har varit företagare i 45 år, varav 22 år utomlands.

Lars K
Lars K
Gäst
4 december 2015 kl 01:21

“Lars K, du behöver inte ta råd från Branson.” Stämmer, tack och lov!!. Och vi hoppas ingen annan gör det heller. Videon härovan visar ju vad han använder sina miljoner till: Att skita ner och förstöra vår miljö.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
3 december 2015 kl 22:09

Lars K, du behöver inte ta råd från Branson. Du kanske inte ens är företagare. Branson är intressant. Han började som barn med att sälja pennor och utvecklade sig som företagare från start. Han offrade mycket också. Hans familj klagade mycket på honom.

Nåja, artiklarna här är gratis att läsa. Om man störs av Branson läs en annan av newsVoice 5000 artiklar och notiser. Avdelningen Företagande kommer att fyllas av 100-tals artiklar. Många kommer att vara intressanta för personer som vill överleva som egenföretagare.

Lars K
Lars K
Gäst
3 december 2015 kl 18:41

Angående Torbjörns kommentar:”Syftet med inlägget ovan handlar dock inte om Bransons aerosoler utan om hans tips till företagare som vill rekrytera rätt.”

Varför överhuvudtaget ta råd av folk som köper egna öar för miljoner och lever i lyx och överflöd? Deras livsstil präglar deras värderingar. Och dem känner vi redan till. Talande är att Richard B varken nämner integritet eller personlig övertygelse bland sina anställningskriterier.
Summering: Låt dem som vill leva de superrikas livsstil och värderingar göra det. Vi som vet bättre betackar oss.

jpnorlin
jpnorlin
Gäst
3 december 2015 kl 16:26

Kreativitet är att skapa och att skapa är något unikt för var och en. Därför är det så stimulerande. Det har med vår inre kärna att göra. Meningsfyllt. Börjar det kreativa företagandet där, har vi organisk styrning i företaget och då fungerar inte den traditionella företagsskolan. Och organiskt flöde handlar inte heller om pengaspekulation eller girighet.
Men det krävs nog en bra balans mellan självinsikt, intuition, deadlines och magkänsla som företagare. För egen del har det varit det absolut viktigaste, företagstekniska saker i andra hand, vem är jag först!

Torbjörn Sassersson red.
Admin
3 december 2015 kl 16:25

Ok men min isf fria tolkning av ordet kreativitet är att det är något som är positivt eftersom det redan finns ett ord för motsatsen dvs destruktivitet.

Syftet med “NewsVoice Företagande” är inte ett destruktivt entreprenörsskap.
Så låt oss inte komplicera situationen i onödan här… 😉

När det gäller Branson kände jag inte till att han arbetar med geoengineering med tveksamma aersoler. Det var jäkligt tråkigt att höra.

Syftet med inlägget ovan handlar dock inte om Bransons aerosoler utan om hans tips till företagare som vill rekrytera rätt. Vi håller förslagsvis diskussionen till det ämnet.

Lars K
Lars K
Gäst
3 december 2015 kl 15:59

Hej Torbjörn

Nationalencyklopedin definierar ordet så här: “kreativitet (bildning till latin creʹo ’skapa’, ’frambringa’), förmåga till nyskapande, till frigörelse från etablerade perspektiv. Kreativitet handlar om att skapa något.” Det står “nyskapande”, “frigörelse från etablerade perspektiv”, och “att skapa något”. Men det står inget om gott eller ont.

Var människans skapande av atombomben kreativt? Var det konstruktivt? Eller destruktivt? Gott? Ont?

De amerikanska generalerna tyckte förmodligen det var kreativt.

Så köp inte utan vidare andras tolkning av ordet. Det var avsikten med mitt förra inlägg.

Helen Skog
Helen Skog
Gäst
3 december 2015 kl 15:48

Richard Branson är ett dåligt val av förebild för företagare. Vi måste få ett etiskt och moraliskt företagande som är betydligt bättre på att i alla handlingar verka för att fullt ut undvika negativa konsekvenser av sin verksamhet så att den inte skadar varken människan eller miljön samt att den är verkligt uthållig. Richard Branson äger bland annat en stor mobiloperatör Virgin mobile. Det finns inte en mobiloperatör som agerar etiskt moraliskt gentemot människorna eller miljön eftersom alla med hårda tag och stora insatser arbetar för att dölja de verkliga allvarliga hälsoriskerna och miljökonsekvenserna av teknikens strålning. Richard Branson äger dessutom flygbolaget Virgin Atlantic som många observerat släpper ut chemtrails och alltså deltar i den pågående omfattande nedsmutsningen av vår miljö och vår atmosfär. Enligt Natural News stödjer Branson tillsammans med bla Bill Gates, Niklas Zennström utveckling och lobbying för att spraya toxiska ämnen till atmosfären (geoengineering) och det med enorma belopp:

“Gates and his small cadre of allies, which include co-founder of Skype Niklas Zennstrom and owner of the Virgin Group Sir Richard Branson, reportedly spend exorbitant amounts of cash every year trying to push geo-engineering initiative across the globe. They claim that if nations like the U.S. will not cut greenhouse gas emissions by tremendous amounts, the spraying of toxic poisons into the atmosphere will be necessary to thwart impending disaster” http://www.naturalnews.com/034906_Bill_Gates_geo-engineering_chemtrails.html#ixzz3tFOXdT3q

Se även NASA talar om geoengineering dvs utsläpp av aerosoler från flygplan och att det bland annat kan användas som vapen.

jpnorlin
jpnorlin
Gäst
3 december 2015 kl 15:30

Ser gärna ordet kreativitet som positivt och konstruktivt. Om allt företagande kunde anta den kreativa utmaningen så skulle samhället hamna i en positiv spinn. Jag driver själv ett nystartat företag och försöker anställa för första gången, vi tar denna utmaning direkt☺ med glädje!

Linda
Linda
Gäst
3 december 2015 kl 14:20

Tyvärr sitter man fast i klämsaxen att man gynnar staten, som är en kriminell organisation, när man betalar skatt, något företagare gör mer än alla andra, vilket ingen som är offentligt anställd gör. Tyvärr jagas, diskrimineras och motarbetas just denna grupp, som faktiskt producerar något som andra vill betala för, uppenbarligen, trots att vi betalar i runda slängar 80% i skatt för att betala för en massa tjänster och produkter som de flesta skulle välja att INTE betala för, som ofta är renat av omoraliska och människofientliga. Kreativitet, entreprenörskap och etiskt produktion av varor och tjänster är en sak. Att driva företag i dagens globala system, med dagens “aktörer” är en helt annat. Det måste till en helt annan form för dagens kreativa människor, de få som finns kvar, för att man ska kunna verka med gott samvete. Vilket jag hoppas kommer att kunna diskuteras här. Annars sug vi bara upp i träsket och en massa fin energi och bra idéer befläckas.

anders
anders
Gäst
3 december 2015 kl 14:17

Som tillägg till diskussionen:
Man skulle ju rent hypotetiskt kunna argumentera för att ett kreativt agerande är raka motsatsen till vad man bedömer som entreprenörsmässigt.
En individ tar fram en prototyp som kostar fantastiskt mycket mer än vad nyttan är prissatt i kronor och ören. Trots detta skulle det kunna hävdas att det kreativa bidraget är motiverat.
Låt oss leka med tanken, övertydligt hypotetiskt, på medicinsk forskning som kommer fram till att vanligt vatten under vissa förutsättningar kan bota ALLA sjukdomar. Forskningen kan kosta fantasiljoner, men ingen får eller behöver sälja mediciner eller konsultationer.
Är detta entreprenörskap? Eller bara en väl investerad satsning eller donation från privata intressenter? Med investering menas i det fallet annat än monetära mål.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
3 december 2015 kl 12:47

Men det ligger egentligen i ordets etymologiska bakgrund/betydelse att kreativitet inte kan vara destruktiv. Kreativitet betyder att skapa inte att destruera. Sedan är det en annan sak att man använt ordet kreativitet för att beskriva hur en person med destruktiv fantasi “skapar” destruktion.

Men i grunden tycker jag man ska använda ordet kreativitet som ett positivt ord. Om man vill diskutera destruktion är det bättre att använda ordet destruktivitet.

Det är som att diskutera “falsk sanning”. Det blir lite meningslöst. Då är det bättre att diskutera falskhet istället för att beskugga sanning med dess motsats.

Men i alla fall, det jag tror på är ett kreativt entreprenörsskap som skapar äkta mening, värden, produkter och tjänster som inte någonstans – i någon slutände – används för destruktivitet.

Lars K
Lars K
Gäst
3 december 2015 kl 12:14

@anders.

Instämmer förvisso med andemeningen i ditt inlägg. Men tyvärr behöver inte heller kreativitet vara konstruktiv utan kan vara – eller bli – destruktiv, precis som entreprenörskap. Avsikterna och kontexten avgör.

anders
anders
Gäst
3 december 2015 kl 10:25

Kanske skulle man gräva lite djupare än att klassa entreprenörer, i ordets betydelse, som fundamentalt drivande. Snarare är det kreativitet, som är ett av karaktärsdragen av en genuint mänskligt beteende, som borde belysas mer. Kreativitet är en process, medan entreprenörskap ibland kan bli sammanblandat med ekonomisk verksamhet.
Speciellt åsyftas då fallen där entreprenörskapet är uteslutande baserat på förvaltarskap eller förespeglingar av detta. Som bekant måste det tillföras värde för en framgångsrik verksamhet, och är då verksamheten uteslutande förvaltande måste mervärdet tas på andra ställen. Detta kan ibland ta sig uttryck som nedbrytande av strukturer, och i värsta fall utmynna i destruktiv hantering av värden.

Kreativitet är skapande från förutsättningar givna, medan entreprenörskap inte nödvändigtvis behöver innebära skapande verksamhet.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
3 december 2015 kl 10:15

Agneta, det är som JR skriver. Utan mitt småföretagande hade inget NewsVoice funnits. Företag sponsrar tidningen. En företagsdel kan dra till sig företagare som vill annonsera.

Jag lovar att stimulera etiskt företagande.

Företagande parallellt med att vara vanlig anställd verkar även vara en ny modell för att säkra och bygga sin privatekonomi. Allt fler har både A och F-skattsedel och det har blivit en överlevnadsfråga. Man måste både kunna vara anställd och egenföretagare om man vill ha trygghet för sin familj.

JR
JR
Gäst
3 december 2015 kl 09:43

Det är företagande som driver världen, inte politiker, organisationer eller intressegrupper. Hade inte TS varit entreprenör så hade inte denna texten kommit upp här.

Agneta Norberg
Gäst
3 december 2015 kl 08:02

Vad har detta med företagande på denna sida att göra? En undran bara.

redhawk
redhawk
Gäst
2 december 2015 kl 22:55

sanna ord.