Bör drönare få så en miljard träd i Syd? – Nykoloniseringens kreativitet har ingen ände

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 februari 2016
- Torbjörn Sassersson

BioCarbon Engineering drone

DEBATT. Illustrerad Vetenskap skriver i artiklen ”Drönare kan så en miljard träd” att det brittiska företaget BioCarbon Engineering tagit fram ett effektivt vapen mot att jordens skogar huggs ner. Tanken är att drönare ska så miljarder träd i de utvecklingsländer som skövlas. Vad är det som saknas i denna vision?

Illustrerad Vetenskap är en teknikvänlig tidning och det är inget fel med vare sig teknik eller teknikvänlighet, men ibland hamnar de mest uppenbara lösningarna i skymundan när teknikövertron tar över.

Företaget BioCarbon Engineering tänker sig alltså att ”armador av små drönare” ska skickas ut till alla delar av världen för att återskapa de avverkade skogarna. Vi kan ana en lukrativ affärsidé bakom detta. Upp till en miljard träd ska BioCarbons drönare så per år. Företaget menar att arbetet är besvärligt för människor och att drönarna kan nå svårtillgängliga områden. Drönarna porträtteras som räddare i nöden. Allt detta ska dock betalas av någon och inte lär det bli Nord.

BioCarbon Engineering är knappast ett välgörenhetsorganisation utan att vinstdrivande företag.

Inte nog med att drönarna ska så skogen,  de ska även ”övervaka de växande skogarna och samla in data om deras tillstånd”. Tekniken handlar om att drönaren från två meters höjd och ”med stor precision skjuter” förgrodda frön i näringsrika kapslar ned i jorden med tryckluft. Illustrerad Vetenskap skriver att ”sedan återstår det bara att invänta att träden växer och sprider sig på den öde markytan”.

Finn fem fel

Låt oss granska grundproblemet, den föreslagna lösningen och istället föreslå en bättre lösning.

Först och främst skövlas världens skogar av länder från det rika Nord och träden som tas växer i det fattiga Syd. Historiskt koloniserades länderna i Syd av de rika länderna och de byggde sedan upp sin välfärd genom rovdrift av naturresurserna i Syd.

Idag fortsätter denna rovdrift i allra högsta grad genom nykolonisering. I Afrika konkurrerar tex USA, Europa och Kina om naturresurserna. De har fullt understöd av världsbanken som belånar de fattiga länderna. Alla med allmänbildning om det geopolitiska läget vet om detta.

Nu föreslår ett teknikföretag från Nord att de ska så en miljard träd per år i Syd med drönare under förevändningen att det är ”jobbigt” och ”svårt” för folken i Syd att återskapa de skogar som Nord skövlar. Vad BioCarbon Engineering egentligen föreslår är att de fattiga i Syd ska sitta ned och titta på när ett företag från Nord med stöd av Världsbanken och andra finansiärer stjäl de fattigas arbete samtidigt som länderna i Syd blir ännu mer skuldsatta.

Istället borde de rika länderna som stal eller mutade sig in på skogsmarknaderna i Syd låta lokalbefolkningarna i Syd få återbeskoga sina egna skogar. Ge skogarna tillbaka till sina rättmätiga förvaltare. Passivisera dem inte.

BioCarbon Engineering tror även att det bara handlar om att så frön och sedan vänta på att träden växer upp. Tanken är god, men i verkligheten krävs oftast personlig skötsel av fröernas tillväxt. De behöver vattnas. Här kommer återigen lokalbefolkningen in i bilden som förvaltare.

Jag är övertygad om att allt det som BioCarbon Engineering föreslår kan lösas bättre och mer effektivt av människor. Det skulle dessutom vara mer moraliskt. Det skulle ge lokalbefolkningarna arbete och lön samt engagemang i sitt eget lands resurser och naturmiljö. Nord får betala detta och vi kan betala med vårt överflöd, det som vi tog för att vi stal naturresurserna från Syd.

Världen är upp-och-ner. Vänd den rätt igen. Syd är den rikaste delen av världen. Låt den få återhämta sig och tillväxa i fred från drönare och gamar i Nord.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq