Bör drönare få så en miljard träd i Syd? – Nykoloniseringens kreativitet har ingen ände

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 februari 2016
- Torbjörn Sassersson red.

BioCarbon Engineering drone

DEBATT. Illustrerad Vetenskap skriver i artiklen “Drönare kan så en miljard träd” att det brittiska företaget BioCarbon Engineering tagit fram ett effektivt vapen mot att jordens skogar huggs ner. Tanken är att drönare ska så miljarder träd i de utvecklingsländer som skövlas. Vad är det som saknas i denna vision?

Illustrerad Vetenskap är en teknikvänlig tidning och det är inget fel med vare sig teknik eller teknikvänlighet, men ibland hamnar de mest uppenbara lösningarna i skymundan när teknikövertron tar över.

Företaget BioCarbon Engineering tänker sig alltså att “armador av små drönare” ska skickas ut till alla delar av världen för att återskapa de avverkade skogarna. Vi kan ana en lukrativ affärsidé bakom detta. Upp till en miljard träd ska BioCarbons drönare så per år. Företaget menar att arbetet är besvärligt för människor och att drönarna kan nå svårtillgängliga områden. Drönarna porträtteras som räddare i nöden. Allt detta ska dock betalas av någon och inte lär det bli Nord.

BioCarbon Engineering är knappast ett välgörenhetsorganisation utan att vinstdrivande företag.

Inte nog med att drönarna ska så skogen,  de ska även “övervaka de växande skogarna och samla in data om deras tillstånd”. Tekniken handlar om att drönaren från två meters höjd och “med stor precision skjuter” förgrodda frön i näringsrika kapslar ned i jorden med tryckluft. Illustrerad Vetenskap skriver att “sedan återstår det bara att invänta att träden växer och sprider sig på den öde markytan”.

Finn fem fel

Låt oss granska grundproblemet, den föreslagna lösningen och istället föreslå en bättre lösning.

Först och främst skövlas världens skogar av länder från det rika Nord och träden som tas växer i det fattiga Syd. Historiskt koloniserades länderna i Syd av de rika länderna och de byggde sedan upp sin välfärd genom rovdrift av naturresurserna i Syd.

Idag fortsätter denna rovdrift i allra högsta grad genom nykolonisering. I Afrika konkurrerar tex USA, Europa och Kina om naturresurserna. De har fullt understöd av världsbanken som belånar de fattiga länderna. Alla med allmänbildning om det geopolitiska läget vet om detta.

Nu föreslår ett teknikföretag från Nord att de ska så en miljard träd per år i Syd med drönare under förevändningen att det är “jobbigt” och “svårt” för folken i Syd att återskapa de skogar som Nord skövlar. Vad BioCarbon Engineering egentligen föreslår är att de fattiga i Syd ska sitta ned och titta på när ett företag från Nord med stöd av Världsbanken och andra finansiärer stjäl de fattigas arbete samtidigt som länderna i Syd blir ännu mer skuldsatta.

Istället borde de rika länderna som stal eller mutade sig in på skogsmarknaderna i Syd låta lokalbefolkningarna i Syd få återbeskoga sina egna skogar. Ge skogarna tillbaka till sina rättmätiga förvaltare. Passivisera dem inte.

BioCarbon Engineering tror även att det bara handlar om att så frön och sedan vänta på att träden växer upp. Tanken är god, men i verkligheten krävs oftast personlig skötsel av fröernas tillväxt. De behöver vattnas. Här kommer återigen lokalbefolkningen in i bilden som förvaltare.

Jag är övertygad om att allt det som BioCarbon Engineering föreslår kan lösas bättre och mer effektivt av människor. Det skulle dessutom vara mer moraliskt. Det skulle ge lokalbefolkningarna arbete och lön samt engagemang i sitt eget lands resurser och naturmiljö. Nord får betala detta och vi kan betala med vårt överflöd, det som vi tog för att vi stal naturresurserna från Syd.

Världen är upp-och-ner. Vänd den rätt igen. Syd är den rikaste delen av världen. Låt den få återhämta sig och tillväxa i fred från drönare och gamar i Nord.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Med tanke på hur många drönare som finns blir det väl snart en verklighet att vi alla övervakas och utraderas om oönskat. Det totala övervakningssamhälle blir bara smakliggjort för den icke tänkande med behjärtansvärda dock, ack så falska förespeglingar. Det samma gällde ju också för GMO som skulle ge mat åt alla,EU som skulle skapa fred i Europa.Många har redan tagit till sig hur bra drönare kan vara och köpt leksaksdrönare till Jul och invaderar andras privatsfer. Allt för att vänja oss med rosa glasögonen och bomull till vår egen undergång.
  Tack Torbjörn för en avslöjande artikel.

 • Jag är liksom red “övertygad om att allt det som BioCarbon Engineering föreslår kan lösas bättre och mer effektivt av människor”. Här ser vi ytterligare ett exempel på “helt bindgalna vetenskapsmän” som försöker lösa problem med än mer problem. Jag ryser så snart jag ser ordet engineering som signalerar helt irrationellt tänkande och frånvaro av sunt förnuft.

  Det här projektet är ett av de 14 projekt som vunnit FN:s tävling rörande ”Sustainable Development Goals”. FN:s målsättning handlar mindre om hållbarhet och mer om utveckling av ekonomin. Företaget BioCarbon startades av en fd NASA-anställd. Biocarbon-projektet är bl a kopplat till Singularity university; ett universitet med transhumanism som grundläggande ideologi. BioCarbon säljer också in sitt projekt under förespegling att de ska motverka “Climate change”.

  Industriskog (silviculture) förknippas med monokultur där man använder genetiskt modifierade och sterila trädslag där trädens arvsanlag förändrats för att bättre möta industrins behov. Dessutom växer dessa snabbare än traditionella träd, vilket innebär att skogens ägare snabbare kan ”casha in” avkastning för sina investeringar. Kostnaden för sci-fi-plantering uppskattas till 15% jämfört med traditionell hantering. Vem ska betala för när bieffekterna uppstår när frankenstein-träden löper amok?

  David Benjamin, Healthy Wild And Free, är skeptisk till industriskog; “I hope that they stick to trees that have evolved through natural selection and not venture into planting untested and unproven seeds (GMO) on a mass scale. That would be a science experiment on nature gone horribly wrong. http://healthywildandfree.com/ex-nasa-engineer-plans-to-solve/
  BioCarbon presentation: https://www.youtube.com/watch?time_continue=190&v=5NRNY1-8GGU

  http://www.techtimes.com/articles/91909/20151006/plant-one-billion-trees-with-drones-this-startup-wants-to-make-it-happen.htm

 • Med tanke på hur många drönare som finns blir det väl snart en verklighet att vi alla övervakas och utraderas om oönskat. Det totala övervakningssamhälle blir bara smakliggjort för den icke tänkande med behjärtansvärda dock, ack så falska förespeglingar. Det samma gällde ju också för GMO som skulle ge mat åt alla,EU som skulle skapa fred i Europa.Många har redan tagit till sig hur bra drönare kan vara och köpt leksaksdrönare till Jul och invaderar andras privatsfer. Allt för att vänja oss med rosa glasögonen och bomull till vår egen undergång.
  Tack Torbjörn för en avslöjande artikel.

 • Tack för ny och viktig information om hur drönare används. Jag vill även rikta uppmärksamheten på att USA idag tillverkar fler drönare än stridsplan. Drönare skickas över mellanöstern av unga män som sitter i containrar i Libyen, på Seyschellerna och i Nevada men fr.a, från baser i Tyskland. Israel har använt drönare hela kriget mot Gaza. Sverige har en stor drönarträningsarena, NEAT, stort som Blekinge, där Israel utprovat drönare. Den stora stridsdrönaren nEUROn (kan ej ses på radar) utprovades klart på NEAT i Norrbotten i oktober 2015.

 • Jag är liksom red “övertygad om att allt det som BioCarbon Engineering föreslår kan lösas bättre och mer effektivt av människor”. Här ser vi ytterligare ett exempel på “helt bindgalna vetenskapsmän” som försöker lösa problem med än mer problem. Jag ryser så snart jag ser ordet engineering som signalerar helt irrationellt tänkande och frånvaro av sunt förnuft.

  Det här projektet är ett av de 14 projekt som vunnit FN:s tävling rörande “Sustainable Development Goals”. FN:s målsättning handlar mindre om hållbarhet och mer om utveckling av ekonomin. Företaget BioCarbon startades av en fd NASA-anställd. Biocarbon-projektet är bl a kopplat till Singularity university; ett universitet med transhumanism som grundläggande ideologi. BioCarbon säljer också in sitt projekt under förespegling att de ska motverka “Climate change”.

  Industriskog (silviculture) förknippas med monokultur där man använder genetiskt modifierade och sterila trädslag där trädens arvsanlag förändrats för att bättre möta industrins behov. Dessutom växer dessa snabbare än traditionella träd, vilket innebär att skogens ägare snabbare kan “casha in” avkastning för sina investeringar. Kostnaden för sci-fi-plantering uppskattas till 15% jämfört med traditionell hantering. Vem ska betala för när bieffekterna uppstår när frankenstein-träden löper amok?

  David Benjamin, Healthy Wild And Free, är skeptisk till industriskog; “I hope that they stick to trees that have evolved through natural selection and not venture into planting untested and unproven seeds (GMO) on a mass scale. That would be a science experiment on nature gone horribly wrong. http://healthywildandfree.com/ex-nasa-engineer-plans-to-solve/
  BioCarbon presentation: https://www.youtube.com/watch?time_continue=190&v=5NRNY1-8GGU

  http://www.techtimes.com/articles/91909/20151006/plant-one-billion-trees-with-drones-this-startup-wants-to-make-it-happen.htm

 • Tack för ny och viktig information om hur drönare används. Jag vill även rikta uppmärksamheten på att USA idag tillverkar fler drönare än stridsplan. Drönare skickas över mellanöstern av unga män som sitter i containrar i Libyen, på Seyschellerna och i Nevada men fr.a, från baser i Tyskland. Israel har använt drönare hela kriget mot Gaza. Sverige har en stor drönarträningsarena, NEAT, stort som Blekinge, där Israel utprovat drönare. Den stora stridsdrönaren nEUROn (kan ej ses på radar) utprovades klart på NEAT i Norrbotten i oktober 2015.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *