Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Eva Bofride – Det är inte ok att sprida rykten om NewsVoice

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 10 februari 2016
- Torbjörn Sassersson

REPLIK. Skribenten Eva Bofride skrev en arrogant debattartikel rubricerad ”Därför tystas Udo Ulfkotte” den 1 februari 2016 med kritik riktad mot alternativa nyhetssajter, men det enda media hon nämner är NewsVoice, fyra gånger. Hon kämpar med att få med så många invektiv hon kan. Bofride kontaktade inte heller mig som redaktör på NewsVoice för en kommentar. Detta verkar vara modus operandi för journalister som opinionsbildar emot nya nätmedier.

Eva Bofride - TwitterText: Torbjörn Sassersson, texten är uppdaterad | Bild: Faksimil från Eva Bofrides twittersida, fotot är pixelerat för att skydda upphovsrätten | Läs mer: Centerpressens Nyhetsbyrå låg bakom Eva Bofrides artikel

Eva Bofrides artikel inleds med den tyska journalisten Udo Ulfkotte, från tyska Frankfurter Allgemeine, som enligt egna uppgifter hoppade av efter att han mutats att skriva pro-amerikanskt i tysk press. NewsVoice var ett av de få svenska nätmedierna som skrev om avhoppet. Den vanliga svenska pressen skrev ingenting (testa sökning på svenska internet).

Denna visslare av Snowden-mått avfärdar Eva Bofride och jag misstänker att hon inte varit i kontakt med honom heller. Istället drar hon en vals om att han tror sig ha avslöjat en global sammansvärjning mellan storbankerna, USA och medierna, men Ulfkotte har inte formulerat sig så, vad jag vet. Han har däremot redovisat hur tyska journalister dras in i mutrelationer på initiativ av amerikanska intressenter.

Eva Bofride samlar på invektiv

Eva Bofride fortsätter att mata på med diverse insinuationer om att de som driver alternativa medier är både bespottade och beskrattade samt att de drivs av utnyttjande personer som tror på konspirationsteorier. Hon lyckas till och med få med orden ”magiska juicer” och ”kvacksalvare” i sin beskrivning.

Avslutningsvis påstår Eva Bofride att alternativmedierna inte vill ha fria och objektiva medier och antyder att de nya medierna är invandringsfientliga och kanske även nazistiska.

Ingenting kan vara mer fel gällande NewsVoice. Jag startade NewsVoice för att jag det saknas genuint undersökande, oberoende och objektiva medier i Sverige. Jag är stärkt av personer från andra kulturer som jag regelbundet diskuterar med. Idag publicerade jag tex en intervju med en kvinna (min frus syster) från Kamerun om terrorismens ursprung. Jag är övertygad om att Sverige behöver personer från andra kulturer – tex journalister – eftersom vi sjunkit ned i ett träsk av intellektuell inavel och självgodhet i Sverige. Vi tror vi är bäst på allt.

Eva Bofride - Ska medier dementera rykten?Eva Bofride skriver i sin artikel “Ska medier dementera rykten?” den 10 februari 2016 angående flyktingar:

“Det bästa är ju om vi rent allmänt blir bättre på källkritik. Istället för att sprida vidare ett rykte kan man fråga källan för detsamma om det verkligen är sant…”

Men gällande nya nätmedier är det tydligen fritt fram, enligt Bofride. Då behöver Bofride inte göra källkritik och kontakta källan dvs NewsVoice. När det gäller flyktingar ska inga rykten spridas, men när det gäller nya nätmedier är det okay att antyda nazism, rasism och annat, enligt Bofride.

Mediakritik viktigt för demokratin

De stora och regionala medierna i Sverige har i de nya alternativmedierna fått smaka på mediakritik. Den ogillas av en del skribenter och redaktörer kanske för att de vill ha kvar en ohotad ställning. Det finns skäl till denna mediekritik. Mina kontakter från andra länder säger att svenska medier inte levererar några egentliga nyheter och de väljer därför bort de vanliga svenska tidningarna och kanalerna vilka de ersätter med utländska alternativ. NewsVoice har tagit fasta på det.

NewsVoice översätter därför en del av dessa internationella nyheter till svenska och då uppstår ett dilemma för läsarna för de hamnar i ett vacuum mellan tillrättalagda ”svensknyheter” och djupare och ofta mer chockande nyheter från utländska medier. Det stärker dock Sverige, vår demokrati och det utmanar vår förståelse för omvärlden, även om vissa upplever det som otryggt. Framförallt blir vi mer upplysta om hur världen fungerar bortom Sverige och hur Sverige betraktas ute i världen.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice.se

Eva Bofrides artikel om NewsVoice publicerades i regionaltidningarna Norra Skåne,  Skånska Dagbladet, Varmlandsbygden.se och i Helagotland.se både på papper och på webben. 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq