Eva Bofride – Det är inte ok att sprida rykten om NewsVoice

35

REPLIK. Skribenten Eva Bofride skrev en arrogant debattartikel rubricerad ”Därför tystas Udo Ulfkotte” den 1 februari 2016 med kritik riktad mot alternativa nyhetssajter, men det enda media hon nämner är NewsVoice, fyra gånger. Hon kämpar med att få med så många invektiv hon kan. Bofride kontaktade inte heller mig som redaktör på NewsVoice för en kommentar. Detta verkar vara modus operandi för journalister som opinionsbildar emot nya nätmedier.

Eva Bofride - TwitterText: Torbjörn Sassersson, texten är uppdaterad | Bild: Faksimil från Eva Bofrides twittersida, fotot är pixelerat för att skydda upphovsrätten | Läs mer: Centerpressens Nyhetsbyrå låg bakom Eva Bofrides artikel

Eva Bofrides artikel inleds med den tyska journalisten Udo Ulfkotte, från tyska Frankfurter Allgemeine, som enligt egna uppgifter hoppade av efter att han mutats att skriva pro-amerikanskt i tysk press. NewsVoice var ett av de få svenska nätmedierna som skrev om avhoppet. Den vanliga svenska pressen skrev ingenting (testa sökning på svenska internet).

Denna visslare av Snowden-mått avfärdar Eva Bofride och jag misstänker att hon inte varit i kontakt med honom heller. Istället drar hon en vals om att han tror sig ha avslöjat en global sammansvärjning mellan storbankerna, USA och medierna, men Ulfkotte har inte formulerat sig så, vad jag vet. Han har däremot redovisat hur tyska journalister dras in i mutrelationer på initiativ av amerikanska intressenter.

Eva Bofride samlar på invektiv

Eva Bofride fortsätter att mata på med diverse insinuationer om att de som driver alternativa medier är både bespottade och beskrattade samt att de drivs av utnyttjande personer som tror på konspirationsteorier. Hon lyckas till och med få med orden ”magiska juicer” och ”kvacksalvare” i sin beskrivning.

Avslutningsvis påstår Eva Bofride att alternativmedierna inte vill ha fria och objektiva medier och antyder att de nya medierna är invandringsfientliga och kanske även nazistiska.

Ingenting kan vara mer fel gällande NewsVoice. Jag startade NewsVoice för att jag det saknas genuint undersökande, oberoende och objektiva medier i Sverige. Jag är stärkt av personer från andra kulturer som jag regelbundet diskuterar med. Idag publicerade jag tex en intervju med en kvinna (min frus syster) från Kamerun om terrorismens ursprung. Jag är övertygad om att Sverige behöver personer från andra kulturer – tex journalister – eftersom vi sjunkit ned i ett träsk av intellektuell inavel och självgodhet i Sverige. Vi tror vi är bäst på allt.

Eva Bofride - Ska medier dementera rykten?Eva Bofride skriver i sin artikel “Ska medier dementera rykten?” den 10 februari 2016 angående flyktingar:

“Det bästa är ju om vi rent allmänt blir bättre på källkritik. Istället för att sprida vidare ett rykte kan man fråga källan för detsamma om det verkligen är sant…”

Men gällande nya nätmedier är det tydligen fritt fram, enligt Bofride. Då behöver Bofride inte göra källkritik och kontakta källan dvs NewsVoice. När det gäller flyktingar ska inga rykten spridas, men när det gäller nya nätmedier är det okay att antyda nazism, rasism och annat, enligt Bofride.

Mediakritik viktigt för demokratin

De stora och regionala medierna i Sverige har i de nya alternativmedierna fått smaka på mediakritik. Den ogillas av en del skribenter och redaktörer kanske för att de vill ha kvar en ohotad ställning. Det finns skäl till denna mediekritik. Mina kontakter från andra länder säger att svenska medier inte levererar några egentliga nyheter och de väljer därför bort de vanliga svenska tidningarna och kanalerna vilka de ersätter med utländska alternativ. NewsVoice har tagit fasta på det.

NewsVoice översätter därför en del av dessa internationella nyheter till svenska och då uppstår ett dilemma för läsarna för de hamnar i ett vacuum mellan tillrättalagda ”svensknyheter” och djupare och ofta mer chockande nyheter från utländska medier. Det stärker dock Sverige, vår demokrati och det utmanar vår förståelse för omvärlden, även om vissa upplever det som otryggt. Framförallt blir vi mer upplysta om hur världen fungerar bortom Sverige och hur Sverige betraktas ute i världen.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice.se

Eva Bofrides artikel om NewsVoice publicerades i regionaltidningarna Norra Skåne,  Skånska Dagbladet, Varmlandsbygden.se och i Helagotland.se både på papper och på webben. 

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

35 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Danne
Gäst
26 februari 2016 kl 09:33

Eva B. Kritiserar inte, hon raljerar istället. Generaliseringar brukar afta vara ett (för) -tecken på vad jag ser som en raljering.

Man undrar vad för alternativmedier Eva besöker igentligen? Som Sten skriver, ges förstås ingen fingervisning kring detta. Det är inte bra journalism Eva och det bjuder inte heller på intressant läsning.

Eva B har inget på fötterna. Ingen saklig kritik framförs och ingen genomtänkt text presenteras. Artikeln är nästan som en anonym kommentar på ett nät-forum vilken man oftast ignorerar. Detta för att ingen sakligt lyfts fram i texten som tillför något till en presumtiv diskussion.

Sten Magnusson
Gäst
26 februari 2016 kl 06:21

Vad jag ser skriver centerpartisten Bofride bl.a. så här:

“Han hävdar bland annat att de amerikanska och tyska underrättelsetjänsterna (CIA och BND) mutar journalister för att få dem att sprida propaganda för Nato – något som enligt Ulfkotte drabbade honom själv under tiden på Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).”

“Tillsammans vill man (vi?) nu starta ett krig, mot Ryssland. Enligt Ulfkotte. Att man inte kan läsa om hans avslöjanden någon annanstans än på hans blogg och på ”alternativa nyhetssajter” som Newsvoice, är givetvis ett bevis för att han har rätt om konspirationen.

Eva Bofride (C)”

Citaten från Värmlandsbygden.

F.n. finns det ju rätt gott om s.k. “alternativa medier” så ska man räkna upp alla dessa fick man nog inte plats med allt.

Hon kunde lika gärna ha nämnt t.ex. SD-Kuriren, Avpixlat, Samtiden, Exponerat, Fria Tider m.fl.

Visserligen kanske det var dumt att nämna bara just NewsVoice, men poängen är väl snarare att s.k. “alternativmedier” har en tendens att sprida publicerade uppgifter för fort innan de källgranskats.

Ale
Ale
24 februari 2016 kl 10:27

Torbjörn: “Jag vill inte ha en diskussion om antisemitism och antizionism på NewsVoice överhuvudtaget. Var snäll och respektera det/…/Det stämmer att jag lättat på självcensuren i NewsVoice, av ren uttröttning.”

Varför inte införa granskade moderatorer som filtrerar inläggen? NewsVoices problem, i detta avseende, brottas alla nättidningar med. Visst, en del av kontrollen delas ut och kan sägas gå “förlora” men i längden gör detta NewsVoice starkare. Målet måste väl ändå vara att överleva, växa samt på sikt bli standarden för granskning på nätet – om nu inte NewsVoice redan är det? Finns säkerligen många som skulle ställa upp gratis!

ruben
ruben
Gäst
23 februari 2016 kl 19:01

Du får ännu mer kritik av henne i “Svar direkt” i artikeln. Nu är du ovan vid kritik och far med direkt osanning då du sa att hon inte svarar på meil. Alla som läst det här, vet att hon nu ljuger helt medvetet, eftersom hon vet att du inte fick hennes svar innan du skickat in svarsartikel till tidningarna. Om jag nu fattat rätt?

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
23 februari 2016 kl 18:15

Bra kämpat Sassersson. Kampen mot dumheten är evig.

Hoppas du tar mina noteringar om slarvfel på rätt sätt , vet inte om det är du
eller SD som är pappa till dom , men jag tycker det är viktigt att nu när du väl
börjar bli riktigt etablerad (vilken paradox) så är ett proffsigt intryck också viktigt.

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
14 februari 2016 kl 00:55

Ser framemot ytterligare information om detta os(m)akliga påhopp! Och naturligtvis kommer jag att fortsätta att läsa NewsVoice – precis som vanligt ..varje dag.

NewsVoice är en fantastiskt bra tidning med massor av intressanta artiklar. Tack Torbjörn, du gör ett mycket uppskattat kanonbra jobb!!

Pål BergströmD
11 februari 2016 kl 19:51

Har nu läst omtalad artikel. Vill be om ursäkt till Birgitta och redaktören för att jag överreagerade. Rubriken speglar inte innehållet men tycker fortfarande den är omdömeslös.

Birgitta
Birgitta
Gäst
11 februari 2016 kl 16:30

Eva Bofrides artikel har också publicerats i länstidningen Värmlandsbygden (C) 5/2 och i Gotlandstidningen 26/1. Har inte kunnat få fram partianknytningen på den senare tidningen men det är också troligen också C. Frågan är varför Centerpartiet går ut med detta drev.

I Gotlandstidningen har de även lagt in en stor bild på ett plan med chemtrails för att illustrera alternativ media.

Pål BergströmD
11 februari 2016 kl 16:21

Alla ska få komma till tals oavsett vem det är så länge det inte handlar om ren antisemitism och rasism. Det är viktigt.

Det var bara det att på sajten Sydsvensken fanns en rubrik “Arbeit macht…” ja ni förstår. Jag klara inte sånt. Kanske förhastade mig men lämnade direkt och blev arg då det förstör för oss, på samma sätt om Bofride.

“Om du inte läste artikeln som hade rubriken ”arbete ger frihet” så borde då hållt tyst.”

Du har kanske rätt. Tycker bara det är omdömeslöst och kränkande.

“Då förstår man bättre vilka som har makten.”

Och vem skulle det vara?

Birgitta
Birgitta
Gäst
11 februari 2016 kl 16:16

Betr recension av Udo Ulfkottes bok “Köpta journalister”. Jag trodde att jag hade hamnat på Sydsvenskan. Egentligen spelar det väl ingen roll varifrån texten är hämtad eftersom recensionen verkade vara väldigt bra.

Jag händer ganska ofta att jag besöker “förbjudna” sidor då “stämpeln” väcker min nyfikenhet. Det är viktigt att ta del av olika tankegods för att själv bilda sig en uppfattning om vad olika parter tycker. Det är väl precis så ett demokratiskt samhälle fungerar.

Själv är jag inte särskilt intresserad av MSM:s konsensusreportage som blir väldigt förutsägbara och antiintellektuella.

Har återigen varit på den “hemska” bloggen för att läsa en kommentar om låga löner som Liberalerna nu propagerar för. Udo Ulfkotte skulle ha gillat följande:

“den här gången döljer sig fascismen bakom liberalismen. Precis som Hitler utlovade och genomförde en liberal ekonomisk politik för att nå och greppa makten, eftersträvar liberalisterna nu en ekonomisk politik för att legitimera fascismen, vars kärna är enkelt, billigt arbete och statlig styrning. Svenskt näringsliv och socialdemokrati, med andra ord. Om till detta läggs den militära upprustning som drivs på av amerikanska intressen i Europa, där till och med Sverige och Finland är tänkta som kärnvapenbaser för NATOs läs USAs fredsskapande trupper, kommer vi ännu närmre den fascistiska historiska parallellen.”

Yankee
Yankee
Gäst
11 februari 2016 kl 14:23

Här i kommentarerna så uttryckte någon att hon var en zionistlakej (och kom inte dragande med att man kan vara emot sionism utan att vara antisemit. Det handlar inte om det. Att genom ryggmärgsrefelx anklaga diverse folk för att gå sionisters ärende är att likställa med ett judehat). Det är tyvärr så att allt fler högerextrema dras till de alternativa medierna, och de korsbefruktar varandra. Även på Newsvoice har det på senare tid publicerats flera artiklar som redaktören inte tagit i med tång för ett antal år sedan.

Linda
Linda
Gäst
11 februari 2016 kl 14:12

Believe me, jag förstår dig oxå, Torbjörn, i synnerhet när man blir dömd av domare (både inom domstolar och via medier) som inte kontrollerar vad som är vad. Så länge folk dömer genom antaganden, kan döma utan repressalier, för att de (än så länge) är skyddade av massan eller “PK”-sfären (som än så länge når ut långt med s.k. “oberoende” kanaler, fast de sysslar med propaganda, något man inte kan anklaga dig för, Torbjörn, fast du inte får göra minsta lilla “fel” för då sätts du dit.) (Du straffas ju uppenbarligen ändå.) Så varför anstränga sig, egentligen?

Linda
Linda
Gäst
11 februari 2016 kl 12:41

Artikeln i Sydsvensken var bra och upplysande. Läste den nyss. Tack. Synd att så många reagerar känslomässigt helt i onödan. Att ha “svårt för allt som påminner om antisemitism” är precis som de vill att man ska reagera. Rädslan att förknippas med det ena å det andra, utan att undersöka, är ju som sagt precis som de vill att man ska göra.

leif bengtsson
leif bengtsson
Gäst
11 februari 2016 kl 12:32

Pål!
Om du hade läst artikeln istället för att förkasta vid blotta åsynen så hade du förstått att
rubriken passade om än innehållet inte var det du förknippar den med.

Men just din reaktion tydliggör ett annat fenomen.
Det att vi blir mer o mer bestulna på ord i språket.
På samma sätt som vissa grupper legitimerar sig varande publika åsiktspoliser
som exvis EXPO.

Det är viktigt att vi tar tillbaka vår intigritet och makt över orden.
Ett sätt är att ignorera dessa grupper och att använda språket som vi vill o behöver.
Av någon anledning har man lyckats förknippa ordet “förintelsen” med en specifik händelse
och då med stor bokstav.
Detta är inte OK. Det innebär att alla andra liknande o större “förintelser” saknar legitimitet
i vårt språk eller i varje fall inte kan beskrivas med samma ord.

Nu är det snart vår och du kommer inte att hitta ordet “utrotning” i annonserna för ogräsbekämpning. Varför Pål?

Det är faktiskt en generell o viktig fråga som du omedvetet lyft Pål!

Jag dristade mej för en del år sedan att läsa Hitlers bok o förväntade mej en riktig rysare.
Istället fann jag en rätt medemåttig text men giltig i sin tids sammanhang.
Många av dagens politiker vet säkert inte om att dom just håller på med att implementera de ideer som fanns i just den boken. Kanske borde alla läsa den.
Ibland är det nyttigt att närma sig det farliga o det förbjudna. Då förstår man bättre vilka som har makten.

Pål BergströmD
11 februari 2016 kl 09:59

@leif bengtsson

Jag undrar vad det är för sajt. Såg den antisemitiska rubriken och tycker den är mycket olämplig. Lämnade sidan utan att läsa. Annars är jag för “konspiration, sanningssökare, alternativ mfl” och kämpar med samma problem.

Antisemit och främlingsfientlig är ord med verklig innebörd. Jag vet när det är frågan om det. Man använder inte den typen av rubrik om man inte är just det eller helt omdömeslös.

Blir förbannad när jag ser det. Förstör för oss andra. Det smygs in lite här och där och ger Expo vatten på sin kvarn.

Jag kanske har fel och då ber jag om ursäkt men det kräver en förklaring. Har svårt för allt som påminner om antisemitism och hat mot människor.

olle reimers
olle reimers
Gäst
11 februari 2016 kl 06:59

Redan 1977 tvingades dåvarande CIA chefen William Colby att inför kongressutskottet HSCA (House Select Commission for Assassinations) att medge att de sedan mer än 20 år drev ett projekt för att betala viktiga mediepersoner för att undanhålla viss information. Projektet kallas Operation Mockingbird och är än mer aktuellt idag. När projektet var på väg in i Europa tillhörde Udo Ulfkotte dem som berördes. När han inte lät sig köpas utan i stället började uttala sig kritiskt om t.ex. 9/11 blev han utsatt för en veritabel hatkampanj. Alla vi som har försökt lyfta fram brännbara ämnen till svenska medier vet vilken isande tystnad som väntar. Är man i branschen, som Udo Ulfkotte, blir priset mycket högt.

leif bengtsson
leif bengtsson
Gäst
11 februari 2016 kl 03:44

Re Pål B.

Varför läste du inte den?
Precis detta vill Eva uppnå. Att folk skall reagera med ryggmärgen när ord som konspiration, sanningssökare, alternativ mfl ord kopplas i något sammanhang till något.
Precis som orden antisemit och främlingsfientlig får folk att reagera med ryggmärgen. Bara reagera inte tänka som här om du förstår hur jag menar https://www.youtube.com/watch?v=4p0DsVPkyZg

Om du aldrig blivit kallad antisemit har du nog aldrig kritiserat något viktigt.
Det är så det funkar.

Pål BergströmD
11 februari 2016 kl 00:39

@Birgitta

Ursäkta men Sydsvensken vad är egentligen det för sajt? Såg en olustig antisemitisk rubrik och var tvungen att snabbt lämna. Jag märker allt fler kommentarer av den typen här. Är det av CIA, MSB o Expo betalda röster med syfte att förstöra för oss andra? Jag tror det är en medvetenhet strategi som pågår i stor skala. Allt för att svärtra ner och slippa tala om fakta och innehåll. Som Bofriude och co.

Grimme den Grymme
Grimme den Grymme
Gäst
11 februari 2016 kl 00:15

Eva Bofride är även politiker (C) och uppväxt på Gotland och ser uppenbarligen särbehandling och nepotism som något självklart. Hon bryr sig inte om kommunallagens krav på att alla företag och individer ska behandlas lika. På Gotland är hon känd för att bedriva regelrätt svågerpolitik och kan misstänkas har heligt samröre bakom kulisserna med personer inom Moderaterna, där hemliga uppgörelser och samtal troligen förs i släktens häststall som hon hyr ut till släkten Linder, moderatpolitiker.

Det är också känt att hon arbetar för särbehandlar vissa personer på Gotland till mångas förtret. Företagare på Gotland känner sig förargade då man både driver tidning och styr politik. Snacka om röta.

Varför hon härjar i Skånska tidningar kan man undra? Men förklaringen hittar man då man söker. Norra Skåne och Skånskan är sk. landsortstidningar. Precis som Tidningen Hela Gotland där Eva arbetar som politisk ledarskribent.

Men det kan finnas andra kopplingar också. Gotlands Folkblad anklagar Eva Bofrides tidning för att vara kopplad med tokhögern i USA. Då blir hon väldigt upprörd. Men kopplingen mellan Norra Skåne och Skånskan då? Två tidningar med mycket mörkbrunt förflutet sprungna ur den Skånska Centern och bondemyllan. Inte Sven-Olle Olsson och Sjöbopartiet att förglömma. Att även Anna Ardin (Julian Assanges banekvinna) ville koppla den samman med den konservativ/libertarianska och högerpopulistiskaTea Party-rörelsen i USA. Ja då får vi fundera om hon inte ska städa framför egen dörr innan hon ger sig ut på korståg mot alternativmedia.

Eller ligger det kanske helt rätt i tiden just nu att vidareutveckla de gamla brunfärgade Centern (Bondeförbundet) tankarna igen? Det finns mycket att Googla om Centern och Bondeförbundets bruna historia. Ja vi bör nog uppmärksamma Eva Bodfride så hon håller sig till de frågor hon säger sig förespråka.

Att hjälpa Gotlänningar med att hyra ut tomma lokaler till flyktingar hör inte till flyktingvänlighet, utan rena kalla finanser. Inte har vi väl sett så mycket pengar någonsin strömma in till flyktingvänliga åtgärder. Money talk! Problemen får allmänheten ta hand om.

Birgitta
Birgitta
Gäst
10 februari 2016 kl 23:25

Eva Bofride far med osanning. Hon skriver “Att man inte kan läsa om hans avslöjanden någon annanstans än på hans blogg och på ”alternativa nyhetssajter”. Hon glömde nämna en annan viktig källa för hans avslöjanden nämligen Udo Ulfkottes bok Köpta journalister som i Tyskland såldes i en takt av 10 000 ex/vecka 2014. Boken fick en utmärkt recension i Sydsvenskan i oktober 2014.

Att Eva tar upp ämnet under Opinion i lokalblaskan Skånska dagbladet är – med Udo Ulfkottes ord – “helt enkelt för att påminna den läsande publiken hur den skall tänka.” Hoppas att den läsande publiken i mellersta Skåne nu blivit lite nyfikna på Udo och att de avslutar sin prenumeration på Skånska dagbladet, slänger ut tv:n och stänger av radion för att börja tänka själva.

[Länk till sydsvensken borttagen…/ red]

Helge Kneese
Helge Kneese
Gäst
10 februari 2016 kl 22:52

Läser gärna Newsvoice, dock lika kritiskt som med all media. 🙂
Med tanke på de resurser tidningen har gör den en utmärkt jobb.

leif bengtsson
leif bengtsson
Gäst
10 februari 2016 kl 21:55

Pinsamt. Men jag tror att hon är ärlig i det hon skriver. Har man gått med skygglappar länge och bara besökt den värld medierna beskriver blir resultatet detta. Se bara på våra skolböcker.
Det startar redan där, all kunskap är utvalda punktnedslag i de ämnen som skall lära oss om vår omvärld och hur vi hamnade där vi är. På samma sätt är det Reüter och TT som bildar fond till hennes kunskapsinsamling. Vi kan säkert trösta oss med att varje gång NV kritiseras finns det någon nyfiken som vill kolla “galenskapen”.
Säkert har det också betydelse att det går rätt dåligt för tidningarna i allmänhet.
Kan man rädda kvar någon enstaka prenumerant från att regelbundet besöka andra utanför Bonniersfärens medier är man nöjd. Bara det faktum att artikeln skrivs är väl i någon mån ett erkännande för NV.
Finns väl all anledning att begära plats i tidningen för genmäle. Alternativt göra anmälan.

Julius
Julius
Gäst
10 februari 2016 kl 20:36

Bofride är en typisk zionistisk lakej,alla som håller inte med mainstream media och den korrekta politikien är rasister och nazister.Detta är typisk DE.Jag undrar om hon kan titta sig själv i spegel när hon slickar röv och säljer sin själ för “papper och skrot”

Danne
Gäst
10 februari 2016 kl 20:04

Saxat:
“[..] Alternativmedierna vill inte ha fria och objektiva medier. Om det varit upp till dem hade vi inte fått veta att 38 nazister gripits i Stockholm vid ett upplopp där de gick till attack mot polisen. Sånt skriver de inte en rad om eftersom inga invandrare var inblandade.”

Ett exempel på dålig journalistik kanske? Ett logiskt argumentationsfel går att finna här. På ett tafatt sätt skapar Eva ju en felaktig och falsk bild av verkligheten. Var det medvetet? Inte vet jag. Utöver denna falska logik så bör hon väl kanske fråga sig själv om det var så intelligent att försöka generalisera kring alternativmedier i ett försök att kritisera just rasister? Rasister är som bekant väldigt bra på att generalisera dom med. Men jag ska inte göra som Eva och skapa en grovt förenklad bild i ett desperat försök att forma en anknytning mellan henne och högerextremismen.

Jag hoppas iaf att många får en chans att läsa repliken från NV när den väl publiceras.
Dom tidningar som nämns i artikeln har jag f.ö. inte ens hört talas om tidigare.

Max Pont
Max Pont
Gäst
10 februari 2016 kl 19:28

Bofride är troligen skattefuskare. Min gissning är att hon inte tar upp de pengar hon får av USAs PR maskin för att skriva denna typ av attack artiklar i sin självdeklaration. Eller så är hon så dum att hon gör det gratis.

Magnus
Gäst
10 februari 2016 kl 17:54

stackars Eva, hon har visst hamnat lite efter. jag vill inte ens veta vad hon skriver om i vanliga fall. men kul att Newsvoice nämns. intelligenta läsare kan ju dra sina egna slutsatser.