”Stjärnkirurgen” Macchiarini har en egen diagnos

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 15 februari 2016
- Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonI dag är sex av åtta transplanterade döda. En är lemlästad. Trots att Macchiarini visste att hans metod inte fungerade utsatte han en ung, vacker och i grunden frisk turkisk kvinna för samma fruktansvärda ingrepp. Hela tiden har hon svävat mellan liv och död, med ett lidande utan motstycke, och vårdats i nästan fyra år på toraxintensiven till en kostnad av närmare 100 miljoner kronor; allt medan Stockholms läns landsting genom sitt bolag Stockholm Care cyniskt tjänat grova pengar på detta enda fall.

Tre patienter har flugits hit från utlandet för att användas som försökskaniner av Dr Frankenstein (som han skämtsamt kallar sig själv i den lysande tv-dokumentären,”Experimenten”). För det handlade om en ny typ av transplantation som aldrig tidigare testats vare sig på djur eller människa. Vården har fått betalas av patienterna, av deras hemländer – och av oss svenska skattebetalare.

År 2010 anställdes Paolo Macchiarini som gästprofessor vid Karolinska institutet trots avsaknad av både svensk läkarlegitimation och specialistkompetens – och blev en av världens mest uppburna kirurger. I New York Times och The Lancet beskrevs han som en ”renässansperson” – ”ett nydanande universalgeni”. Hans idé var att tillverka en luftstrupe, ett konstgjort plastimplantat, som fick en beläggning av stamceller från patientens egen benmärg för att man därmed skulle lösa problemen med både bristande organtillgång och avstötning. Evidens för detta saknas totalt.

Det är obegripligt hur höga företrädare för Karolinska institutet – och sjukhuset kunde duperas att tro på denne manipulative forskningsfuskandes oärliga och djupt oetiska metoder. Rektorn Anders Hamsten fick på ett tidigt stadium en stark varning från Pierre Delaere, en belgisk specialist inom luftvägskirurgi, att detta var rent kvacksalveri, vilket rektorn ignorerade och som en följd nu tvingats avgå. I dag utreds Macchiarini för forskningsfusk och grovt vållande till annans död.

Hur kan en internationell toppforskare samtidigt vara mytoman? En hel styrelse, en hel Nobelkommitté, alla ansvariga, förda bakom ljuset. Tragikomiskt för den erfarna journalisten Benita Alexander som förälskat sig i kirurgen, berättade Paolo att familjerna Obama och Clinton ingick i hans bekantskapskrets och att han ville gifta sig med henne sommaren 2015 med påven som vigselförrättare – innan lögnerna sprack som i en mardröm.

Swisha Christer NilssonRonald Schouten, professor i psykiatri och en av USA:s främsta auktoriteter anser att Macchiarini har en grandios självuppfattning med en personlighet extremt benägen att vilseleda andra, inte minst genom att han är så begåvad och prestationsinriktad. Efter den skandalösa rekryteringen av ”stjärnkirurgen” har denne lyckats skära förtroendet för Karolinska i småbitar och det kommer att ta mycket lång tid att få den skadan läkt.

Text: Christer Nilsson, medicinhistoriker, författare

Christer Nilsson (1941-) är historiker och författare, ledarskribent (utrikeskrönikor i Södermanlands Nyheter), recensent av facklitteratur och har under en följd av år medverkat i en rad tidskrifter och dagstidningar med krönikor, essäer och artiklar om historia, medicin och sjukdomar bland annat i Läkartidningen, Axess, Ale- Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning. Har tidigare varit gymnasielärare i historia.

Christer Nilsson har hittills skrivit sex böcker, bland andra: Folkets farsoter och kungarnas krämpor (1995), Sjuka statsmän och vad de ställt till med (2005), Fursten och folket – liv och död i slott och koja (2006), Stormaktsdrömmen – I svenskarnas spår under tusen år i Finland, Ryssland och Baltikum (2009), Stormaktstid – I svenska krigares spår (2011), som utsågs till Månadens Bok på Svenskt militärhistoriskt bibliotek.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Kanske hela sjukvårdsmaskineriet behöver en diagnos och en behandling. Forskning på mänsklig kredit har kostat enastående mycket. Hur kommer man åt roten till det onda? Om trädet får stå kvar?

  Så varför syns inte den mörka skogen? Är det för alla träd? http://wp.me/p1zCpc-6a2a

  I DN läser vi att politiska beslut lade grunden för skandalen. Framgången knep sina främsta löpare. http://www.dn.se/nyheter/sverige/forskare-leijonborgs-reform-banade-vagen-for-macchiariniskandalen/

  Förvåningen blir inte mindre av att ledningen inom KI förvridit kronologin för avslöjandena så att deras skuld i skeendet inte skull bli så tydlig. http://www.dn.se/debatt/overprovningen-av-min-granskning-var-ytlig-och-slarvig/

 • Håller med om att kommentaren, att den turkiska kvinnan var vacker, var onödig. Ändå vill jag tillägga i sammanhanget att den ryska kvinnan Julia, som hade kunnat få ett långt liv, även hon var vacker. Hon hade dessutom en son på ca 5 år som hon var tvungen att lämna efter sig. Detta visas i dokumentär två. Har aldrig sett något så fruktansvärt som hennes öde. Hon blev uppenbart lurad av bland andra David Green, VD för det företag som tillverkade struparna. Strupen skulle växa fast på 7 dagar sade han, sittandes vid hennes säng dagen före ingreppet och transplanteras av världens skickligaste kirurg. Inte ett ord om några risker. Jag är glad att Julia har fått upprättelse på något sätt genom att allt rullades upp. Stort tack till Bosse för dokumentärerna.

 • Den patient som klarade sig blev senare transplanterad med en riktig luftstrupe från en avliden. Den turkiska kvinnan väntar på en sådan operation. Hoppas att hon hinner få det innan det är försent.

 • Obehagligt att en sån skräckversion av sagan “kejsarens nya kläder” kan uppstå. Som de flesta tycker, krävs nog ett kraftigt omtag för snabbare vägar att få stopp på interna grupperingar av korrupta eller vilseledda? Man kan tänka sig att hanteringen av Osher-donationen bör få en offentlig genomlysning i samma veva. Annat exempel: “Sjöfartsverket som i hemlighet gjort upp en miljardaffär med den italienska helikoptertillverkaren Agusta Westland. Hur ledningen på privata mejl och Hotmail i det fördolda förhandlade med en isländsk agent för att kringgå lagen om offentlig upphandling och säkra affären på sju nya räddningshelikoptrar.”
  När ett postflyg kraschade i Lapplandsfjällen i början av året skulle helikoptern sättas på prov. Men den lyckades aldrig ta sig till haveriplatsen.
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sjofartsverkets-nya-helikopter-kom-aldrig-till-olycksplatsen
  Så gång efter gång till ingen nytta, fortsätter allmänhetens miljarder rulla ut i sjön och människoliv sätts på spel, via myndigheters märkliga beslut. Landstingen knäar under sin belastning och ständiga penningbrist utom när det gäller vaccinationer. Polisen, där dess ledning vill likställa polisverksamhet med FK-verksamhet ( det kan inte vara sant? ) är nästan golvade av en organisationsförändring, som bara kan begripas med syftet att spara pengar. Ett samhälle i kollaps? Jag ser det jag ser och hör det jag hör. Hoppas innerligt att jag fattat helt fel.
  Offentlig upphandling tror jag också kan förvilla ibland och kan bli en dyr, tung härva av byråkrati och ineffektivitet. Det bör gå att verifiera och göra upp liknande affärer på ett mycket enklare sätt, med ansvarigas personliga underskrifter på tydliga motiv och tänkta krav. Vissa upphandlingar kan klaras av genom att lägga till en realistisk testperiod t.ex. Men det kan gärna avhandlas i en annan artikel kanske?

 • Sex som dog, en som är lemlästad. Är det den turkiska kvinnan som är den åttonde patienten? Eller är det hon som är lemlästad? Finns det en patient som har klarat sig?

 • En kommentar i det lilla. På vilket sätt är det intressant att den unga turkiska kvinnan även var vacker? Hade det varit mer okej om hon varit ful? Jag förstår att det inte finns annat än gott uppsåt i ordvalet, men det är just ordval som detta som tydligt visar på de könsstrukturer som såväl män som kvinnor lider av. Det blir fel.

 • SÅ TRAGISKT att det kunde pågå så länge med Macchiarini utan att någon vaknade! Suverän dokumentär som borde belönas rejält!

 • TV dokumentären Macchiarini var en journalistisk bragd.
  Särskilt som man vant sig vid medias devota porträtt av makten, i synnerhet den heliga medicinska vetenskapen. Det vill till för en journalist att behålla sin integritet när man följer en så farligt och manipulativ person under ett helt år. Men det lyckades föredömligt.
  Vår absoluta vetenskapliga elit föll som käglor för Macchiarini. Inga varningsklockor ringde, inga varningar från utländska kolleger tog skruv och de två lokala visselblåsarna blev bestraffade. Det gick ju inte heller att blunda för att patienterna dog.
  Ett kardinalexempel på hur vi låter oss bedras om ära ryktbarhet och pengar ställs i utsikt.
  Jättebra sammanfattning av historien av Christer Nilsson.

 • Det är märkligt hur lätt det tycks gå att förleda vanliga människor, samt hur prestige tycks förblinda somliga – så till den vilda grad – att de inte själva i tid inser vad som pågår!

  Det är inte bara mytomanen och “stjärnkirurgen” som NU krossar Karolinska Sjukhusets tidigare goda rykte – både här hemma i Sverige och runt om i världen!

  Det högst märkliga är hur politiker – utan egen kunskap, men med stora “ego”-trippar på alla sätt tillåtits få styra över vanliga människors liv och leverne!

  När brist på faktisk kunskap avslöjas, tycks prestige förhindra dem att erkänna vilka felaktiga beslut de än tidigare tagit!

  Dit kan säkert t ex räknas byggandet av det nya jättesjukhuset i Stockholm, liksom även att en större del av medicinskt okunniga politiker i alla våra landsting, lika väl som SKL och alla våra Landstingsföreträdare tycks ha ägnat sig åt i åratal! – Vilka alla fullständigt tycks ha litat på vad företrädarna för olika verksamheter intalat dem att tro och sedan fått dem att genomföra!

  Till dessa måste räknas ekonomer, jurister, statistiker m fl utan egen grundläggande medicinsk kunskap … Kanske en förklaring till dagens alla rekordunderskott i Sveriges alla Landsting !?

  Var i dagens omvärld – finns längre några landsting?

  Dags att Sveriges alla Landsting avskaffas HÄR och NU!

  Vilket berättigande finns att ha dem kvar?

  Mantrat idag är tillskapandet av större regioner! Vilka begåvade politiker tar över där? Blir det inte samma, vilka misslyckats med dagens sjukvård i nuvarande landsting?

  Låt staten ta ansvaret för hela sjukvården! – Då vet man bättre vem som skall tvingas agera när brister uppdagas!

  Hur många av svenska folkets representanter i riksdagen har tillräcklig kunskap gällande sjukvård?

  Enligt uppgift behöver varje svenska folkets representant i vart och ett av landets alla landsting en egen sekreterare – som skall hjälpa denne att fatta “rätta demokratiska beslut”!

  Hur många av svenska folkets representanter i riksdagen har tillräcklig kunskap om juridik för att förstå konsekvenserna ev ny kommande lagstiftning? – Det som klubbas igenom när talmannen kräver att våra invalda riksdagsmän skall “trycka på knappen”!

  På den riktigt “Gamla Goda Tiden” hävdades att den “Konungen utvalde till ett ämbete, gav Gud det förstånd som behövdes för att sköta det”!

  I dag tycks enligt statsvetaren Anne-Marie Pålsson – inte längre enskilda riksdagsmän få besluta vad riksdagen fastställer – utan det är gruppen partiledare vilka enväldigt styr vad som skall gälla!

  Hur demokratiskt blir det då – när detta fåtal maktmänniskor tar alla avgörande beslut?

  Klagomål framförs numera ständigt – hur “allsmäktiga” myndigheter styr och ställer!

  Detta gäller inte bara att Försäkringskassans Dan Eliasson, nyligen – trots påtalad och uppmärksammad korruption hos myndigheten – kunde utnämnas till Rikspolischef!

  Detta trots alla den myndighetens brott mot EU-domstolens fastställda domar, gällande alla svenska medborgares numera självklara rättigheter till gränsöverskridande vård inom EU-området!

  Betydande brister i medicinsk kunskap finns dessutom i svensk domarkår! Enkäter till alla Sveriges domstolar avslöjade att ingen enda domare besatt nödvändig kunskap i medicinska sambands-frågor mellan skador i trafikolyckor och drabbades alla besvär!

  Hur skall då domsluten kunna bli korrekta?

  Ingen enda domare hävdade att denne besatt sådan kunskap, men flera hävdade ändå att de visste “hur de skulle döma”! – Vem eller vilka hade lärt ut den kunskapen?

  Var det inte just på korrekta medicinska fakta varje domslut alltid skulle byggas? – Inte på vad försäkringsbranschens välbetalda professorer och docenter på ledande kliniker (från t ex Karolinska Sjukhuset) hävdade/tyckte under sin sanningsförklaring skulle gälla!

  Detta samtidigt som internationellt ledande experter med senaste internationellt accepterade metoder kunde avslöja att drabbades skador trots allt fanns i de enskilda fallen, samt kunde förklara drabbades alla besvär – vilka på bedrägliga sätt brukat förnekas och omtolkats på lämpligt sätt – så att i försäkringsbrev utlovade försäkringsersättningar s g s aldrig behövde betalas ut!
  Detta samtidigt som den skadade och förlorande parten tvingades betala försäkringsbolagets alla rättegångskostnader!

  Att försäkringsbranschens välbetalda försäkringsläkare i juridiska processer genom åren framfört påståenden, vilka bröt mot grundläggande etiska regler enligt Sveriges Läkarförbund – visar att det inte bara är den nu utpekade “transplantationsexperten”, som borde ifrågasättas!

  Men inte bara ifrågasättas – utan även dras inför rätta med tanke på hur många svårt skadade med familjer blivit drabbade av, till följd av gravt oetiskt beteende och avsaknad av nödvändig medicinsk grundläggande kunskap!

  Nuvarande “sjuka” system, att försäkringsläkare inte skall få träffa den drabbade för undersökning och samtal – utan endast bygga sina påståenden på intyg och journaler med alla deras betydande fel och brister – visar på vilken osäker grund livsavgörande juridiska processer sker idag här i vårt Sverige – mellan skadedrabbade med sina svåra skador och deras försäkringsbolag!

  Det var väl endast på medicinska fakta – inte mytomaners påståenden domslut skulle byggas?

  Hur skall det egentligen få se ut i ett rättssamhälles skrymslen och vrår framöver ….?

  Inte att med skilda skäl tillåtas få lägga locket på – där många års försyndelser skett, utan se till att verklig rättvisa till slut skipas – oavsett om transplantationsfusk eller försäkringsläkarbedrägerier var orsaken!

 • Mytoman är en lönsam diagnos. Vi ser nästan dagligen bevis på det i media Den ene efter den andre avslöjas men ingen tar lärdom. Girigheten få
  r varningar att blekna.

 • Lobotomin höll på mycket längre.

  ECT har förfinats men är ändå högst tvivelaktig som metod och botar ju ingen.

  SSRI tog inkomsttaket med storm och lyfte bort begränsningarna.. Den moderna ättestupan tyst och effektivt kvävande alla rop på nöd och vånda tog sin tribut.

  Läkemedelsindustrin drar stora växlar på lönsam verksamhet med bistert resultat för patientskaran och den stora biverkan är lönsamheten.

 • Artikelförfattaren skriver att Macchiarini lyckats skära förtroendet för Karolinska Institutet i småbitar.
  Men förtroendet för KI var skuret i småbitar långt innan Machiarini anställdes.
  Sparka styrelsen omgående och ersätt den med levande människor, med medkänsla och ryggrad!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *