”Stjärnkirurgen” Macchiarini har en egen diagnos

  13

  Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonI dag är sex av åtta transplanterade döda. En är lemlästad. Trots att Macchiarini visste att hans metod inte fungerade utsatte han en ung, vacker och i grunden frisk turkisk kvinna för samma fruktansvärda ingrepp. Hela tiden har hon svävat mellan liv och död, med ett lidande utan motstycke, och vårdats i nästan fyra år på toraxintensiven till en kostnad av närmare 100 miljoner kronor; allt medan Stockholms läns landsting genom sitt bolag Stockholm Care cyniskt tjänat grova pengar på detta enda fall.

  Tre patienter har flugits hit från utlandet för att användas som försökskaniner av Dr Frankenstein (som han skämtsamt kallar sig själv i den lysande tv-dokumentären,”Experimenten”). För det handlade om en ny typ av transplantation som aldrig tidigare testats vare sig på djur eller människa. Vården har fått betalas av patienterna, av deras hemländer – och av oss svenska skattebetalare.

  År 2010 anställdes Paolo Macchiarini som gästprofessor vid Karolinska institutet trots avsaknad av både svensk läkarlegitimation och specialistkompetens – och blev en av världens mest uppburna kirurger. I New York Times och The Lancet beskrevs han som en ”renässansperson” – ”ett nydanande universalgeni”. Hans idé var att tillverka en luftstrupe, ett konstgjort plastimplantat, som fick en beläggning av stamceller från patientens egen benmärg för att man därmed skulle lösa problemen med både bristande organtillgång och avstötning. Evidens för detta saknas totalt.

  Det är obegripligt hur höga företrädare för Karolinska institutet – och sjukhuset kunde duperas att tro på denne manipulative forskningsfuskandes oärliga och djupt oetiska metoder. Rektorn Anders Hamsten fick på ett tidigt stadium en stark varning från Pierre Delaere, en belgisk specialist inom luftvägskirurgi, att detta var rent kvacksalveri, vilket rektorn ignorerade och som en följd nu tvingats avgå. I dag utreds Macchiarini för forskningsfusk och grovt vållande till annans död.

  Hur kan en internationell toppforskare samtidigt vara mytoman? En hel styrelse, en hel Nobelkommitté, alla ansvariga, förda bakom ljuset. Tragikomiskt för den erfarna journalisten Benita Alexander som förälskat sig i kirurgen, berättade Paolo att familjerna Obama och Clinton ingick i hans bekantskapskrets och att han ville gifta sig med henne sommaren 2015 med påven som vigselförrättare – innan lögnerna sprack som i en mardröm.

  Swisha Christer NilssonRonald Schouten, professor i psykiatri och en av USA:s främsta auktoriteter anser att Macchiarini har en grandios självuppfattning med en personlighet extremt benägen att vilseleda andra, inte minst genom att han är så begåvad och prestationsinriktad. Efter den skandalösa rekryteringen av ”stjärnkirurgen” har denne lyckats skära förtroendet för Karolinska i småbitar och det kommer att ta mycket lång tid att få den skadan läkt.

  Text: Christer Nilsson, medicinhistoriker, författare

  Christer Nilsson (1941-) är historiker och författare, ledarskribent (utrikeskrönikor i Södermanlands Nyheter), recensent av facklitteratur och har under en följd av år medverkat i en rad tidskrifter och dagstidningar med krönikor, essäer och artiklar om historia, medicin och sjukdomar bland annat i Läkartidningen, Axess, Ale- Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning. Har tidigare varit gymnasielärare i historia.

  Christer Nilsson har hittills skrivit sex böcker, bland andra: Folkets farsoter och kungarnas krämpor (1995), Sjuka statsmän och vad de ställt till med (2005), Fursten och folket – liv och död i slott och koja (2006), Stormaktsdrömmen – I svenskarnas spår under tusen år i Finland, Ryssland och Baltikum (2009), Stormaktstid – I svenska krigares spår (2011), som utsågs till Månadens Bok på Svenskt militärhistoriskt bibliotek.

  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  Prenumerera
  Notify of
  guest

  13 Kommentarer
  Nyast
  Äldst Mest röstad
  Inline Feedbacks
  Se alla kommentarer
  Castoropollux
  Gäst
  18 februari 2016 kl 10:36

  Kanske hela sjukvårdsmaskineriet behöver en diagnos och en behandling. Forskning på mänsklig kredit har kostat enastående mycket. Hur kommer man åt roten till det onda? Om trädet får stå kvar?

  Så varför syns inte den mörka skogen? Är det för alla träd? http://wp.me/p1zCpc-6a2a

  I DN läser vi att politiska beslut lade grunden för skandalen. Framgången knep sina främsta löpare. http://www.dn.se/nyheter/sverige/forskare-leijonborgs-reform-banade-vagen-for-macchiariniskandalen/

  Förvåningen blir inte mindre av att ledningen inom KI förvridit kronologin för avslöjandena så att deras skuld i skeendet inte skull bli så tydlig. http://www.dn.se/debatt/overprovningen-av-min-granskning-var-ytlig-och-slarvig/

  Ellinor
  Ellinor
  Gäst
  17 februari 2016 kl 18:22

  Håller med om att kommentaren, att den turkiska kvinnan var vacker, var onödig. Ändå vill jag tillägga i sammanhanget att den ryska kvinnan Julia, som hade kunnat få ett långt liv, även hon var vacker. Hon hade dessutom en son på ca 5 år som hon var tvungen att lämna efter sig. Detta visas i dokumentär två. Har aldrig sett något så fruktansvärt som hennes öde. Hon blev uppenbart lurad av bland andra David Green, VD för det företag som tillverkade struparna. Strupen skulle växa fast på 7 dagar sade han, sittandes vid hennes säng dagen före ingreppet och transplanteras av världens skickligaste kirurg. Inte ett ord om några risker. Jag är glad att Julia har fått upprättelse på något sätt genom att allt rullades upp. Stort tack till Bosse för dokumentärerna.

  Ellinor
  Ellinor
  Gäst
  17 februari 2016 kl 18:05

  Den patient som klarade sig blev senare transplanterad med en riktig luftstrupe från en avliden. Den turkiska kvinnan väntar på en sådan operation. Hoppas att hon hinner få det innan det är försent.

  ruben
  ruben
  Gäst
  17 februari 2016 kl 15:07

  Obehagligt att en sån skräckversion av sagan “kejsarens nya kläder” kan uppstå. Som de flesta tycker, krävs nog ett kraftigt omtag för snabbare vägar att få stopp på interna grupperingar av korrupta eller vilseledda? Man kan tänka sig att hanteringen av Osher-donationen bör få en offentlig genomlysning i samma veva. Annat exempel: “Sjöfartsverket som i hemlighet gjort upp en miljardaffär med den italienska helikoptertillverkaren Agusta Westland. Hur ledningen på privata mejl och Hotmail i det fördolda förhandlade med en isländsk agent för att kringgå lagen om offentlig upphandling och säkra affären på sju nya räddningshelikoptrar.”
  När ett postflyg kraschade i Lapplandsfjällen i början av året skulle helikoptern sättas på prov. Men den lyckades aldrig ta sig till haveriplatsen.
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sjofartsverkets-nya-helikopter-kom-aldrig-till-olycksplatsen
  Så gång efter gång till ingen nytta, fortsätter allmänhetens miljarder rulla ut i sjön och människoliv sätts på spel, via myndigheters märkliga beslut. Landstingen knäar under sin belastning och ständiga penningbrist utom när det gäller vaccinationer. Polisen, där dess ledning vill likställa polisverksamhet med FK-verksamhet ( det kan inte vara sant? ) är nästan golvade av en organisationsförändring, som bara kan begripas med syftet att spara pengar. Ett samhälle i kollaps? Jag ser det jag ser och hör det jag hör. Hoppas innerligt att jag fattat helt fel.
  Offentlig upphandling tror jag också kan förvilla ibland och kan bli en dyr, tung härva av byråkrati och ineffektivitet. Det bör gå att verifiera och göra upp liknande affärer på ett mycket enklare sätt, med ansvarigas personliga underskrifter på tydliga motiv och tänkta krav. Vissa upphandlingar kan klaras av genom att lägga till en realistisk testperiod t.ex. Men det kan gärna avhandlas i en annan artikel kanske?

  Margareta Sarring
  Margareta Sarring
  Gäst
  17 februari 2016 kl 14:43

  Sex som dog, en som är lemlästad. Är det den turkiska kvinnan som är den åttonde patienten? Eller är det hon som är lemlästad? Finns det en patient som har klarat sig?

  Henrik Johansson
  Henrik Johansson
  Gäst
  17 februari 2016 kl 12:32

  En kommentar i det lilla. På vilket sätt är det intressant att den unga turkiska kvinnan även var vacker? Hade det varit mer okej om hon varit ful? Jag förstår att det inte finns annat än gott uppsåt i ordvalet, men det är just ordval som detta som tydligt visar på de könsstrukturer som såväl män som kvinnor lider av. Det blir fel.

  Solveig N-Danielsson
  Solveig N-Danielsson
  Gäst
  17 februari 2016 kl 10:17

  SÅ TRAGISKT att det kunde pågå så länge med Macchiarini utan att någon vaknade! Suverän dokumentär som borde belönas rejält!

  Margareta Lundström GBG
  Gäst
  16 februari 2016 kl 10:35

  TV dokumentären Macchiarini var en journalistisk bragd.
  Särskilt som man vant sig vid medias devota porträtt av makten, i synnerhet den heliga medicinska vetenskapen. Det vill till för en journalist att behålla sin integritet när man följer en så farligt och manipulativ person under ett helt år. Men det lyckades föredömligt.
  Vår absoluta vetenskapliga elit föll som käglor för Macchiarini. Inga varningsklockor ringde, inga varningar från utländska kolleger tog skruv och de två lokala visselblåsarna blev bestraffade. Det gick ju inte heller att blunda för att patienterna dog.
  Ett kardinalexempel på hur vi låter oss bedras om ära ryktbarhet och pengar ställs i utsikt.
  Jättebra sammanfattning av historien av Christer Nilsson.

  Castoropollux
  Gäst
  16 februari 2016 kl 09:37

  Stackarn Macciarini får behålla sin lön året ut. Här värnar alltså KI om sitt anseende som arbetsgivare.

  Bo Sonnsjö
  Bo Sonnsjö
  Gäst
  16 februari 2016 kl 08:37

  Det är märkligt hur lätt det tycks gå att förleda vanliga människor, samt hur prestige tycks förblinda somliga – så till den vilda grad – att de inte själva i tid inser vad som pågår! Det är inte bara mytomanen och “stjärnkirurgen” som NU krossar Karolinska Sjukhusets tidigare goda rykte – både här hemma i Sverige och runt om i världen! Det högst märkliga är hur politiker – utan egen kunskap, men med stora “ego”-trippar på alla sätt tillåtits få styra över vanliga människors liv och leverne! När brist på faktisk kunskap avslöjas, tycks prestige förhindra dem att erkänna vilka felaktiga beslut de än tidigare tagit! Dit kan säkert t ex räknas byggandet av det nya jättesjukhuset i Stockholm, liksom även att en större del av medicinskt okunniga politiker i alla våra landsting, lika väl som SKL och alla våra Landstingsföreträdare tycks ha ägnat sig åt i åratal! – Vilka alla fullständigt tycks ha litat på vad företrädarna för olika verksamheter intalat dem att tro och sedan fått dem att genomföra! Till dessa måste räknas ekonomer, jurister, statistiker m fl utan egen grundläggande medicinsk kunskap … Kanske en förklaring till dagens alla rekordunderskott i Sveriges alla Landsting !? Var i dagens omvärld – finns längre några landsting? Dags att Sveriges alla Landsting avskaffas HÄR och NU! Vilket berättigande finns att ha dem kvar? Mantrat idag är tillskapandet av större regioner! Vilka begåvade politiker tar över där? Blir det inte samma, vilka misslyckats med dagens sjukvård i nuvarande landsting? Låt staten ta ansvaret för hela sjukvården! – Då vet man bättre vem som skall tvingas agera när brister uppdagas! Hur många av svenska folkets representanter i riksdagen har tillräcklig kunskap gällande sjukvård? Enligt uppgift behöver varje svenska folkets representant i vart och ett av landets alla landsting en egen sekreterare – som skall hjälpa denne att fatta “rätta demokratiska beslut”! Hur många av svenska folkets representanter i riksdagen har tillräcklig kunskap om juridik för att förstå konsekvenserna ev ny kommande lagstiftning? – Det som klubbas igenom när talmannen kräver att våra invalda riksdagsmän skall “trycka på knappen”! På den riktigt “Gamla Goda Tiden” hävdades att den “Konungen utvalde till ett ämbete, gav Gud det förstånd som behövdes för att sköta det”! I dag tycks enligt statsvetaren Anne-Marie Pålsson – inte längre enskilda riksdagsmän få besluta vad riksdagen fastställer – utan det är gruppen partiledare vilka enväldigt styr vad som skall gälla!… Read more »

  Hoberga
  Hoberga
  Gäst
  16 februari 2016 kl 00:51

  Mytoman är en lönsam diagnos. Vi ser nästan dagligen bevis på det i media Den ene efter den andre avslöjas men ingen tar lärdom. Girigheten få
  r varningar att blekna.

  castoropollux
  Gäst
  16 februari 2016 kl 00:45

  Lobotomin höll på mycket längre.

  ECT har förfinats men är ändå högst tvivelaktig som metod och botar ju ingen.

  SSRI tog inkomsttaket med storm och lyfte bort begränsningarna.. Den moderna ättestupan tyst och effektivt kvävande alla rop på nöd och vånda tog sin tribut.

  Läkemedelsindustrin drar stora växlar på lönsam verksamhet med bistert resultat för patientskaran och den stora biverkan är lönsamheten.

  Lars K
  Lars K
  Gäst
  16 februari 2016 kl 00:36

  Artikelförfattaren skriver att Macchiarini lyckats skära förtroendet för Karolinska Institutet i småbitar.
  Men förtroendet för KI var skuret i småbitar långt innan Machiarini anställdes.
  Sparka styrelsen omgående och ersätt den med levande människor, med medkänsla och ryggrad!!