Sofia Arkelsten triggar mobbning av riksdagskollega på Twitter

publicerad 4 mars 2016
- av NewsVoice
Foliehatt på Mynndigheten för Psykologiskt Försvar? Foto: Axel Bueckert. Licens: Elements.envato.com

DEBATT. Det har blivit ett återkommande problem att vissa riksdagsledamöter halkar tillbaka till gymnasiets mobbningsbeteende. Nu senast verkar Sofia Arkelsten (M) via Twitter försöka trigga igång mobbning av sin riksdagskollega Jan Lindholm som bjudit in till en intressant föreläsning om hälsa.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice, uppd. kl 10:40, 5 mars 2016 | Sofia Arkelsten (M) pressfoto

I september 2015 gav sig riksdagsledamöterna Fredrik Malm (FP), Jonas Eriksson (MP) och Jesper Skalberg Karlsson (M) på Jan Lindholm för att denne länkat till artikeln ”Djup akademisk korruption för GMO-industrin avslöjad i USA...” i NewsVoice, en artikel som var baserad på ett avslöjande i New York Times.

Istället för att diskutera avslöjandet valde riksdagsledamöterna att försöka skrämma andra ledamöter från att länka till NewsVoice. De fick skjuts av Aftonbladet-journalisten Malvina Britts som hängde ut Lindholm. Både NewsVoice och Jan Lindholm replikerade. I en slutreplik på NewsVoice adresserades Britts direkt. I en stark radiointervju på Sveriges Radio uttrycker Jan Lindholm exakt vad han känner inför att bli uthängd av riksdagskollegor och media.

"Förbjuden" RUT-utredning

Jan Lindholm hamnade i blåsväder även 2014 då han ställde en fråga om cloud seeding och geoengineering till Riksdagens utredningstjänst. Han blev även då chikanerad för att han blott ställde frågan. En utredare på RUT meddelade senare att frågan var relevant. Lindholms motivering för att ställa frågorna till RUT handlar om att väljarna ställde frågor till honom om cloud seeding och geoengineering och han ville då veta vad RUT hade för uppfattning.

Lindholm fullföljde alltså endast sitt uppdrag som riksdagsman, men ryktet som spreds var felaktigt att "Lindholm tror på [cloud seeding]". NewsVoice gjorde en analys av RUT:s utredning samt skrev en egen debattartikel: "Riksdagens [cloud seeding]utredning sprider sig i chikanerande artiklar i medierna".

"Förbjudet" föredrag i Riksdagen om hälsoeffekter av strålning från trådlös teknik

I dagarna är samma riksdagsman utsatt för nedsättande kritik då han den 10 mars 2016 arrangerar ett seminarium med den amerikanske professor Martin L. Pall om hälsoeffekter av strålning från trådlös teknik. Det retade upp riksdagsmannen Carl-Oskar Bohlin (M) som menar att riksdagens ledamöter inte sitter på dalabänken för att bära foliehatt. Bohlin fick hjälp av DT.se för att få ut sina känslor i artikeln: "Riksdagsledamot Carl-Oskar Bohlin till tuff attack mot riksdagskollegan Lindholm". NewsVoice svarade med debattartikeln: "Herr Carl-Oskar Bohlin - En mikrovågsugn är inte en mobiltelefon".

Ämnet hälsorisker och trådlös teknik är känsligt i Ericsson-sverige

I mars 2015 arrangerade Jan Lindholm och Roland Utbult (KD) ett annat föredrag i samma ämne i Riksdagens lokaler med Mona Nilsson, ordförande i Strålskyddsstiftelsen som föredragshållare. Det fick Expressens Erik Högström att peka ut Strålskyddsstiftelsen som mottagare av antipriset Årets Förvillare. Erik Högström blev dock själv nominerad till Årets Förvillare strax därpå.

Motivering löd bla:

"Erik Högström försöker aktivt att sabotera för en föredragshållare som i en demokrati ska framföra viktig hälsoinformation inför Riksdagens ledamöter..."

Sofia Arkelsten triggar igång förlöjliganden

Nu senast hakar riksdagsledamot Sofia Arkelsten på det gymnasiala mobbningsbeteendet genom att offentliggöra Jan Lindholms inbjudan via gruppmail till Riksdagens alla ledamöter. Arkelsten skriver i sin tweet:

"Verkligen Miljöpartiet?! Mikrovågor? I mail till alla riksdagsledamöter."

Sofia Arkelstens tweet hejades på av en rad personer och några namn sticker ut ur mängden.

Johanne Hildebrandt tweet2016Journalisten Johanne Hildebrandt lägger ut en bild på tre personer med foliehattar från filmen "Signs".

Carl Ström som arbetar i Svenskt Näringslivs regionledning skriver:

"Man får glädja sig åt att Jan Lindholm slutat utreda [cloud seeding] via Riksdagens utredningstjänst."

Joachim Holmqwvist (M) som är politisk sekreterare i österåkets kommun skriver:

"Osökt börjar man ju undra lite om inte själva datorn mailet skickats från borde gå på el..."

[Kommentaren tycks syfta på elöverkänsliga]

Mobbningsbeteendet kan associeras till gymnasiet eller till och med grundskolan. En relevant fråga är om Sverige bör styras av omogna människor. Jan Lindholm däremot är en respektabel och samhällsengagerad politiker som känner för det svenska folket och vår hälsa. Han är förmodligen en av de politiker i Riksdagen som genererat flest motioner.

Text: NewsVoice