Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Terrorforskaren Hans Brun har fel – Inget paradigmskifte i den moderna terrorn

publicerad 23 mars 2016
- Börje Peratt

PFLP-group in 1969 - Wikimedia Commons

Börje PerattREPLIK. Terrorforskaren Hans Brun, som normalt sett ger insiktsfulla kommentarer om säkerhetsläget och terrorism, menade igår i SVT Nyheter (22 mars 2016) att det skett ett paradigmskifte och att terrorismen nu riktade sig mot oskyldiga civila. Om jag nu förstod honom rätt. Det skriver författaren och filmaren Börje Peratt. 

Text: Börje Peratt | Bild: PFLP-grupp, år 1969 – Wikimedia Commons

Om vi backar i historien så är denna taktik på inget sätt ny. Fascismen i Spanien praktiserade på 1930-talet motsvarande för att orsaka skräck och anarki, likaså nazismen i Tyskland innan de övertog makten. Vi har motsvarande historia i Mellanöstern där radikala judar, sionister (Sternligan) 1948 mördade den svenske diplomaten Folke Bernadotte och sprängde oskyldiga palestinska kafébesökare i luften för att kunna kräva Israel som eget land.

År 1980 instiftade israeliska regeringen, under ledning av den tidigare terrorist-ledaren Menachem Begin (senare premiärminister i Israel), ett militärt dekorationsband döpt efter terrorgruppen, som blev en utmärkelse till sådana som anses ha bidragit till den israeliska statens grundande. Så att Israel idag kallar palestinier terrorister blir i sammanhanget något löjeväckande. Palestinier kämpar för sitt lands frihet med de enda medel de har. Och vid någon tidpunkt var taktiken att kapa plan och spränga oskyldiga civila i luften. (PFLP)

Går vi vidare till Vietnamkriget så använde nordvietnameserna (Viet Cong) väskbomber på marknader och på restauranger, återigen för att sätta skräck i befolkningen. Detta var en taktik redan innan USA gav sig in i kriget och riktades då inte bara mot de franska kolonisatörerna utan även den sydvietnamesiska befolkningen.

I modern tid har baskiska ETA praktiserat liknande terror och hot mot civila liksom IRA genom sprängningar i Londons T-bana. Japan (Saringasattack 1995) har också drabbat av sådan T-baneterrorism liksom Ryssland. Man kan också räkna in attackerna i Indien (Bombay 2008) som terror mot oskyldiga civila.

Så något paradigmskifte därvidlag kan jag inte spåra. Men Hans Brun menar kanske något annat?

Dagens IS-terror hämtar mycket av sina motiv från den USA-ledda invasionen i Irak 2003 och alla de oskyldiga civila som drabbades av detta folkrättsligt kriminella övergrepp. Om vi ska göra jämförelser mellan hur många civila som drabbats av västvärldens krig mot Iraks invånare så har över 100,000 oskyldiga dödats av västs terrorbombningar. Mot denna bakgrund är radikaliserade Jihadister inte särskilt märklig. Vi som såg detta komma som reaktion på Irakinvasionen är inte förvånade.

En familjemedlem skapade t o m ett datorspel med växande nätverk av radikala islamska terrorceller orsakade av USA-Alliansens katastrofala strategi för att avsätta despoter som Saddam, Kadaffi och nu Assad.

De som idag har alltför kort minne beskyller Barack Obama och Hillary Clinton för ett problem de ärvt av presidenterna Bush både den yngre och den äldre.

Text: Börje Peratt


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq