Avslöjande: Blackwaters grundare bygger om besprutningsplan till stridsflygplan

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 april 2016
- Torbjörn Sassersson

Echo Papa - Erik-Prince - Thrusher

Scahill-ColeI en över 52, 000 tecken lång artikel “Echo Papa Exposed” avslöjar de undersökande journalisterna Jeremy Scahill och Matthew Cole hur Blackwaters grundare Erik Prince alias Echo Papa utvecklar ombyggda besprutningsplan till smarta stridsflygplan för den som vill bygga upp ett eget flygvapen.

Text: Torbjörn Sassersson | Bilder från The Intercept

Tanken är att besprutningsplanen (crop dusters) av modellen Thrush 510G ska kunna säljas till regimer, företag och privatpersoner som tex vill skydda exploatering av afrikanska naturresurser som olja, kol eller mineraler.

The Intercept som publicerat det mycket detaljerande avslöjandet beskriver hur hela affären kring planen är omgärdad av hemlighetsmakeri eftersom byggandet och försäljningen av privata stridsflygplan sannolikt strider mot flera lagar.

Privata krig

Jeremy Scahill har profilerat sig som expert på företagsorienterade “dirty wars” som handlar om att ett attackerande land som tex USA anlitar legoknektföretag av typen Blackwater för att bedriva krigföring i främmande länder.

ArcanumSkolan 2024

Blackwater hamnade i pressen efter att det framkommit att företagets legosoldater utfört grova övergrepp mot det irakiska folket under USA:s ockupation av Irak. När Blackwater utför sin uppdrag sker det utan insyn av amerikanska myndigheter och antalet dödsfall orsakade av Blackwater eller hur många Blackwater-knektar som dött i strider förblir ofta okänt i den officiella statistiken.

Blackwater grundades 1997 av en Navy SEAL-officer vid namn Erik Prince som gjorde sig en enorm förmögenhet genom att hyra ut företagets soldater och vapen till USA:s krig i Mellanöstern. Blackwater bytte 2009 namn till Xe Services och 2010 till Academi.

Anställda vi Erik Princes bolag menar att Prince är extremt intresserad av att bygga upp ett eget privat flygvapen med stridsflygplan som sedan kan säljas vidare till regimer, företag och privatpersoner med samma ambition.

Artikeln “Echo Papa Exposed” är mycket detaljerad och den visar många turer kring företagets affärer, frontföretag, hemlig produktion av planen i Österrike, spekulanter i bla Kina och Afrika och Erik Princes eget intresse av att skydda en magnesiumgruva i Niger med specialbyggda Thrush 510G-plan utrustade med kulsprutor, bomber och övervakningsutrustning.

I artikeln beskrivs att syftet med planen är att bekämpa terrorister, men alla som vill stoppa imperialistisk verksamhet som exploaterandet av tex afrikanska naturresurser kommer av intressenten alltid att betraktas som terrorism (red anm).

Text: Torbjörn Sassersson

Thrusher-cropduster-warplane-The-Intercept

 

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Thrush 510G
  • Om Blackwater behöver cashflow, så kan det ju vara tänkbart att de omsätter den iden på detta sätt. Framgångsfaktorn för slutkund kan vara begravd i en mer eller mindre genomtänkt analys, som eventuellt är framställd i ett bättre ljus än vore fallet i andra fall.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *