DN sköntolkar sin egen trovärdighet i Ipsosmätning – Folkomröstning om DN:s trovärdighet pågår

7

DN:s trovärdighet enligt Ipsos,   2016

MEDIA. När DN tolkar Ipsos underökning om gammelmediernas och Public Service trovärdighet får DN högt betyg, men av de som tillfrågats av Ipsos anser endast 15% att DN ger en sann bild av verkligheten. För att ge sken av att DN är toppen är DN tvunget att jämföra sig med Avpixlat –  som man väljer att kalla “hatsajt”.

Text: NewsVoice

DN skriver i sin ingress:

“Förtroendet för public service och de stora morgontidningarna är fortsatt starkt, visar en mätning från DN/Ipsos. Det är färre än var tionde som inte litar på dessa medier. Endast 4 procent har förtroende för hatsajten Avpixlat.” / DN, Högt betyg till mediers trovärdighet

Endast 15% anser att DN ger en sann bild av verkligheten och samma mängd personer verkar anse att DN:s trovärdighet är mycket hög. Samtidigt anser hela 36% att DN endast ger en ganska sann bild av verkligheten och samma mängd personer verkar anse att DN:s trovärdighet är ganska hög.

När de negativa värdena studeras blir bilden inte så munter för DN. Mellan 24-32% av respondenterna anser att DN varken visar – eller inte – en sann bild av verkligheten respektive att DN:s trovärdighet är varken stor eller liten. Därtill måste beaktas att 16% inte ens vet om DN ger en sann bild av verkligheten.

Ipsos intervjuade 1002 personer mellan 18-74 år. Undersökningen var beställd av DN.

DN blev Årets Förvillare 2015 när folket röstade

Bloggen Årets Förvillare arrangerade i början på året en fri omröstning för att utse Årets Förvillare i samma anda som föreningen Vetenskap och Folkbildning som 1987 uppfann utmärkelsen. På bloggen Årets Förvillare både nominerar och röstar folket fram nominater och vinnare. I år vann DN och DN:s chefsredaktör Peter Wolodarski utmärkelsen efter att 2000 röster inkommit.

Ska Wolodarski befrias?

I slutet av mars inkom en benådningsansökan med en tillhörande motivering från en trogen DN-läsare om att befria Peter Wolodarski från antipriset. Den röstningen pågår nu och du kan delta med din röst. När 1000 röster inkommit fastställs om Wolodarski ska befrias. Vad anser du?

[polldaddy poll=9367124]
Röstningen genomförs av bloggen Aretsforvillare.nu

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Admin
4 april 2016 kl 19:46

Imorgon kommer i NewsVoice en ny analys av DN som visar att de tappat 40% i populäritet bara på ett år.

leif bengtsson
leif bengtsson
Gäst
2 april 2016 kl 23:12

Man borde kanske ställa sig frågan: För vem och varför redovisar de resultaten?

Mats Sederholm
2 april 2016 kl 16:04

Hälften har inget större förtroende för DN och ändå ser de detta som något positivt, snacka om desperata.

Mats
På Klar Sikt

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
2 april 2016 kl 13:45

Ett utmärkt aprilskämt. 🙂

Anita
Gäst
2 april 2016 kl 13:22

DN praktiserar samma taktik som läkemedelsbolagen, forskarna, Läkemedelsverket, m fl instanser.
Förfalska resultatet.

Edvard B.
Edvard B.
Gäst
2 april 2016 kl 09:34

Frågan är varför DN och de stora medierna behöver göra undersökningar om människor har förtroende för dem? Något som borde vara en självklarhet är det alltså inte. Kanske ställs frågan internt: Hur effektiv har vår propaganda och vår manipulation varit? Hur många är det som ser igenom den?

Bo Sonnsjö
Gäst
2 april 2016 kl 08:24

Uppblåsta ballonger spricker väldigt lätt. Bara obetydligt förhöjt ballongtryck brukar ge en lätt “puff” för att sedan söndertrasad bli något som fladdrar till vid minsta vindpuff …

Är det månne slutet för Bonniers stora framtidsvisioner vi nu kan förväntas få uppleva????