DN sköntolkar sin egen trovärdighet i Ipsosmätning – Folkomröstning om DN:s trovärdighet pågår

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 april 2016
- NewsVoice redaktion

DN:s trovärdighet enligt Ipsos,   2016

MEDIA. När DN tolkar Ipsos underökning om gammelmediernas och Public Service trovärdighet får DN högt betyg, men av de som tillfrågats av Ipsos anser endast 15% att DN ger en sann bild av verkligheten. För att ge sken av att DN är toppen är DN tvunget att jämföra sig med Avpixlat –  som man väljer att kalla ”hatsajt”.

Text: NewsVoice

DN skriver i sin ingress:

”Förtroendet för public service och de stora morgontidningarna är fortsatt starkt, visar en mätning från DN/Ipsos. Det är färre än var tionde som inte litar på dessa medier. Endast 4 procent har förtroende för hatsajten Avpixlat.” / DN, Högt betyg till mediers trovärdighet

Endast 15% anser att DN ger en sann bild av verkligheten och samma mängd personer verkar anse att DN:s trovärdighet är mycket hög. Samtidigt anser hela 36% att DN endast ger en ganska sann bild av verkligheten och samma mängd personer verkar anse att DN:s trovärdighet är ganska hög.

När de negativa värdena studeras blir bilden inte så munter för DN. Mellan 24-32% av respondenterna anser att DN varken visar – eller inte – en sann bild av verkligheten respektive att DN:s trovärdighet är varken stor eller liten. Därtill måste beaktas att 16% inte ens vet om DN ger en sann bild av verkligheten.

Ipsos intervjuade 1002 personer mellan 18-74 år. Undersökningen var beställd av DN.

DN blev Årets Förvillare 2015 när folket röstade

Bloggen Årets Förvillare arrangerade i början på året en fri omröstning för att utse Årets Förvillare i samma anda som föreningen Vetenskap och Folkbildning som 1987 uppfann utmärkelsen. På bloggen Årets Förvillare både nominerar och röstar folket fram nominater och vinnare. I år vann DN och DN:s chefsredaktör Peter Wolodarski utmärkelsen efter att 2000 röster inkommit.

Ska Wolodarski befrias?

I slutet av mars inkom en benådningsansökan med en tillhörande motivering från en trogen DN-läsare om att befria Peter Wolodarski från antipriset. Den röstningen pågår nu och du kan delta med din röst. När 1000 röster inkommit fastställs om Wolodarski ska befrias. Vad anser du?

[polldaddy poll=9367124]
Röstningen genomförs av bloggen Aretsforvillare.nu


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq