Dokumentären: “Läkaren som vägrade ge upp” – nedräkningen har börjat

publicerad 26 april 2016
- Börje Peratt

ErikEnby

Långfilmsdokumentären Läkaren som vägrade ge upp handlar om dr Erik Enby som blev av med sin läkarlegitimation och som myndigheter försökt kasta i fängelse trots eller på grund av att han hjälpt patienter bli friska från cancer, psoriasis, kol och andra allvarliga kroniska sjukdomar med hjälp av alternativa metoder och kosttillskott.

“Den sanna historien om ett ungt kärlekspar där flickan plötsligt drabbas av polioförlamning och den unga mannen viger sitt liv åt att finna bot där han upptäcker att orsaken kan finnas i blodet. Han får etiskt godkännande att genomföra forskning men resultaten går mot gällande medicinska uppfattning och han blir utsatt för maktens bestraffningar. Efter 40 år visar ny forskning att han hela tiden kan ha varit på rätt spår.”

Jag var länge avvisande till att göra denna film, men Ulla Premmert, en lärare och journalist från Höör i Skåne, var envis och till slut blev jag övertygad om att den måste göras. Ett stort antal människor har sedan ställt upp och en lyckosam crowdfunding har finansierat externa utgifter där insamlingsmålet 150,000 kr överträffades.

Jag brydde mig initialt inte om dr Enbys teorier om hur sjukdom kan uppstå redan i blodet, utan tog fasta på huruvida hans metod att komplettera skolmedicin med naturmedel kunde vara skadlig eller hjälpande. Jag fann att påståenden om skadeverkningar tycktes sakna substans men att hans metod kunde hjälpa många att förbättra hälsan.

Vi har i dokumentären intervjuat ett stort antal patienter, även av sjukvården utdömda, som efter Enbys behandling har blivit friskförklarade av samma sjukvård. Av dessa tiotusentals patienter har två, som avlidit i cancer, efter sin död spelat en avgörande roll för, visar det sig, en komplott att skada Enby. I ett fall har man anklagat Enby för – vållande till annans död. Detta har genom media fått stor uppmärksamhet men fakta och dokument visar att det är orimliga anklagelser.

ArcanumSkolan 2024

Vår research, innan vi startade filmproduktionen (sommaren 2015), visade på ett stort antal märkligheter. Påståenden som enkelt kan avfärdas som absurda lögner, har passerat både myndigheters och journalisters granskningsfilter.

Vi fann således en mängd oegentligheter när det gäller inte bara myndigheters agerande utan även frågor kring vem och vilka som låg bakom.

Motståndet mot dr Erik Enby kulminerade i ett mediedrev 2006, vilket ledde till att han blev av med sin läkarlegitimation. I samband med att han ville få tillbaka sin legitimation 2013 initierades istället något som påminner om en sammansvärjning. Det gjordes ett radioprogram i vilket han anmäldes till förundersökning till åtal. Radioprogrammet fälldes i Granskningsnämnden, men användes ändå som motiv till en brutal husrannsakan före jul 2014.

Vem har drivit denna häxjakt och varför?

Att reda ut motiven och tillvägagångssätten för att stoppa Enby har krävt en diger research. Fram har vuxit bilden av en ostoppbar forskare som fullföljt sitt spår med stöd av vissa kollegor, men med kraftigt motstånd från andra. Skulle Enby vara rätt ute, vilket senare forskning pekar på, så kan det leda till upprättelse men också mynna ut i en revolutionerande betydelse för behandling av svårt sjuka. När det gäller hans fråntagna legitimation och förföljelse i samband med det återstår att se om det handlar om ett av vår tids största justitiemord.

Se filmen och gör din bedömning. Vi återkommer med plats och tid för pressvisning

Följ nyheterna runt filmen: Facebook.com/erikenbyfilm

Text: Börje Peratt, Producent


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Erik Enby
 • Magsårsbakterien vars existens och livsbetingelser, som inte kunde smältas av etablissemanget (?) beskriver kanske tunnelseendets och inskränkthetens natur. Det man inta kan omfatta vill man inte och behöver inte annat än avfärda..

  De vita rockarna omisskänneliga diktatur. Kunskapen ska på gammalt manér stå givakt när läran kommer marscherande med klaveret skramlande kring fötterna..

 • Häxjakternas Mekka kan Sverige kallas och alla vi offer för den räta, rätta tron får givetvis betala ett högt pris för att vetenskapen inte ska framstå som självbefläckande..

  Vem minns inte hetsjakten på Medanalys? De falska beskyllningarna, falska vittnesmålen osv. Ingen har dömts.. inte ens konkurrensen har ett rättmätigt existensberättigande, särskilt inte om utgiftstaken för landstingen ska sprängas.. Monopolets mästare och upprätthållare konkurrerar bara när de själv vill ha hela kakan.

  Titulatur som självändamål och ett föredömligt bevis på hur svårt det kan vara att få loss tummen har förbytts i vinsthetsens trekantiga hattar.. Med aktiemarkanden som det allseende griniga ögat.

 • Det behövs verkligen belysas hur det går till i Sverige, där hälsopreparat förbjuds och läkaren knappt vågar rekommendera probiotika. Det är oroväckande! Ser framemot dokumentären!

 • Intressant. Skriv gärna en ny artikel när tid för sändning är fastställd!

  Rekommenderar i mitt inlägg nedan om ytterligare en doktor som ev. kan vara av intresse för dokumentär:

  Medicin & Dokumentär- Läkaren som inte lydde läkemedelsmaffian och forskade för folkets väl
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2016/04/27/medicin-dokumentar-lakaren-som-inte-lydde-lakemedelsmaffian-och-forskade-for-folkets-val/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *