Internettrollen på nätet är kreativa – utger sig för att vara någon annan

publicerad 3 april 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
Internettroll attackerar NewsVoice

Internettroll attackerar NewsVoice

Torbjörn SasserssonREDAKTÖREN. Trollen på nätet är kreativa. Jag fick igår ett mail från Leif Erlingsson som har bloggen LegeNet. Han noterade att någon som utgav sig för att vara “NewsVoice” postat en nedsättande kommentar om en av NewsVoice skribenter. Syftet kan vara att så frön av konflikt mellan NewsVoice och tidningens skribenter.

Erlingsson skickade över kommentarsdata. Det visar sig att en person på en mobil enhet postat från: “79.138.132.147.mobile.tre.se” i Stockholm. Vi har sedan tidigare noterat att en eller flera individer postar denna typ av kommentarer från mobila enheter i Stockholm.

Kommentaren som trollet postade löd:

“Jag ser på Martin som ett slags troll, mycket vilsegånget” / Newsnoice

Kontaktadressen som uppgavs [av “Newsnoice”] var till mina firma Sasser Media Lab. Kommentaren postades strax under Martin Gustavssons kommentar i artikeln: “Varför blockerar intelligentian lösningar?”.

Jag anser att det är allvarligt att någon utger sig för att vara någon annan. Syftet verkar vara att så frön till konflikter mellan mig och NewsVoice skribenter.  Jag anser att Martin är en intressant och samhällsengagerad person. Jag har tagit in flera av hans texter på NewsVoice.

Jag ber dig som läsare vara uppmärksam på internettrollens kreativitet.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: montage, foto: Crestock.com

Relaterat

Avslöja internettroll och falska skeptiker så här

Studie: Internettroll lider ofta av allvarliga personlighetsstörningar

Hur du kan avslöja stats- och industribetalda internettroll

Internettroll eller nättroll, oftast bara kallade troll, är personer som skriver på internetfora och liknande i syfte att provocera fram känslomässiga svar, gräl eller utdragna ofruktbara diskussioner som inte leder någon vart. Ordet är internetslang. / Wikipedia


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: internettroll
 • Ale – tyvärr har du fel, fortfarande använder 30% av världens internetanvändare XP och sedan behöver inte ett virus vara “nytt” för att kunna infektera en dator. Sen oavsett om du inte har något privat på datorn kan den redan vara infekterad med y.ex en trojan som bara har som enda syfte att använda din dator som en “zombie” för DDoS eller sk. “överbelastningsattacker”. Precis såna som nyligen drabbade ett antal stora dagstidningar. Förövarna kopplar då samman tusentals dator – ofta utan att ägarna märker något alls – i ett nätverk som gör att sajten för attacken snart kraschar.

  Så det finns verkligen alla skäl att ha någon typ av virusprogram på datorn oavsett hur mycket eller lite man själv är ute på nätet. Tex Emsisoft och Malwarebytes Anti Malware har fria on-demand virusprogram som inte slöar ner datorn något. Bitdefender har t.o.m även ett online virusprogram som du inte ens behöver installera på datorn utan kan koras direkt från webbläsaren för att söka igenom din dator. http://www.bitdefender.com/scanner/online/free.html

  DDoS info: https://en.wikipedia.org/wiki/Denial-of-service_attack

 • Ett förtydligande, jag mejlade Torbjörn på hans privata mailadress redan 17 Feb 2016 10:33:40 pga att den som kommenterat angett en ännu äldre mailadress som Torbjörn tidigare har använt.  Tyvärr visste jag inte att Torbjörn inte längre har bevakning på den mailadress jag skickade till.  Han råkade ändå kolla av den häromdagen.  Min fråga var:  “Jag kollar bara, jag fick in denna kommentar som utger sig för att komma från sasser.se.  Är det falskt eller riktigt?”  Jag ville inte ta bort kommentaren innan jag hade kollat detta, även om den är på gränsen ens vad jag skulle ha accepterat om den varit äkta, och då enbart för att Martin är en en såpass offentlig människa och tidigare själv hade kommenterat i tråden.  Nu med ovan artikel är det bättre att Torbjörn gör en egen kommentar i tråden med länk till denna artikel, och att den falska kommentaren får stå kvar.

 • Genom att ha kontroll av kommentarsfält innan godkännande slipper man mata trollen. Det är alltid trevligt för läsarna att slippa den värsta smörjan. Det finns människor som tar droger, trasar sönder sina liv och under ruset sedan kommenterar. Ofta har de en negativ avatar. Det är inte snällt att godkänna dessa kommentarer varken för skribenten, läsarna eller för den nerdrogade.

  Troll/nerdrogade är inte alltid elaka, men har en inre kamp som kan resultera i elakhet. Det är en del av en naturlig process att bli arg på vad andra säger innan man öppnar sig för sanningen, vilket i den nerdrogades fall oftast är att det egna intaget av drogen är vad som orsakat själva problemet.

  När man kan låta andra ha en annan åsikt om en själv, även en felaktig åsikt, utan att bli arg är man på rätt väg. När man ser att det är man själv som skapat sina egna bekymmer är man på riktigt god väg. När man sedan tänker positivt och konstruktivt har man snart löst problemet.

  Det är mänskligt att bli arg ibland. Positivitet är dock resultatet av rätt mental aktivitet. Positiviteten och lugnet kommer ur meditation där man sorterar bort allt onödigt och blir lugnare och lugnare inuti.

 • @Castoropollux Det gör ingenting. Det enda jag använder datorn till (till nätet vill säga) är att läsa skriva på några bloggar och då nån halvtimme på dag (när jag är på landet vill säga) annars är datorn avslagen. Finns inget av värde varken personliga eller privat på datorn. Loggar aldrig in till något. För övrigt så är dagens virus inte skrivna för XP. Finns så få som använder detta ypperliga OS (nu för tiden) som lämpar sig väl för gamla DOS-spel. Har tidigare haft både Zone Alarm samt AVG och AV har aldrig upptäckt något men slöade ner datorn något oerhört för mina ynka 512 (långsamma) mb i ram.

  I vart fall: vad som skedde var att duckduckgo visade en https:// svar på en sökning jag gjorde om newsvoice. NewsVoise har ingen sådant certifierat där av varningen. Pröva att skriva in följande i browsen för skrämdump: https://newsvoice.se/ ingen fara alltså. Rörande detta varför inte fixa ett certifikat och köra SSL eller TLS?

  • @Ale. Det är inte säkert att vad du har i datorn som är intressant utan vad den med enkla medel kan används till medan den är på och uppkopplad. Till botnets, belastningsattacker och annat är en XP-maskin alldeles utmärkt. Till sådant används våra maskiner inte så mycket av skurkar som av “underrättelsetjänsterna” i sina spel om vem som är god. vem som är ond och ska få svarte petter.

   grc.com är en guldgruva vad gäller datorns och den personliga säkerhetens många olika aspekter. Där finns många verktyg/mjukvara för XP och framåt myskosoft borde uppfunnit till användarnas båtnad, säkerhet, integritet om de haft dem nära sitt hjärta. Den platsen är tyvärr upptagen av annat och andra..

   https anslutning till NewsVoice, men också andra sajter krånglar ibland. Vad som är viktigt där är att inte låta webbläsaren installera några permanenta undantag. Det som ser ut som slumpen kan vara något mycket mer allvarligt.. Eftersom det händer inte bara på NewsVoice utan också gmail, googledrive finner jag det värt att nämna.. Där är iaf krypterad anslutning mer berättigad än annars..

   ………

   För övrigt är väl den enda uppmärksamhetstörstande existen som gömmer sig bakom olika alias och ip, Snylthammar.

 • @Ale. XP utan antivirus? Du måtte skämta… Historiens mest opålitliga brandvägg ingick som standard och den har du förstås på? Ditt upnp står och vinkar så fort du kopplar upp dig förutom alla andra inbyggda tjänsteandar åt den suspekta verkligheten och trojaner som OE & IE.

  ………

  För övrigt är väl den enda uppmärksamhetstörstande existen som gömmer sig bakom olika alias och ip, Sylthammar.

 • Bra att du tog upp detta Torbjörn. Kör XP utan antivirus (gamla dator) från landet och dockdockgo har varnat för en https domän som var knuten till NewcVoice att någon försökte något och en skrämdump dök upp som jag försökte maila dig, men det går ju inte att bifoga fil och vågar inte sända från min gmail. Kör dock operatören tre med mobiltbredband. Min ip är 109.58.144.91

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *