Jack Werner tycker alternativmedia är misshandel – typ något brottsligt

12

MEDIADEBATT. Mediaetablissemangets nya favoritjournalist Jack Werner anser att använda begreppet alternativmedia är som att försöka likställa misshandel med alternativmassage. Han menar att alternativmedier varken är alternativ eller ens medier. Sveriges Radio är däremot finemang på alla sätt.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd, inom parenteser, kl 09:20, 19 april 2016

Jack Werner uppfann begreppet Viralgranskaren som uppmanar journalister att granska källor på webben. För denna brillianta uppfinning – att källor måste kontrolleras [humor] – fick Werner Stora Journalistpriset 2014 av Bonniers i kategorin årets förnyare.

När Werner beskriver alternativmedier klumpar han samman olika sajter, bloggar och nättidningar. Han letar sedan fram några fel i alternativmedier för att beskriva hur avskyvärt han tycker att alla alternativmedier är.

Jack Werner - Foto: Magnus Bergström, Wikimedia Commons“Alternativmedia. En självmotsägelse bara det. Lika lite som en misshandel kan kallas en alternativmassage kan dessa sajter kallas alternativmedier.”

“Varken jag själv, DN, SVT eller Expressen skulle, om vi skrev eller pratade om Nordkoreas diktator Kim Jong-un, kalla honom för ”den store efterträdaren”, trots att det är så han själv beskriver sig. Ändå dök ordet ”alternativmedia” upp i DN i förra veckan, dessförinnan i SVT och Expressen.”

Foto: Magnus Bergström, Wikimedia Commons

Argumentationstekniken som Werner använder är en kombination av så kallad “straw man refutation” dvs “halmdocka” och “guilt by association”, vilket betyder att något bra blandas samman med något dåligt för att göra även det som är bra till något dåligt.

Argumentationstekniken “halmdocka” är ett klassiskt retoriskt grepp, som i Werners fall definitivt är en medveten taktik. Debattören bygger först en nidbild av motståndaren och argumenterar sedan mot denna nidbild.

Läs mer: Skeptikerskolan

En problematisk konsekvens av att blanda samman det man avskyr med negativitet är att den som gör det ofta själv blir associerad med det som avskys. Denna “entanglement” illustreras ovan i videon.

Text: Torbjörn Sassersson, red för nättidningen NewsVoice

Relaterat

Jack Werner: Alternativmedierna är varken alternativ eller medier

NewsVoice: DN sköntolkar sin egen trovärdighet i Ipsosmätning – Folkomröstning om DN:s trovärdighet pågår

P1 Medierna den 9 april 2016: Panamapapper och sponsrad journalistik

[Direktlänk till ljudfilen med hela Werners krönika: Sverigesradio.se/topsy/ljudfil/5671365-mp3, som även ligger i länken ovan till P1 Medierna.]

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

12 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Bo Persson
Bo Persson
Gäst
21 september 2020 kl 11:35

Tänk att denne mytoman blev viralgranskare!! Helt i linje med det förljugna samhällets anda.
Sen har vi muppen på Aftonbladet som står och förklarar olika politiska händelser. Och då kan ni räkna ut åt vilket håll dom går.

Lisa
Lisa
Gäst
25 april 2016 kl 06:47

Det är mycket synd, för en stor del av att vi lever i så stor förnekelse och lögn är just p.g.a. medierna och journalister som Werner. Detta för att vi marinerats att tro på både stat och statens propagandakanaler i kombination med sofistikerade former av mobbning och mind controll, och genom det förvandlats till små barn som vägrar, inte ens tror på förmågan, att verkligen bli vuxen, där “någon annan” alltid ska ta ansvar. Sedan reagerar de flesta känslomässigt utan logik, sans eller reson, och HELT utan att göra egen research för att dra egna slutsatser. Det är ett folkförräderi utan dess like.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
25 april 2016 kl 05:44

Till många delar tycks ju alternativmedia fungera som lydmedias faktagranskare, då lydmedia inte tycks orka sköta den saken själva. Eller har lydmedias rapportörer blivit så psykotiska att de inte kan skilja på fakta och falsarium?

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
21 april 2016 kl 16:44

Jag säger som förut: Tacka vet jag alternativmedia ..som t ex NewsVoice! 🙂

Jayant Bäckström
Jayant Bäckström
Gäst
20 april 2016 kl 23:51

Det hörs på tonfallet, röstkvalitén att vad som torgförs är i bästa fall halvsanningar. Jack W. låter inte uppriktig – och skulle nog inte klara en lögndetektor-test. Han ljuger, helt enkelt. Och han tror inte själv på det han påstår. Det hörs!

Linda
Linda
Gäst
19 april 2016 kl 06:44

Orkar inte ens lyssna. Hade han och de medier han försvara ägnat sig det MINSTA åt källgranskning och empiri hade jag kunnat lyssna. Men det gör sällan lydmedierna. SJÄLVKLART ska man granska ALL information källkritiskt. Lydmedierna förlorar dock med HÄSTLÄNGDER i jämförelse. Newsvoice är ju en sida som ger utförliga källanvisningar till skillnad från de flesta andra medier över lag OCH researchar lite till för att kontrollera källorna.

leif bengtsson
leif bengtsson
Gäst
19 april 2016 kl 06:42

Re Henning W.

Många på SVT/SR och övriga medier är oerhört dåliga på att ange källor inte sällan hittar dom på.
Allt oftare hör du också sådant som “enligt ännu ej bekräftade uppgifter” eller “enligt obekräftade uppgifter”. Ofta handlar det då om Ryssland /Syrien /Kina eller företrädare för länder som skall misskrediteras . För att riktigt slå fast sanningshalten i det redovisade materialet hörs/läses uppgifter från “en människorättsorganisation” en “massiv folkrörelse” osv.
Det är ibland skrattretande att höra hur man hänvisar till “Reüters”, “TT” mfl propagandakanaler som om dom vore källan till fakta. OK, ofta är det väl så, dom hittade ju på det som sägs.
Till skillnad från fritidspolitiker/fri media och deras etablerade professionella motsvarigheter skiter dom senare fullständigt i om det är sant eller ej. Sektbladen Vakttornet och DI spelar i samma liga.
Källkritik är inget som utvecklar journalistiken utan ses tydligen som ett ingrepp i den konstnärliga friheten för våra etablerade medier.

Henning Witte
Gäst
19 april 2016 kl 01:32

Jack Werner kan inte vara en utbildad journalist. Han ger ju inga källhänvisningar i SR-texten till de fall han tar upp. En riktig skojare.

leif bengtsson
leif bengtsson
Gäst
18 april 2016 kl 23:47

Jag tycker det känns bra att man lyfter fram Jack Werner som ett framgångsrikt exempel och hyllad med priser.
Läsarna/tittarna/lyssnarna får då på ett konkret sätt visat i vilken riktning media ägarna pekar.
Vi ser med dagens händelser runt Kaplan hur medierna använder samma retorik om honom och hur det går om man väljer att stå utanför det politiskt korrekta.
Att denna programmering sitter djupt rotat och i ryggmärgen hos exvis journalister och andra yrkesgrupper i public service förstår vi genom att det ytterst sällan byts personal.
Public service och gammelmedias arbete för samhällsupplysning är lika obefintlig som politikers arbete för införandet av verklig demokrati.
I viss mån håller jag med JW det finns ingen likhet mellan uppdragen i “Media” och alternativ dito. Att då använda ordet media för båda dessa ofta polariserade existenser är missvisande.
Det är bara att kämpa på Torbjörn S så att “public service” inte förknippas med SR o SVT.
Lite intressant att JW valde att kommentera att det irreleventa togs bort. Inte så vanligt i hans kretsar verkar det som

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
18 april 2016 kl 14:14

Tanken på att granska det virala är bra. Visst har han rätt i att mången alternativmedias misshandel av hans allierade medier, ägda av ex. Bonnierfamiljen och de tidningar som ägs av Wall street, inte direkt kan jämföras med en alternativmassage för just dessa herrar. 🙂

Det är intressant att han jämför oss bloggare och alternativmedia med just Nordkorea. Om det är något land som fått utstå virala dumheter av bloggare, alternativmedia & massmedia är det just Nordkorea. Sällan har man lyssnat till vad detta folk har att säga om saken. Sök ex. på “North-Korean Documentary – Western Propaganda – american propaganda documentary” och du kommer (kanske) finna en nordkoreansk psykolog som berättar lite intressanta saker eller varför inte läsa denna http://jinge.se/allmant/krigshot-och-karnvapen-pa-korea-halvon.htm ?

Och om nu demokrati och yttrandefrihet är något fint och att ex. censur är något fult https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/tag/censur/ då bör man fråga sig vad som är så väldigt “demokratiskt” och “fritt” med att fåtalet krösusar äger nästan alla de massmediakanaler, som de korkade svenskarna ständigt hjärntvättar sig själva med, när det faktiskt finns alternativ som ex. Newsvoice. Det är verkligen en alternativ massage som känns bra för varje individ som är motiverad till att ibland läsa bra medborgarjournalistik.

Naturligtvis är det ingen fin massage för de som blir av med sina läsare. För dem är det naturligtvis början på slutet. Hurra för Internet!