Jack Werner tycker alternativmedia är misshandel – typ något brottsligt

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 april 2016
- Torbjörn Sassersson
Jack Werner - Foto: Magnus Bergström, Wikimedia Commons

MEDIADEBATT. Mediaetablissemangets nya favoritjournalist Jack Werner anser att använda begreppet alternativmedia är som att försöka likställa misshandel med alternativmassage. Han menar att alternativmedier varken är alternativ eller ens medier. Sveriges Radio är däremot finemang på alla sätt.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd, inom parenteser, kl 09:20, 19 april 2016

Jack Werner uppfann begreppet Viralgranskaren som uppmanar journalister att granska källor på webben. För denna brillianta uppfinning – att källor måste kontrolleras [humor] – fick Werner Stora Journalistpriset 2014 av Bonniers i kategorin årets förnyare.

När Werner beskriver alternativmedier klumpar han samman olika sajter, bloggar och nättidningar. Han letar sedan fram några fel i alternativmedier för att beskriva hur avskyvärt han tycker att alla alternativmedier är.

Jack Werner - Foto: Magnus Bergström, Wikimedia Commons“Alternativmedia. En självmotsägelse bara det. Lika lite som en misshandel kan kallas en alternativmassage kan dessa sajter kallas alternativmedier.”

“Varken jag själv, DN, SVT eller Expressen skulle, om vi skrev eller pratade om Nordkoreas diktator Kim Jong-un, kalla honom för ”den store efterträdaren”, trots att det är så han själv beskriver sig. Ändå dök ordet ”alternativmedia” upp i DN i förra veckan, dessförinnan i SVT och Expressen.”

Foto: Magnus Bergström, Wikimedia Commons

Argumentationstekniken som Werner använder är en kombination av så kallad “straw man refutation” dvs “halmdocka” och “guilt by association”, vilket betyder att något bra blandas samman med något dåligt för att göra även det som är bra till något dåligt.

Argumentationstekniken “halmdocka” är ett klassiskt retoriskt grepp, som i Werners fall definitivt är en medveten taktik. Debattören bygger först en nidbild av motståndaren och argumenterar sedan mot denna nidbild.

Läs mer: Skeptikerskolan

En problematisk konsekvens av att blanda samman det man avskyr med negativitet är att den som gör det ofta själv blir associerad med det som avskys. Denna “entanglement” illustreras ovan i videon.

Text: Torbjörn Sassersson, red för nättidningen NewsVoice

Relaterat

Jack Werner: Alternativmedierna är varken alternativ eller medier

NewsVoice: DN sköntolkar sin egen trovärdighet i Ipsosmätning – Folkomröstning om DN:s trovärdighet pågår

P1 Medierna den 9 april 2016: Panamapapper och sponsrad journalistik

[Direktlänk till ljudfilen med hela Werners krönika: Sverigesradio.se/topsy/ljudfil/5671365-mp3, som även ligger i länken ovan till P1 Medierna.]

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq