Lev ett vitalt liv och åldras frisk – Del 1 – Skälen till ålderssjukdomar

publicerad 29 april 2016
- Kerstin Unger-Salén
Aging, åldrande, hälsa, vitalitet - Foto: Crestock.com

Aging,  åldrande, hälsa, vitalitet - Foto: Crestock.com

Kerstin Unger-SalenDet finns anledningar till varför många människor drabbas av kroniska degenerativa sjukdomar som diabetes 2, alzheimers, hjärtsjukdomar och cancer. Tyvärr inte bara när de blir äldre för sjukdomarna har börjat krypa ner i åldrarna. Vi lever längre, men är mer sjuka. De skriver Kerstin Unger Salén som driver ett hälsocenter på Mallorca. I denna artikel kommer hon att krita upp hur du kan leva ett vitalt liv och åldras frisk.

Text: Kerstin Unger Salén (CasBernats.com), blogg: Alltomcancer.com | Läs även: ”Hur gjorde Kerstin för att bota sin cancer?” | Foto: Crestock.com

De flesta tror antagligen att sjukligheten är en naturlig utveckling som man får acceptera, men så behöver det inte vara. Man kan t.o.m. återställa en del föråldringssymptom genom ändrade vanor och vi kan åldras friska och leva ett vitalt liv.

Vilka är skälen till ålderssjukdomar och att de tycks blir alltmer vanliga?

Organiska miljögifter

Människan utvecklades långt innan omkring 80 000 giftiga industri kemikalier introducerades i vår miljö. Genom att barn och äldre vaccineras mer och mer och ett flertal vacciner innehåller tungmetaller (de finns i de flesta vaccinerna även till barn), samtidigt som luft, hav och jordar förorenas kontinuerligt, har människokroppen blivit en avstjälpningsplats för gifter samt tungmetaller såsom kvicksilver och bly.

Kroppen är inte förberedd eller utrustad att kunna ta hand om den stor mängd gifter och främmande kemikalier som finns i miljön och i maten. Visserligen har den ett antal redskap och försvar till sitt förfogande men har svårt för att kunna stå emot den mängd ohälsosamma ämnen som finns idag. Det är en gradvis utveckling som blivit ohållbar.

I och med att kroppens system belastas alltmer lider många av kroniska inflammationer och nedsatt immunförsvar som leder till åtskilliga hälsorisker.

Elektromagnetisk strålning och fält – joniserad strålning

Förr, och det är inte så länge sedan, fanns inte elektromagnetisk strålning annat från åska och andra naturfenomen. Idag däremot finns den överallt och kontinuerligt genom radiomaster, internet, mobiler och datorer samt hushållsapparater, mikrovågsungnar och mycket annat. Allt detta är ett relativt nytt och vilka konsekvenser allt detta kommer att ha börjar vi först nu ana.

Många dimridåer från de företag som har ekonomiska intressen i att vi hålls i ignorans har fördröjt det som nu börjar bli uppenbart. Strålning har ett antal negativa effekter där risken för cancer förmodligen är det värsta hotet.

Människan utsätts för väsentligen större mängd joniserad strålning eftersom röntgen blivit allt vanligare vid hälsoundersökningar och under pågående behandlingar. Röntgenstrålar är inte heller hälsosamma.

asfalt-crestock

Det finns hopp

Vi lever längre, men har fått fler krämpor och kroniska sjukdomar. Det betyder inte att vi är hjälplösa eller att vi ska acceptera en den här utvecklingen.

Genombrott inom molekulär biologi och genetik har vidgat vår förståelse hur viktig kosten är och att den kan aktivera eller deaktivera gener och till och med få dem ha olika uttryck. Vi vet också att kropp och celler svarar mot vilken näringsämnen vi äter.

Modern forskning har kommit långt i att kartlägga kroppens olika funktioner och vilken mat och livsstil som är mest gynnsam för att motverka diabetes2, cancer, hjärtsjukdomar, Parkinsons och Alzheimers.

På vilket sätt kan vi hjälpa kroppen återvinna en hälsosam balans?

Egentligen är det inte så svårt. Det finns ett antal enkla förhållningssätt med mat, dryck, kosttillägg och motion som uppnår fantastiska resultat.

En grundläggande regel är att börja avlägsna ohälsosamma matvaror från skafferi eller kylskåp, så även skönhetsmedel (byt ut dyra krämer mot fina oljor och ekologiska krämer från hälsokosten) samt rengöringsmedel som innehåller gifttiga produkter till ekoprodukter.

Genom att minska bördan hjälper vi kroppen att klara av sin egen avgiftning, men vi kan också detoxa på ett naturligt sätt med mycket frukt och grönsaker samtidigt som vi bygger upp immunförsvaret genom extra näringsfylld mat, rik på antioxidanter.

Mat är medicin och vi är vad vi äter

Jag vet att det kanske inte är så lätt att ändra matvanor, men om alla visste hur mycket bättre man känner sig, vilken energi man får, hur mycket man slipper bli sjuk, hur gott tarmarna mår och vilken lyster huden får, skulle de flesta inte tveka tror jag.

De flesta är eniga om att många sjukdomar börjar i tarmarna. Där sitter också en stor del av immunförsvaret.

Fetterna

Ett skäl att människor äter felaktigt beror på att vi vilseletts om vilken kost som är bra att äta. Socialstyrelsen och Livsmedelsverket, vissa läkare och näringsexperter får ta på sig ansvar för att ha förvillat och missvisat oss. Fett är ett sådant område.

De flesta har nog hört att vi behöver kolhydrater och glukos för att få energi. Visst kan vi tillgodogöra oss energi från kolhydrater men vi kan och bör gärna hämta energi från fett. Det är en alldeles utmärkt energikälla och att använda och hjälper oss dessutom hålla vikten och förebygga cancer. Därför är det en god idé att ersätta kolhydrater med bra fett och högklassigt protein.

Allmänheten uppmanas äta mindre fett för att fett anses göra oss feta och ge oss hjärtsjukdomar. I själva verket visar forskningen att det är precis tvärtom.

Konsekvensen av denna felaktiga propaganda är att vi istället äter en alldeles för sockerhaltig och glukosskapande mat (kolhydrater omvandlas till glukos) som ökar blodsocker och insulin- produktion. Det i sin tur leder till att fetter samlas i kroppen, vi ökar i vikt, blir kroniskt inflammerade och ämnesomsättningen fungerar långsammare.

Är fett inte syndabocken?

Smör - butter - Foto: CrestockEnligt forskning motverkar bra fetter hjärtsjukdomar, demens, Alzheimers, diabetes 2, fetma och cancer.

Visst finns det dåliga fetter som man bör undvika och för mycket fett som lagras i kroppen är definitivt inte bra, men i regel leder inte bra fetter till övervikt, tvärtom. Äter vi mindre kolhydrater måste ju kroppen bränna fett istället.

Bild: Smör – Foto: Crestock

Inflammation

Inflammation istället för kolesterol är problemet som driver många degenerativa sjukdomar och som gör att vi går upp i vikt, blir sjuka och åldras fortare.

Inflammation i sig är inte skadlig eftersom det får eventuella skador att läkas, men det andra stadiet av en inflammation märks inte till en början, är mera kronisk och mycket skadlig.

Vad åstadkommer kronisk inflammation?

Rekommendation av myndigheter och det medicinska etablissemanget att vi ska äta kost som innehåller låga fetthalter och mer kolhydrater har lett till en epidemi av fetma och diabetes.

Industriframställd mat, rökning, kemikalier och miljögifter, främmande ämnen, E- ämnen, avgaser, pesticider, fria radikaler, röntgenstrålning och strålning från mobiler och datorer och WiFi samt tungmetaller från vacciner och fisk är bara några exempel.

Kan du minska din exponering av allt detta har man gjort sig själv en stor tjänst.

Kronisk inflammation ökar framför allt av den mat vi äter

Maten innehåller för mycket:

 • socker,
 • transfetter,
 • raffinerade kolhydrater (vitt bröd, vitt ris, vit spagetti, pizza, bagels och vitt bröd som varar i evigheter), smaksättningsmedel,
 • E ämnen,
 • Vegetabiliska högraffinerade fetter (Becel och Flora, solros och palmolja) är inte heller inte att rekommendera och bör ersättas med bra fetter såsom ekologiskt kokosfett, riktigt smör, kallpressad olivolja och ghee.

Brist på motion, för lite sömn och för mycket stress driver också på en inflammation.

Den goda nyheten är att med vissa justeringar kan vi skapa en hälsosam framtid.

Färsk, oförstörd, naturlig och riktig mat till skillnad från näringsfattig mat med tomma kalorier, ger energi och göra oss mätta i flera timmar.

Mat ska inte dränera kroppens energi och ge sockersug.

Vi måste fråga oss hur vi vill göra: Ge kroppen näring eller fylla den med ingredienser som så småningom gör kroppen sjuk?

Läs mer i del 2 som publiceras snart: “Lev ett vitalt liv och åldras frisk – Del 2 – Att förebygga åldrande och degenerativa sjukdomar”

Text: Kerstin Unger Salén (CasBernats.com), blogg: Alltomcancer.com | Läs även: ”Hur gjorde Kerstin för att bota sin cancer?”


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Detta med att odla eget är verkligen bra. Men dom som inte har egen uteplats borde kunna få tillstånd att använda en liten del av kommunens mark där möjlighet finns. Överallt finns stora gräsmattor där det formellt sett inte är tillåtet att odla. Även en del hustak skulle kanske kunna nyttjas för odlingar med lite modifieringar.

 • Hittills måste man uppge om matprodukten innehåller GMO. men med USA frihandelsavtal tror jag inte det kommer gälla amerikanska varor. Cornflakes från Kellogs är ett sådant exempel och det finns redan nu på våra matdiskar.
  Det bästa är att köpa färska närodlade helst ekologiska färskvaror, naturliga och oförstörda. den tumregeln håller långt.MVH Kerstin Unger Salen

 • Kent , håller helt och hållet med i det du säger.
  Det finns en liten hake i detta , det verkar som om myndigheterna kommer att förbjuda täppor i framtiden just för att vi inte ska kunna odla ” nyttigt” . Det ryktas om detta på tvitter .
  Det återstår att se . Boycotta skräpmat och färdig mat , köp organiska basvaror och laga från grunde.
  Släng ut microvågsugnen , vad ni än gör för där förstörs ca 80 % av näringsvärdena enligt spanska studier.

 • Vi kan göra mycket mot GMO och mat som innehåller skadliga ämnen.

  Vi kan helt enkelt låta bli att köpa dem.

  Om konsumenterna slutar köpa all skit som ställs på hyllorna, och istället väljer kravodlat eller organiskt, eller än bättre, skaffar en täppa och odlar sin egen mat, så kommer dessa företag att ändra sina produkter i en handvändning.

 • Hej Inga.Britt och Bo Sonnsjö, jag håller verkligen med er om hur allvarligt konsumentens rättigheter kommer att beskäras med TTIP avtalet.Det är egentligen en katastrof och exempelvis GMO produkter med höga glyfosat halter kommer översvämma våra matdiskar utan att vi kan göra något.
  Man säljer vår frihet och kontroll möjlighet och är överhuvudtaget inte tillfrågade. demokratin har blåst ut genom fönstret.MVH Kerstin

 • Per Larsen, du har total missförstått vad jag försöker säga. Vi ska alla åldras men frågan är om vi måste lida av kroniska sjukdomar och krämpor bara för att vi åldras eller om vi kan bli medvetna om hur vi kan åldras och dö friska.MVH Kersstin

 • Hej LJJ, en del av immunförsvarets bästa vapen är inflammation. Inflammation gör nytta i de fall där de bl.a. eliminerar dåliga bakterier, skadade cellar och kemiska ämnen som irriterar. Utan inflammation skulle vi antagligen into överleva vår barndom.
  Idealiskt är en inflammatorisk respons begränsad och pågår inte under lång tid.
  Du kan gå till Cancer Research UK eller läsa boken av experten på området Dr. Barry Sears, “the Mediterranean Zone”,om kronisk inflammation och relationen till kosten.
  Inflammationens mörka sida har en direkt länk till en cancerös tumör utveckling, och även diabetes och fetma.
  Kronisk inflammation är den andra typen av inflammation och den skapas inte av mikrober eller en skada utan av framkallas mycket riktigt av vad vi äter.
  Låg nivå av inflammation på cellulär nivå ökar utvecklingen av det som kan bli kroniska sjukdomar såsom fetma och diabetes medverkar till att öka risken för cancer. Cancer är inte först och främst en genetisk sjukdom utan en metallisk och inflammatorisk sjukdom.
  Cancer uppstår av många skäl, och immunförsvaret har en viktig roll i detta sammanhang utan tvekan, men är inte det enda skälet varför vi får cancer.Många faktorer påverkar en cancerutveckling. MVH Kerstin

 • Per Larsen, du vet inte vad du pratar om. Att vi lever på övertid efter 40 . Det som är löje väckande , det är din idiotiska kommentar. Hälsorörelsen med Are Waerland visade på att man med rätt kost och motion kan leva friskt och med hälsan i behåll. Människan har kapaciteten att leva länge men om man följer läkarnas och socialstyrelsens råd , ja då blir man inte långlivad , den saken är klar.

 • Åldrandet är inte en sjukdom, vi lever på övertid efter fyrtio allihopa.
  Att sälja in vidskepelse till den gruppen av människor liknar de vanliga äldrebedragare som huserar i storstäderna.
  Ta erat dravel någon annanstans, det här är löjeväckande!

 • “Allmänheten uppmanas äta mindre fett för att fett anses göra oss feta och ge oss hjärtsjukdomar. I själva verket visar forskningen att det är precis tvärtom.”
  Du kan ju gärna länka till sån forskning.
  Internet är byggt för att länka vidare till annan information.

 • “Inflammation i sig är inte skadlig eftersom det får eventuella skador att läkas”

  Ett direkt felaktigt påstående i artikeln!! Skador kan och ska läkas utan att inflammeras. Inflammationer är tecken på dåligt fungerande immunförsvar, vilket beror på att man kroppen inte får den näring den behöver för att kunna hålla sig frisk. Varken cancer eller andra sjukdomar uppstår om immunförsvaret fungerar normalt.

 • Har inte dessa företag redan sett till att EU i sin lagstiftning befriat dessa gigant-företags ansvar från alla konsekvenser av deras produkter? Att dessa dessutom skulle kunna dra olika länders regeringar inför internationella domstolar och kunna begära att deras beslut skall upphävas, samt att stora skadestånd skall kunna utkrävas?

  Var detta inte grunden till förhandlingarna gällande TTIP som pågått mellan USA och EU – sedan länge? Var det inte så att omröstningen i EU skulle genomföras utan att EU-delegaterna inte skulle få veta vad de olika alternativen skulle stå för? – I så fall ett rent kriminellt och oacceptabelt beslut, som då skulle ske över huvudet på alla EU-medborgare!

  Hur kan sådana beslut över huvud taget få tas och sedan betraktas som om det alls hade med demokrati att göra?

  Vad gör svensk riksdag och regering för att saker får genomföras på ovan beskrivet sätt? Vilka kända eller okända krafter är det som styr vår tillvaro för att mångmiljardärer med pengar i alla tänkbara skatteparadis (som t ex det som Nordea nyligen var inblandat i – i Panama och på en mängd andra liknande verksamheter – förmodligen jorden runt!

  Hur många regeringars ledande politiker kommer så småningom hamna i samma brydsamma läge som Islands och Englands regeringschefer – när rådande skurkeri avslöjas?

  Vilka får eller vågar gräva vidare – utan att märkliga dödsfall och olyckor plötsligt inträffar?

 • Tyvärr finns chans att den makt vi konsumenter besitter spolieras ordentligt av TTIP-avtalet som EU så glatt vill skriva på. Sveriges politiker (de flesta) verkar också tycka att detta är en bra ide. Dessvärre tror jag inte våra politiker förstår konsekvensen av detta avtal som är ett hot mot vår hälsa, vår demokrati och vår miljö.Som vanligt kommer bara multinationella livsmedelsjättar och andra skrupelfria företag att tjäna på detta. Tystnad råder också om detta avtal, de flesta verkar inte ens veta vad det är…..

 • Tack för en bra artikel. Viktigt att denna medvetenhet når ut till många människor. Ju förr vi når en “turning point” när det gäller vår föda och kunskapen kring den, desto tidigare kan vi utöva den enorma makt vi har som konsumenter, genom att bara köpa/konsumera mat som vi mår bra av. Då kommer också producenterna att ge oss det, och politiker och deras mer eller mindre korrupta myndigheter kommer att tvingas ändra sig.

 • Mycket bra artikel. Tyvärr utsätts hela befolkningen nu för avsevärda hälsorisker med den ökande användningen av teknik som avger elektromagnetisk strålning exempelvis osmarta högstrålande mobiler, surfplattor, mobilmaster mm. Redan sedan många år vet vi att de som exponeras för förhöjda nivåer av elektromagnetisk strålning i arbetet och i hemmet (kraftledningar) löper förhöjd risk för demenssjukdomar och ALS. Djurförsök visar att strålning från trådlös teknik skadar hjärnceller och osakar effekter som även ses vid Alzheimers. Djurförsök visar att djuren får sämre minne av mobilstrålning. Så vill du leva ett långt liv: glöm inte att förutom andra sunda åtgärder även minska din exponering för elektromagnetisk strålning. Säg nej till och bojkotta trådlös teknik!

  Vad kommer att hända med den uppväxande generationen i dag….? De som marknadsför tekniken och samtidigt aggressivt hävdar att mobilstrålning och elektromagnetisk strålning inte innebär några hälsorisker tar på sig ett mycket mycket stort ansvar!
  http://www.stralskyddsstiftelsen.se/risker/alzheimers/
  http://www.stralskyddsstiftelsen.se/risker/als/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *