Paul Craig Roberts: Det tredje världskriget har börjat

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 april 2016
- NewsVoice redaktion
Paul Craig Roberts

Paul Craig Roberts - videoclipDet tredje världskriget utkämpas för närvarande. Hur lång tid tar det innan det hettar till ordentligt? Det frågar sig Paul Craig Roberts som är en amerikansk nationalekonom som var biträdande finansminister under Ronald Reagans presidentperiod.

Översättning: Pia Hellertz av en originalartikel av Paul Craig Roberts från den 25 april 2016

Washington genomför för närvarande ett ekonomiskt och propagandakrig mot fyra medlemmar i den femblocksgrupp av länder som kallas BRICSBrasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Brasilien och Sydafrika har destabiliserats med påhittade [skapade] politiska skandaler. Båda länderna är fulla av Washington-finansierade politiker och icke-statliga organisationer (NGO). Washington presenterar en skandal, sänder sina politiska agenter och kräver aktioner mot regeringen samt sänder ut de icke-statliga organisationerna på gatorna för att protestera.

Washington försökte detta mot Kina med iscensatta “studentprotester” i Hong Kong. Washington hoppades att protesten skulle sprida sig till Kina, men aktionen misslyckades. Washington försökte detta mot Ryssland med iscensatta protester mot Putins återval och misslyckades igen.

För att destabilisera Ryssland behöver Washington ett fastare grepp på insidan i Ryssland. För att få detta arbetade Washington med New Yorks megabanker för att tillsammans med saudierna pressa ner oljepriset från över 100 USD per fat till 30 dollar. Detta har satt press på den ryska ekonomin och rubeln.

Som svar på Rysslands budgetbehov driver Washingtons allierade inne i Ryssland president Putin att privatisera viktiga ryska ekonomiska sektorer i syfte att öka utländskt kapital för att täcka budgetunderskottet och stödja rubeln. Om Putin ger efter kommer viktiga ryska tillgångar flytta från rysk kontroll till Washingtons kontroll.

Enligt min mening är de som driver privatisering antingen förrädare eller totalt dumma. Oavsett vilket det är, är de en fara för Rysslands självständighet.

Eric Draitser ger några detaljer om Washingtons angrepp på Ryssland. Washingtons attack på Sydafrika och Washingtons attack på Brasilien. Se min kolumn om Washingtons attack på Latinamerikanskt oberoende.

Som jag ofta har påpekat, har de neokonservativa drivits till galenskap genom sin arrogans och hybris. I sin strävan efter amerikansk hegemoni över hela världen har de kastat bort all försiktighet i sin beslutsamhet att destabilisera Ryssland och Kina.

Genom att implementera en nyliberal ekonomisk politik uppmanade av sina ekonomer, som utbildats i den västerländska nyliberala traditionen, ställer de ryska och kinesiska regeringarna upp på Washingtons plan. Genom att svälja den “globalistiska” linjen och med hjälp av den amerikanska dollarn, som är en del av det västra betalningssystemet, öppnar de upp för destabilisering med hjälp av utländska kapitalinflöden och utflöden, samt öppnar upp för amerikanska banker och tillåta utländskt ägande, så har de ryska och kinesiska regeringarna gjort sig mogna för destabilisering.

Om Ryssland och Kina inte lösgör sig från det västerländska systemet och landsförvisar sina nyliberala ekonomer, så måste de gå i krig för att försvara sin suveränitet.

Originaltext: Paul Craig Roberts

Dr Paul Craig Roberts är en amerikansk nationalekonom som var biträdande finansminister under Ronald Reagans presidentperiod. Han har varit biträdande redaktör för Wall Street Journal och Business Week. Han har haft många universitetsuppdrag. Paul Craig Roberts driver Institute for Political Economy.

Paul Craig Roberts senaste böcker är: The Failure of Laissez Faire Capitalism and Economic Dissolution of the West, How America Was Lost, och The Neoconservative Threat to World Order.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Åke, titta There’s no tomorrow. För att veta lite om peak oil. Situation är verkligen pressad.

  Oljeproduktion minskar i hela världen. Att det inte påverkade oljepris beror på djupaste kris i hela världen sedan Den Stora Amerikanska Depression. Vi har minusränta, tänk på detta! Arbetslöshet borde vara som minusrenta. Trots nyanlanda. Fattar du ens vad betyder minusränta? Den kräftigaste medel för att stimulera ekonomi.

  Peak oil är inte konspirationsteorier utan en naturlig process. Vi alla hoppades att USA löser detta. Tyvärr så misslyckades de att lösa det. Syriens krig var sista “grattis oil” som västvärlden fått. Efter Irakisk och Livisisk. Irak och Ryssland för farliga att angripa.
  Iran och Ryssland och Saudiarabien försöker “minska produktionen” för att höga priset heter detta. Tyvärr så är det bara en svag försök att förhindra panik om stora masser får veta att olje produktionen verkligen inom kort kommer att minska så kraftigt att det faktum blir omöjligt att kompensera med kol och gas. Vi är illa ute i Sverige. Våra politiker och journalister inte bryr sig om peak oil. När den väl kommer så är det vanliga folk som kommer betala sitt pris. Ty politikerna kommer att betala lite tidigare. Dessutom har vi Fukushima vars bränslestavar från 6 reaktorer x 25 år är i Stilla Havet. Med allt detta innebär. USA har flera kris i sina kräftverk.

  Vad gör svenska journalister? Ju, de försöker med rusofobiska psykiska artiklar göra Ryssland till oväner. Nda. Vet man att vi köper 40% av olja från Ryssland och nästan all bränsle för Kärnkraft?

 • Lite motvikt i debatten från en ryska Lada Ray citat:
  The longer anti-Russian sanctions last, the more EU farmers, shippers and industrialists get impatient. Meanwhile some notice that while EU trade with Russia shrunk dangerously, US trade with Russia INCREASED! And that’s in the midst of sanctions! Slowly, US companies are taking over EU business with Russia.
  Är EU lurade på handeln med Ryssland? EU sitter med Svarte Petter!!
  https://futuristrendcast.wordpress.com/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *