Paul Craig Roberts: Det tredje världskriget har börjat

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 april 2016
- NewsVoice redaktion
Paul Craig Roberts

Paul Craig Roberts - videoclipDet tredje världskriget utkämpas för närvarande. Hur lång tid tar det innan det hettar till ordentligt? Det frågar sig Paul Craig Roberts som är en amerikansk nationalekonom som var biträdande finansminister under Ronald Reagans presidentperiod.

Översättning: Pia Hellertz av en originalartikel av Paul Craig Roberts från den 25 april 2016

Washington genomför för närvarande ett ekonomiskt och propagandakrig mot fyra medlemmar i den femblocksgrupp av länder som kallas BRICSBrasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Brasilien och Sydafrika har destabiliserats med påhittade [skapade] politiska skandaler. Båda länderna är fulla av Washington-finansierade politiker och icke-statliga organisationer (NGO). Washington presenterar en skandal, sänder sina politiska agenter och kräver aktioner mot regeringen samt sänder ut de icke-statliga organisationerna på gatorna för att protestera.

Washington försökte detta mot Kina med iscensatta “studentprotester” i Hong Kong. Washington hoppades att protesten skulle sprida sig till Kina, men aktionen misslyckades. Washington försökte detta mot Ryssland med iscensatta protester mot Putins återval och misslyckades igen.

För att destabilisera Ryssland behöver Washington ett fastare grepp på insidan i Ryssland. För att få detta arbetade Washington med New Yorks megabanker för att tillsammans med saudierna pressa ner oljepriset från över 100 USD per fat till 30 dollar. Detta har satt press på den ryska ekonomin och rubeln.

Som svar på Rysslands budgetbehov driver Washingtons allierade inne i Ryssland president Putin att privatisera viktiga ryska ekonomiska sektorer i syfte att öka utländskt kapital för att täcka budgetunderskottet och stödja rubeln. Om Putin ger efter kommer viktiga ryska tillgångar flytta från rysk kontroll till Washingtons kontroll.

Enligt min mening är de som driver privatisering antingen förrädare eller totalt dumma. Oavsett vilket det är, är de en fara för Rysslands självständighet.

Eric Draitser ger några detaljer om Washingtons angrepp på Ryssland. Washingtons attack på Sydafrika och Washingtons attack på Brasilien. Se min kolumn om Washingtons attack på Latinamerikanskt oberoende.

Som jag ofta har påpekat, har de neokonservativa drivits till galenskap genom sin arrogans och hybris. I sin strävan efter amerikansk hegemoni över hela världen har de kastat bort all försiktighet i sin beslutsamhet att destabilisera Ryssland och Kina.

Genom att implementera en nyliberal ekonomisk politik uppmanade av sina ekonomer, som utbildats i den västerländska nyliberala traditionen, ställer de ryska och kinesiska regeringarna upp på Washingtons plan. Genom att svälja den “globalistiska” linjen och med hjälp av den amerikanska dollarn, som är en del av det västra betalningssystemet, öppnar de upp för destabilisering med hjälp av utländska kapitalinflöden och utflöden, samt öppnar upp för amerikanska banker och tillåta utländskt ägande, så har de ryska och kinesiska regeringarna gjort sig mogna för destabilisering.

Om Ryssland och Kina inte lösgör sig från det västerländska systemet och landsförvisar sina nyliberala ekonomer, så måste de gå i krig för att försvara sin suveränitet.

Originaltext: Paul Craig Roberts

Dr Paul Craig Roberts är en amerikansk nationalekonom som var biträdande finansminister under Ronald Reagans presidentperiod. Han har varit biträdande redaktör för Wall Street Journal och Business Week. Han har haft många universitetsuppdrag. Paul Craig Roberts driver Institute for Political Economy.

Paul Craig Roberts senaste böcker är: The Failure of Laissez Faire Capitalism and Economic Dissolution of the West, How America Was Lost, och The Neoconservative Threat to World Order.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq