Så här ska medborgarjournalistiken kriminaliseras i USA och EU – Fallet Matt Drudge

20

Torbjörn Sassersson,   2016,   selfieMånga som driver nya nätmedier undrar om det finns risk för att dessa satsningar kommer att strypas till förmån för de stora mediahusens massmedier dvs “corporate media”. Svaret är ja. Både i USA och EU debatteras på högsta nivå möjligheten att tex kriminalisera länkar på nätet där det första som kan bli brottsligt är att länka till innehåll som har copyright-skydd.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd 5 juni 2016

Länkförbud av olika sorter kan kraftigt begränsa arbetet för undersökande journalister, medborgarjournalister och vanliga bloggare. Nya drakoniska länklagar kan påverka sociala medier, sökträffresultat på Google och möjligheten för medborgare att kommentera med länkar från kommentarsfältet efter debattartiklar i mainstream-media.

InfoWars rapporterade i februari 2016 om att European Court of Justice (CJEU) börjar debattera att stoppa det fria länkandet på internet, men det bjuds på ett visst motstånd.

Experter varnar för utvecklingen

Computer & Communications Industry Association (CCIA) anser i en rapport att den idag fria möjligheten att länka på nätet inte får begränsas, annars riskerar den viktigaste informationkanalen i vår tid – internet – att bli försett med kedjor.

“The Web relies on the need and the right to link, without prior authorization. This is the reason why the questions that are asked to the CJEU in case C-160/15 are crucial: a ruling against the freedom to link would undermine the structure of the web.”

“If this capacity to link is put in doubt, the web would lose its universality and power”.

“The most important information medium of our time would be hobbled [fotbojad].” / Report “CCIA Comments on the GS Media Case (C-160/15)”, ccianet.org

I november 2015 varnade EU-parlamentsledamoten Julia Reda i artikeln: “The European Commission is preparing a frontal attack on the hyperlink” för att EU planerar att begränsa länkandet på webben.

Julia Reda“From a practical standpoint, this law would affect any news aggregator linking to and excerpting works from European content sources, not just EU based aggregators”.

“Each weblink would become a legal landmine and would allow press publishers to hold every single actor on the Internet liable”. / Julia Reda

Effekten är att alla som producerar innehåll måste avsätta mycket tid för att kontrollera att varje länk de vill publicera inte leder till copyright-skyddat innehåll. Vad som gör det ännu värre är att innehållet på en webbsida kan ändras. Hur ska vanliga bloggare ha möjligheten att kontrollera att en sida inte fått copyright-skyddat innehåll efter att den kontrollerats första gången? Jämför det med att de stora kanalerna har sina egna fotografer och inte behöver länka till några andra källor än möjligen till andra stora medier inom samma ägarkoncern.

Matt Schruers och Jakob Kucharczyk (Associate Director, CCIA Europe), skriver:

Jakob Kucharczyk, Linkedin, selfie“Would you have to repeatedly check back on the sites you link to, in case the content on the site you linked to has changed? Would you need to confirm that their licenses are all paid in full? Would you also have to verify the copyright status of links on the pages that you’re linking to?”

“If any of this were the case social media, search, blogs, comment sections, online journalism could be faced with unmanageable legal liability.”

Bild: Jakob Kucharczyk, Linkedin, selfie

Den frispråkige Matt Drudge – Ett exempel på maktens största rädsla

Matt Drudge (1966-) som driver den i USA kända Drudge Report säger att en domare vid en amerikansk domstol sagt till honom att slutet är nära för hans oberoende journalistarbete och ocensurerade yttrandefrihet. Samma utveckling sker naturligtvis i USA precis som i EU.

Den som lyssnar på Matt Drudge förstår snabbt varför makten är livrädd för hans fria åsikter. Hans blogg [snarare “news aggregation website”] rankar som den 138:e mest populära sajten i hela USA och den stiger. I världen rankar Alex.com Drudge report på plats 588. Det är exeptionellt och förklaringen är att Matt Drudge med total frihet från rädsla, och ofta med en stor portion oförskämdhet, pratar om makten.

Matt Drudge - Foto. Socialnewswatch.com“They’re going to make it so you can’t even use headlines.”

“To have a Supreme Court Justice say to me it’s over, they’ve got the votes, which means time is limited. / “I had a Supreme Court Justice say to me it’s over”

Bild: Matt Drudge – Foto: Socialnewswatch.com

Alex Jones som driver InfoWars om Matt Drudge:

“This is the king of being able to push a story out and make it the number one story of the world.”

Matt-Drudge-Alexa.com-2016

Trots Matt Drudge enorma framgång säger han själv i intervjun nedan att han är helt ointresserad av hur många klick och “likes” han får. Hans enda motivering tycks vara att vara en stark oberoende röst för folkets intressen och behov. Denna röst kan tystas om makten får igenom sin vilja.

I Sverige är det tyst

I Sverige är det tyst om denna obehagliga utveckling i USA och EU, en utveckling som till och med skulle få Nordkorea att höja på ögonbrynen. Medan makten skapar förutsättningar för att införa drakoniska lagar som kraftigt beskär medborgarnas möjlighet att granska makten, länka, kommentera, bedriva medborgarjournalistik och därmed ge andra medborgare riktig information, är vi svenskar invaggade i tron att allt är normalt, att ingen frihet eller rättighet beskärs. Är det något som förvånar dig?

Undersökande journalistik likställs med ryskt spioneri

Den erkända journalisten John Pilger från Australien och grundaren av Wikileaks Julian Assange diskuterade om en hemligstämplad brittisk rapport på 2000 sidor (från Ministry of Defense) som omnämner undersökande journalister som ett av de största hoten mot det brittiska rikets säkerhet. Dessa journalister likställs med terrorister och ryska spioner. NewsVoice fick John Pilgers tillstånd att publicera videoextraktet.

Sammantaget är det tydligt att makten betraktar fri, oberoende information och sanning som de största hoten mot sin egen fortsatta existens och maktfullkomlighet, en maktposition som tycks vara väldigt skör, annars skulle den väl inte vilja beskära folkets friheter.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

InfoWars intervjuar Matt Drudge

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

20 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
sappen
Gäst
10 juni 2016 kl 12:17

Kvällspressens upplaga bör väl då minska?

sixten sandqvist
Gäst
10 juni 2016 kl 12:15

Blir väl svårt att påverka Rysk och Asiatisk media? Eller?

PENTTI KINNUNEN
Gäst
10 juni 2016 kl 09:33

Jag kan inte tänka mig att någon som anser sig ha ett budskap hellre vill få budskapet beskrivet av andra som vill sprida det vidare
än att det sprids via en länk. Alternativet blir lösryckta citat tills all citering också blir förbjuden och då är vi inte långt från att inte ens få diskutera!
De som vill stoppa länkning är de som inte har något budskap alls!

LegeNet
Gäst
26 april 2016 kl 23:02

Artikeln påvisar skälet till att det är nödvändigt att undandra sig jurisdiktion under vilken länkning och annat skulle kunna vara brottsligt.  Innebörden i ordet jurisdiktion är A och O.  Vad innebär det?  Har du inte full koll så är det hög tid att ta reda på.

Bo Sonnsjö
Bo Sonnsjö
Gäst
24 april 2016 kl 16:49

Detta är inget annat än fortsättningen på George Orwells “1984” ! Allt kommer att omtolkas så att ingen till slut vet vad de använda orden ursprungligen stod för!

Som t ex “Krig” är “Fred”!

Med juridikens hjälp kommer makten göra allt för att tysta kritikerna!

Frågan är dock om MAKTEN kommer att lyckas – ens med all “hjärntvätt” och “munkavlar”, som troligtvis blir någon form av slutresultat …

Allt torde i slutändan leda till att delar av “makten” kommer att slåss med andra delar av “makten” … varefter totalt kaos åter uppstår ….

Varefter allt måste byggas upp igen från grunden ,,,, Som skett så många gånger förr !!!!

Yvonne
Yvonne
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
26 april 2016 kl 20:26

Vad bra, tack för hjälpen då vet jag det 🙂

Men tycker det är konstigt att han beskriver sig som en Fox-journalist, särskilt med tanke på att många är allergiska mot Fox:s nyheter och som han säkerligen är medveten om. Bara en tanke.

Emil Boethius
Gäst
23 april 2016 kl 12:33

Ja, nog börjar de att bli skraja. Riktigt rädda skulle jag tro. Dom (makten, vilka/vem vi än anser dom vara) kommer nog att försöka alla till buds stående medel och mer därtill skulle jag tro. För det som håller på att hända idag är att folk får tillgång till riktiga scoop, riktiga nyheter om verkliga och viktiga ting. Saker som undanhålls dem från mainstream-median som bara blivit maktens propaganda-apparat. Se bara längst ner på denna sida (newsvoice), kolla vilka myndigheter som är flitiga besökare….rikspolisstyrelsen är jävligt nyfikna. Dom letar nog efter åtalspunkter skulle jag tro? Gissar på att det är väldigt prioriterat framför annan riktig brottslighet. Att tysta alternativ-median.

Castoropollux
Gäst
23 april 2016 kl 05:41

“I was actually the first reporter to release the Monica Lewinski and Bill Clinton affair.

I’m not a reporter, a journalist, or a news gatherer. I am simply a purveyor of gossip.” Är det inte det som utmärker FOX News öht.

Yvonne
Yvonne
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
22 april 2016 kl 20:29
Yvonne
Yvonne
Gäst
22 april 2016 kl 19:17

Jag är helt med på vad han säger., och vi redan nu sett tendenserna
Men när jag kollade in hans profil på FB, ser jag att han jobbar för Fox News och det känner inte jag mig bekväm med.

Julius
Julius
Gäst
22 april 2016 kl 18:22

Tur att vi har RT.com som TV kanal också och Ryssland stor bakom det så det blir inte så lätt för dessa svin att tysta ner de.

Jocke
Jocke
Gäst
22 april 2016 kl 18:14

@ Martin Gustavsson
Du bör oroa dig även om du inte länkar till tex Aftonbladet.
Idag så tar de till copyright för att stoppa bla t-shirts med politiska tryck.
Kan bli olagligt att ens nämna Monsanto i en artikel eller blogg pga copyright.

Vad för journalistik får vi när det är olagligt att länka till källorna???

Peter
Peter
Gäst
22 april 2016 kl 18:08

Revolutionen är nära. Internet håller på att sänkas genom att tillämpa idiotiska “lagar”. USA är snart bankrutt och drar hela världen med sig i fallet. Undantagstillstånd kommer och majoriteten av människorna på planeten är helt försvarslösa. Miljoner människor kommer att stryka med.

Politik borde bannlysas för all framtid!

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
22 april 2016 kl 16:38

De som nu förlorar makten pga. Internet börjar få ångest för yttrandefrihet och demokrati.

Själv kommer jag inte påverkas nämnvärt av ev. länkningsförbud och copyright eftersom jag ändå inte läser eller länkar till deras lögnkanaler.

Evolutionen kommer inte ske genom lögnmedia ändå. Meningslöst att ens betrakta eländet.

Castoropollux
Gäst
22 april 2016 kl 16:32

Sanningen har alltid varit besvärlig för den korrupta makten, vare sig den senare har religiös prägel eller inte…Det är lite komiskt att världen fortfarande inte lyckats befria sig från bibliska proportioner trots att åren gått.. Fast nog är det alltid kontrasterna som färstärker motivet. Skuggorna som förstärker konturerna av ljuset…..

Såsom de fyra friheterna blekna till ett rytteri som snärjt och bundit, låst och förseglat, ljubla bara de få som haft vinning haft av konceptet. Att vira nätet omkring mänskligheten var bara en fråga om när.

Jocke
Jocke
Gäst
22 april 2016 kl 15:59

Den tyska regeringen godkänner den turkiske presidentens begäran att få stämma en känd satiriker. Det meddelade förbundskansler Angela Merkel i ett direktsänd tal i tysk tv.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6412249

Bo Sonnsjö
Bo Sonnsjö
Gäst
22 april 2016 kl 15:57

Vad annat är att vänta! “Makten” om än bara i “ideal-landet Sverige” måste lida alla helvetets kval när medborgarna klär av dem så att de inte har något att skyla vare sig gällande sina kroppar eller ännu outtalade önskningar “att lägga munkavle på alla dem, vilka ändå vågar att avslöja dem”.

Vi vet att med dagens teknik kan allt som passerar mobiler, vanliga telefoner, datorer etc avlyssnas och granskas. Snart kommer väl någon elektronisk huvudbonad bli något alla och envar blir utrustade med, så att minsta lilla signal från en del i hjärnan till en annan för att kunna slå till mot olagliga tankar a la George Orwells “1984”.

Skratta Du som vågar – tekniken finns och testas på ledande medicinska institutioner, för att bättre komma underfund med hur den fettklump vi alla bär högst upp på halsryggen – bakom ögonen – kan avlockas dolda tankar – som skulle kunna gå “makten” emot!

Då har inte ens Matt Drudge något att sätta emot – så länge han är ensam …. Eller finns det några våghalsar, vilka finner ut lösningar “makten” aldrig kunnat tänka sig ….

Hoberga
Hoberga
Gäst
22 april 2016 kl 15:47

Låter riktigt otäckt. Vi ser ju redan att yttrandefriheten bara är en pappersanka. All information utgår från maktens behov
Hur gör vi för att stoppa EU från att göra oss till marionettdockor.