CIA hjälpte apartheid-regimen att fängsla Nelson Mandela

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 maj 2016
- Torbjörn Sassersson
Nelson Mandela - Foto: Yousuf Karsh, Karsh.org

Nelson Mandela - Foto: Yousuf Karsh,   Karsh.org

CIA låg bakom fängslandet av Nelson Mandela. Det avslöjas i artikeln “CIA admits: We sent Mandela to jail” där den fd agenten Donald Rickard är källa. Artikeln publicerades i söndags av The Sunday Times och snart kommer en dokumentärfilm som redovisar detaljerna.

Text: NewsVoice | Nelson Mandela – Foto: Yousuf Karsh, Karsh.org

De nya uppgifterna har fått Mandla Mandela, som är barnbarn till Nelson Mandela, att kräva en ursäkt direkt från Barack Obama. Han säger att det här bevisar att USA:s imperialism är viktigare än miljoner människors frihetskamp.

Mandla Mandela - Photo: Whoswho.co.za“Vi har alltid varit medvetna om Västvärldens öppna och dolda stöd för apartheidregimen, och det här avslöjandet sätter punkt för årtionden av förnekanden. Det avslöjar att USA satte sina imperialistiska intressen framför miljoner människors frihetskamp” .

Bild: Mandla Mandela, foto: Whoswho.co.za

Det började med att Donald Rickard, som då var USA:s vicekonsul i Durban, att en spion inom Mandelas parti ANC berättat var och när Mandela skulle befinna sig på en viss plats. Donald Rickard gav denna information till den sydafrikanska polisen som kunde gripa Mandela vid en vägspärr i Howick den 5 augusti 1962.

“The bombshell disclosure led yesterday to a demand for the CIA to come clean about putting behind bars a figure who became one of the world’s most revered statesmen.”

Mandela dömdes 1964 till livstids fängelse efter att han åtalats för sabotage och förberedelse till statskupp. Mandela frikändes 27 år senare och ytterligare tre år efter det blev han Sydafrikas förste demokratiskt valde president, skriver Sebastian Hagberg för Aftonbladet.

Donald Rickard säger i dokumentärfilmen att CIA betraktade Mandela som världens farligaste kommunist utanför Sovjetunionen. Han var kontrollerad av ryssarna, påstår den forne CIA-spionen.

“Han kunde ha startat ett krig i Sydafrika. USA hade motvilligt tvingats delta, och allt kunde ha gått åt helvete. Han behövde stoppas, och jag stoppade honom”, sa Rickard enligt nyhetsbyrån AFP.

NewsVoice kommentar

Om Donald Rickard har rätt arbetade alltså ryssarna för att befria Sydafrika från apartheid, medan amerikanarna försökte stoppa befrielsearbetet för de svarta. “Konspirationsteorin” om att USA låg bakom gripandet av Nelson Mandela visade sig vara sann.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq