Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Dr Erik Enbys ordination botar min psoriasis – Arbetshypotes svamp

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 maj 2016
- Torbjörn Sassersson
Psoriasis på fötterna - 9 april 2015

De första utslaget uppstod på vänster fot efter att jag använt en toffel med en skadad plastkant. Det var våren 2011. Det började med en fysisk skada på en punkt. Det indikerar att det började som en infektion. Utslaget som startade som en liten röd prick växte mycket långsamt. Åren gick och jag gjorde inget för att lösa problemet, men en dag insåg jag att de kliande utslagen skulle ta över helt om jag inte agerade. Jag ringde dr Erik Enby. 

Text och foto: Torbjörn Sassersson. Uppd. kl 22:59, 5 maj 2016  | Porträttfoto: Anna Böhlmark

Den 22 oktober 2014 fick jag på Vårdcentralen i Gröndal (Stockholm) diagnosen psoriasis på bägge fötterna. Ordinationen blev receptbelagd kortison och en receptfri mjukgörande kräm. Läkaren frågade om psoriasis finns i släkten och jag sa att min pappa hade det. Läkare nickade och sa att det förmodligen var ärtfligt. Idag misstänker jag att den genetiska/systemiska förklaringsmodellen är ett “industriellt” villospår.

Skippade kortisonet

Jag valde att aldrig köpa ut det receptbelagda preparatet som läkaren skrev ut, men jag testade först tre receptfria preparat (bla mot fotsvamp) som fanns på apoteken: Pevaryl 1% (ekonazolnitrat), Terbinafin ratiopharm 10mg/g (terbinafinhydroxid) och Hydrokortison CCS 1%. Ingen produkt hade någon verkan. Istället växte psoriasisutslagen kontinuerligt och jag uppfattade att tillväxten gick snabbare ju större utslagen blev.

Dr Erik Enby har en annan förklaring – att psoriasis är svamp

Den rådande uppfattningen är att psoriasis är en kronisk, genetisk, systemisk, immunmedierad och inflammatorisk hudsjukdom. På sajten Hudguiden.se skriver “sakkunniga” att det inte är någon idé att ta blodprov eller hudprov.

Enby gör precis tvärtom. Han tittar på blodet i mikroskop och hittar då ofta, vad han anser är misstänkt infektion, och han visar bilder på hur svampmycel växer mellan cellväggarna.

Läs mer: Dr Erik Enby: Psoriasis är en svampinfektion enligt medicinsk litteratur från 1800-talet

I början på april 2015 besökte jag dr Erik Enby på hans klinik i Göteborg. Enby tog blodprov som han visade på en TV-skärm. Det var tydligt att blodkropparna var flockade. Normalt ska de flyta runt fria från varandra. De röda blodkropparna låg istället staplade som hockeypuckar på varandra i långa strängar. Enby menar att det är ett tecken på infektion av mikrosvamp i blodet och att psoriasisutslagen på fötterna kan vara en följd av det. Det är därför han tror att många, eller kanske alla, kroniska sjukdomars ursprung är blod infekterat med mikroorganismer tex mikrosvamp där candida är en kandidat.

Dr Erik Enby har mikroskoperat flockat blod - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

Bild: Mikroskoperat, flockat blod – Foto av bildskärm: Torbjörn Sassersson, mars 2015

Inledde Erik Enbys kur i april 2015

Jag fotar regelbundet fötterna under läkningsprocessen och det första fotot som jag tog (nedan) är från april 2015 då psoriasisutslagen var som störst. Utslagen hade då spritt sig till bägge fötterna trots att den andra foten inte skadats av en toffel som den vänstra. Kort därpå i april 2015 inledde jag Enbys kur mot psoriasis. Den inkluderade fotbad med magnesiumklorid och dessa bad kom som en skänk från ovan eftersom kliandet upphörde direkt under fotbadet och det kliade inte på flera timmar efter badet.

Redoxpotential

Erik Enby säger att korallkalkpulvret (Cormin) som man äter och korallvattnet (Alka-Mine) som man dricker är grunden för hans metod för att behandla flera sjukdomar. Det handlar om att förändra redoxpotentialen. Kalken i vattnet gör det negativt laddat. Japanska forskare har mätt med utrustning hur kalken gör vattnet negativt laddat och det är välgörande för hälsan. Infektionerna hävs. Korallkalkpulvret ger ett stort tillskott av mineraler i kroppen.

Detta ska inte blandas samman med “att göra kroppen basisk”. Här menar Enby att alternativvärlden inte förstått vad som egentligen händer, men å andra sidan förstår inte vanliga läkare det heller, menar han. Mer om det i en kommande artikel eller intervju.

Psoriasis på fötterna - 9 april 2015

Bild: Psoriasis på fötterna, 9 april 2015 (foto taget i dagsljus)

När utslagen var som störst var de röda och kliade våldsamt. Huden var förhöjd, fjällade och ytan var grov och skrovlig.

Vitaminer, mineraler och kosttillskott

Erik Enby ordinerade vitaminer, mineraler, (D, C, B-komplex, magnesium) och kosttillskott (korallkalk, MSM, kolloidalt silver). Den centrala beståndsdelen är korallkalk från Okinawa, en japansk ö med en mycket hög medelålder och få fall av kroniska sjukdomar. Jag kompletterade med fotbad ett par gånger i veckan med magnesiumklorid. Jag fick tipset från Tullio Simoncini (via Anna Böhlmark) att smörja in utslagen med jodlösning. Utöver det har jag i perioder testat olika krämer, tex Dundersalva från Gotland och Tjärsalva från Småland samt kokosolja alternativt EMS-salva.

Min personliga misstanke är att när det kliar växer svampens mycel i huden och när det inte kliar minskar mycelet eller så har tillväxten avstannat. Kliandet ser jag absolut inte som ett tecken på läkning, utan tvärtom. Kliar det så gör man fel insatser.

Psoriasis på fötterna, 28 april 2016

Bild: Psoriasis på fötterna, 28 april 2016 (foto taget med ljus från ledlampor i taket, ej blixt)

Idag ett år senare är fötterna nära ett tillfrisknande

Idag ett år senare har utslagen minskat med cirka 90% på vänster fot och med minst 50% på höger fot. Huden är normalt slät, betydligt mindre röd och det kliar sällan.

Varför den högra foten är svårare att bota* är för mig oklart, men så länge utslaget minskar fortsätter jag med kuren. Tillfrisknandet sker mycket långsamt, men uppskattningsvis tre-fyra gånger snabbare än insjuknandet.

Jag kan inte exakt avgöra vad som varit de mest verksamma produkterna, eftersom jag testat ganska många under året, men de medel som jag använt mest är: korallkalk (1-2 teskedar per dag), Alka-Mine (i dricksvatten), D3-vitamin, C-vitamin, bikarbonat, MSM, Tjärsalva, jodlösning och fotbad med magnesiumklorid, bikarbonat och kolloidalt silver.

Ta bort död hud – men klia inte ut utslaget

psoriasis-startNågot som kan förstärka den yttre behandlingens effektivitet tror jag är att varje dag avlägsna hudlagret av död hud som psoriasisutslaget producerar. Jag tror den döda huden absorberar de verksamma beståndsdelarna i krämerna. Om huden avlägsnas kan de verksamma beståndsdelarna tränga in bättre.

När du skrapar bort huden måste du göra det inåt mot centrum av utslaget, annars sprider du utslaget. Jag märkte tex att om jag kliar bort huden i en viss riktning så växer utslaget i samma riktning. Det indikerar att det är en svamp och att kliandet sprider infektionen. Du kan till och med i fotot till höger se de tre fingrarnas spår i utslagets utbredning.

“Psoriasis kan förkorta livet med 10 år”

Det som motiverar mig att fortsätta är att Enbys ordination inte bara botar* den yttre hudsjukdomen utan även blodet och de inre organen, om Enby har rätt. Han påstår att psoriasis kan förkorta livet med kanske 10 år. Hans påstående får stöd av den etablerade uppfattningen att personer med psoriasis i högre omfattning får hjärtinfarkt och diabetes. För Erik Enby är det inget konstigt. Han säger att infektionen långsamt sprider sig i kroppen och klumpar ihop blodet och skadar de inre organen.

Uppdatering 28 okt 2022: Min psoriasis försvann 2 månader efter jag åtetrupptog kuren. Under ett år dessförinnan följde jag inte kuren och då fanns utslagen kvar med en utbredning på mindre än 10% av ursprungsutslagen. Jag blev alltså helt fri från psoriasis i juli 2017. Jag har aldrig fått tillbaka psoriasis sedan dess någonstans på kroppen.

Text: Torbjörn Sassersson

Erik Enby reserverar sig för att använda ordet bota. Personligen tycker jag ordet är rätt och jag väljer att använda det i min artikel. Synonymer till ordet bota: läka, kurera, göra frisk, hela, avhjälpa, befria från.

Relaterat

Dessa vitaminer, mineraler och kosttillskott har jag testat:

Invärtes:
Cormin (korallkalk från Okinawa)(Ericssons Preventive Medical Group)
Magnesiumkarbonat (Ericssons Preventive Medical Group)
Bikarbonat (Ericssons Preventive Medical Group)
D3-vitamin (Ericssons Preventive Medical Group)
C-vitamin (Ericssons Preventive Medical Group)
B-vitaminkomplex (Ericssons Preventive Medical Group)
Mjölksyrebakterier med blåbärsextrakt (Ericssons Preventive Medical Group)
MSM (Ion Silver)
Alka-Mine, för dricksvatten (Ericssons Preventive Medical Group)

Utvärtes, salva eller spray:
Tjärsalva (Skillingarydsalvan.se)
Dundersalva (Minkram.se, Gotland)
CBD-olja (Moder Jord)
Jodlösning Nyodex (Mundipharma)
Väteperoxid (sprayas på utslagen)
Kolloidalt silver (Ion Silver eller Holistic)
Kokosolja (Holistic)

Utvärtes, fotbad innehållande:
Magnesiumklorid från Zechstein (Bättre Hälsa) eller bittersalt (CreAroma)
Bikarbonat
Kolloidalt silver

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq