Dr Erik Enbys ordination botar min psoriasis – Arbetshypotes svamp

publicerad 4 maj 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Psoriasis på fötterna - 9 april 2015

De första utslaget uppstod på vänster fot efter att jag använt en toffel med en skadad plastkant. Det var våren 2011. Det började med en fysisk skada på en punkt. Det indikerar att det började som en infektion. Utslaget som startade som en liten röd prick växte mycket långsamt. Åren gick och jag gjorde inget för att lösa problemet, men en dag insåg jag att de kliande utslagen skulle ta över helt om jag inte agerade. Jag ringde dr Erik Enby. 

Text och foto: Torbjörn Sassersson. Uppd. kl 22:59, 5 maj 2016  | Porträttfoto: Anna Böhlmark

Den 22 oktober 2014 fick jag på Vårdcentralen i Gröndal (Stockholm) diagnosen psoriasis på bägge fötterna. Ordinationen blev receptbelagd kortison och en receptfri mjukgörande kräm. Läkaren frågade om psoriasis finns i släkten och jag sa att min pappa hade det. Läkare nickade och sa att det förmodligen var ärtfligt. Idag misstänker jag att den genetiska/systemiska förklaringsmodellen är ett “industriellt” villospår.

Skippade kortisonet

Jag valde att aldrig köpa ut det receptbelagda preparatet som läkaren skrev ut, men jag testade först tre receptfria preparat (bla mot fotsvamp) som fanns på apoteken: Pevaryl 1% (ekonazolnitrat), Terbinafin ratiopharm 10mg/g (terbinafinhydroxid) och Hydrokortison CCS 1%. Ingen produkt hade någon verkan. Istället växte psoriasisutslagen kontinuerligt och jag uppfattade att tillväxten gick snabbare ju större utslagen blev.

Dr Erik Enby har en annan förklaring – att psoriasis är svamp

Den rådande uppfattningen är att psoriasis är en kronisk, genetisk, systemisk, immunmedierad och inflammatorisk hudsjukdom. På sajten Hudguiden.se skriver “sakkunniga” att det inte är någon idé att ta blodprov eller hudprov.

Enby gör precis tvärtom. Han tittar på blodet i mikroskop och hittar då ofta, vad han anser är misstänkt infektion, och han visar bilder på hur svampmycel växer mellan cellväggarna.

Läs mer: Dr Erik Enby: Psoriasis är en svampinfektion enligt medicinsk litteratur från 1800-talet

I början på april 2015 besökte jag dr Erik Enby på hans klinik i Göteborg. Enby tog blodprov som han visade på en TV-skärm. Det var tydligt att blodkropparna var flockade. Normalt ska de flyta runt fria från varandra. De röda blodkropparna låg istället staplade som hockeypuckar på varandra i långa strängar. Enby menar att det är ett tecken på infektion av mikrosvamp i blodet och att psoriasisutslagen på fötterna kan vara en följd av det. Det är därför han tror att många, eller kanske alla, kroniska sjukdomars ursprung är blod infekterat med mikroorganismer tex mikrosvamp där candida är en kandidat.

Dr Erik Enby har mikroskoperat flockat blod - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

Bild: Mikroskoperat, flockat blod – Foto av bildskärm: Torbjörn Sassersson, mars 2015

Inledde Erik Enbys kur i april 2015

Jag fotar regelbundet fötterna under läkningsprocessen och det första fotot som jag tog (nedan) är från april 2015 då psoriasisutslagen var som störst. Utslagen hade då spritt sig till bägge fötterna trots att den andra foten inte skadats av en toffel som den vänstra. Kort därpå i april 2015 inledde jag Enbys kur mot psoriasis. Den inkluderade fotbad med magnesiumklorid och dessa bad kom som en skänk från ovan eftersom kliandet upphörde direkt under fotbadet och det kliade inte på flera timmar efter badet.

Redoxpotential

Erik Enby säger att korallkalkpulvret (Cormin) som man äter och korallvattnet (Alka-Mine) som man dricker är grunden för hans metod för att behandla flera sjukdomar. Det handlar om att förändra redoxpotentialen. Kalken i vattnet gör det negativt laddat. Japanska forskare har mätt med utrustning hur kalken gör vattnet negativt laddat och det är välgörande för hälsan. Infektionerna hävs. Korallkalkpulvret ger ett stort tillskott av mineraler i kroppen.

Detta ska inte blandas samman med “att göra kroppen basisk”. Här menar Enby att alternativvärlden inte förstått vad som egentligen händer, men å andra sidan förstår inte vanliga läkare det heller, menar han. Mer om det i en kommande artikel eller intervju.

Psoriasis på fötterna - 9 april 2015

Bild: Psoriasis på fötterna, 9 april 2015 (foto taget i dagsljus)

När utslagen var som störst var de röda och kliade våldsamt. Huden var förhöjd, fjällade och ytan var grov och skrovlig.

Vitaminer, mineraler och kosttillskott

Erik Enby ordinerade vitaminer, mineraler, (D, C, B-komplex, magnesium) och kosttillskott (korallkalk, MSM, kolloidalt silver). Den centrala beståndsdelen är korallkalk från Okinawa, en japansk ö med en mycket hög medelålder och få fall av kroniska sjukdomar. Jag kompletterade med fotbad ett par gånger i veckan med magnesiumklorid. Jag fick tipset från Tullio Simoncini (via Anna Böhlmark) att smörja in utslagen med jodlösning. Utöver det har jag i perioder testat olika krämer, tex Dundersalva från Gotland och Tjärsalva från Småland samt kokosolja alternativt EMS-salva.

Min personliga misstanke är att när det kliar växer svampens mycel i huden och när det inte kliar minskar mycelet eller så har tillväxten avstannat. Kliandet ser jag absolut inte som ett tecken på läkning, utan tvärtom. Kliar det så gör man fel insatser.

Psoriasis på fötterna, 28 april 2016

Bild: Psoriasis på fötterna, 28 april 2016 (foto taget med ljus från ledlampor i taket, ej blixt)

Idag ett år senare är fötterna nära ett tillfrisknande

Idag ett år senare har utslagen minskat med cirka 90% på vänster fot och med minst 50% på höger fot. Huden är normalt slät, betydligt mindre röd och det kliar sällan.

Varför den högra foten är svårare att bota* är för mig oklart, men så länge utslaget minskar fortsätter jag med kuren. Tillfrisknandet sker mycket långsamt, men uppskattningsvis tre-fyra gånger snabbare än insjuknandet.

Jag kan inte exakt avgöra vad som varit de mest verksamma produkterna, eftersom jag testat ganska många under året, men de medel som jag använt mest är: korallkalk (1-2 teskedar per dag), Alka-Mine (i dricksvatten), D3-vitamin, C-vitamin, bikarbonat, MSM, Tjärsalva, jodlösning och fotbad med magnesiumklorid, bikarbonat och kolloidalt silver.

Ta bort död hud – men klia inte ut utslaget

psoriasis-startNågot som kan förstärka den yttre behandlingens effektivitet tror jag är att varje dag avlägsna hudlagret av död hud som psoriasisutslaget producerar. Jag tror den döda huden absorberar de verksamma beståndsdelarna i krämerna. Om huden avlägsnas kan de verksamma beståndsdelarna tränga in bättre.

När du skrapar bort huden måste du göra det inåt mot centrum av utslaget, annars sprider du utslaget. Jag märkte tex att om jag kliar bort huden i en viss riktning så växer utslaget i samma riktning. Det indikerar att det är en svamp och att kliandet sprider infektionen. Du kan till och med i fotot till höger se de tre fingrarnas spår i utslagets utbredning.

“Psoriasis kan förkorta livet med 10 år”

Det som motiverar mig att fortsätta är att Enbys ordination inte bara botar* den yttre hudsjukdomen utan även blodet och de inre organen, om Enby har rätt. Han påstår att psoriasis kan förkorta livet med kanske 10 år. Hans påstående får stöd av den etablerade uppfattningen att personer med psoriasis i högre omfattning får hjärtinfarkt och diabetes. För Erik Enby är det inget konstigt. Han säger att infektionen långsamt sprider sig i kroppen och klumpar ihop blodet och skadar de inre organen.

Uppdatering 28 okt 2022: Min psoriasis försvann 2 månader efter jag åtetrupptog kuren. Under ett år dessförinnan följde jag inte kuren och då fanns utslagen kvar med en utbredning på mindre än 10% av ursprungsutslagen. Jag blev alltså helt fri från psoriasis i juli 2017. Jag har aldrig fått tillbaka psoriasis sedan dess någonstans på kroppen.

Text: Torbjörn Sassersson

Erik Enby reserverar sig för att använda ordet bota. Personligen tycker jag ordet är rätt och jag väljer att använda det i min artikel. Synonymer till ordet bota: läka, kurera, göra frisk, hela, avhjälpa, befria från.

Relaterat

Dessa vitaminer, mineraler och kosttillskott har jag testat:

Invärtes:
Cormin (korallkalk från Okinawa)(Ericssons Preventive Medical Group)
Magnesiumkarbonat (Ericssons Preventive Medical Group)
Bikarbonat (Ericssons Preventive Medical Group)
D3-vitamin (Ericssons Preventive Medical Group)
C-vitamin (Ericssons Preventive Medical Group)
B-vitaminkomplex (Ericssons Preventive Medical Group)
Mjölksyrebakterier med blåbärsextrakt (Ericssons Preventive Medical Group)
MSM (Ion Silver)
Alka-Mine, för dricksvatten (Ericssons Preventive Medical Group)

Utvärtes, salva eller spray:
Tjärsalva (Skillingarydsalvan.se)
Dundersalva (Minkram.se, Gotland)
CBD-olja (Moder Jord)
Jodlösning Nyodex (Mundipharma)
Väteperoxid (sprayas på utslagen)
Kolloidalt silver (Ion Silver eller Holistic)
Kokosolja (Holistic)

Utvärtes, fotbad innehållande:
Magnesiumklorid från Zechstein (Bättre Hälsa) eller bittersalt (CreAroma)
Bikarbonat
Kolloidalt silver

 

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jag kan berätta att min psoriasis är 100% BORTA sedan en period. Det tog totalt drygt 1 år av kontinuerligt sammantagen behandling att bota den “obotliga” sjukdomen med hjälp av Erik Enbys ordination. Ett år kan låta som en lång period, men då försvann 90% av psoriasis enbart på det första året. Efter det räckte det med lägre doser av kosttillskott för att bota de resterande 10%.

  Sammantaget hade jag psoriasis kanske 3 år efter att behandlingen inleddes eftersom jag långa perioder inte behandlade sjukdomen och då pausade även tillfrisknandet. Men sammantagen och effektiv behandlingstid var i realiteten kanske enbart 1 år och 4 månader.

  Jag vill även betona att de värsta symptomet kliandet försvann väldigt kvickt när jag startade behandlingen (redan första veckan). Min subjektiva bedömning är att så länge som de kliar tillväxer eller återförnyar sig den förmodade psoriasis-svampen (isf mellan hudcellerna) och när det slutar klia slutar svampen att var aktiv och svampinfektionen drar sig tillbaka.

  Behandlingens centrala och viktigaste beståndsdelar tror jag är:

  + Korallkalk (ca 2 teskedar per dag)
  + Bikarbonat (ca 2 teskedar per dag)
  + Magnesium i en form som inte ger diarré (minst 300 milligram per dag)
  + D-vitamin (minst 5000 ie per dag)
  + C-vitamin (minst 1000 mg per dag)
  + Kolloidalt silver (minst 1 matsked per dag)

  Doseringarna är för en vuxen man på ca 80 kg.

  Denna lista kan diskuteras och bli föremål för revision eftersom den baseras på mina subjektiva erfarenheter. Det kan även variera för olika personer vad som kickar igång självläkningen.

 • LäkemedelsVärlden (12 mars 2018): Så ska psoriasis behandlas enligt nya riktlinjer

  “I första hand behandlas psoriasis lokalt, med mjukgörande medel, olika starka steroider och syntetisk vitamin D3-analog (kalcipotriol) och lokala immunpreparat. Avgörande för valet av behandling är bland annat patientens ålder och sjukdomens svårighetsgrad och lokalisation.

  Cytostatikapreparatet metotrexat har använts länge för behandling av svår psoriasis. Det bör erbjudas patienter där sjukdomens svårighetsgrad är stor, enligt riktlinjerna.

  Riktlinjerna går sedan igenom de biologiska läkemedel som på senare år har tillkommit. Substanserna etanercept och adalimumab bör erbjudas personer med svår psoriasis, slår riktlinjerna fast. För etanercept finns biosimilarer, vilket innebär lägre kostnader. Fyra andra biologiska läkemedel, infliximab, ustekinumab, ixekizumab och sekukinumab, finns med i riktlinjerna med formuleringen kan erbjudas till patienter med svår psoriasis.”

  http://www.lakemedelsvarlden.se/sa-ska-psoriasis-behandlas-enligt-nya-riktlinjer/

 • Nu har det gått ytterligare drygt ett år och min psoriasis är i princip borta. Det finns endast kvar en liten envis fläck på 10 mm i diameter på höger fot (totalt på hela kroppen). Jag har inte följt Enbys ordination större delen av senaste året utom sista månaderna då jag upprätthållit intaget av bikarbonat och korallkalk stadigt varje dag. Så de sista månaderna fortsatte läkningen.

  Min erfarenhet visar att det inte är salvorna (yttre medicin) som FRÄMST är det viktigaste utan just intaget av bikarbonat och korallkalk. Däremot verkar magnesiumbad ha en mycket bra effekt på psoriasis.

  Det fantastiska är om jag nu förhindrat att förkorta mitt liv med 10-20 år. Läs mer idag i artiklen om Enbys teser om psoriasis:

  Dr Erik Enby: Sannolikt att psoriasis kan förkorta ditt liv med 20 år
  https://newsvoice.se/2017/09/16/dr-erik-enby-psoriasis-forkorta-liv/

 • Denna efterdebatt stängs, men inkom gärna med en egen debattartikel. NewsVoice återkommer med fler artiklar om dr Erik Enby och hans kollegor ute i världen som funnit samband mellan infektioner och psoriasis, eksem, cancer, ALS, MS, demens och andra kroniska sjukdomar som den konventionella skolmedicinen inte klarar av att bota och därför kallar för “gåtor”.

 • Beijer. Enbys metoder förtjänar respekt och intresse. Han botar folk.

  Du är blott ännu en självutnämnd debunker och anhängare till Michael Shermer som även han sitter på en hög häst. Dina “buzz words” du svänger dig med är mest varmluft och de tillför ingen nytta i debatten om kroniska sjukdomar.

  Beprövad erfarenhet är sedan urminnes tider den bästa metoden för att ta fram bra vårdmetoder. Det som sker i läkemedelsbolagens laboratorier är oftast kliniska tester som är fria från verklighetsanknytning, tester utförda av kemiingenjörer som siktar på att ta fram lönsamma industriella metoder som passar ingen eller ett fåtal.

  Samtidigt sker vetenskapliga tester på gamla beprövade och fungerande metoder, men det sker mest för att blidka den medicinska makten som försöker ta kontrollen över marknader, vårdapparat och patienter.

  Beprövad erfarenhet gav oss fungerande och oftast helt biverkningsfria metoder. De “vetenskapliga” industrimetoderna gav oss massdöd pga biverkningar, dålig vård och beroende av droger och som en följd av det förtidig död.

  Det du företräder behöver en haverikommission.

 • Faktum är att det mesta inom den unga konventionella skolmedicinen är anekdotisk. Mycket litet bra vetenskap finns bakom.

  [Denna kommentar har redigerats kl 14:40, 11 maj]

  På Karolinska sjukhuset/Huddinge sjukhus pågår ständigt forskning på patienterna med medel som saknar evidensbaserad verkan. När patienterna sedan dör eller skadas utreder sjukvården sig själv anekdotiskt och friskriver sig i princip alltid från ansvar eller skuld. En granne berättade anekdotiskt att hans fru blev ombedd att söka sig till ett annat sjukhus än Huddinge pga de dåliga vården. Läkaren sa att han och två andra läkare sagt upp sig för att de inte kunde bedriva vård på Huddinge.

  De äldre i Sverige, som i medeltal tar 12 läkemedel per dag, dör av den kemikaliska cocktail som skapas i kroppen. Sjukvården skriver anekdotiskt att de dog av infarkt, andningsstopp eller hjärtstopp som om det var en naturlig död. Enormt många dör av biverkningar av mediciner på ett underlag av med påstådd evidens.

  Referenser:

  Av konventionella behandlingsmetoder saknar 47% vetenskapligt underlag

  Pseudovetenskap: Boken ”Bad Pharma” avslöjar hur falsk ”evidensbaserad medicin” saboterar vården

  Pontus Bäckström: Används ”evidensbaserade studier” på ett vilseledande sätt?

  Debatt: Gå inte på läkarnas retorik, härskarteknik och valser om ”evidensbaserad medicin”

  Dör 60 000 äldre per år i Sverige för tidigt pga läkemedelsförgiftningar och vårdmisstag?

  • En anekdot värd att nämna.

   Mammas förstorade hjärta och påföljande syrebrist till hjärnan behandlades med krampmedicin? Röntgen av hjärnan hittade ingenting, medan vi genom att bläddra i läkarböcker fort kom fram till sambandet mellan kramper och hjärtförstoring. Timeout blev en medicinförgiftning med Lanacrist, 49 i puls och medvetslöshet. Mamma hittades blå i ansiktet. Medicinavdelningen konstaterade faktum och att en njure blivit förstörd pga en obehandlad urinvägsinfektion.. Sköterskans “vi har tagit urinprov enligt reglerna” verkade inte bara dumt och tomt ut… Avgiftningen likasom påpekandet att inte blanda epilepsimedicin och Parkinson medicin går att läsa sig till i fass.Det tog tre månader att häva urinvägsinfektionen och den sedermera inopererade pacemakern lät frossan i alla extremiteter försvinna som genom ett trollslag. Det kan ju inte varit den adekvata behandlingen eller pacemakern.. Sedan tog det två månader så blandade någon husläkare parkinsonmedicin och epilepsimedicin igen..

   En annan anekdot i sammanhanget är väl att ett dyrt datasystem inte skyddar patienten från de förfärliga doktorernas hugskott, missgrepp eller vanvård..

 • Erik Beijer.

  Du skriver ovan om “straw man”. Jag tycker du använder begreppet fel. Läs förslagsvis mer om vad det betyder på Skeptikerskolan.se, lektion 45.

  Du använder även argumentet: “att det bara är en anekdot. Det är ett typiskt sätt att göra en debunking dvs att retoriskt förkasta och det är politiskt. Jag har märkt att de som skyddar konventionell skolmedicin ofta hävdar att alternativ medicin “bara” är anekdotisk när det egentligen handlar om beprövad erfarenhet, vilket är grunden för folkmedicin som fungerat i 100-tals eller 1000-tals år.

  Dessa utrotningsförsök av beprövad erfarenhet är typiskt för vår tid. Härom veckan var den en debattartikel i SVD el DN om att barn och ungdomar inte behöver lära sig av de äldre. Det är samma fenomen. Attityden är att de yngre inte har något att hämta från de äldres beprövade erfarenhet.

  Den mycket unga och västerländska skolmedicinen använder på samma sätt “evidensbasering” som slagträ och vapen mot äldre fungerande folkmedicin som den ser som en konkurrent.

  Erik Enby använder beprövad erfarenhet från Okinawa för att bota kroniska sjukdomar. Patient efter patient blir frisk. Det är något som i en normal värld drar till sig optimistisk och konstruktiv uppmärksamhet. Men vår värld är inte frisk så istället jagas han av hälsomyndigheter som vill skada honom.

  [Kommentaren är redigerad kl 10:53, 11 maj]

  • Jag kan begreppet, tack. Straw man innebär att man tillskriver en sida ett falsk argument, påstående eller ståndpunkt och sedan attackerar den. I det här fallet påstås att läkarkåren anser att blodet är helt sterilt (något som jag påpekar jag bara har hört från Enbyanhängare, aldrig från någon medicinare) och att de försöker tysta ner Enby. Sanningen är att man vet mkt väl att blodet innehåller milrober men att Enby drar för stora växlar på deras förekomst, hittar “sjukdom” i normala fynd som stackade blodkroppar och föredrar att behandla utifrån sina obevisade och sannolikt ineffektiva metoder nör det finns bättre alternativ.

   Anekdoter är inte evidens. De är ofta outliers och avvikelser av det normala. Du Torbjörn borde, som självutnämnd skeptiker a la skeptikerskolan läsa på en del om patternicity och om det Michael Shermer talar om när han kallar oss människor för storytelling patternseekers.

   Beprövad erfarenhet är den absolut sämsta grunden till beslut om behandling. Det är ofta den första och hypotesbildande, därefter tar den vetenskapliga metoden vid med hypotesprövning, upprepade studier och till slut systematiska reviewer etc.

   Beprövad erfarenhet gav oss åderlåtning. Den vetenskapliga befriade oss från den.

   • “Vad kul Rille, jag gläds med dig! Det är fortfarande en anekdot.”

    Så där säger alla som inte vill tro något än på det de bestämt sig för..

    Själv botade jag fotvårtor på två veckor medan 20 års experiment med “sjukvårdens” alla konstiga metoder och kostbara maskiner inte kom någonstans.. Är det en anekdot? Tja ända till någon provar och finner konceptet fungera.. Urin? Nej, genom att dricka 30-40 droppar pressad citron/dag på flaska. Ekologisk och billigt.. Det enda anekdotiska är att vården i det lilla som det stora fortsätter med alla sina underliga metoder i alla möjliga sammanhang trots de dåliga resultaten och enda skälet att det fortsätter äta upp verksamheten är lönsamheten.. Offerviljan för karriären är inte mindre än den var för 1000-tals år sedan..

 • @ Erik Beijer: “Ale, om du har svårt att tolka och förstå innebörden i en sådan text så förstår jag att du följer Newsvoice”.

  Men Erik, det är ju precis vad jag gör! Jag bara inte regelbundet följer NewsVoice, utan donerar dessutom regelbundet ekonomiska medel. Där av min förbryllan över Torbjörn Larsson obegripliga inlägg.

  • Det är nu än mer tydligt att du har problem med läsförståelsen så här kommer hjälp: läs Torbjörns kommentar igen fast nu utan ö:et i ölika. Förstår du vad han skriver nu?

   Gick det bra kan du läsa min post igen och se om du förstår vad jag menar.

   Är det så att du faktiskt har dyslexi så hoppas jag att det finns någon som kan hjälpa dig när du diskuterar i textform på internet, det blir lätt onödiga missförstånd annars. Tack på förhand! 🙂

 • Har samma åsikt som Redaktören beträffande diagnoser.

  Det finns över 70 ‘obotliga’ auto-immuna sjukdomar och jag skulle inte bli förvånad om ett stort antal av dem kommer att visa sig ha samma orsaker – att de egentligen är samma ‘sjuka’ ..även om de yttrar sig på att otal antal sätt.

  Jag har själv flera auto-immuna ‘diagnoser’ – varav den mest utmärkande under åren varit Systemic Lupus Erythematosus (-Hard to say ..harder to live with!-).

  Jag under senare år äntligen lyckats bli av med de flesta av mina symptom (och de har varit väldigt skiftande och inte minst m å n g a). Ett sista ‘ok’ verkar dock vara att jag inte kan få huden att läka ut ..helt. Eksemfläckar flyttar runt ..kommer och går, bleknar nästan bort – bara för ‘the mothership’ att återuppstå någon annanstans. Jag har provat det mesta – även allopatisk medicin och det gick inte alls ..blev etter värre.

  Med hjälp av homeopati, ekologiskt ‘allt’, en lång radda kosttillägg samt diverse andra naturliga behandlingar (t ex akupunktur) mår jag ändå rätt bra ..trots allt. Man är ju ingen ungdom längre ..heller. 😉

  Förr tålde jag varken mjölkprodukter, ägg, en del frukt etc.. men upptäckte att med ekologiska produkter kan jag äta det mesta. Mögel och starka lukter (parfym, rök etc) har varit ett problem ända sedan barnsben men sedan jag övergick till ekologiskt ‘allt’ märker jag att jag inte är lika känslig längre. Jag är fortfarande problem med syntetiska ämnen – speciellt besprutningsmedel.

  Dessa känsligheter påverkar det mesta i det dagliga för den som lever med kronisk sjukdom.
  Hos frisören undanber jag mig både hårtvätt, spray, gel etc – det får räcka med enbart klippning.
  Hos tandläkaren t ex behöver jag kolla (varje gång) att de inte använder instrument som doppats i gängse desinfektionsmedel. Skulle jag glömma bort det, uppträder snart en röd svidande strimma runt läpparna som sedan tar flera dagar att läka. Liknande problem blir det om jag skulle råka äta icke ekologisk kiwi eller ananas etc..

  På restauranger används ju glutamat och andra syntetiska ämnen. Det enda jag vågar äta ‘ute’ numera är fish & chips – som man inte kan manipulera så mkt med. Det är förstås ‘fel’ olja men ibland får man tänka att ‘en gång är ingen gång’…
  Annars föredrar jag min egen mat, liberal LCHF, lagad från grunden. Man måste inte äta en massa köttprotein – det är rätt fett som är det viktiga (Torbjörn).

  Allt detta har gjort att jag vurmar för ett giftfritt samhälle – på alla plan!

  Instämmer med per (13.32) “att djur som föds upp av människan under naturliga och empatiska förhållanden..” etc.

  Ska kolla igenom listan i slutet av artikeln och se om där är ngt jag kan tillägga till mina egna ‘rutiner’ – så tack för den. Tack också för många bra tips i kommentarerna – väl värda att prova. 🙂

 • @ Ale – Strunt i Torbjörn Larssons typiska ‘trolleri’-kommentar (han glömde i hastigheten att det finns spell check!). Han tittade bara in för att smutskasta Dr Enby. Att det var fult gjort kommer fler att inse…

  @ ‘ALLA’ – Gå gärna och se Börje Peratts film om Dr Enby ‘Läkaren Som Vägrade Ge Upp’ ..premiär i Sthlm snart. Tack och lov för läkare som inte ‘går i ledband’..!!

 • Ale, om du har svårt att tolka och förstå innebörden i en sådan text så förstår jag att du följer Newsvoice.

 • Torbjörn: ” är ölika gammal som spådomar”. Det är lite svårt att förstå vad du menar? Vad betyder ölika t ex? Nej, hänger inte riktigt mer här!

 • Vilken vedervärdig nonsenssajt! Gratulerar till försöken att försvåra diagnos och behandling för sjuka.

  Man kan inte diagnosticera “om” psoriasis till svamp, och nonsens-‘metoden’ att använda anekdot istället för statistiska fakta är ölika gammal som spådomar. Om man tittar på hud, så är det stor sannolikhet att man hittar ofarlig svampmycel, det är ett vanligt substrat.

  Suck.

 • Tänkte länge innan jag beslut mig för att publicera detta inlägg; Torbjörn hur är det med de fysiska aktiviteterna egentligen? Då tänkte jag initialt inte på promenader, som är bra, utan verklig ansträngning där du bryter ner kroppen. Maraton, flera långa träningspass per dag eller långa, långa paddlingturer, fjällvandringar, på knapp föda. Det är detta våra kroppar till syvende och sist är gjorde för (och som jag tror förebygger sjukdomar).

  Jag har inte någon fotfetisch, men av din fötter att döma rör du dig kanske inte så verst mycket. Det syns på de omarkerade senorna samt det låg fotvalvet.

 • Jag använder epsomsalt för att öppna upp gallgångarna i levern och gör själva genomsköljningen av dessa med en blandning av olivolja, citronjuice och blodgrapefruktjuice: Sanna Ehdin – Leverrening

 • Erik Beijer, jag ser ingen motsägelse i att blodet och huden kan infekteras av samma svamp. Enby menar att en infektion kan starta på ett ställe och sedan sprida sig. Svampen hittar miljöer att växa i. Han menar alltså inte att psoriasis är ett symptom av svampinfektion i blodet.

  >> Det här är ju ingenting nytt. Bakterier som grupp finns överallt, i och på våra kroppar och vår miljö. Har jag missförstått hela din text som verkade måla upp att psoriasis är en svampinfektion (i blod eller hud)?

  Enby reagerar också över att läkarna generell anser att blodet är sterilt, utom vid infektioner i blodet förstås som tex sepsis.

  >> Då är det Enby som ägnar sig åt straw man argument. Jag har inte stött på någon som hävdar att blodet är sterilt och obebott av mikrober (annat än anhängare av Enbys obevisade teorier). Det finns en vetenskaplig konsensus av att det finns en naturlig flora mikrober i blodet som vid rubbningar, exempelvis sepsis, ger symtom.

  Enbys fynd har andra gjort. NewsVoice har nämnt andra forskare som gjort samma eller liknande observationer. Numera har tom onkologer rapporterat att de hittat virus och bakterier i tumörer. Enby menar att tumörerna kan bestå av eller innehålla mikroorganismer. Det är alltså skillnad på nyanser här om vad som är hönan eller ägget, men egentligen borde Enby själv kommentera detta här.

  >> Återigen straw men. Jag antar att du syftar på den systematiska review (sammanfattning av tidigare gjorda studier) som Newsvoice rubricerade som stödjande av Enbys teorier? Den är ingalunda kontroversiell eller stödjer Enbys teorier om att cancer är svamp eller liknande. Enby har gjort observationer som även andra har gjort och sedan dragit slutsatser som inte stöds vid tester. Det är som om jag påstår att vi har blod och Enby har teorier om blod så stödjer tycker ni att jag stödjer Enbys teorier. Det är bakvänt…

  God natt!

 • Erik Beijer, jag ser ingen motsägelse i att blodet och huden kan infekteras av samma svamp. Enby menar att en infektion kan starta på ett ställe och sedan sprida sig. Svampen hittar miljöer att växa i. Han menar alltså inte att psoriasis är ett symptom av svampinfektion i blodet.

  Enby reagerar också över att läkarna generell anser att blodet är sterilt, utom vid infektioner i blodet förstås som tex sepsis.

  Enbys fynd har andra gjort. NewsVoice har nämnt andra forskare som gjort samma eller liknande observationer. Numera har tom onkologer rapporterat att de hittat virus och bakterier i tumörer. Enby menar att tumörerna kan bestå av eller innehålla mikroorganismer. Det är alltså skillnad på nyanser här om vad som är hönan eller ägget, men egentligen borde Enby själv kommentera detta här.

 • Ale vid 5 Maj, 2016 kl. 07:06
  Kan hända att Erik Beijer har rätt, men måste då samtidigt acceptera att en husinfektion kan orsakas av svamp, och botas på ovan nämnda sätt.

  >> Ja, en hudinfektion på svamp. Det är vanligt, candida t ex, men då är infektionen i huden. Så nej, det verkar orimligt att mikrober i blodet skulle ge hudsymtom som de artikeln beskriver. Jag behöver på inget sätt acceptera en gravt haltande logik.

  Läkarskrået indoktrineras annars i att blod är sterilt. Det är den ”sanningen” som dr Erik Enby utmanar. Det sticker väl i ögonen kan jag tänka att dr Erik Enby sakta men säkert får allt mer rätt.

  >> Först och främst, var har du fått för dig att läkarskrået tror att blodet är sterilt? Har du hört talats om sepsis? Det här låter som ett klassisk straw man argument (googla begreppet). Erik Enby står fortfarande mil ifrån att “få rätt” eftersom ingen kan reproducera hans fynd. Lite som att argumentera med påven 😉

 • Bra tips Rascasse. Det du skriver funkar. Jag har chaga, men har inte använt det för psoriasis, dvs inte regelbunden/daglig dos. Däremot har jag tagit mycket C-vitamin varje dag (5 gram), MSM (0,5 tsk) och fötterna har jag badat i magnesiumklorid 2-3 ggr per vecka. Bittersaltet (epsomsalt) har jag bara testat någon enstaka gång fotbadet. Det svider mer. Min plan med bittersaltet var för att köra en salt/olivoljekur för levern. Har inte gjort det ännu.

 • Dödande är svårt att göra själv, än värre är det att försöka tillaga och äta det man dödat. Vad jag menar är att vi har egna höns och kläcker nya och tvingas då att avliva ungtuppar, då vi bara vill åt äggen. Att sedan försöka få aptit i blodbadet är inte så lätt. Enklare att låta andra göra det. Motsägelsefullt? Javisst.

 • Tack, mycket intressant läsning, inte minst slutsatserna i kommentarerna. Man kan ju undra om psoriasis existerar över huvudtaget och får väl börja sätta apostrofer runt fenomenet. Jag har två tips till Torbjörn:

  Chaga (sprängticka) brukar fungera på sk “psoriasis”, riktigt effektivt dessutom. Har det hittills högst uppmätta antioxidant innehållet, plus en del andra verksamma ämnen. Finns en artikel på nätet som heter “Chaga, the facts”

  Med avseende på flockning av röda blodkroppar: Denna länk: http://www.qlinkproducts.com/pdf/young.pdf
  visar med text och bilder hur bärandet av en Q-link medaljong motverkar flockning av röda blodkroppar. Ett grundproblem med allt detta är ju den strypta syretillförseln.

  Hade jag dina problem skulle jag nog pröva magnesiumsulfat (Epsomsalt, utvärtes men även invärtes) och MSM tillsammans med askorbinsyra (C-vitamin).

 • Läkemedelsindustrins metoder att undanhålla oss lösningar på sjukdomar påminner om oljeindustrins metoder att undanhålla oss ny energiteknik.

  Jag pratade härom dagen med en affärsman som hjälpte en uppfinnare att få ut en lösning som skulle minska bensinförbrukningen i bilar med 10-15%. Det slutade med att ett oljebolag köpte patentet och la allt i ett kassaskåp. De ville inte att bensinförbrukningen skulle minska med de där 10-15 procenten.

  Inte så konstigt när man tänker på att läkemedelsindustrin härstammar från kemikalieindustrin som härstammar från oljeindustrin.

 • Du skriver klockrent om “vård”apparaten och läkemedelsindustrin, Torbjörn. Man är så utled på deras skitsnack. Och det råder inget tvivel om att inkompetensen inom skolmedicinen är avsiktlig från de som ytterst styr den – det handlar kort och gott om ett enda stort bedrägeri, ett falsarium. De vet i själva verket vad alla sjukdomar kommer sig av och hur man botar dessa, men denna information undanhåller de oss. Farhågan är att de nu kommer att “nollställa” mänskligheten, ta oss tillbaks till nåt som liknar stenåldern, och samtidigt reducera oss kraftigt i antal, för att vi håller på att lära oss för mycket. De som har manipulerat oss så länge inom alla livets områden och hållit oss ovetande om så mycket kommer helt enkelt inte att släppa ifrån sig makten utan vidare.

  Håller med dig om att det känns fel att äta djur, även om man väljer ekologiskt och naturligt uppfött. Det finns en egoism i köttätande, man sätter sin egen överlevnad framför andra varelsers. Samtidigt är det min övertygelse att människan är vad den är tack vare intag av olika animalier. En mycket stor andel av mänskligheten skulle ganska snabbt bli sjuka och på några generationer degenereras, om de inte fick äta animalier, tror jag bestämt. Och det är motsägelsefullt att vi tycker att andra rovdjurs köttätande är naturligt och acceptabelt, men samtidigt fördömer oss själva för samma beteende. Jag tänker också att djur som föds upp av människan under naturliga och empatiska förhållanden egentligen har ett mer harmoniskt och stressfritt liv än djuren i skogen, vilka dessutom förr eller senare också blir uppätna eller dör av hunger eller umbäranden, som köld eller svält.

 • Bra med alla tips i denna efterdebatt. Jag testar redan LCHF och mår bra av det, men har bakomliggande moraliska problem med att döda alla djur som som ska hamna på tallriken varje dag. Har inte testat anticandidakurer, så det återstår att göra.

 • Återigen vill jag poängtera vårdetablissemangets svammel om psoriasis- och cancergåtan och att orsakerna till en rad kroniska sjukdomar är höljt i ett dunkel. Så fort de resonerar på detta sätt är det dags att ifrågasätta dem.

  Varför vet de ingenting? Varför ska vi lyssna på ett etablissemang som inte vet? De gör samtidigt enorma anspråk på att forskningen går framåt. Varför kan de då inte lösa problemen och varför fortsätter de prata om gåtor? Är det för att dra in miljarder varje år till forskning för att driva egennyttiga forskningsindustrier? Förmodligen ja, och vad leder denna forskning till? Ingenting, eftersom de letar på fel ställen, som Ale skriver. Därför blir aldrig några “gåtor” lösta.

  Det som är så komiskt när det gäller psoriasis är att de finns sajter och artiklar om att man ska lära sig leva med psoriasis som en “livsstil”. Varför då? Bota det istället, men man får inte skriva ordet bota eller påstå att det finns botande metoder (trots att de uppenbarligen finns) eftersom vårdetablissemanget inte själva kan bota psoriasis och då får ingen annan prata om att det finns bot. Istället ska det bli “livsstil” av eländet. Vi kan läsa om psoriasisdrabbade som “kommer ut” och alla gör vågen.

  Vi ska lydigt ta kortison i decennier medan infektionerna sprider sig i våra kroppar till organ, kärlväggar och leder.

  Dessa sajter om “psoriasisvård”, “psoriasisforskning” och “psoriasislivsstil” drivs ofta av läkemedelsindustrin, sajter som utger sig för att vara oberoende vårdsajter.

 • Torbjörn har rätt här. Sedan kriget mot cancern började har den bärande hypotesen inom många forskningsområden varit att det är en skada på cellkärnans DNA eller det egna immunförsvaret som princip är orsaken till många allvarliga sjukdomar. Problemet med ett sådant resonemang förutsätter att skadan i så fall måste kunna ta sig en rad rad olika skepnader för varje DNA är ju unikt. Om vi istället tittar på mikrober och mikrosvampar och vänder vi på steken och säger att MS, cancer och psoriasis inte är sjukdomar utan symtom på infektioner och inflammationer orsakade av parasiter kan vi bota många av dessa grundläggande sjukdomar. Detta är dödligt farligt för läkemedelsindustrin, ty vem som helst kan då för en ringa kostnad bota sig själv, och kommer följdaktien att vända läkemedelsindustrin och de korrupta läkarskrået ryggen.

 • Du har fått många förslag som gäller kost men ännu inget som är direkt inriktat på att döda svamp, rätta till kroppens bakterieflora och därmed stärka immunförsvaret. Jag har själv testat olika typer av kost (och tillskott m m) mot hudproblem (atopiskt eksem) men inte förrän jag insåg kopplingen till svamp och inledde en candidadiet för ca 5 månader sedan har jag sett så god effekt på så kort tid. Det finns otaliga candidadieter men den jag följer är den nyzeeländske naturläkaren Eric Bakkers. Du äter säkert redan “bra” men det finns viktiga detaljer i en candidadiet som både LCHF, paleo, vegan med flera missar. Bakkers diet är egentligen ingen “diet” som du följer en begränsad tid och sedan återgår till “normalt” ätande utan en omskolning till sunda matvanor och ett sätt att utveckla en kost som passar just din kropp – samtidigt som man jagar bort svamp och dåliga bakterier och bjuder in de goda. Gör gärna hans candidatest på http://www.yeastinfection.org/ för att se hur stor risken är att du har svamp. Det finns en Facebookgrupp, Candida Cleanse Sweden, för dem som följer denna diet och där finns all info. Där finns många med mycket svåra kroniska besvär som funnit att denna diet hjälper.

 • Erik Beijer, jag instämmer i din åsikt, men med en annan vinkel.

  Jag misstänker att vårdapparaten feldiagnostiserar all psoriasis. Jag misstänker att psoriasis inte är vad de påstår en: kronisk, genetisk, systemisk, immunmedierad och inflammatorisk hudsjukdom utan istället handlar det om olika typer av infektioner.

  Det kan förklara varför vården anser att psoriasis är “en gåta” och varför de tror att sjukdomen är obotlig. De vet helt enkelt inte vad det är och hur man botar sjukdomen. De har fel när de påstår att det är immunförsvaret som angriper kroppen.

  Efter att ha granskat vårdapparaten och läkemedelsindustrin i flera år vet jag att paret är förmögna till nästan vad som helst. De är förmögna till organiserad lönsam kriminalitet, organiserad förnekelse, organiserade rutinartade felbehandlingar, organiserad prestige och organiserad ovetenskaplighet.

  Som vi kan konstatera, vården tittar inte ens i mikroskop på hudprov och blod när de ställer diagnos på psoriasis. Läkaren som ställde min diagnos sa: “Jag är 120% säker. Det är psoriasis”. Han tittade bara på en dataskärm och på mina fötter.

  Hur många patienter per år får fel diagnos för att de inte ens tittar i mikroskop?

  Kom ihåg hur dr Erik Enby behandlades när han försökte visa sina kollegor blodprov och levande cellprover från cancer. Hans kollegor blev spattiga, misstänksamma och irrationella.

 • Kan hända att Erik Beijer har rätt, men måste då samtidigt acceptera att en husinfektion kan orsakas av svamp, och botas på ovan nämnda sätt.

  Läkarskrået indoktrineras annars i att blod är sterilt. Det är den “sanningen” som dr Erik Enby utmanar. Det sticker väl i ögonen kan jag tänka att dr Erik Enby sakta men säkert får allt mer rätt.

 • Behandlingen lyckas sannolikt pga att läkaren gjort en feldiagnos. Det här fallet är nog inte psoriasis utan en hudinfektion av något slag.

  Psoriasis är en systemsjukdom (kan påverka i princip alla kroppens organ) som i huden ger en ökad nybildning av hudceller. Det produceras fler hudceller än nödvändigt varpå “omogna” hudceller pressas upp till hornlagret. Jag har svårt att se hur en mikrob i blodet skulle leda till en sådant reaktion. Redaktör Sassersson får gärna förklara det för mig om han har svar på det.

  Skönt att patientrn i det här fallet mår bättre men jag tror inte att det beror på någon ny revolutionerande upptäckt av psoriasisbehandling utan snarare något så trivialt som en feldiagnos.

 • Om din psoriasis kliar testa detta. Gör ett fot- eller helkroppsbad med bikarbonat och magnesiumklorid. Du får nog räkna med att kasta i 1 dl av bikarbonat och magnesiumklorid vardera för att få effekt om det är ett helkroppsbad. Det slutar att klia och effekten sitter kvar många timmar efter.

  Jag har aldrig haft behov av ett helkroppsbad eftersom jag bara har psoriasis på fötterna, men för att spara på medlen häller jag i en halv liter vatten i var sin stövel plus en matsked av vardera ämne. Jag adderar även kolloidalt silver (1 msk) för att desinficera så att du kan använda fotbadet igen, nästa dag. Kolloidalt silver är även verksamt mot psoriasis i sig.

 • Tack för din mycket intressanta artikel Torbjörn. Ska bli intressant att följa ditt tillfrisknande.

  Det sägs ju inom homeopatin att det tar lika lång tid att bli frisk som det tog at bli sjuk. Sedan kan man förstås diskutera när sjukdom egentligen börjat. Detta varierar förstås från person till person, beroende på vad som sker genom livet, på olika plan i våra olika kroppar. Som jag ser det påverkas vi fysiskt, känslomässigt och mentalt – på mer än en nivå s a s. och att man kan gå ytterligare djupare… Ja, det är mycket som ska klaffa när det gäller vår hälsa.

  För egen del märkte jag en markant skillnad när jag bytte ut ‘allt’ i hushållet mot ekologiska produkter. .plus allt annat jag tar/gör…

  Castoropollux nämner äppelcidervinäger och dess egenskaper vid eksem. Det känner jag också till. Bland annat är (ekologisk ska det förstås va’!) äppelcidervinäger bra att skölja ur håret med (efter hårtvätt) vid irriterad hårbotten. Lukten går snart bort ..sa’ dom.. 🙂

  PS Det där med att inte klia är ett gott råd ..men f-n så svårt att lyda!!

 • Pastöriserade mjölkprodukter, som grädden du nämner, är också kända irritament för mage/tarm, liksom kaffe.

 • Alla mikrosvampar behöver någon sorts sockerart för sin tillväxt. Det är nog orsaken till att vegetarianer, som äter mycket kolhydrater, oftare drabbas av sjukdomar. Torbjörn, varför inte gå över till LCHF istället. Ät alla grönt som växer ovan jord.- skippa dem som växer över jord ty de är laddade med kolhydrater. Svält ut mikroberna samt ta silvervatten dagligen, men det tar du ju redan.

 • Tack för alla berikande kommentarer.

  Jag vill bara påpeka att jag inte är vegan eller vegetarian. Jag var hyfsad halvvegetarian fram till 2010, men samma år blev mitt matval i hög grad baserat på en köttkost. Jag började runt 2008 dricka mycket kaffe och grädden blev allt mer vanlig i kaffet from 2011.

  Idag sedan ett par månader är jag på väg tillbaka till en mer vegetarisk kost. Grädden är helt utesluten. Dricker mindre kaffe. Mjölkintaget har minskat. Äter mer gröna färska bladgrönsaker och rotfrukter.

 • I en forskning i Graz har kommit fram till att vegetarianer oftare är sjuka och har en lägre livskvalitet än köttätare. Enligt ett pressmeddelande har vegetarianer cancer och hjärtinfarkter oftare. Studien visar också på fler psykologiska störningar än hos köttätare.

  http://notrickszone.com/2014/03/30/university-of-graz-study-finds-that-vegetarians-are-unhealthier-more-mentally-disturbed-than-meat-lovers/#sthash.cuWyaReI.6htpPyc3.dpbs

  Vegetarianer har dubbelt så många allergier som stora köttätare (30.6% mot 16.7%) och de visade ha högre cancerförekomst (4.8% mot 1.8%). Dessutom fann forskarna att de hade en högre förekomst av hjärtinfarkter (1.5% mot 0.6%). Totalt tittade forskarna på 18 olika kroniska sjukdomar. Jämfört med stora köttätare, drabbades vegetarianer värre av de kroniska sjukdomarna i 14 av de 18 fallen som inkluderade astma, diabetes, migrän och osteoporos.

 • Om nu psoriasen får blodet att “klumpa” sig så sätts ju immunförsvaret net och det sker antagligen innan psoriasen “bryter ut”. Det kan ju då tolkas som att psoriasen beror på att immunförsvaret är dåligt. Man har ju inte tagit reda på VARFÖR immunförsvaret är dåligt. Jag använder själv (av andra orsaker) ett preparat som bl.a. motverkar sammankumpning av röda blodkroppar. Det heter ProArgi9+ och det borde alltså fungera som hjälp mot psoriasis. Värt att prova? Hur du kan köpa det finns på http://synergy.ekoshopen.com/

 • Tack, Bra artikel, en kinesolog sade till mej att psoriasisen är en svamp som föder sig på bl.a socker,och när jag minskar sockerintaget så minskar psoriasisen! och detta stämmer på mig, det finns olika psoriasis, min psoriasis minskar på vintern och ökar på sommaren! helt tvärtom mot för den vanligare psoriasisen som jag vet om,,En fråga ! Var fick du tag på”MSN” ?
  MVH Stefan.

 • Fantastiskt intressant artikel!
  Har följt Dr. Enby under flera år samt läst han mkt. intressanta bok & är övertygad om hans förmåga att urskilja det väsentliga i både den alternativa vården samt den “vanliga” för att implentera detta i den vård han ger som en äkta läkare bör göra!
  Vänder mig lite åt formuleringen att psoriasis är ditt eget fel s.a.s. då många faktorer kan påverka det som nedsätter kroppens imunförsvar & genom det får psoriasisen att blomma upp.
  Lycka till i fortsättningen av ditt läkande!

 • Vilken intressant artikel. Det är sådana här vetenskapliga tester som bidrar till att ge mänskligheten verklig förståelse och kunskap om vad sjukdom och hälsa är.

  Jag misstänker dock starkt att dina psoriasisbesvär i grunden kommer sig av att du äter mat som ger dig för lite av vissa näringsämnen och dessutom irriterar ditt tarmsystem, Torbjörn. Jag vet att din kost lutar åt det vegetariska/veganska hållet. Då blir det ofta att man ersätter till exempel kött, fisk, ägg och animaliskt fett, som smör, med vegetabilier, såsom nötter, frön, baljväxter och rapsolja. Trots LCHF-kost kanske du fortfarende får i dig en del sädesslag? Dessa blir ännu jobbigare för kroppen att hantera, när bristen på animalier och för mycket av ovan nämnda vegetabiliska “ersättningsmat” försätter kroppen i ett kroniskt inflammatoriskt tillstånd. Det är gott och väl att du kan bota din psoriasis med nämnda kosttillskott, men kanske behöver du se över din matsedel för att du ska bli av med dina besvär på ett helt naturligt sätt och för alltid. Människor som ersätter animalier med vegetabiliska “alternativ” kan ofta uppleva att detta känns bra, men samtidigt smyger sig olika hälsobesvär på dem. På grund av den positiva känslan av att äta vegetariskt/veganskt kan dock kopplingen mellan den nya kosten och de nya besvären vara svår att göra. Men min övertygelse är att psoriasis kommer sig av störd/inflammerad tarm och näringsbrist och att fel kost för individen är grundorsaken. Om du är intresserad kan jag tipsa dig om föda, som sannolikt kommer att bota dig mycket, mycket snabbare än dina i och för sig fina kosttillskott.

  Lycka till med ditt intressanta hälso-projekt.

  • Hej Per
   Tyvärr först nu fick jag hitta dem här fina artiklar om peoriasis. Vet inte om du kan fortfarande se min skrivande och svar till dig och jag undrar vilka föda tänker du på är bäst nör man har psoriasis. Om du ser mitt svar här till dig BER jag dig skriva till mig om dina typs och kunskap TACK.MVH..Nero

 • Det är helt otroligt att sajten Doktorn.com kan påstå detta. Så här skriver de:

  Psoriasis – mer än en hudsjukdom

  “Psoriasis är mycket mer än enbart en hudsjukdom. Den som har psoriasis kan påverkas fysiskt, psykiskt och socialt. Men kan man bli botad och hur uppstår psoriasis egentligen?

  På den första frågan är svaret ”nej”, man kan inte bli botad från psoriasis. Vad det gäller orsaken till att man över huvud taget drabbas är inte känd helt och hållet – vad man vet är att immunförsvaret reagerar felaktigt mot kroppen och därför orsakar denna sjukdom med överdriven produktion av hudceller, inflammation och skador i hudbarriären som följd.

  Själva utlösande faktorn är fortfarande höljd i dunkel även om man på senare år kan se utlösande faktorer som infektioner, stress eller hormonsvängningar som bovar i dramat.”

  Detta är i mina ögon vilseledande. Det påstås att psoriasis inte kan botas. Att orsaken är “inte känd helt och hållet” och att utlösande faktor är “höljd i dunkel”. Man påstår att det är immunförsvaret som attackerar kroppen, det är alltså ditt eget fel [tillägg: jag menar att skulden kastas på kroppens eget immunförsvar. Det är komiskt om Enby har rätt eftersom immunförsvaret isf genom inflammationen angriper infektionen dvs svampen. Psoriasis kan alltså inte vara immunförsvarets fel om Enby har rätt.].

 • Detta är mycket intressant. Frågan är om det bara är svamp eller om det finns andra former tex en bakterieinfektion. Min dotter 4år fick halsfluss och strax därefter ett par röda prickar. Strax efter åkte vi till Fuerteventura och där fick hon ett antal myggbett som aldrig läkte utan de blev psoriasisaktiga. Sökte på nätet och antog att de var sk guttatsporiasis som man kan få efter en streptokockinfektion. Jag kontaktade [raderat] (homeopatmedel) och har nu fått några medel som vi testar dels på utslagen, dels invärtes. Behandlingen började i lördags och utslagen har redan börjat blekna (har har iofs bara haft dem i ett par/tre månader), huden är slätare och skrovligheten och den lilla fjällningen har börjat försvinna. Ska tillägga att utslagen inte kliar o har aldrig gjort och är ganska små.

 • Saknar äppelcidervinäger i listan på testade medel. Blöt en bomulltuss 50 % vatten o vinäger annars blir det för starkt. Badda så länge den är fuktig. Eller låt den ännu hellre sitta över natt med kirurgtejp.

  Äppelcidervinäger hjälper mot all annan klåda, hudirritation och infektion.. Så jag hade nog provat.

 • Saknar äppelcidervinäger i listan på testade medel. Blöt en bomulltuss 50 % vatten o vinäger annars blir det för starkt. Badda så länge den är fuktig. Eller låt den ännu hellre sitta över natt med kirurgtejp.

  Äppelcidervinäger hjälper mot all annan klåda, hudirritation och infektion.. Så jag hade nog provat.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *