WTC 911: Amerikanska senaten godkänner lagförslag som ger offren rätt att stämma Saudi

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 maj 2016
- Torbjörn Sassersson
WTC 911 - Foto: Greg Semendinger

WTC 911 - Foto: Greg Semendinger

NewsVoice har tidigare nämnt lagförslaget som gjort Saudi rasande, ett lagförslag som om det inte stoppas av Obama, ger amerikanska anhöriga rätten att stämma Saudiarabien för inblandning i WTC 911-attacken den 11 september 2001. Nu har senaten godkänt lagförslaget, skriver The Independent.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild från WTC 911 – Foto: Greg Semendinger

Femton av de nitton män som kapade planen vilka användes som missiler mot Pentagon och WTC i New York kom från Saudi. Det utgör grunden för eventuella stämningar mot Saudi, men en amerikansk utredning slår fast att det inte förekommit att några Saudiska regeringsmän varit inblandade i attacken.

Problemet är att 28 sidor av 911-kommissionens rapport ännu är hemligstämplade.

Insider avslöjar statsterrorism?

John LehmanJohn Lehman som var medlem i 911-kommissionen meddelade den 12 maj 2016 att de 28 sidorna tydligt bekräftar att det finns klara bevis för att terroristerna fick stöd och hjälp av ett nätverk av personer med anknytning till regeringen i Saudiarabien.

Bild: John Lehman, från 1982, public domain

Läs mer: Medlem av 911-kommissionen bekräftar Saudiarabiens inblandning i terrorattacken

Saudi hotar USA med vedergällning

Saudiarabien har hotat med att sälja sina tillgångar i USA till ett värde motsvarande 750 miljarder dollar om Obama inte stoppar lagförslaget.

Läs mer: Saudi varnar USA – Släpp inte de hemligstämplade dokumenten om WTC 911!

Obama förväntas köra över ”sanningsrörelsen”

I USA finns dock ett stort folkligt stöd för lagförslaget, skriver Independent.

Barack Obama har dock vetorätt och sannolikheten är stor att Obama favoriserar relationerna med Saudi och kör över det amerikanska folkets vilja och världens rätt att få veta sanningen om 911 (red anm).

”The Saudis are furious over the bill and have threatened to sell up to $750bn in US securities and other American assets in retaliation if it becomes law. President Barack Obama has said he would veto the bill.

Yet there appears to be significant public support for the legislation. If the bill becomes law, it would remove the sovereign immunity, preventing lawsuits against governments, for countries found to be involved in terrorist attacks on US soil. It would allow survivors of the attacks, and relatives of those killed in the attacks, to seek damages from other countries.” / The Independet, 9/11 attacks: Senate passes bill allowing victims to sue Saudi Arabia

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

CNN: Saudis warn of economic reprisals if Congress passes 9/11 bill

NBC News: Secret 28 Pages of 9/11 Report Under New Scrutiny

CBS News, 60 minutes: Top secret ”28 pages” may hold clues about Saudi support for 9/11 hijackers


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq