Franska apotek säljer homeopatika precis som italienska, spanska och grekiska

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 juni 2016
- Torbjörn Sassersson
Lumieres, Frankrike, Provence - 15 juni 2016 - Foto: Ingemar Ljungqvist

Lumieres, Frankrike, Provence - 15 juni 2016 - Foto: Ingemar Ljungqvist

Sverige har hamnat på efterkälken när vården i Europa utvecklas mot integrativ vård där läkemedel från olika medicinska skolor erbjuder allmänheten många vägar till hälsa. Det är helt enkelt inget konstigt med konventionell medicin, traditionell medicin och alternativ medicin sida vid sida. Allt som fungerar har ett existensberättigande. Användarna efterfrågar det som funkar.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör på NewsVoice | Bild: T. Sassersson och Benedicte Cayez – Foto: Ingemar Ljungqvist, redaktör på 2000tv.se

Under ett föredrag som nyligen hölls på Riksdagen påstod skeptikern Dan Larhammar från VoF och Karin Meyer från Apotekarsocieteten att homeopatiska medel inte fungerar. Tidningen 2000-talets Vetenskap var på plats och filmade.  NewsVoice la ut en kort video som journalisten och fotografen Anna Böhlmark tog på plats.

Se kort video: Homeopati väcker känslor i Riksdagen

Se den kompletta videoinspelningen (17 min) på YouTube

Karin Meyer ställdes mot väggen av Ingemar Ljungqvist med frågan om varför apotek i Grekland, Spanien och Italien säljer homeopatika vid sidan av konventionella preparat. Meyer ville inte svara. Hon ansåg att det inte var en sakfråga.

Stöd NewsVoice med SwishI själva verket är det en kärnfråga. Även i Frankrike säljs homeopatika precis som i många andra länder och frågan är varför Sverige är så motvals. Om den svenska vårdapparaten får bestämma riskerar alla svenskar få samma, men undermåliga medicin och vård enligt principen “lika vårdrättigheter för alla”, som endast erbjuder en korridor av några få preparat och metoder som ska passa alla enligt en annan princip: “one size fits all”.

Trots att Lumieres bara är en pytteliten pittoresk by på landsbygden finns ett apotek med homeopatika. Benedicte Cayez som arbetar på apoteket i Lumieres berättar att det även är möjligt att beställa kolloidalt silver 20 ppm.

Text: Torbjörn Sassersson, red


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Såg videon med Dan Larhammar från VoF och Karin Meyer från Apotekarsocieteten.

  Fy f-n! Tänk att Sverige är fullt av dessa människor, vars levebröd är att förut sin tes, men när de konfronteras ville de bara springa och gömma sig.

 • Förtydligande.

  Jag skrev i artikeln ovan: “Resan har sponsrats av ett företag inom hälsobranschen.” Men det var endast själva flygresan som sponsrades av ett företag. Syftet med resan var att i en störningsfri miljö börja producera en ny svensk portal om hälsa. Den portalen sponsras till 100% av en privatperson.
  Portalen kommer att lanseras någon gång i slutet av sommaren, skulle jag tro.

 • Folkhälsan i Sverige speglar den svenska läkarkårens inkompetens. De som litar på läkarna och följer deras råd blir bara sjukare.

 • Tyvärr Mot etablissemanget duger bara hårda tag. Vår demokrati är död. Så fram med batonger och låt oss organisera oss. Det har gått allt för länge redan. Sädana ska inte längre få domptera oss. Vi
  har betalat skatt i hela livet men får inte tycka något. Och har inga rättigheter. Fy Fan sicken Diktatur

 • Vad kul Torbjörn! I vår by med 3000 personer finns det 2 apotek och båda har homeopati 🙂

  Ser fram emot att läsa nästa reportage! Om du har vägarna förbi så hälsa gärna på…bor numera utanför Saint-Ambroix i Languedoc.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *