Franska apotek säljer homeopatika precis som italienska, spanska och grekiska

publicerad 15 juni 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
Lumieres, Frankrike, Provence - 15 juni 2016 - Foto: Ingemar Ljungqvist

Lumieres, Frankrike, Provence - 15 juni 2016 - Foto: Ingemar Ljungqvist

Sverige har hamnat på efterkälken när vården i Europa utvecklas mot integrativ vård där läkemedel från olika medicinska skolor erbjuder allmänheten många vägar till hälsa. Det är helt enkelt inget konstigt med konventionell medicin, traditionell medicin och alternativ medicin sida vid sida. Allt som fungerar har ett existensberättigande. Användarna efterfrågar det som funkar.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör på NewsVoice | Bild: T. Sassersson och Benedicte Cayez - Foto: Ingemar Ljungqvist, redaktör på 2000tv.se

Under ett föredrag som nyligen hölls på Riksdagen påstod skeptikern Dan Larhammar från VoF och Karin Meyer från Apotekarsocieteten att homeopatiska medel inte fungerar. Tidningen 2000-talets Vetenskap var på plats och filmade.  NewsVoice la ut en kort video som journalisten och fotografen Anna Böhlmark tog på plats.

Se kort video: Homeopati väcker känslor i Riksdagen

Se den kompletta videoinspelningen (17 min) på YouTube

Karin Meyer ställdes mot väggen av Ingemar Ljungqvist med frågan om varför apotek i Grekland, Spanien och Italien säljer homeopatika vid sidan av konventionella preparat. Meyer ville inte svara. Hon ansåg att det inte var en sakfråga.

Stöd NewsVoice med SwishI själva verket är det en kärnfråga. Även i Frankrike säljs homeopatika precis som i många andra länder och frågan är varför Sverige är så motvals. Om den svenska vårdapparaten får bestämma riskerar alla svenskar få samma, men undermåliga medicin och vård enligt principen "lika vårdrättigheter för alla", som endast erbjuder en korridor av några få preparat och metoder som ska passa alla enligt en annan princip: "one size fits all".

Trots att Lumieres bara är en pytteliten pittoresk by på landsbygden finns ett apotek med homeopatika. Benedicte Cayez som arbetar på apoteket i Lumieres berättar att det även är möjligt att beställa kolloidalt silver 20 ppm.

Text: Torbjörn Sassersson, red