Kvinnofrid

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 juni 2016
- Torbjörn Sassersson red.

Claudia Aziz
Läste om Claudia Aziz ingripande då hon blivit trackad på en nattbuss. SvD
Bra att hon reagerade men trist att hon blev fysiskt skadad i ansiktet då killen som kränkte henne också skallade henne.
Kvinnofrid är ju något som rör alla kvinnors trygghet överallt.
2011 bildade vi föreningen Humanism & Kunskap för att just värna humanismens grundprinciper. Tyvärr har begreppet kapats och förstörts av antihumanister. Något som långt ifrån alla förstår. Därför behöver vi nu utbilda i vad humanismen står för. Kan sammanfattas i: Din rätt till ditt liv så länge du respekterar andra människors livsval Eller som det skrivs i mänskliga rättigheter:

“alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter; de har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap”.

2011-och inledningen av 2012 utvecklade vi tillsammans en värdegrund för humanism som presenteras på HK och i en diskuterande artikel på Vetapedia.
Föreningen Humanism & Kunskap har vuxit och det har kommit in förslag på olika insatser. På ett sådant förslag gjorde vi nyligen en långfilmsdokumentär om en utsatt läkare. En film som fått mycket uppmärksamhet och som gått för utsålda hus. Läkaren som vägrade ge upp
En annan tanke rör således att göra något om KVINNOFRID.
Det har skrivits många artiklar på temat publicerade på Humanism & Kunskaps sida som har inspirerat till att vilja göra något mer omfattande.
Ett delmål skulle kunna vara ett seminarium där man samlar flera som redan är engagerade i olika aktiviteter och som har klara uppfattningar om vad som krävs. Ett avstamp för att konkreta åtgärder!
Varje människa är helig, får inte besudlas eller angripas oprovocerat. Samtidigt har vi rätten att försvara oss om vi själva angrips.
Dessa människor som tar sig rätten att angripa tjejer, på det sätt som Claudia har utsatts för, måste få klart för sig att det är fel och att det gör ont att fela och de måste få klart för sig hur de ska uppföra sig mot andra. Det är en uppfostrings- och en korrigeringsfråga. Gör som Claudia, dokumentera dem, filma dem och som alltfler nu gör även, lägg ut dem på sociala medier och youtube för identifiering.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=yl7NNz4IRgA]
Men problemet är värre än att det gäller några slynglar. Det går rakt genom manschauvinismens trångsynthet och kvinnoförtryckande uttryck och hela vägen genom det pinsamt eftersatta juridiska systemet. Polisen förmår inte skydda utsatta kvinnor. Därför krävs att det byggs upp bättre förutsättningar för att döma och stänga in våldtäktsmän, kvinnomisshandlare och stalkers. Vi måste utveckla ett handlingskraftigt och starkare skydd och en nolltolerans för att trygga kvinnans värld.
Missförhållanden i andra delar av världen importeras nu till Sverige och det är än mer angeläget att klargöra vilka regler som gäller och få till omedelbar korrigering och bestraffning av felstegen.
Men visionen måste vara ett tryggare och säkrare samhälle för alla men kanske främst kvinnor och barn.
Börje Peratt


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *