Temer-regimen i Brasilien – Oljan säljs till USA, Monsanto får fritt fram och SR rapporterar vinklat

publicerad 3 juni 2016
- Hans Berggren
Michel Temer - Foto: Beto Barata, Agência Brasil. Licens: CC BY 3.0 BR, Wikimedia Commons
Foto: Beto Barata, Agência Brasil. Licens: CC BY 3.0 BR, Wikimedia Commons

Regimen Temer ett fiasko. Nationellt och internationellt. Inte en statschef har ringt och hälsat honom välkommen i gänget. Det skriver Hans Berggren som rapporterar från Brasilien. Artikeln avslutas med en kommentar från Berggren som visar att Sveriges Radio rapporterar vinklat om Brasilien till fördel för USA och till nackdel för Dilma Rousseff.

Idag har kuppmakarregimen Temer suttit vid makten i tre veckor och inte lyckats med mycket mer än att “halta från den ena skandalen till den andra”, för att citera New York Times. Först skulle de slå ihop kulturministeriet med utbildningsministeriet, men måste backa.

Alla sociala program ska skäras ner, all utbildning högre än grundskolan privatiseras, statliga sjukvårdssystemet skrotas, oljan säljs ut till USA, ingen mer jord delas ut till de jordlösa, ingen hänsyn över huvudtaget tas till indianerna, men röda mattan rullas ut för Monsanto.

På public service-kanalerna har alla journalister med fel åsikter avskedats och regimen försöker få igenom en lag som gör det förbjudet att tala illa om politiker.

De vill utvisa Glenn Greenwald som bor i Rio sedan många år.

Nästa klavertramp kom i förra veckan då den nye kulturministern tog emot en fd porrstjärna som blev “riktig” kändis för ett par år sedan när han utan annan påföljd än publikens och programledarens skratt skröt i TV om sina bravader som våldtäktsman. De allra flesta kvinnor rasade mot tilltaget och nyheten om besöket på minsteriet gick ut och väckte protester över hela världen. Hördes det ett knäpp i Sverige? Råder det en våldtäktskultur även där?

Därefter släpptes inspelningarna av konspiratörernas samtal från tiden innan Dilma Rousseff avstängdes. De ledde till att Temers “starke man” Romero Jucá tvingades avgå pga av vad han sagt. Det råder inte längre några som helst tvivel om att ett av riksrättcirkusens viktigaste mål var att rädda ett antal skurkar till politiker från kännbara straff, och att hela processen därmed måste anses olaglig.

Nu är de rädda, nu börjar skurkarna köa för att få åtalslindring mot att de berättar vad de vet om kumpanernas affärer.

Fd vd:n för Transpetro, Sergio Machado, mannen som släppte bomben som fällde Jucá, har en son i London som också har beslutat samarbeta med operation Lava-Jato sedan det uppdagats att han via en fond skött PMDB-partitoppens investeringar där. Han har sagt att summorna är överraskande …

För några dagar sedan avgick excellens nummer två, antikorruptionsministern, även han pga Sergio Machados inspelningar. Vadslagning om vilket huvud som ska rulla härnäst pågår i Brasilia. Den nya regimen har gått “från bräcklig till farsartad”, enligt Guardian.

Jag antar att alla brasilianska politiker med respektive uppvaktning spelar in varandra just nu.
Och jag undrar om Dilma har gett dem tillräckligt med rep för att de ska kunna hänga sig snart?

Den 1 juni berättar Brasil247.com att Temer tvärtemot alla prognoser hittills inte ens har lyckats behaga marknaden. Maj slutar med dollarn som fortsatt bästa investering och Bovespa, börsen i São Paulo, som den sämsta. Marknaden tycks ha köpt grisen i säcken.

Samma sajt berättar också om rättsrötan i de olagliga och fruktlösa försöken från åklagare att få ett av huvudvittnena i Lava-Jato att inkriminera expresident Lula i ett par fastighetsaffärer som han aldrig har gjort. Är det brist på bevis får man hitta på. Vittnet, en fd direktör i det stora byggnadsbolaget OAS, hotas av häktning om han inte säger vad åklagaren vill höra. Så kan systemet med “delação premiada” missbrukas. “Premierat angiveri”. Premien indragen i den händelse vittnet vägrar svara “rätt”.

Inga opinionsundersökningar har publicerats sedan Temer grep makten. Dilmas popularitet steg från 18 till 35% redan innan hon avstängdes.

Text: Hans Berggren, Brasilien

Relaterat


UPPFÖLJNING

Lotten Collin på Sveriges Radio vinklar till fördel för USA och till nackdel för Rousseff

NewsVoice ställde frågor till Hans Berggren i Brasilien om vad han anser om den nyhetsrapportering som gjorts av Sveriges Radio från Rio de Janerio. Frågorna som ställdes handlade om ett radioinslag på SR som sändes bla den 31 maj där Dilma Rousseff framställdes som i princip lika korrumperad som Michel Temer i en sändning där utrikeskorren Lotten Collin intervjuades.

NewsVoice frågade även och om det varit stora demonstrationer mot Rousseff, vilket påstods av Collin, som i övrigt inte heller rapporterade om att Temer avslöjats som informatör för CIA och att amerikanska Monsanto nu har fritt fram i Brasilien.

Det betyder att SR rapporterar vinklat till fördel för USA och till nackdel för Dilma Rousseff.

NewsVoice har inte kunnat finna den längre inspelningen på SR där Lotten Collin intervjuades utan vi fann endast ett kort referat.

Hans Berggrens kommentar

“Någon stor demonstration mot Dilma har vi inte sett sen 18 mars. Under dagarna före Dilmas avstängning belägrade folk från båda sidor senaten i Brasilia, men de som stödde henne och demokratin var många fler än “korruptionsmotståndarna”som nu fört Temer till makten.

Manifestationer mot kuppen och för demokratin och rättsstaten ser vi däremot dagligen. Men inte i TV Globo, förstås. Där har Dilma upphört att existera, fastän hon fortsätter att jobba och agitera och dra stora åhörarskaror överallt. Medan Globo tappar tittarsiffror. Pumpa upp någon sympati för en president som mest liknar Gollum i Sagan om ringen kan inte vara lätt.

Trots alla Washingtontrumpeters ansträngningar finns det inget folkligt stöd för Temers regim. Detta måste understrykas. De flesta som demonstrerade mot Dilma i mars är idag förfärade över vad de har medverkat till, tror jag.

Den som verkar vara, om inte korrumperad så åtminstone okunnig (eller rädd?), är SR:s korrespondent i Rio. Drevet för att få fram skit om Lula och Dilma har pågått i årtionden och bara kammat noll. Det borde Lotten Collin veta. Alla korruptionsutredningar som pågår just nu och som kuppmakarna och halva kongressen fasar för har satts igång under PT-regeringarna. Och de kan visa sig svåra att få stopp på för en “interimregering” som på tre veckor bara lyckats göra sig till ett åtlöje inför sitt eget folk och hela världen…”

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • (lite gammal nyhet, men ändå läsvärd)

  ()

  ()
  (lite gammal nyhet men intressant) RT (12 Nov, 2016): Nationwide strikes against Temer ‘the usurper’ grip Brazil

  “Wide-scale protests against harsh social development budget cuts over next 20 years are taking place in Brazil. Meanwhile, former President Dilma Rousseff has promised to produce evidence of interim leader Michel Temer’s corruption.
  Protests against “the government’s conservative agenda,” namely the Proposed Constitutional Amendment (PEC 55) introduced to Congress by President Michel Temer, began sweeping the country early Friday morning. Citizens of at least 19 out of 27 Brazilian states and the Federal District participated in the protests.”

  https://www.rt.com/news/366587-brazil-strikes-temer-usurper/

 • Temers regim kommer troligen inte att vara länge till och då blir det intressant att se vart han tar vägen för att undgå repressalier. Mest trolig tillflykt blir Patagonia i södra Argentina, där någon sort kolonial Zionistisk uppbyggnad är på gång.
  ett citat från benfulford.net:
  Richard Rockefeller, the former head of Medicins Sans Frontiers, and son of David Rockefeller, supposedly died in a plane crash in June of 2014. If this source is correct, it now appears he faked his death in order to be able to escape to Argentina.
  Det finns en hel del skrivet om just Patagonien i Argentinsk press om just Zionistisk “kolonialisering” av Patagonien.

 • Vi får hoppas att sanningen kommer att segra, det skulle vara en bra signal för alla andra länder hur man kan göra av sig med korrupta politiker.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *