Direktdemokrati – Du kan påverka politik och företag med Real Opinions konsulter

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 juli 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Real Opinion, politikerchecklista

OPINION. När människors verkliga åsikter syns och aktivt drivs av heltidsanställda konsulter kommer det att påverka demokratin. Politikerna kommer ta hänsyn till vad folket vill och agera därefter. Det säger grundaren Fredrik Salevik bakom sajten Real Opinion.

Text: Torbjörn Sassersson

NewsVoice kontaktade Salevik och ställde några frågor.

NewsVoice: Tror du som grundare att ert verktyg kan utvecklas till att även handla om att påverka politiken till att gå mot någon form av direktdemokrati?

Fredrik Salevik:

Ja. Idag lever politiken på att vanliga människors åsikter inte kommer ut i dagsljuset. Det gör att de politiska partierna kan fortsätta att agera utefter sina egna agendor. Dessa agendor påverkas idag av partipolitiska ideologier och opinionsbildande företag.”

“Den vanliga människan hänvisas idag till demokratiska val vart 4:e år. Varje riksdagsvald politiker har i snitt 28 037 personers röster att ta hänsyn till. Tror du att din röst hörs efter att anonymt ha lagt din röst i en urna?”

“Det som visas i massmedia styrs av mäktiga personer, organisationer, företag och länder. Vi vill påstå att det inte existerar en sann demokrati.”

“Real Opinion blir den vanliga människans möjlighet att påverka och synas. Blir det tillräckligt många med samma åsikt – så måste politikerna ta hänsyn till detta!”

“Vanligtvis tror man att man är ensam om en åsikt, man har inte tillräckligt med tid, ork eller kunskap för att få till en förändring.”

“Real Opinion ger dig ett verktyg på nätet där du får tillgång till en gemensam samlingsplats. Med hjälp av insamlat kapital kan en uthållig, kunnig konsult arbeta på heltid för att få till stånd den förändring som folket önskar. Detta blir en form av direkt demokrati.”

NewsVoice: Kan du nämna ett “case” som ledde till en förändring?

Fredrik Salevik:

“I oktober 2014 släppte Apple ett nytt operativsystem – Yosemite 10.10.4. Operativsystemet kom med en mängd buggar och programvara som påverkade både funktionalitet och hårdvara negativt. Flera hårddiskar i maskiner från 2009 och äldre brändes ut efter uppgradering till Yosemite.”

“Real Opinion fick in ett Case ”Apple tar inte sitt ansvar gentemot sina kunder!” .Caset fick bidragsgivare, som ledde till att en konsult tillsattes, som i sin tur började arbetet med att få Apple att ta ansvar för sina produkter.”

“Konsulten påverkade Apple på flera olika plan i deras organisation och samarbetade även rent tekniskt, genom att skicka in filer på ”klonade” Mac:ar. Dessa klonade kopior innehöll fel som pumpats ut av Apple i samband av släppet av Yosemite 10.10.1.”

Efter ihärdigt arbete av Real Opinions konsult, erkände Apple och företaget kom med buggfixar, skriver Fredrik Salevik.

Salevik bjuder in alla NewsVoice läsare att starta “case” på Real Opinion.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Hej Stella!

  Jag håller med dig – i allt du säger.

  Svengelska är inte drömmen. Svenskan är rikt på ord, ord som bör användas. Real Opinion blev valet på sidan därför att ambitionen är att sidan ska fungera i fler länder än Sverige. Vi hittade många bra svenska ord när i skulle välja namn för sidan, de flesta med åäö, vilket tyvärr inte gör sig så bra i ett domännamn. Vi önskade också en nomenklatur där de grundläggande orden för verksamheten skulle kunna användas i fler länder än Sverige. Om du startar ett Case (Ärende) på sidan och tillräckligt många personer stöttar dig – då kommer vi ändra till ren svenska. Jag lovar.

  Din kommentar om att “ge bort sin röst” – den är enormt träffsäker – det är en anledning till att Real Opinion (Verkliga Åsikter) har startats. Ett instrument och verktyg för att inte släppa sin röst till någon annan utan att ta istället ta folkets “Åsikter till Handling” – direkt.

  Verktyget är byggt för dig och alla andra som vill påverka – vad som hamnar på http://www.realopinion.se är upp till dig och alla andra.

  Välkommen att påverka!

  Vänliga Hälsningar
  Fredrik Salevik
  Real Opinion

  Välkommen

 • Varför måste allt i Sverige heta något på engelska…? Jag blir direkt avtänd av att förväntas “supporta” en “site” som heter “Real Opinion”. Får såna åsikter plats på din sida, Fredrik?

  Jag har precis råöversatt en bok från engelska till svenska och har slagits av hur elegant och rikt svenskan är. När den används. Men ord är som muskler. Använder man dem inte så förtvinar de.

  En liten allmän kommentar om att rösta. Vi säger att vi “ger vår röst” i valen. Men om man har givit bort sin röst, då har man den ju inte kvar. Då har man gett den till ett parti som kan använda den som kontrollinstrument för sina egna åsikter. I ens namn.

 • Hej Anders!

  Tanken bakom Real Opinion är att föra “vanliga människors” talan. Real Opinion är ett verktyg på nätet för att privata personer ska få en möjlighet att göra sin röst hörd och en hjälp att driva processen från “åsikt till handling”.

  Det finns idag sidor som agerar enligt den demokratiska processen och samlar namnunderskrifter. Det är bra, men fortfarande lägger man förhoppningen om förändring till de folkvalda som sitter med sina agendor.

  Du har rätt i att “ett ombud är alltid ett ombud”. Vi väljer våra ombud från konsulter som redan idag är engagerade i de frågeställningar som dyker upp. Konsulten måste redovisa på vår sida vad som gjorts och hur mycket kapital som spenderats – helt officiellt med full transparens för alla som är inne på http://www.realopinion.se.

  Real Opinion är ett verktyg för att påverka privata företag, företeelser i samhället och offentlig sektor. Det är inte enbart tänkt som ett politiskt redskap. Vi söker positiva förändringar som gynnar samhället, skattebetalare, privatpersoner och företag.

  Vi är inte ute efter att debattera – vi vill åt en direkt förändring på saker som inte fungerar optimalt i samhället, i privata företag och inom offentliga sektorn. Vi vill skapa en jämvikt till agendor som drivs av multinationella företag och politiska intressen.

  Detta är ditt och mitt verktyg för att påverka – varsågod!

  Vänliga Hälsningar
  Fredrik Salevik
  Real Opinion

 • Vad skiljer dessa konsulter från lobbyister i traditionell mening?
  Ett ombud är alltid ett ombud, och utan direkt anknytning till frågeställningen.
  Och drivkrafterna från avlönade individer kan med fog ifrågasättas, speciellt då dessa har sin konsultroll som heltid. Ser detta som ett namnbyte av det som redan finns.

 • Vill du ha direktdemokrati? Då finns det ett parti som jag varit med och grundat som idag heter Direktdemokraterna. http://direktdemokraterna.se/organisation/

  Att jag driver Vetenskapliga partiet idag som permanent spärrvakt är ett resultat av att Direktdemokraterna togs över interndemokratiskt av ohövliga odemokratiska tyranner som i princip avskaffade samtalet, raderade demokraticitat, raderade länkningar till partiet, inskränkte yttrandefriheten på partiets blogg, samt tillsatte en gravt stammande person som talesperson, samt att partiet avskaffade politiska funktioner om att ex. sammanställa en skuggbudget genom budgetröstning. Att detta lilla parti inte heller förstått poängen med valsamverkan är givetvis också tragikomiskt.

  I Vetenskapliga partiet har vi en gemensam grundvärdering om det bästa för framtidens generationer och vi försöker nå detta mål genom vetenskap, meditation och hövliga samtal som försöker nå enighet. Dessutom valsamverkar vi på ett inkluderande vis. Jag anserdärför att Vetenskapliga partiet är mer demokratiskt än det “Direktdemokraterna” utsatte demokratin för då jag var med.

  Så lär dig gärna mer om demokratin och dess antagonister innan du bestämmer dig vad som är mest demokratiskt! Ex. här:

  Robert A Dahl – Demokratin och dess antagonister
  http://www.bokborsen.se/?issearch=1&sall=1&scat=0&maincat=1&extendedsearch=1&mediatype=0&screator=Robert+A+Dahl

  Citat om demokrati:
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/citat-om-demokrati/

 • Jag tar mig friheten att här göra lite “reklam” för min egen blogg. Hoppas att det går an. Jag tycker temat i denna artikel är intressant, jag har även skrivit lite om egna funderingar kring “direktdemokrati” tidigare på bloggen min: https://ryggradenblog.wordpress.com/ Dagens (12 juli) inlägg är kanske ett av mina viktigaste hittills, “Den maskerade rasismen”.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *