Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Träna målvakter att gå på boll i straffsparkar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 augusti 2016
- Torbjörn Sassersson

Hedvig Lindahl målvakt i svenska damlandslaget är det stora utropstecknet och en avgörande anledning till att svenskorna nu står i OS-final i Brasilien.
Två mycket tydliga beteendeförändringar hos Lindahl är de snabba utkasten och att hon går på boll på straffarna. Det senare har varit avgörande för att Sverige vann mot både USA och Brasilien. Jag har använt mig av en sådan metod då jag tränat målvakter redan på 1990-talet men funnit föga gehör hos eliten.

Alla stormålvakter chansar ju!

Nåja det stämmer inte det finns undantag. Och dessa undantag har avgjort matcher.
Där man har accepterat och tagit till sig denna träningsmetod av målvakter har det resulterat i framgångar. Jag glömmer dock aldrig 15-åringen som missledd av stjärnmålvakters chansande vägrade ta till sig detta.
Jag har även tagit fram ett forskningsprojekt och tillsamman med Lars Eric Uneståhl utvecklat det för att utbilda målvakter och vetenskapligt utpröva om det blir någon skillnad i förmåga att ta straffar. Dock har på högre nivå motståndet mot en sådan förändring av träning stått i vägen för denna utveckling.
Kanske är det dags nu. Programmet är klart och det skulle enligt inte bara mina erfarenheter, utan även hos dem som tagit till sig taktiken, lyfta förmågan i målvaktsspelet på avgörande och vinnande sätt.
Börje Peratt


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq