Träna målvakter att gå på boll i straffsparkar

publicerad 17 augusti 2016
- av Torbjörn Sassersson red.

Hedvig Lindahl målvakt i svenska damlandslaget är det stora utropstecknet och en avgörande anledning till att svenskorna nu står i OS-final i Brasilien.
Två mycket tydliga beteendeförändringar hos Lindahl är de snabba utkasten och att hon går på boll på straffarna. Det senare har varit avgörande för att Sverige vann mot både USA och Brasilien. Jag har använt mig av en sådan metod då jag tränat målvakter redan på 1990-talet men funnit föga gehör hos eliten.

Alla stormålvakter chansar ju!

Nåja det stämmer inte det finns undantag. Och dessa undantag har avgjort matcher.
Där man har accepterat och tagit till sig denna träningsmetod av målvakter har det resulterat i framgångar. Jag glömmer dock aldrig 15-åringen som missledd av stjärnmålvakters chansande vägrade ta till sig detta.
Jag har även tagit fram ett forskningsprojekt och tillsamman med Lars Eric Uneståhl utvecklat det för att utbilda målvakter och vetenskapligt utpröva om det blir någon skillnad i förmåga att ta straffar. Dock har på högre nivå motståndet mot en sådan förändring av träning stått i vägen för denna utveckling.
Kanske är det dags nu. Programmet är klart och det skulle enligt inte bara mina erfarenheter, utan även hos dem som tagit till sig taktiken, lyfta förmågan i målvaktsspelet på avgörande och vinnande sätt.
Börje Peratt


Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *