Moral – i mångas öron kan det låta tråkigt och präktigt. Med faktum är att vi är i behov av ett nytt ledarskap och som vi kanske kan kalla det moraliska ledarskapet. För visst är det något speciellt med en människa som drivs av en genuin vilja att överlämna verksamheten i förbättrat skick än innan hen tillträdde räknat i förtroende, effektivitet och ekonomi?

Text: Sture Johansson, Hamrin & Partners

När tidigare tongivande politiker som Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund och Göran Persson lyfter månatliga skattefinansierade avgångsvederlag långt över 100.000kr och samtidigt arbetar och erhåller ersättning från marknaden som genererar miljonvinster, då blir det normbildande varpå andra följer efter.

När dessutom etikens väktare Riksrevisionen slirar på moralen sätts hela statsförvaltningens förtroende på spel. För det är trots allt mänskligt att tänka – om dom kan, varför ska då jag låta bli? Vi är därför i behov av ledare som inte bara låter sig styras av förtjänstmöjligheter och makt, det politiskt korrekta eller vad som tillfälligt ser bra ut i media, LinkedIn eller Facebook.

Goda förebilder behövs men sådana är inte alltid så lätta att hitta. En negativ spiral kan lätt uppstå och så rullar månader och år på med allt fler politiker, tjänstemän och företagsledare som rättfärdigar sig själva runda ersättningar, såväl som undantag från de regler de själva varit med om att skapa. Kostnaderna i tappat förtroende och eroderade varumärken går inte att underskatta. Det rör sig om stora belopp men också förlorade möjligheter att utveckla genomförandeförmåga, konkurrensfördelar såväl som intressenters förtroende.

Läs hela artikeln på Hamrin.se


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.

Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer