Assange villig ta Mannings plats i amerikanskt fängelse

publicerad 16 september 2016
- av NewsVoice
Bradley (Chelsea) Manning - Wikimedia Commons
Chelsea Manning - Wikimedia Commons
Bradley (Chelsea) Manning - Wikimedia Commons. Foto: United States Army - Public Domain

WikiLeaks grundare Julian Assange har erbjudit sig att ta Chelsea Mannings plats i fängelse om Barack Obama friar Manning, enligt ett tweet från Wikileaks. Manning avslöjade 2010 amerikanska krigsbrott i Irak och det gjorde Wikileaks och Assange världskända.

Manning avtjänar ett 35 år långt fängelsestraff på Fort Leavenworth i Kansas, USA. Samtidigt har Assange suttit fast på Ecuadors ambassad i London sedan augusti 2012.

Julian Assange blev misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor under ett Sverigebesök i augusti 2010. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Assange försvarsadvokat Melinda Taylor antyder att Assange levnadsförhållanden på Ecuadors ambassad tom är sämre än i ett fängelse, enligt RT.

"The staff are being extremely helpful in allowing him to stay but it is an embassy, it is not a even a prison, it doesn’t have the services available in any standard prison”  - Melinda Taylor.

Taylor tillägger att Assange är utsatt för ett rättsövergrepp när det gäller hans förmodade oskuld, hans möjligheter till en rättvis rättsprocess och hans rätt till att inte utsättas för en grym behandling.

Manning genomlider i Texas en tidsobestämd isolering efter ett självmordsförsök i fängelset i Kansas. Han säger att han trakasseras av fängelsepersonal och militärer

Aftonbladet skrev den 14 september att Assange ska förhöras den 17 oktober, enligt svenska åklagarmyndigheten. Förhöret ska hållas på Ecuadors ambassad enligt riksåklagarämbetet i Ecuador.

Det är värt att notera att svenska journalister anklagade Assange för att lyfta fram sig själv - på Mannings bekostnad - i samband med avslöjandet av de amerikanska krigsbrotten. Var är de nu när Assange via Wikileaks hävdar att han är villig att ta Mannings plats i fängelset?

Text: NewsVoice