Kosttillskott – Stor skillnad på naturliga och artificiella

publicerad 3 september 2016
- av NewsVoice
Dried goji berries - kosttillskott

DEBATT. Många av de studier som görs på kosttillskott använder läkemedelsindustrins syntetiska former från till exempel petroleum och glyfosatbesprutad GMO-majs. Resultatet blir ofta negativt, det vill säga de här kosttillskotten är dåliga för hälsan. För det mesta innehåller de också tillsatser som gör saken ännu värre, till exempel aspartam och titandioxid.

Text: Per | Bild: Gojibär

Dessa former av kosttillskott hittar man ofta i matvaruhandeln och på apoteket. Utmärkande är att de oftast innehåller löjligt låga doser av ”näringsämnen”. Den här typen av kosttillskott innehåller isolerade vitaminer och mineraler. Detta innebär att dessa inte befinner sig i sitt naturliga sammanhang, det vill säga tillsammans med alla de andra näringsämnen som behövs för att kroppen fullt ut skall kunna känna igen dem som näring och använda dem effektivt i kroppen.

Bättre former av isolerade näringsämnen produceras av vissa kosttillskottstillverkare som är mer seriösa än läkemedelsindustrin. Dessa kosttillskott har i studier visat sig kunna vara till god hjälp för att förebygga och bota sjukdom.


Vissa tillverkare av denna typ av mer välrenommerade kosttillskott använder även de ofta suspekta ingredienser. Ett vanligt exempel är svartmögelutvunnen citronsyra i förening med olika mineraler, till exempel magnesium, magnesiumcitrat.


Ofta använder tillverkaren också olika ämnen för att förenkla hanteringen av råvaran. Till exempel finns vitamin B3, niacin, med endast cellulosa tillsatt, men också med ämnen som magnesiumstearat, gelatin, riskli och kroskarmelos.

En ännu bättre kosttillskottsform verkar vara whole food-kosttillskott. Här används näringsämnen som är producerade av jästsvamp. Fördelen med dessa former sägs vara att näringsämnena är lättare för kroppen att ta upp. De bästa märkena på marknaden torkar också dessa näringsämnen i en soppa av till exempel frukt, grönsaker, örter med mera, vilket ytterligare ökar biotillgängligheten, det vill säga kroppens förmåga att känna igen näringsämnena och ta upp dem som om de vore mat. Här finns flera märken som har god etik och endast använder sig av råvaror av högsta kvalitet.

Torkade kosttillskott bäst

Den finaste formen av kosttillskott torde vara näringspulver i form av torkad mat. Bland annat kan nämnas nyponpulver, blåbärspulver, nässelpulver, camu camu, chlorella, spirulina, kelp, vetegräspulver, korngräspulver, kycklingbuljongspulver, och mycket mer. Det är svårare att komma upp i riktigt höga näringsdoser här, men å andra sidan tar kroppen upp näringen mycket bra ur den här formen av kosttillskott och behöver inte jobba extra för att möjligöra användning av näringen.

Mina nära och kära och jag äter till vardags ofta whole food-kosttillskott och näringspulver från mat, som komplement till en ekologisk, naturlig kost. Vid tuffa bakterie- och virusangrepp kan man dock ibland behöva ta till högdoskosttillskott i form av isolerade näringsämnen. När en släkting blev rejält sjuk i en svår käkinfektion efter en tandutdragning skickades personen akut till läkare som genast ordinerade penicillin.

Behandlade svår infektion med alternativa medel

Eftersom penicillin är extremt destruktivt för immunförsvaret, så valde min släkting istället höga doser av den syraneutrala C-vitaminformen natriumaskorbat, kolloidalt silver, högkvalitativ oreganoolja, multivitamin-mineraltillskott med höga doser selen och A-vitamin, probiotika, och homeopatiska stolpiller mot svamp, virus och bakterier.

Infektionen, som läkaren insisterade på krävde antibiotika, gick snart tillbaks tack vare ovan nämnda preparat. Biverkningar: Inga. Senaste gången personen ifråga använde antibiotika, mot borrelia, så tog det ett halvår och mycket probiotika och en optimalt immunförsvarsfrämjande kost, för att tarmfloran skulle bli sig någorlunda lik igen.

Lars Bern nämner [Antropocene] att han har haft framgång med syntetiskt C-vitamin. Fördelen är här att man kan komma upp i mycket höga doser och på så sätt avvärja svåra virus- och bakterieangrepp.

Suzanne Humphries [Facebook] är en av många läkare och "alternativmedicinare", som undervisar i hur man använder C-vitamin på bästa sätt som hjälp mot svåra sjukdomstillstånd i samband med angrepp från olika patogener, se videor nedan.

Se till att det är utvunnet ur obesprutad icke-GMO-mat. Idealet när man väljer kosttillskott är ekologiskt, alltså från icke besprutade grödor som odlats helt naturligt, utan konstgödsel.


Observera att livmedels- och läkemedelsindustrin håller på att urvattna begreppet ekologiskt, genom att tillåta mer och mer onaturliga och skadliga hanteringar av vår ekologiska mat, till exempel odlingsgifter.


Exempel på opålitliga ekomärkningar

Organic LabelIcke helt pålitliga ekologiska märkningar är till exempel USDA (United States Department of Agriculture) "Organic" och den ekologiska EU-märkningen som består av ett löv omgivet av EU-stjärnor.

Det är min övertygelse att kosttillskott i rätt doser och av bra kvalitet är en fantastisk, biverkningsfri resurs att använda mot alla former av sjukdomar, och ett bra komplement till en naturlig, ekologisk, individanpassad kost. Detta visar både forskningen och min egen och många andras erfarenheter.

Text: Per

Relaterat

Lecture on Vitamin C by Suzanne Humphries

Vitamin C Basics" by Suzanne Humphries, MD. Internist and Nephrologist