Min sons grava autism försvann med anpassad kost och kosttillskott

publicerad 17 september 2016
Lena, autism

NewsVoice har fått möjligheten att publicera ett fall som kan ge många andra föräldrar till barn med autism hoppet tillbaka. Lena berättar om hur hennes son Viktor som fick diagnosen autistiskt syndrom kunde behandlas med en kombination av anpassad kost och målfokuserade kosttillskott. Nyligen konstaterade också läkare och psykolog att de inte längre såg någon autism hos Viktor. Berättelsen finns med i bokserien ”Hälsa & Folkbildning”.

Text: Lena

Min kloka, omtänksamma 10-åring har gett mig godkännande att berätta hans historia fram till nu om det kan hjälpa andra.

I november 2005 kom han till världen, inte utan komplikationer. Han skrek i princip dygnet runt de första åren, sov inte mer än korta stunder och hade konstant diarré.

Han utvecklades i övrigt normalt och sa till och med en tvåordsmening men sedan var det som att systemet gav upp efter en sista kamp. Snart efter första födelsedagen blev han ihållande sjuk i förkylning med infektiös astma och falsk krupp, hade konstanta öroninflammationer och fick en mängd olika mediciner som knappt hjälpte.

Efter några månader upphörde det och han var frånvänd världen, som inkapslad i sig själv. All normal ögonkontakt borta, talutvecklingen förlorad och han började ha en mängd märkliga, repetitiva beteenden-, rörelser- och ljud för sig.

Utan tidigare erfarenhet av autism misstänkte jag först hörselskada och annorlundaskap, jag hade ingen annan referensram. Hörseln var perfekt och när jag blev vägledd i rätt riktning skyndade jag till BUP som efter ett års utredning fastslog den svåraste diagnosen i spektrumet, autistiskt syndrom, ett skolboksexempel på alla kriterier sa de.

Att ge upp finns inte i mitt register så skolmedicinens ödesdigra dom sparades bara intellektuellt i minnet.

”Det är en medfödd obotlig hjärnskada, man får lära sig att leva med det.”

Jag läste och sökte maniskt för att hitta vad jag kunde göra för att förbättra min pojkes tillstånd. Jag fann andra föräldrar att nätverka med, läkare och forskare av olika nationalitet som föreläste om kostens roll och näringsbrister. Vi tog en mängd prover, både skolmedicinska och alternativa.


När Viktor var 3,5 år gjorde vi en strikt kostförändring, diarrén förvann omedelbart och inom 2 månader vände vår tillvaro som från natt till dag. Det var som en tjock mur föll och ut kom mitt barn.


Det nära på oavbrutna skrikandet upphörde tvärt och ögonkontakten kom tillbaka, han uttalade plötsligt riktiga meningar istället för enstaka lösa ord och visade tydligt intresse för andra barn på ett mer normalt vis.

Jag var totalt slutkörd men lätt av lycka, jag började leva igen. Vi åt båda samma kost och la till adekvata kosttillskott av kända högkvalitativa märken. De gav ingen märkbar effekt men jag visste att vi behövde dem av flera anledningar och Viktor fortsatte att utvecklas efter att vi eliminerat all gluten, vete, mjölk- och sojaprodukter ur kosten. Ekologiskt och sockerfritt åt vi redan tidigare i stor utsträckning.

2010 fick jag prover på ett nytt kosttillskott. Vi använde redan de bästa trodde jag men utan märkbart resultat och det var en stress varje dag att få i oss illasmakande pulver, svårsvalda kapslar och fiskoljor med oangenäma följder, Viktor fick allt blandat i sylt dessutom.

Jag hade inga förväntningar, ville enbart testa de nya för att de var i flytande form, av tysk hög kvalitet med bra smak som bonus. Skeptiska jag överraskades av tydliga effekter redan från första natten och många fler följde. Det blev inte bara ett test, jag har inte varit utan mina tillskott en dag sen dess.


Viktor fyllde 5 och direkt efter han fick FitLine-drinkarna tog han nästa stora utvecklingshopp. En liknande process som tidigare med en kraftfull utrensning av magtarmsystemet som nu blev perfekt fungerande, blodsockret stabiliserades och dagliga utbrott eliminerades.


Han började äta mycket mer och problemfritt. Inom 2 månader var det som han sprängde sig ut ur nästa kokong. En ny mental klarhet och dialog, mognad, han förstod om någon retades och gav anpassad respons istället för att få ett utbrott, han blev modigare och initiativtagande, ville plötsligt göra en massa saker han tidigare vägrat, som att gå till simhallen eller att klättra. Han blev mer utåtriktad och rörlig och alla viktiga personer runtomkring oss frågade förundrat vad som hänt.

Våra tidigare slutkörda immunförsvar fungerar nu optimalt, milda symtom vid smitta och obefintlig sjukfrånvaro. Våra kroppar klarade av att avgifta sig själva och vi kunde avstå planerad behandling för tungmetallsavgiftning av Viktor.

Innan Viktor hann börja med FitLine utfördes en kompletterande utredning som bekräftade en för åldern normal begåvning, diagnos autismliknande tillstånd.

Vi fick beteendeträning de första åren, men har i övrigt avstått vårdkontakt och stödgrupper. Vi har kämpat med stora brister i kommun och skolorna, ständiga personalbyten och flyttar med mycket tärande stress. Vi har hållit oss friska och starka, men ihållande otrygghet tog till slut ut sin rätt och Viktor hamnade i kraftig ångest för 1,5 år sedan.


Man utredde inte alls utan ville dämpa ”autism” och skolans brister med tunga mediciner, men jag vet både vad ångest är och vad dessa mediciner gör, jag känner mitt barn och orsakerna bakom ångesten.


Jag stod emot påtryckningarna och löste envist problemet istället för att trycka in det i mitt barns kropp med livsfarliga medel. Ökade åter fokus på min egen utveckling och närvaro, minimerade stress hemma, en naturlig olja testades, vi gjorde en härlig lång utlandsresa i rätt sällskap, ny personal i klassen hjälpte också mycket.

Stresspåslaget hade orsakat beteenden som ledde till ADHD-utredning (dec 2015) och vad man än tycker om diagnoser så ger testerna nycklar till ökad självinsikt och förståelse. Här fick jag också en bekräftelse jag innerligt längtat efter.

Bekräftelsen

Både vår förbryllade psykolog och läkaren uttryckte att de i testsituationen inte kunde se någon autism i Viktor. Responsen på att rätt kost och näring eliminerat det sjuka och lyft fram det friska – ”Det finns inga vetenskapliga studier som styrker det”. Locket på.

Men jag vet och kommer aldrig hålla tyst, det är mitt syfte att sprida den kunskap och de erfarenheter vi har till så många som möjligt. Att inte dela detta vore etiskt oförsvarbart. Viktor är en omtänksam och busig pojke som ”tänker för mycket”, han behöver ett högre intellektuellt utbyte och förståelse, såväl som att få vara barn på riktigt.

Svårigheter finns kvar efter alla år av brister och påfrestningar, men nu behövs inga insatser, bara fortsatt mognad, mer lek och mindre allvar.

Text: Lena

Relaterat

Texten ovan är en sammanfattning och om du vill du få hela bilden kontakta Lena på urkraftmw[snabel-a]live.se

Bokprojektet Hälsa och Folkbildning – för hälsofrihet och medicinsk mångfald

Facebook: Hälsa & Folkbildning

Journaler:

viktor-autism-journaler


Så här kan du stötta Newsvoice