Holistic förklarar hur SVT Plus vilseleder om kosttillskott

3
4372
SVT Plus - Mathias Andersson - Skärmdump SVT Play
SVT Plus – Mathias Andersson viftar med Holisticburk – Skärmdump/kollage från SVT Play

SVT vilseleder igen, men tack vare en kritisk granskning av SVT Plus valde SVT att rätta sig själva med ett förtydligande om kosttillskott. Kosttillskottföretaget Holistic reagerade på ett inslag där kosttillskott återigen hängdes ut i en negativ dager. NewsVoice följer upp och sammanställer sakläget.

Text: NewsVoice | SVT: “Förbjudna kosttillskott lätta att köpa” – Se även inslaget på SVT Play

Så här skriver Holistic på sin blogg:

“Allt för ofta görs tyvärr inte en allsidig nyhetsrapportering, där berörda kommer till tals, utan rapporteringen är ensidigt vinklad, i syfte att skapa skandal och rubriker. Så är det även i detta fall, där faktafel och ett dåligt förarbete skapar skrämselpropaganda.”

Holistic förklarar att alla kosttillskott på marknaden lyder under livsmedelslagstiftningen eftersom kosttillskotten räknas som livsmedel. Av den anledningen är det kommunernas miljö- och hälsoskyddsinspektörer som ska kontrollera att butiker och livsmedelsföretag följer rådande lagstiftning.

Livsmedelsverket har till uppgift informera alla Sveriges kommuner om lagstiftningen och vad som ligger till grund för om tex ett visst kosttillskott att ska förbjudas. Livsmedelsverket har därför tagit fram ett webbaserat verktyg som heter KontrollWiki som ska fungera som stöd i denna process, men det är fortfarande är upp till varje kommun och inspektör att tolka livsmedelslagstiftningen och sedan ta egna beslut hur varje kosttillskott ska betraktas.

Upper Limits (UL) inte samma sak som lagstadgade gränsvärden

Holistic betonar att det inte finns några lagstadgade övre gränsvärden för vitaminer och mineraler. Det finns däremot rekommenderade värden (Upper Limits, UL) som givits ut av EU:s European Food Safety Authority (EFSA).

UL-värdet är den uppskattade maxdos per dag som inte ger några skadliga biverkningar, men EFSA uppger samtidigt att dessa UL-värden inte är samma sak som lagstadgade gränsvärden och det svenska Livsmedelsverket instämmer med EFSA, skriver Holistic.


Problemet i Sverige är att kommunernas miljö- och hälsoinspektörer felaktigt likställer vägledande UL-värden med lagstadgade maxgränsvärden.


SVT Plus vilseleder om kosttillskott

I SVT Plus har man sedan inte förstått detta och okunskapen ledde till att TV-tittarna blev vilseledda av att programledaren Mathias Andersson valde att lyfta fram tex Holistic Mega B komplex som fått försäljningsförbud i Järfälla kommun, men som finns tillgängligt i Sundbybergs kommun eftersom kontrollsystemet är decentraliserat. Om en produkt ska försvinna från hela landet måste alltså alla Sveriges 290 kommuner ge produkten saluförbud.


Problemet var att kommuninspektören i Järfälla hade gett kosttillskottet saluförbud utan att ha stöd i lagstiftningen eftersom det inte finns några lagstadgade övre gränsvärden för vare sig vitaminer eller mineraler, förklarar Holistic.


Trots detta påstås det i programmet att Mega B komplex innehåller dubbelt så mycket vitamin B6 än vad som är ”tillåtet” och att produkten kunde vara potentiellt farlig. Holistic uppmanades därför att skicka in en säkerhetsutvärdering till kommunen som gjorde bedömningen att produkten var helt säker, skriver företaget på sin blogg.

Holistic förklarar mer om detaljerna och ger exempel i sin artikel: “SVT Plus granskar tillsynen av kosttillskott”.

I SVT Plus kopplades även Holistics Mega B komplex till doping vilket var “totalt vilseledande”, påpekar Holistic som tidigare skrivit om dessa ämnen i artiklarna: “Livsmedelsverkets förbud är ett hån mot människors hälsa” och “Behöver vi kosttillskott?”.

SVT Play om kosttillskott

Text: NewsVoice

Relaterat

Dagens media: “Släng SVT Plus i soptunnan” 

“Det började med att man lade ner Rapport och Aktuellts konsumentgrupp. Fortsatte sedan med att SVT Umeås ansvariga för SVT Plus värvade in en komiker och en reporter utan koppling till konsumentjournalistiken. Resultatet blev att båda slutade efter ett år på SVT Plus.”


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Lena
Lena
Gäst
29 oktober 2016 kl 09:44

B6 finns inte ens med på dopinglistan! Alltså så otroligt dåligt på medborgarfinansierad TV!

Josef Boberg
Gäst
29 oktober 2016 kl 21:13

Fy fan.

Morgan Strålman
Morgan Strålman
Gäst
27 november 2016 kl 14:55

Enligt officiell statistik förekommer inte förgiftningar eller skador av naturmedel med rimlig användning. Däremot dör över 3000 per år av läkemedelsförgiftning varav receptfria smärtstillande medel står för huvudparten. Det hörs inte ett pip i media om detta. Hade 5 st X2000 tåg eller 6 st jumbojet kraschat per år och alla dött, så skulle det bli ett jäkla hallå. Uppenbarligen anser myndigheter att alla dessa döda är rimligt. Förmodar att drabbades anhöriga och svenskar som tänker självständigt, inser att de billiga alternativmedicinerna har betydande risker. Medan ORGINALMEDICIN från naturen är väldigt lämpliga att använda, eftersom kroppen kan identifiera och själv hantera sådana ämnen.