Rädslan för rysk propaganda mot Sverige överdriven – Amerikansk propaganda bör granskas

publicerad 6 oktober 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Paneldebatt om propaganda i Sverige, 5 okt 2016 i Kulturhuset - Foto: NewsVoice

Torbjörn Sassersson 15 juni 2016 - Foto: Anna Böhlmark
Torbjörn Sassersson 15 juni 2016 – Foto: Anna Böhlmark

DEBATT. Kulturhuset i Stockholm arrangerade den 5 oktober en paneldebatt om rysk propaganda mot Sverige. NewsVoice var på plats. En ledande fråga jag hade i bagaget var: Är Sverige ett offer för ett ont Ryssland eller är den svensk-amerikanska propagandan via medierna det egentliga hotet? Paneldebatten stärker den senare uppfattningen på grund av svag argumentation från etablissemangets sida.

Text,  video och analys: Torbjörn Sassersson – På plats tog jag ett snabbt beslut om att filma eventet med mobiltelefonen. Inspelningen täcker nästan hela debatten och frågestunden.

Jag hade en förväntan om en jämbördig debatt mellan de som varnar för en rysk propaganda och de som anser att situationen är överdriven, men i slutänden blev det samlade intrycket efter att ha lyssnat på rösterna i panelen – och publiken – att problemet egentligen är den svensk-amerikanska propagandan som är tabubelagd att ifrågasätta.

Panelen

Panelen bestod av Mattias Göransson, chefredaktör magasinet Filter, som skrev artikeln ”Den Svenska Trollfabriken” som analyserar hur rykten om Ryssland uppstår i Sverige. Vid Göranssons sida stod Martin Aagård, journalist på Aftonbladet Kultur, som bevakat Ukraina-konflikten och skrivit om hur den vinklats i svenska medier.

Den andra sidan av debatten flankades av Daniel Wiklander, redaktör för magasinet Ordfront. Han replikerade Göranssons artikel med artikeln “En egendomlig skyttegrav”. Wiklanders sidekick var Katarina Tracz, chef för tankesmedjan Fri Värld och författare till boken ”Fredens hav? Ökade spänningar kring Östersjön”, om säkerhetspolitiska hot mot Sverige.

Moderator var Annie Reuterskiöld, redaktör på nyhetsmagasinet Fokus och en av rösterna i podden ”Det politiska spelet”.

Rysk propaganda kontra svensk-amerikansk propaganda

Debatt om rysk propaganda i Sverige - Kulturhuset Stockholm - Foto: NewsVoice
Kvinna i publiken frågar om den svenska propagandan för USA den 5 okt 2016 under eventet i Kulturhuset Stockholm – Foto: NewsVoice

En kvinna i publiken sa att propagandan i Ryssland är riktad mot Ryssland, men i Sverige är propagandan amerikansk. Kvinnan frågade hur många ryska program och filmer som visas på biograferna och på SVT. Hon syftar naturligtvis på det oerhört dominerande amerikanska utbudet i svenska biofilms- och nyhetskanaler. Hon sa även att många amerikaner anser att debatten om den amerikanska påverkan i världen är betydligt friare i USA än i Sverige.


En kufisk fråga: Kan det vara möjligt att svenskarna inom etablissemanget är mer patriotiska inför USA:s utrikespolitik än vad amerikanarna själva är?


Arrogans mot granskningar av inhemsk propaganda

Mitt intryck var att Mattias Göransson och Martin Aagård var de mest sansade i debatten medan Katarina Tracz och framförallt Daniel Wiklander visade flera prov på både överlägsenhet och arrogans.

Katarina Tracz höll en passus om att så fort rysk [påstådd] propaganda och Russia Today (RT.com) diskuteras tar det max 20 minuter innan någon tar upp amerikansk propaganda tex Fox News som motargument. Hon visade tydligt att det gillar hon inte. Min tanke är att i Sverige ska enbart rysk propaganda diskuteras. Amerikansk propaganda ska inte tas upp alls, men det kanske inte är så konstigt i det här fallet.

“The McCain Institute is committed to: sustaining America’s global leadership; upholding freedom, democracy and human rights as universal human values; supporting humanitarian goals; maintaining a strong, smart national defense; and serving causes greater than one’ self interest.” – McCain Institute

Tracz är fellow researcher vid McCain Institute vars vision alltså är att vidmakthålla USA:s ledande position globalt. En person i publiken påpekade det varpå det drogs ned en skrattsalva från publiken. Hennes trovärdighet sjönk även om hon kunde kontra med en del inövade argument, som att Ryssland är ett land utan fri press, men det fick inte stå oemotsagt av chefredaktören på magasinet Filter med ett annat genomtänkt argument:


“Vilket är värst, att statskontrollerade journalister som uppenbarligen agerar under diktat spider osanningar än att helt fria journalister i en demokrati beter sig likadant?” – Mattias Göransson


Katarina Tracz höll under hela sitt framförande fast vid uppfattningen om att Ryssland är ett reellt hot mot Sverige och att RT.com är en av de farligaste kanalerna för att påverka Väst till förvirring. Samma uppfattning hade Daniel Wiklander som i övrigt gav ett ganska babbligt intryck.

Paret kunde ändå inte övertyga publiken om att det egentligen är något större fel på journalistiken på RT.com. Både Wiklander och Tracz tog till och med avstånd från Fox News i den jämförelse de själva spann vidare på, men ryssarna kan ändå förvirra ansåg man, tex med falska mail, vars ursprung i och för sig inte kunnat spåras med säkerhet.

Swedish Defense Twitter
Swedish Defense Twitter

NewsVoice demonstrerade i en tidigare artikel vad enkelt det är att skapa ett falskt twitterkonto för svenska försvarsministern som tycks vara uppdaterat i Ukraina, eller varför inte Washington?

Läs mer: De ”ryska lögnattackerna” mot försvarsministern kan ha kommit från Washington – Digital false flag?

Katarina Tracz sa att hon inte har kännedom om några svenska trollfabriker som påverkar svenska folket.

Ingen av paneldebattörerna tog upp den brittiska trollfabriken JTRIG som avslöjades av Snowden och som inget större medie i Sverige ville ta i ens med tång, kanske för att de likriktade svenska medierna inte vill riskera att upptäcka en svensk motsvarighet.

Mattias Göransson menar med att det inte behövs någon svensk trollfabrik, eftersom de svenska massmedierna redan har en förutsägbar och konform uppfattning om Ryssland.

Martin Aagård sa – apropå misstänkt falska nyheter – att om en nyhet inte växer och utvecklas av journalister är det troligt att “storyn” inte är sann. Jag antar att han menar etablerade journalister i etablerade tidningar och kanaler. Fallet JTRIG är dock ett exempel på att hans tes inte alltid är giltig. Mycket viktiga nyheter som först dyker upp i sociala medier och som är av stort allmänt intresse tigs ofta ihjäl av mediehusen och det skapar illusionen av att nyheten inte är sann eller inte ens existerar.

Jag bad den geopolitiska debattören och näringslivsprofilen Lars Bern om en kommentar angående trollfabriker och RT. Han svarade:


”Den ryska propagandan som alla ondgör sig över består till helt dominerande del av att avslöja sådant som västliga politiker inte vill ha publicerat. RT behöver alltså inte desinformera. Det räcker med att blottlägga obehagliga sanningar.”  – Lars Bern


Efter att ha lyssnat på debatten och de i publiken som hade invändningar landar mitt intryck på att föreställningen om ett hotfullt Ryssland faller vid en granskning samt att den samtidigt lyfter upp obehagliga frågor om svensk och amerikansk propaganda rakt in i svenskarnas hjärnor, året runt, via alla större mediekanaler. 

Swisha Sassersson valfri summaJag föreslår därför att nästa debatt på Kulturhuset ska rubriceras: “Marknadsför vi amerikansk propaganda i Sverige och har vi ingen egen vilja?”.

Det intressanta är att den svensk-amerikanska propagandan om Ryssland riktad mot Sverige håller på att göra självmål. Den är helt enkelt för ivrig, för överdriven och för intensiv.


“If you go West, West and West you end up East”.


Text, video och analys: Torbjörn Sassersson, uppd kl 22:24, 6 okt 2016

Relaterat

Kulturhuset: Debatt: För Ryssland propagandakrig mot Sverige?

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Bra Torbjörn!
  Sök baklänges via Bilderberggruppens medlemslista så klarnar det.
  Där ingår förutom Löfvén och hans anhang, även de svenska mediehusen. Alla lyder de under gruppens ledarskikt som har sitt maktcentra i Israel. I USAs författning står att läsa att USAs viktigaste uppdrag är att skydda, inte den egna nationen, utan Israel!
  Klarnar det? Det svenska mediehusen ägs av ….??
  Men, vad gör det? Om nåt år är allt över.

 • OT: Rättelse angående incidenten på Gotland som jag skrev om ovan. Att något officielt erkännande skulle existera tycks ha tagits ur kontext av mig och jag vill därför rätta mig själv och medge att även om dessa individer är fortsatt misstänkta för brottet i fråga, så finns det ej något tydligt eller klart belägg för att en eller flera av dom skulle ha erkänt brottet direkt till polisen. Ack och ve.. Jag ber om ursäkt om jag skulle ha gjort någon onödigt upprörd pga detta.

 • Vad skulle nu svensken, alla skrivbordsgeneraler eller de blanka byxbakarna i Rosenbad&Co vara nervösa över med NATO i ryggen? Rysslands årliga försvarsbudget motsvarar tre veckors spenderande i samma produkter hos den största vapenskramlaren USA. Å andra sidan kanske de inte ens har råd, med dollarn och euron på dekis, att tanka varken flygplan eller fartyg i dessa tider av privatiserade och outsourcade enheter. En besparingsåtgärd vore att köra allt i cyberspace så alla kunde delta oavsett ålder och kön. Propagandan har redan placerats där sedan många år.

 • Katarina Tracz är ju själv en ovanligt aggressiv påverkansoperation! Med största säkerhet har hon kopplingar till amerikanska neokonservativa ideologer och organisationer.

 • Jag skrattar när du Torbjörn stönar av kommentaren “menar du på allvar att RT och Sputnik är nyhetsbyråer?” 07.30. Håller med. Så otroligt naiv och okunnig Daniel Wiklander är. Läskigt och beklagligt att hans syn är så spridd. Lars Berns ord ovan sammanfattar min bild av dessa båda “propagandakanaler”. Hade man pysslat med propaganda i den omfattningen Wiklander tycks mena hade de varit ett lätt byte.

 • Eje

  Din kommentar väckte en oangenäm tanke hos mig. Hur har regeringen Löfven tänkt att skydda oss svenskar om VKIII faktisk sker, vilken är deras främsta uppgift. Vi har inga pengar kvar att spendera och man hör inget från MSB kring rutiner vid ett sådant (otänkbart?) förfarande. Folk skulle ju iofs bli ganska rädda om man gick ut med det, men man bör väl iaf få veta vart man ska ta vägen, för det måste väl gå snabbt som tusan!? Man ska väl typ skynda iväg till något skyddsrum antar jag, men hur många vet var man kan ta vägen, för dom lär ju bli ju fulla efter ett tag? Hur ser beredskapen ut i Sverige om detta scenario faktiskt sker? Märkligt att media inte frågar om det i huvudtaget när man i övrigt hetsar! Vill inte skrämmas med detta nu, men det är nog högst angeläget nu då kriget kanske står för dörren.

  Blir det ett enda misstag till från USA:s håll så kommer Ryssarna att retaliera. Igen. Man hotar nu ifrån USA:s håll att attackera Assad direkt istället, då kanske med kryssningrobotar, man är bara inte säkra på hur än tydligen. Därför har man ju nu satt in S-400-systemen från Ryskt håll, vilken kan stoppa i stort sett vilket flygande föremål som helst och på mycket långa avstånd. Få motmedel har någon effekt om något. Från media hör man inget om allt detta och inte från MSB eller regeringhåll heller.

  Istället påkallar man undantagstillstånd på Gotland då innevånarna reagerat starkt på att man inte häktat fem “ensamkommande” och valt att släppa dom istället. Dom får också polisbeskydd. Dessa som i fem timmar grovt våldtagit en handikappad kvinna, vilket dom dessutom erkänt, går nu fria på gatorna i Visby. Där umgås man andra som deltog i detta, vilka också är fria. Ortsbor stormar då åklagarens hus i raseri vilket medför att man från Stockholm utlyser untantagstillstånd på ön och skickar förstärkningar. Man menar att händelsen hos åklagaren är mycket, mycket allvarlig och kan jämföras med något som är en ‘terroristhandling’. Detta trots att ingen blivit skadad, ja, utom den stackars kvinnan förstås..

  Fantastiskt!? I Ryssland övar man folket på kärnvapenkrig och vad gör vi?

  http://www.youtube.com/watch?v=FniKbR4_4bQ
  http://blueshift.nu/revolutionen-borjar-pa-gotland

 • Dessa otaliga stridsövningar i att anfalla Ryssland och Sveriges gästfrihet åt NATOs krigare och vapenarsenal och den svenska hysteriska propagandan mot Putin och Kreml kan med viss sannolikhet leda till ett stort kärnvapenkrig mot axeln Kina-Ryssland-Indien. Varför finns ingen debatt om hur civilbefolkningen i Sverige ska förbereda sig inför ett sådant krig? Ryssland har förberett sig med stora skyddsrum, mat & allt nödvändigt OM ett sånt krig kommer till stånd. Ryssland har även rustats upp med försvarsvapen mot kärnvapenanfall, vilket knappast USA är förberett inför. Hela vår befolkning kan svälta ihjäl inom månader i ett krig mot Ryssland, när all import till Sverige har upphört. En debatt om detta krigstillstånd bör vi ha – vid sidan av våra hatfulla debatter om hur hemska ryssar, tyrannen Putin och Ryssland är. Krigshetsarna ska även tänka på oss medborgares öde i deras önskade krig.

 • Det märkliga är att USA, tillsammans med andra Natoländer, utan någon som helst debatt genomför ofantliga stridsövningar på svenskt territorium. Jag tänker då på exempelvis Cold Response, ett stort antal gånger. Den allra största var med 16.300 soldater uppe i Abisko och in i Norge. Arctic Challenge Exercise i Luleå flygfältet med 115 stridsflyg.(med största sannolikhet tränar USA sina kärnvapenkapabla flyg-alltså som vid en krigssituation kan lasta de kärnvapenbomber, B-61 mod 12, som finns på baser i Tyskland, Italien, Belgien och Nederländerna sammanlagt 300.)
  Den allra mest provokativa mot Ryssland,var ju de ofantliga stridsövningar nu i somras från Utö utanför Stockholm ner till Polen- BALTOPS bl.a.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *