Börje Peratt: Därför är Amerika inte det största landet i världen längre

publicerad 15 oktober 2016
- Börje Peratt
Börje Peratt. Foto: eget verk, 2019

OPINION. Att dagens USA länge har haft en förvriden bild av sig själva har uppmärksammats av allt fler inom landet. Övriga västvärlden har länge undrat över den omnipotenta självbilden. Under Vietnamkriget växte en enorm proteströrelse fram som på allvar tog itu med amerikanarnas vapenfixerade identitet. Den har dock i stort sett somnat in.

Text: Börje Peratt

Det hela tog fart igen i början av 2000-talet då USA under George Bush den yngre,  skramlade ihop en Allians som gav sig på Irak med förevändningen att de hade förstörelsevapen. Ja i och för sig hurrades det även i Europa och i Sverige över detta krigsbrott därför att man kunde göra sig av med despoten Saddam Hussein, men vi var några som kunde se de katastrofala konsekvenserna av detta oprovocerade angrepp.

USA har tidigare mördat sig fram i sin lek att vara världspolis men denna gång blev det ödesdigert. Lärde man sig då av läxan. Nej samma sak upprepades i Libyen mot Khadaffi. I båda dessa länder har ISIS vuxit av sitt hat mot USA och dess allierade. Irak och Libyen har bombats tillbaka till medeltiden. Samma sak pågår nu i Syrien.

I praktiken är det Ryssland som ensamma tagit den suveräna staten Syriens parti och som ensamma har försvarat Assad. Vi kan komma att se motsvarande historiska reflektion som i Irak och Libyen. USA är världens värsta terrorist! Och i detta fall blir Ryssland hjälten. Jisses!

USA är världens värsta terrorist enligt Noam Chomsky

USA och väst skyller på att Syriens president försvarar sig mot dem som iscensatt ett inbördeskrig och som belägrar städer. Jag undrar hur det skjutglada USA skulle reagera om motsvarande hände i USA. Det finns inget som pekar på att man inom USA skulle acceptera motsvarande skeende utan militärt ingripande.

Man hör aldrig Obama uttala sig för dessa krig i Mellanöstern och Afrika och jag undrar hur pass inblandad Obama är i detta. Jag vill tro att han inte har haft en chans mot republikaner och vapenindustrin utan tvingats gå med på krigen för att själv kunna överleva.Det som nu händer i presidentkampanjen med Donald Trump som en slags 2000-talets neofascist är i sann mening otroligt. Hur kan över 40 % av landets vuxna över huvud taget se honom som en presidentkandidat? Har man helt förlorat greppet om verkligheten? Saknar man grundläggande människokännedom? Är man helt enkelt så fördummad att man inte vet bättre?

https://www.youtube.com/watch?v=-Q-ZyW9bz5c

Så här säger Robert de Niro om Donald Trump:

”Han är så uppenbart dum. Han är en skit, en fähund, en gris.
Han är en bedragare, en skojare, en odugling som inte vet vad han pratar om, inte gör sina läxor, inte bryr sig, inte betalar skatt. Han är en idiot.
Colin Powell sa det bäst: Han är en nationell katastrof.
Han skämmer ut landet. Det gör mig så arg att det här landet har kommit till en punkt där denna dåre, denna tönt har kommit så långt som han har.
Han pratar om hur han vill slå folk på käften. Jag skulle vilja slå honom på käften.
Är det någon vi vill ha som president? Jag tror inte det.
Jag bryr mig om vilken väg det här landet tar. Jag är väldigt orolig över att det kan gå åt fel håll med någon som Donald Trump.
Om du bryr dig om din framtid: Rösta.”

Jag såg hur denne Trump dompterade sina fans. Då han inte hade mer att säga så körde han igång USA! .. USA!! och kunde sedan nöjt konstatera att han fick den allt mindre publiken med sig. Hade han lyft handen i en Hitlerhälsning hade han sannolikt också fått med sig merparten.

Vad är då Trump bra för? Jo förhoppningsvis kommer USA till insikt om att här går gränsen. Nu vet USA vad man inte vill ha.

Text: Börje Peratt


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Donald Trump