Wallenberg säljer med stöd av ISP stridsledningsystem till UAE för krig mot Jemens folk

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 oktober 2016
- Torbjörn Sassersson
Generaldirektör Christer Ahlström - Pressfoto, ISP
Generaldirektör Christer Ahlström - Pressfoto, ISP
Bild: Generaldirektör Christer Ahlström – Pressfoto, ISP

DEBATT. Wallenbergs SAAB-affär med Förenade Arabemiraten (UAE), ett land där äktenskapsbrott kan regleras med stening till döden, ser ut att gå i lås med hjälp av den svenska myndigheten “Inspektionen för strategiska produkter” (ISP) som i realiteten är en “cover” för att legitimera vapenaffärer med vilket land som helst som vill köpa svensk militär teknologi.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Förenade Arabemiraten deltar i en militär koalition mot folket i Jemen ledd av diktaturen Saudi som också tagit för vana att stena kvinnor till döds vid påstådda äktenskapsbrott. Båda länderna bombar Jemen.

Senast dödades 150 människor och fler än 500 skadades, många svårt, när en likvaka attackerades av saudi-koalitionens stridsflyg i en dubbel attack i Jemens huvudstad Sanaa. Blodbadet i samband med luftangreppet mot begravningståget fördömdes av både FN och USA.

Nu ska Förenade Arabemiraten förbättra träffsäkerheten av mål med hjälp av SAAB:s stridsledningsystem Global Eye.

Förenade Arabemiraten klassas av Amnesty som en diktatur som ständigt gör sig skyldig till grova kränkningar av mänskliga rättigheter.

Läs mer: Har SAAB sålt militär övervakningsutrustning för 1 miljard till Saudi?

Varken ISP eller SAAB vill kommentera den pågående tillståndsprocessen för vapenexporten av Global Eye, men enligt uppgifter till SvD har företaget fått grönt ljus för att gå in i ett anbudsförfarande med Förenade Arabemiraten. ISP säger till SvD att:

“Man gör en prövning, man kommer fram till om det är okej, eller nej, det är inte okej” – ISP:s generaldirektör Christer Ahlström.

SvD skriver att affären är nära en fullbordan och för att ISP på det stadiet ska gå in och stoppa affären och exporten krävs det att ”något exceptionellt inträffar”. Enligt “vapenexportmyndigheten” ISP finns dock inga konstigheter utan alla på kontoret sover gått om nätterna.


Det faktum att Förenade Arabemiraten betraktas som en diktatur, som bombar Jemens folk, är tydligen inte alls ett hinder enligt ISP:s bedömning. Istället ska UAE nu få ännu bättre teknik för att bomba.


I Jemen pågår sedan 1,5 år ett blodigt inbördeskrig där minst 10,000 människor, varav många civila, dödats i de blodiga striderna enligt siffror från FN, skriver SvD. Utöver alla dödsoffer svälter miljontals människor eller är på flykt inne i landet.

Enligt svenska regler ska inte krigsmateriel kunna exporteras till till länder som befinner sig i krig och konflikt, men ISP anser att försäljningen av Global Eye till Förenade Arabemiraten är helt okey eftersom myndigheten inte anser att det rör sig om en konflikt mellan stater, förklarar SvD.

Marcus Wallenberg rör sig som vanligt i bakgrunden av denna vapenaffär i egenskap av styrelseordförande för SAAB Group enligt principen: “verka utan att synas” precis som när den svenska myndigheten FOI hjälpte till med att förbereda bygget av en vapenfabrik i diktaturen Saudi.

Läs mer om det i boken “Saudivapen”

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq