Har SAAB sålt militär övervakningsutrustning för 1 miljard till Saudi?

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 1 juni 2016
- NewsVoice redaktion
GlobalEye AEW&C monterat på en Bombardier - SAAB pressfoto
GlobalEye AEW&C monterat på en Bombardier - SAAB pressfoto
GlobalEye AEW&C monterat på en Bombardier – SAAB pressfoto

NOTERAT. Har SAAB sålt sitt militära övervakningssystem GlobalEye AEW&C för 1 miljard till Saudi? Det är inte otänkbart eftersom Saudiarabien bedriver krig mot Yemen. SAAB uppger i ett färskt pressmeddelande att de sålt GlobalEye AEW&C för 1, 1 miljarder kronor till en hemlig kund och på sin hemsida uppger SAAB att deras första GlobalEye-kund var Förenade Arabemiraten.

Text: NewsVoice | Bild: GlobalEye AEW&C monterat på en Bombardier – SAAB pressfoto

SAAB skriver om GlobalEye:

“Saab är en världsledande leverantör av radarsystem för användning i luften, på marken och till sjöss. Företaget har 60 års erfarenhet inom området och har levererat fler än 3 000 radarsystem som används i 30 länder.”

“To truly ensure territorial integrity and security in today’s complex environments, airborne surveillance is crucial. So too is extended range coupled with the ability to detect low-observable air, sea and ground objects. With the new GlobalEye AEW&C solution, you get it all.”

“GlobalEye AEW&C provides air, maritime and ground surveillance in a single solution. It combines a powerful new extended range radar with the ultra-long range Global 6000 jet aircraft from Bombardier. A solution that maximizes operational performance – both in terms of detection capability and mission endurance – while at the same time offering outstanding crew comfort.”

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • 4 jan 2021

  Saab får mångmiljardorder

  “Försvarskoncernen Saab får en tilläggsorder på det flygburna övervakningssystemet Global Eye från Förenade Arabemiraten. Beställningen är värd en dryg miljard dollar, eller motsvarande 8,3 miljarder kronor, och gäller för perioden 2020-2025, enligt ett pressmeddelande.” – TT

 • Utdrag ur blogginlägg 19/10 2015 (http://jinge.se/mediekritik/svenska-vapen-anvands-i-saudiarabiens-brutala-krig-i-jemen.htm)
  “I en artikel i Svenska Dagbladet 7/10 ”Svenska vapen i grym saudisk krigföring” skriver Bo Forsberg, Diakonia ”I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export.”
  ”Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört.”
  Han skriver också ”Militär fackpress beskriver det svenska luftburna radarsystemet Erieye från Saab som en hörnsten i Saudiarabiens krigsföring i regionen. Därför är det högst troligt att svenskt krigsmaterial medverkat till att svenskfinansierat bistånd till den jemenitiska civilbefolkningen förstörts.”

  Sedan kriget bröt ut har 1,5 miljoner människor flytt sina hem, i ett land som redan före kriget bröt ut var ett av Mellanösterns fattigaste. Vartannat barn är undernärt och av landets 25 miljoner invånare är 80 procent beroende av internationellt bistånd för att överleva. Nyligen kom rapporter som pekar på att nästa flyktingvåg kan komma från just Jemen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *