Etablissemangets kamp mot “fake news”, satir och avslöjande reportage

publicerad 17 november 2016
- av Torbjörn Sassersson red.

WiFi-dator-Crestock

Torbjörn Sassersson 15 juni 2016 - Foto: Anna Böhlmark
Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark

DEBATT. Senaste dagarna har medierna skrivit mycket om att webben flödar över av "fake news". Google och Facebook ska nu delta i kampen mot falska nyheter, click baits, "inkompetenta" nyhetssajter och satir, men vem avgör vad som är en falsk nyhet och varför ska allmänheten skyddas från satir? De mäktiga krafter som vill rensa på webben hävdar att demokratin är satt i fara.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 21:00, 20 nov 2016

NewsVoice har senaste tiden publicerat en del satir och humorartiklar och dessa är tydligt markerade som satir eller humor. Frågan är om NewsVoice därför kan filtreras bort av algoritmer, referensdatabaser (typ Google Vault) och svarta listor på oönskade sajter.

"In an effort to halt the spread of “fake news,” Google and Facebook said they are changing their advertising policies. It comes after both companies were slammed over allowing false information to be disseminated during the US presidential election." - RT.com

Tidningen Esquire tipsar i en artikel om ett tillägg "Fake News Sites" till webbläsaren Chrome som ska varna surfaren när denne är på väg att gå in på en påstådd fake-artikel.

Varningsmeddelandet lyder:

Warning fake-news-extension for Chrome

"Varning! Artikeln på denna webbsajt är troligen fejkad, falsk eller vilseledande!"

Melissa Zimdars - Pressfoto, Merrimack.edu
Bild: Melissa Zimdars - Pressfoto, Merrimack.edu

Hur vet tillägget det? Svaret är att tillägget kontrollerar den besökta webbsajten, hemsidan eller nyhetskanalen med en svart lista [alt länk] framtagen av Melissa Zimdars, en assisterande professor i kommunikation och media vid Merrimack College i Massachusetts, USA. Om den besökta sajten finns med på listan poppar varningen fram oavsett vilken artikel som surfaren vill läsa.

Vad är skillnaden på fake news och vilseledande propaganda inom mainstream media?

På listan finns flera av de sajter som NewsVoice och miljontals personer över hela världen citerar från, länkar till eller använder som källor. Några exempel: Natural News (Mike Adams), InfoWars (Alex Jones) och till och med Project Veritas. Många av de sajter som svartlistats bedriver oerhört viktig undersökande medborgarjournalistik likväl som professionell undersökande journalistik. Många av dessa sajter har de facto satt i system att avslöja fake news och propaganda inom mainstream media.

Project Veritas är en av dessa sajter som fått mycket publicitet på senare tid för sina avslöjanden kring Hillary Clintons odemokratiska påverkan på opinionen under USA-valet. Det är anmärkningsvärt att denna mediaprofessor [ass.prof] svartlistar Project Veritas.

Som vanligt, som under alla tidsepoker i människans historia, handlar striden om makten i samhället, om vem som beslutar vad som är sanning eller lögn, om vilken part som ska vidmakthålla sin position och vilken som ska tas ner. Vad är nästa steg? Kommer debattartiklar att klassificeras som "desinformation", så brukar diktaturer tänka.

I sammanhanget kan det vara intressant att ta del av den utpekade Alex Jones egen kommentar om den pågående "åtstramningen" av internets innehåll.

Discredited "mainstream" media makes desperate attempt to control narrative

"Alex Jones announces the Infowars Fake News Analysis Center to combat lies and fake stories being pushed by the Mainstream Media." - InfoWars

Swisha Sassersson valfri summaNew York Times (NYT) är tongivande i arbetet att "skydda" internet från fake news. De har senaste tiden publicerat en serie artiklar om ämnet. Se nedan. NYT har till och med själva lovat att förbättra kvaliteten på sina artiklar så att de själva inte blir svartlistade.

Läs mer i artikeln: "New York Times lovar att leverera mer opartisk och sanningsenlig journalistik"

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

New York Times: Media’s Next Challenge: Overcoming the Threat of Fake News
New York Times: The Hoaxes, Fake News and Misinformation We Saw on Election Day
New York Times: Facebook's Fake News Problem: What's Its Responsibility?