Börje Peratt: Oförmåga, frustration, dumhet och extrem högerideologi bakom Trumps valframgång

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 november 2016
- Torbjörn Sassersson

borje_peratt_journalistMänniskan har i alla tider fantiserat om vad som ligger bakom olika händelser och vad som kan påverka framtiden. Oro för orsaker till vad som hänt och vad som kan hända kan mana fram vad som närmast liknar förföljelsemani.

Text: Börje Peratt, artikeln är uppdaterad av skribenten kl 11:57, 15 nov 2016, blogg

Problemet då man skådar över horisonten och fabricerar svar från egna fantasier är att man riskerar förlora verklighetskontakt.

Vi ser det just nu i Erdogans Turkiet. I maktens sfär kan denna rädsla motivera till att man skapar fiender. Ibland går man så långt att man attackerar oskyldiga och påstår att det är fienden som ligger bakom. Detta för att ytterligare förstärka en offerroll och få omvärlden att vända sig mot den nu påhittade ondskan.


Trump har lyckats med detta konststycke då det gäller USA-valet. Hälften av alla människor ser en krämare och despot, en som skiljer ut istället för att föra samman. Den andra hälften tycks se en frälsare som ska förinta allt ont.


Motsvarande fenomen som Hitler och Mussolini då de skulle “rädda” en frustrerad befolkning ur sin förtvivlan med löften om infrastrukturjobb och att kasta ut eller avrätta “ovärdiga” medborgare. Det är motsvarande retorik som Trump använder. Men många av dem som håller på Trump hör inte hans ord, uppfattar inte vad det är han faktisk säger och ser inte hans show utan faller för den auktoritära magnetismen och besvarar all kritik mot Trump med att då tillhör man etablissemanget och har gått på mediakampanjen mot Trump.

ArcanumSkolan 2024

USA har valt en högerpopulist som påminner om en inkarnation av Mussolini. Jag skrev detta innan jag hittade följande bild på google.

Mussolini - Trump

“If you kill me now, I will come back at the head of a far more powerful nation in need of a leader…” – Benito Mussolini, ögonblicket före sin död 28 april, 1945 i Giulino, Italien. [Donald Trump föddes den 14 juni 1946, red anm].

Naturligtvis kan citatet betraktas som en skröna men tycker ändå att det finns skäl att lägga upp det, då jag och många med mig har uppfattat Trump som närmast en reinkarnation av Mussolinis ideologi, gester och uttryck.


Bakom valet av Trump står naturligtvis en intressegrupp av extremhögerideologi men också en ofantlig frustration av oförmåga hos det  “glömda folket” eller “den tysta majoriteten”.


Naturligtvis kommer Trump att svika alla som han inte tjänar på. Och det kommer att mynna ut i än värre konflikter och motsättningar, våld och ren och skär dumhet. Tror man verkligen på Trumps ord om att göra “USA great”? Tror man verkligen att Trumps “we” omfattar de lägsta samhällsklasserna? Trump har varit psykopatsmart och utnyttjat missnöjet. Men det kommer att slå tillbaka.

Innan ondskan avlägsnas så är sannolikheten stor för att de skyldiga har kastat ned landet i sorg och förnedring. Naturligtvis kan det arrangeras som en hjältesaga men det skymmer bara blicken.

Konspirationsteoretiker krånglar till det och blindgångare finner ursäkter till det mörker som nu lägrar sig över världen. Att kvinnor valde att rösta på en sexist och våldtäktsman kan tyckas märkligt. En primitiv djurisk instinkt hypnotiseras av maktfullkomlig och auktoritär självgodhet. Jo, vi har sett det förr. När sedan söner och barnbarn får begravas i katastroferna efter dessa människors storhetsvansinne så har man inte förmågan att tänka att man själv varit med om att välja ödet.

Till och med är det så att kvinnor har demoniserat den kvinnliga presidentkandidaten Hillary Clinton. Motståndare anklagar henne för brott som Trump framkallat och belastat henne för. Men det är inte Clinton som startat krig i Mellanöstern. Det är republikanerna och Bush den yngres intåg i Irak som har lett till IS och dagens strider i Syrien och Irak (De nya axelmakternas angreppskrig mot Irak). Se också Matt Damon i filmen “Green Zone”.

Jag har varit tveksam till att Clinton finansierats av företag som ägnar sig åt genmanipulering. Samtidigt kan jag förstå hennes perspektiv att garantera föda till hungrande befolkningar. Det är antagligen inget illa ment med det men det står i opposition till ett helhetstänkande som vill bevara naturlig mångfald. Det är vad dessa olika uppfattningar kan handla om.

Jag har också varit orolig för hur särskilt svenska politiker har krökt rygg för amerikanska politiker och släppt in NATO på svensk mark. Med Trump kan man nog räkna med att detta slaknar. Som jag sagt tidigare allt är inte svart vitt och det finns möjligen positiva effekter att hämta.  Jag har själv ogillat delar av Clintons politik men nu med valet av Trump kommer eftertankens kranka blekhet.

Med Trump har vi fått något som är oerhört mycket farligare och värre. Först säger han att han ska visa ut alla migranter och muslimer sedan påstår han att han aldrig sagt det och ändrar det till att kasta ut alla förbrytare. Ja den senare politiken hade även Obama så inget nytt där.

Det nya är att vi har fått en hatmånglare och patologisk lögnare som aldrig håller ord. Den sortens psykopat i vita huset. Jisses. Och vi hör i Sverige hur hans agerande och person försvaras i en allt grövre retorik. Varje kritisk röst mot Trump hänvisas till etablissemanget och man har inte kunskap, intelligens eller vilja att inse vilket svart etablissemang som ligger bakom Trump.

Vi befinner oss i ett vägskäl för demokratin och humanismen och det kan kosta oss vår frihet och ekonomiska stabilitet. I sinom tid kommer allt fler förnekare att på mer eller mindre brutalt sätt väckas till insikt. Vi får hoppas att det då inte är för sent.

Text: Börje Peratt, blogg

Relaterat

Peratt: ”Varför Amerika inte är det största landet i världen, längre”

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • @Castor0pollux, ideologier är mer än extrem vänster- eller högerextremism, de sista femtio åren har det varit mycket snack och lite verkstad.

 • “Så NV ska vara bättre än Gammelmedierna.”

  Bra men sluta att publicera saker som inte stämmer med verkligheten då, journalister
  ska faktachecka det de släpper igenom. Hade väntat mej denna text i Aftonbladet eller DN, SvD. INTE på newsvoice.

  Sen har Grafström rätt historiskt om IS. Och Hitlary har visst startat krig i mellanöstern, Libyen närmare bestämt.

  Peratt är historielös eller så försöker han göra om historien.

 • Den Irakiska militär varur IS fått stort rekryteringsunderlag, avskedades under Bush-eran. Synnerligen medskyldiga således. Men hela terror-projektet är direkt understött av delar av den splittrade amerikanska eliten och dess allierade.
  Och iden att snedvrida världen bla genom att stärka onda och underminera goda krafter har praktiserats av angloamerika/Britterna sen snart 200 år och överallt.
  De anglofila instinkterna att inte tro angloimperiets företrädare om ont förblindar omdömet hos många.

 • “Det är republikanerna och Bush den yngres intåg i Irak som har lett till IS och dagens strider i Syrien och Irak”
  Det påståendet är verkligen bullshit . Om Obama hade väntat med att dra tillbaka de amerikanska trupperna tills det rådde kontroll i Irak så hade inte IS kunnat få fäste som nu har skett. Plus att vi har fått eländet in Europa. Så om någon ska klandras så är det definitivt “demokraten” Obama

 • Stackars Per Larsen. Vänstern var så fredlig och idealisk att SÄPO’s bästa skurkar fick hitta på brotten vänstern behövde bindas vid.. Så där desperata har extremhögerns verkliga och overkliga spöken alltid fått vara… och den dystra verkligheten har ju alltid chansen att överträffa dikten och där lämnas inget därhän.

 • patricio 16 Nov, 2016 at 13:06

  Om du läser runt lite på NewsVoice, så ser du att åsikterna ändå skiljer sig åt relativt mycket.

  När det gäller till exempel Clinton vs Trump, så är rätt många ganska skeptiska till den senare och pekar på sånt som eventuellt skulle kunna indikera att också han är skum. Och andra, som Peratt, är ju i den frågan så långt från Sassersson som man kan komma. (Peratts egen site Humanism & Kunskap, å andra sidan, släpper inte in kritiska kommentarer, har jag erfarit.)

  Även i andra ämnen än politiska, till exempel medicinska, är det relativt vanligt på NV med kommentarer som är mer i linje med mainstreammedias åsikter. Skillnaden mot MSM är att på NV behöver inte dessa stå oemotsagda, vilket säkert kan upplevas som mycket jobbigt av bland andra läkemedelsindustrin/skolmedicinen.

  Så här långt känns NewsVoice som den ultimata nyhetspublikationen, alla åsikter får komma fram, så länge det inte handlar om hat mot folkgrupp och annat destruktivt.

  Heder åt dig, Torbjörn, du gör ett fantastiskt bra jobb för Sverige! Inte undra på att man blir alltmer byxis inom MSM. Där pågår nog en hel del diskussioner vid det här laget, om hur man skall kunna få stopp på den där omåttligt störande enmansredaktions-tidningen NewsVoice.

 • Kanske kan man dra slutsatsen att ideologiernas tidevarv har nått vägs ände, det började med 68-vänstern och ångade på för full maskin i överbudspolitikens 70-tal. Det har hackat en hel del de sista tjugofem åren med kriser som avlöst varandra. Ideologier har svårt med att leverera, det vet vi från de platser på jorden och i historien där ideologier har ägt all makt.
  Politik är att vilja, påstår en känd svensk politiker och det sägs att att politik är möjligheternas konst.
  Politiken har blivit en jätteindustri på bekostnad av den samhällsservice de skall leverera, polisen löser 15% av sina uppgifter, skolresultaten är i botten och sjukvårdens prestationer skapar protester överallt.
  Den nya politiken som kommer att baseras på samhällsfrågor mer än ideologi, då åker de gamla ideologerna ut. Till en början blir det bättre, hoppas jag, men sedan kommer kriserna.

 • Peratt frågade om denna artikel platsar i NewsVoice. Ja, absolut, svarade jag. Jag försöker få in motstående argument och perspektiv som inte överensstämmer med den eller de linjer som man kan uppfatta bland de “normala” artiklarna här. Jag har tom bjudit in personer som “hatar” NV att skicka in sina debattartiklar, men de vägrar.

  Härdom veckan besökte jag Tidningsutgivarnas stora gala och mycket riktigt vid den stora middagen på Cirkus blev jag grillad av två killar från Egmont. De var mitt i karriären och absolut politiskt korrekta. Det hettade till i diskussionen och de la korten på bordet om vad de tyckte om NV. Vi måste våga ha högt i tak och exponera oss för olika åsikter digitalt och fysiskt.

  Nyligen hävde en redaktör på Sveriges Radio ut sin ilska över NV, men det skedde i ett internt mail på Facebook. När jag uppmanade personen att ta debatten ut i det öppna vägrade denne. Så här är det hela tiden. Etablissemanget HATAR att inte ha 100% kontroll över publiceringsytan. De ÄLSKAR att klippa i ljudintervjuer, videointervjuer och texter så att det passar deras agendor.

  Här på NV förstår de att de helt saknar den kontrollen. De får inte kanske sista ordet i en debatt. De kan inte klippa och klistra som de vill.

  Så NV ska vara bättre än Gammelmedierna. Därför vill jag ha in fler perspektiv och visst vore väl roligt om Trumps administration stämmer Peratt eller NV för förtal? 😉 Självklart kommer det inte att hända. Trump har en rätt laid-back inställning till debatten. Som han sa till Alex Jones härom dagen: “I have taken a lot of heat lately” och han säger det med humor.

  /redaktören, NewsVoice

  PS: Peratt Debatt är tillbaka inom kort för att kommentera här.

 • Kag rekommenderar dokumentären Clinton Cash som finns på Youtube. Sen får vi naiva svenskar se om vi ska fortsätta tro på gammelmedia som klippt och klistrat nyheter från Clintonstyrd press. Wikileaks har gläntat på en dörr in i maktspelet och visat hur politiker egentligen låter sig styras ( med hjälp av ekonomiska belöningar ) och att de har olika versioner av händelser beroende på vilka de kommunicerar med. Dvs det är OK att ljuga för sina väljare. Nu vet vi ju inte så mycket om Trumps förehavanden då han inte synats av Wikileaks eller FBI. Själv anser jag utifrån vad fd anställda sagt ( om de är autentiska ) att Hillary verkar psykotiskt lagd och inte ett dugg bättre än en uppblåst Trump. Tyvärr har han säkert citerats felaktigt vid flertal tillfällen och det finns det filmbevis på hur de klippt bort och förvanskat tal samt glöm inte att när Bush den yngre tillträdde uppstod också massiva protester i USA. Den gången visste jag ingenting om honom men utbrast ändå…nu går det åt helvete! Denna gång kände jag bara lättnad och ändå gillar jag inte karln!

 • Väljarkadern kvinnor, kanske representerade av Palin-Coulter har fått sin främste och kanske bäste representant för Oidopussykomplexet.

  Trump kan redan bättre än så. Den lätt vid näsan dragna skocken ser Obamacare bestå trots skrotningslöftet och Trump har inte ens blivit tillsatt utan blott vald, i ett valsystem som inte låter folket säga sitt.

  Aborträtten försvinner. Här sjönk kriminaliteten när väl Sverige tillät abort men det vìll man ju inte i staterna… Den privata fängelsedriften behöver mat liksom vapentillverkarna behöver högerhänder…

  Själva har vi ju redan smaken av privatiseringens bittra kalk på tungan och brödet knastertorrt löser inget utan smulas i våra händer och framför våra ögon..

  Betänk det faktum att livets ord skulle få mer att säga till om och kd växa på bekostnad av förståndet.. Vem vill inte ha fler argument om besatthet, djävulens verk ondska och makt! Tänk den dag när sd-retorik blandas med sekt från kd och vi får skåda det fulla vansinnet orera om gott och ont. Twcken är ingen skrift i sanden utan lika huggna i sten som 10 guds bud, med den tvisten att alla ska vara rädda.. Precis som under fascismens olika fanor..

  För att garantera det har Trump redan laddat ideologikanonen med en extremist…

 • Ett trivsamt resonemang kryddat med ord som ‘psykopatsmart’ och ‘hatmånglare och patologisk lögnare’ men det är inte sant. Trump är en ledare inom det privata näringslivet, han agerar som högt uppsatta potentater i näringslivet gör. Reklamavdelningen hos ‘Trump for president’ levde ett eget liv och lovade allt till alla, det gjorde de politiska motståndarna också.
  Frågan är om det kommer att hända något p.g.a detta? Regeringen i Sverige lägger fram ett förslag om restriktivare pensionsförmåner för förre detta statsråd, lite självspäkning hos den ledande klassen kan kanske ge sympati hos folket?

 • Det hade varit bra om man hade kunnat hålla denna diskussionen saklig. Det är ju jättebra att dessa rädslor kommer fram i dagens ljus så att man kan diskutera dem utan att behöva referera till etablerad media. Genom att inte angripa den som skriver ner dessa rädslor, utan att istället angripa själva sakfrågorna, så föregår man med det goda exempel som man vill att etablerad media sedan ska följa.

 • Det här känns som äkta svensk propaganda.

  Du skriver att han är våldtäktsman det kommer vi att skicka vidare till Trumps organisation hoppas dom tar ditt ljugande på allvar.

 • Att läsa Peratt är som att läsa gammelmedia. Att karln aldrig kan förstå något av vikt, det är märkligt.

  Dåliga skribenter kan vara de som skriver som ersättning för att förstå, och ofta tar de till strawman och halmstrån för att göra om svart till vitt, och beger sig till historien och kastar in kortet med mannen med den lilla mustaschen – eller Peratt tog en annan historisk figur – vad du försöker dig på är bara löjligt och saknar helt förankring i både historisk verklighet, dagens USA och koppling till den hedervärde Trump.

  Ta istället ett steg tillbaka – du säger att han är extremist – men om du tog steget tillbaka skulle du se att det han säger kan vara vad som behövs, och tidigare ansågs som vänster – för tex Erlander skulle sagt samma saker, om det hade behövts. Skalan har förskjutits så enormt, så idag är Partiets sju avdelningar i Sverige allt väldigt vänster, och extremt. Sådant de gör hade varit straffbart när jag var ung – men nu råder kulturmarxismen, och den bryter ned allt i sin framfart. Du borde skämmas att stämma in i kören av vänsterextremism. Hur kan något som syftar till att “rätta till omständigheter” för både USA:s folk och världen, vara “högerextremism” – varför håller du på med samma gamla ruttna retorik 2016 som gällde får årtionden sedan bland aningslösa kommunister?

  Tyckte du inte det räckte att världsföretagarlaget hade död på en halv miljon oskyldiga barn i Irak – förstår du inte varningarna? Det är bara en fläkt av vad dessa krafter kunde ha skapat om Hillary vunnit. Hillary är en 100% ägd person. Trump är inte ägd av dessa onda krafter. Är det då ok att vara ond och stödja ondska, enligt Peratts filosofi är det tydligen. det, liksom att kasta etiketter, strunt och förolämpningar hur som helst.

  Du skriver att du varit “tveksam” till någon angående Hillary – man man tar sig för pannan. Du är ju inte med på banan. Har du ingen koll på att de arbetat (Rockefeller) sedan -93, occh att detta är en oerhört farlig, hänsynslös, korrupt vidrig “människa”. Deras ockultism och pedofileri och annat. Man kan kräkas för mindre – och så kommer du nu också… men det vara väl inte så förvånande.

 • Jag tycker att din överslätande attityd gentemot Hillary Clinton och hennes oegentligheter känns verklighetsfrånvänd, Börje, och på samma nivå som en del Donald Trump-väljares förbehållslösa välkomnande av honom till makten.

  Har du fortfarande inte fattat vilket fruktansvärt brott mot mänskligheten och hela Jorden GMO, vilket Hillary stöder, är? Är du inte medveten om att hon under valkampanjen tog emot pengar från nio av de tio största vapentillverkarna i USA och från den kriminella läkemedelsindustrin? Har hennes skumraskaffärer med Saudiarabien, som håller IS under armarna, helt gått dig förbi?

  Hillary Clinton har varit anklagad från olika håll för brottsliga aktiviteter sedan långt före Trump klev in i den amerikanska politiken, hur kan du ha missat detta?

  Varför använder du olika måttstockar för Clinton och Trump? Lider du av ett i olika avdelningar uppdelat tänkande?

  Du borde för en gångs skull “ta dig tid att dyka ner i” (se https://newsvoice.se/2016/10/28/donald-trumps-staty-vs-hillary-clintons-mail/) ovan nämnda ämnen lite djupare, så att du begriper bättre vem Hillary “Vi kom, vi såg, han dog” Clinton är egentligen.

 • Det är ju bara att folk har sett igenom den propaganda som hela media har kört mot Trump. Finns ju överhuvudtaget ingen koppling till verkligheten i den. Men man har lyckats skapa ett helt koncept som många köpt rakt av. Speciellt de som är ute o protesterar nu. Skärmmande hur man kan hjärntvätta folk så totalt med ett påhitt.
  Kanske inte blir nåt WW3 heller 🙂 Skit oxo.
  https://www.youtube.com/watch?v=k0ecDRF5nNM

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *