Diabetesförbundet hånar diabetiker som hävdar samband mellan diabetes och antidepressiva

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 december 2016
- NewsVoice redaktion
Jonas Bergstedt ledamot i Diabetesförbundet - Foto: Facebook

Diabetesförbundet förkastar ett viktigt samband mellan diabetes och antidepressiva läkemedel, något som kan vara en stor hälsoskandal. En diabetiker hörde av sig till NewsVoice och berättar att denne på Facebook försökt skapa uppmärksamhet till kopplingen och hänvisade därför till en studie från American Diabetets Association, men blev då utkastad från Facebookgruppen “Bolla Diabetestankar” av en ledamot i Diabetesförbundet.

Text: Anonym diabetiker

Jag är diabetiker och drabbades av sjukdomen under den tiden jag testade Antidepressiva mediciner. Har nästan sedan dag ett varit övertygad om att det var dessa preparat som orsakade min diabetes.

Härom dagen blev jag utesluten ur Facebookgruppen “Bolla Diabetestankar” efter att jag postade en länk till en sammanställning av studier som visar på ett samband mellan diabetes typ 2 och antidepressiva läkemedel.

Ref: American Diabetes Association: “Antidepressant Medication as a Risk Factor for Type 2 Diabetes and Impaired Glucose Regulation”

ArcanumSkolan 2024

Postade även en bild från FASS gällande läkemedlet Sertralin krka. Där står det att blodsockernivåerna kan påverkas och din diabetesmedicin kan behöva anpassas.

Detta skulle jag beskriva som ett finare uttryck för att tala om för användaren att detta är en medicin som kan påverka metabolismen, och väldigt många som jag själv har gått upp många kilo i vikt på mycket kort tid, något som är vanligt vid intag av dessa preparat.

Diabetesförbundet arbetar för diabetiker eller för Big Pharma?

Personen som uteslöt mig visade sig vara ledamot i Diabetesförbundet. Han skrev en kommentar som innehöll ordet “konspirationsteorier”. Jag gav då ett svar tillbaka där jag skrev vad jag tyckte.

Efter detta blev jag utesluten. Jag har mina misstankar att diabetesförbundet säkerligen sponsras i någon form från läkemedelsindustrin, men är inte säker.

Förra sommaren hade en bekant beskrivit liknande symptom som jag hade tiden före min diabetesdiagnos. Han har gått på antidepressiva mediciner i ett antal år och upplevde nu mystiska blodsockerfall.

Läkare brukar säga till sina patienter att de går upp i vikt för att de äter mer, men det är ren lögn och sanningen måste komma fram hur farligt dessa mediciner kan vara.

Diabetes typ 2 är ju en epidemi som breder ut sig i hela världen och möjligen kan det finnas ett samband med tanke på läkarna skriver ut väldigt mycket läkemedel mot depression.

När det gäller betablockerare mot högt blodtryck så vet jag flera fall där personer har svårt att gå ner i vikt trots motion och dessa preparat ger förmodligen liknande bieffekter.

Dr Ralf Sundberg skrev om det i sin bok forskningsfusket att anledning är att fettceller står i kontakt med nerver som utsöndrar adrenalin när fett ska brännas. Eftersom betablockerare stoppar adrenalineffekten på fettcellerna kan dessa inte brytas ner och frisätts inte fett till förbränning. Effekten blir viktuppgång.

Text: Anonym diabetiker

Frågor till ledamot Jonas Bergstedt som kastade ut diabetikern

Jonas Bergstedt - Pressfoto: Diabetesförbundet
Bild: Jonas Bergstedt – Pressfoto: Diabetesförbundet

Den enda person som är manlig administratör för Facebook-gruppen “Bolla Diabetestankar” (7334 medlemmar) är Jonas Bergstedt och han är också mycket riktigt ledamot i Diabetesförbundet. NewsVoice ställde några frågor till Bergstedt, men vi fick inte in några svar. Här är de obesvarade frågorna:

 1. Varför vill du inte att kopplingen mellan antidepressiva medel och diabetes ska lyftas upp för diskussion i Facebookgruppen ”Bolla diabetsfrågor”?
 2. Vad är det som är “konspirationsteorier”?
 3. Varför uteslöt du personen från gruppen?

NewsVoice ser fram emot en replik från Svenska Diabetesförbundet.

Text och frågor:Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Det står:

  “Det här innehållet är inte tillgängligt just nu
  Länken du gick in på kan ha gått ut eller så kan sidan bara visas för personer i en målgrupp som du inte är del av.”

  Du kanske som jag är avstängd? /redaktören

 • Är en av dem som ätit antidepressiva i många år för panikångest och sedan 2005 har jag även diabetes typ 2, finns en bok som heter “The Road Back, How to Get Off Psychoactive Drugs Safely” där listas Diabetes som en bieffekt av psykofarmaka, den listan är baserad på amerikanska databasen där bieffekter av läkemedel rapporteras in. Mycket märkligt att det inte vill diskuteras samtidigt som man egentligen inte förvånas.

 • Jag åt sertralin i 1 år innan jag fick diagnos diabetes 2. Betablockerare tror jag inte att det var som orsakade problemet, då jag ätit både betablock och statiner sedan 1987. Medan jag åt sertralin 2014 – 2015. Jag satte ut den antidepresiva medicinen av annan skäl. Men det passar så bra in i mönstret, ett år Sertralin och pang, Diabetes. Jag har undersökts sedan 1986 då jag fick kärlkramp och sockret har alltid legat bra.

 • Det är ingen nyhet för mig att “lyckopiller” framkallar diabetes hos vissa som tar dem.

  Det är heller ingen nyhet för mig att läkemedelsindustrin styr vilken information som skall ges av Diabetesförbundet, Astma- och allergiförbundet, cancerförbund och så vidare. Dessa förbund drivs av människor som tjänar sitt uppehälle på ekonomiska bidrag från Big Pharma, av den anledningen vill man ingenting veta om alternativ till skolmedicinen.

  För många år sedan ville jag vara snäll och informera Astma- och allergiförbundet om grundorsaker till att människan drabbas av allergier och berätta om alternativa metoder att bota dessa. De var inte intresserade för fem öre.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *