Konspirationsteoriernas tunnelseende

publicerad 7 december 2016
- Börje Peratt
Börje Peratt. Foto: eget verk, 27 april 2021

OPINION. Det som kännetecknar konspirationsteoretiker är att man avfärdar verkligheten till förmån för egen vantro. Trovärdiga invändningar bör basera sig på en tillförlitlig granskning av redovisade fakta och reella bevis för egen världsbild. Men tyvärr finns så mycket förvirrande vantro på nätet att folk fastnat i den bubblan.

Trots brist på fakta, låter man fantasier, fördomar och pessimism styra världsbilden. Det är inte utan att man medverkar till ett groteskt självmord på kunskapsbildning och sanningssökande.

Som jag redogjort för tidigare så kan varje stor världshändelse misstänkliggöras och avfärdas med skruvade fantasier och påhittade “bevis”. Youtube har blivit en skrik-cirkus för påstående om hoax och fejkade världshändelser.

Brage Norin Tankesmedja säger sig bli djävligt förbannad för och skrattar högt åt dem som tror på än det ena än det andra.

Dock nämner han inte [cloud seeding] som är en konspirationsteoretikernas Graal.
Hans ifrågasättande skulle inte heller betyda något om det inte spreds i ett slags sektliknande sammanhang.

USAs rymdprogram och framsteg då man lyckades äntra månen.

*  När jag läser om att USA för femtio år sedan for sex gånger for fram och tillbaka till månen och körde omkring med månbilar så att måndammet rök runt däcken – skrattar jag djävligt gott (BN).

* När jag hör att många av mina kompisar tror på detta – blir jag mållös.
* När jag läser att rymdmytomani blivit till vetenskap i alla våra uppslagsverk – blir jag tyst. (BN)

Problemet är väl att Brage inte blir tyst utan fortsätter i en illa dold ilska över korkade medmänniskor som inte kommit till samma insikter som han har gjort eller som trots dessa “insikter” håller käft.

* När jag inser att alla kompisar som VET håller käft – börjar människoförakt att bubbla upp inom mig.

Ok… Alla Brages kompisar som VET håller käften …? Men de som lanserar konspirationer tycks ju skrika så högt så det finns ingen anledning att skrika med.
Men Brage håller inte käften. Han menar att 9/11 också är ett påhitt och att Al Queda inte hade med det att göra och naturligtvis då inte heller Bin Laden.

* När tre skyskrapor i New York föll ihop och bildar jättelika grushögar på några sekunder – fattade jag direkt.
* När även WTC7-skyskrapan – som inte träffades av något plan – kollapsade – trodde jag att alla skulle förstå.

Snälla Brage om du inte har koll på brandprocesser och hur den enorma hetta som utvecklas kan få närliggande byggnader att antända och kollapsa så gissar jag att du förnekar även alla byggnader och städer som brunnit ned av motsvarande skäl inte minst WTC7-skyskrapan. LINK

* När jag hör att många av mina kompisar tror på att al Qaida låg bakom terrorattacken i New York- blir jag mållös.

Brage blir ju inte mållös! Hans utbrott kan ju tyckas vara strunt om det inte vore för att hans fejk-konspirationer förvrider huvudet på lättmanipulerade delar av allmänheten. Jag kan väl också finna skäl till upprördhet över att Brages fabuleringar visar en sällsynt brist på respekt för alla dem som drabbades av exempelvis 9/11.
Sedan kommer Brage till formuleringar som inte är helt utan verklighetsförankring om än, tycks det mig speglar ett tunnelseende av bristande tilltro till allt.

* När jag hör att lögnerna sprids i hela “den fria demokratiska världen” – blir jag förstummad.
* När jag inser att jag bor i den förljugna världen – känner jag ett inre obehag.

Angående kriget i Irak och Syrien har många förstått och reagerat inte minst i USA. Se filmen Green Zone

* När jag ser miljoner människor som flyr från krigshärdarna i Irak, Syrien, Afghanistan och Libyen – tror jag att alla förstår.
* När jag inser att ingen vill förstå att USA:s krig har utlöst flyktingkatastroferna – blir jag nästan dödsförskräckt.

Jo idag har de flesta förstått. Själv skrev jag 2003 om USA-UK och Nato-alliansens folkrättsbrott och krigsbrott då man tågade in i Irak. Men jag kan hålla med om att under ett antal år var vi några få som stod för den åsikt som sedan blev mer allmängiltig. Idag anser nog de flesta att angreppet är en katastrof för världsfreden och direkt ansvarig för terrorismens utveckling och flyktingkrisen. De nya axelmakternas angreppskrig mot Irak

* När jag inser att vi låter oss styras som en flock får – skäms jag över människosläktet.

Jag tycker snarare att det är en stor spridning av trosuppfattningar och åsikter idag. Och det kan verka så förvirrande att människor kommer att söka sig till förenklad lögner som predikas som verklighetsbeskrivningar.

Människosläktet har sina ups and downs. Men det är nödvändigt för att veta vad vi inte vill ha. Jag tror på människan och på människosläktet. Tyvärr finns det en förmåga hos vissa maktmänniskor att förtrolla och föra andra bakom ljuset. Det är ett stort problem och det är dessa människor som ska få ljuset på sig. Inte spektakulära uppfattningar om hur det inte har gått till. Eller fantasier om bakomliggande orsaker till påstådda hot. Det finns så många verkliga problem att ta itu med låt oss sätta fokus på det.

Börje Peratt


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *