Peter Wolodarski – Bonniers mediatorped får smaka på egen medicin

publicerad 16 december 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
Peter Wolodarski Breaking Bad
Peter Wolodarski Breaking Bad
Bild: Peter Wolodarski is Breaking Bad – kollage

DEBATT. DN:s Peter Wolodarski får konstruktiv kritik, inte bara från bloggosfären, men kommer han att bättra sig och växa i sin roll som chefredaktör för en av Sveriges mest inflytelserika tidningar? Kommer den Harvard-utbildade Wolodarski att släppa agendajournalistiken eller bli Sveriges “Breaking bad-akademiker, en “druglord” hög på mediamakt?

Text: Torbjörn Sassersson | Kollage baserat på bla affisch från TV-serien “Breaking Bad”

Olof Hedengren på Samtiden, en socialkonservativ och oberoende [eg fristående] nyhetssajt, ger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski en rungande kritik i artikeln: “Wolodarkis skymfliga hämnd”. Hedengren beskriver Wolodarski som ett ungt geni som förkrympt till en svag ledare, en politiskt korrekt och hämndlysten maktutövare.

Hedengrens kritik kommer efter att DN öppet försökt “avrätta” Alice Teodorescu och Göteborgs-Posten som en konsekvens av att Teodorescu sänkt Wolodarski i SVT, i en debatt där DN ifrågasattes för att agera maktens kanal och för att Wolodarski bedriver agendajournalistik.

Olof Hedengren - Foto: Ekerlids Förlag
Olof Hedengren – Foto: Ekerlids Förlag

“I SVT:s Agenda diskuterades så kallad agendajournalistik versus konsekvensneutralitet i rapporteringen. Teodorescu förordade den konsekvensneutrala approachen där frågor ställs utan att det finns ett givet svar.

Icke förvånande anslöt sig även Wolodarski, åtminstone med läpparna, till denna senare journalistiska doktrin. Här högg Teodorescu direkt och förklarade att DN och Wolodarski inte alls levde efter denna princip utan i hög grad bedrev ren agendajournalistik.

Man kunde se hur Wolodarski blev skakad av Teodorescus rappa svar på tal alltmedan hon såg Wolodarski stint i ögonen.”

Istället för att ta till sig kritiken, som inte bara framförts av Teodorescu, har Wolodarski: “böjt sig för de vänster- och politiskt korrekta krafter som råder framför allt på DN:s kulturredaktion.” 

Hedengren fortsätter med att beskriva hur Wolodarski reagerade på att bli nedsablad av Teodorescu och vad han sedan kokade ihop i Dagens Nyheters elfenbenstorn i Fredhäll, Stockholm.

“Man såg förtrytelsen och chocken hos Wolodarski och hämndbegäret lyste i hans ögon.
Och hämnden lät inte vänta på sig, den skall ju njutas varm.
Dagens Nyheter kom inom kort med ett generalangrepp, dels mot Göteborgs-Posten där tidningens liberala arv ansågs ha gått i graven. DN:s kulturvänster höjde vrångretoriken/agendajournalistiken till nya höjder och antydde att GP:s ledarsida fallit för högerpopulismens sirénsånger.”

Läs attacken i DN: ”Så dör det liberala arvet i Göteborg”

Olof Hedengren ger Wolodarski sämsta betyg och han avslutar sin artikel med bla följande ord.

“Uppenbarligen rår inte Wolodarski på DN:s kulturvänster och han har dessutom visat att han är falsk som vatten, en fegis som simmar medströms. Vårt hopp får sättas till ett antal klarsynta och fria själar, bland andra Alice Teodorescu och Susanna Popova. Det är betydligt mer stake i dessa skrivande kvinnor än i intelligenssnobben Wolodarski.”

På sajten Årets Förvillare har svenska folket i skrivande stund postat 3766 röstningar och Wolodarski ser ut att få debattpriset Årets Förvillare även 2016, precis som 2015.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Olof Hedengren förkroppsligar finansbranschen. Han var operativt ansvarig för tillståndspliktig finansverksamhet i 25 år fram till finanskraschen 2008-09 när hans bankirfirma ACH Securities S.A. i Genève gick i konkurs. Hedengren har jobbat nära många tungviktare inom svensk industri och finans som: Anders Wall, Jan Stenbeck, Sten A. Olsson, Tomas Fisher, skriver Adlibris när de presenterar Hedengren i samband med att hans bok “Den ofrivillige bankiren” kom ut 2012.


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Med lite kunskap om emotionella toner ser man var dessa båda ligger i förhållande till varandra. Wolo höjer ögonbrynen och fiskar efter “accord” medan Teodorescu har en mer enkel rättfram kommunikation.
  Dessutom framför Wolo inga data utan hela tiden “tror” ditt och datt. Slutsats: Wolos framträdande är i disharmoni med verkligheten. Teodurrescu behöver inte förställa sig utan kan ärligt framföra sin observation.
  Se Lada Rays tonskala: Wolo = 100 och Teodurescu =400.
  http://ladarayinfo.weebly.com/quantum-calibrations.html

 • Det som är trevligt här i Newsvoice är att alla får lufta sina åsikter , mycket trevligt .
  En eloge till dig Torbjörn.

 • Ja det är nog bättre. Värt att notera att när partipressen i övrigt lagts ned (eller sålts av) så går SD mot strömmen och startar egen tidning.

 • Samtiden beskriver sig så här:

  “Samtiden är en fristående nyhetssajt med socialkonservativ tendens på ledarsida. Vi vill erbjuda våra läsare nyheter, relevanta analyser och en konservativ idédiskussion. Vår målsättning är att som aktör i svensk samhällsdebatt nå en allt bredare publik.” – Samtiden, om oss

  Jag tolkade “fristående” som “oberoende”, kanske feltolkat i så fall. Jag ändrar i min artikel.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *