Pk-radikalisering i Sverige – Katerina Janouch varnar omvärlden

publicerad 20 januari 2017
- Torbjörn Sassersson red.
Katerina Janouch - Foto: Thron Ullberg, Wikimedia Commons
Katerina Janouch myntar begreppet: pk-radikalisering - Foto: Thron Ullberg,  Wikimedia Commons
Katerina Janouch – Foto: Thron Ullberg, Wikimedia Commons

Samhällsdebattören Katerina Janouch varnar för en pk-radikalisering i Sverige. Hon uttalar vad många i Sverige tänker och vet, men som inte kan uttryckas utan bestraffning. Janouch gör även något värre, hon berättar i TV i ett annat land att vårt land inte är vad “staten” vill att omvärlden ska tänka om Sverige. Då ger sig Löfven in i debatten.

Det började med ett debattprogram i tjeckisk TV och fortsatte igår i finska Yle där Katerina Janouch jämför Sverige med en dysfunktionell familj. Hon nämner även det allt fler debattörer tar upp, ett havererande Sverige på en rad olika punkter: från vården och rättsväsendet till flyktingpolitik och hon nämner områden dit knappt polisen vågar gå in. Hon säger att hon lärt sig att skjuta och att hon inte längre känner sig säker i Sverige.

Reaktionerna kom snabbt. Yle skriver i artikeln “Katerina Janouch – Sveriges mest omstridda person?” att:

“Kolumnister, journalister och politiker har skrivit debattinlägg så pennorna glött och till och med statsministern uttalade sig häromdagen. Stefan Löfven kallade i Aftonbladet Janouchs uttalande “väldigt konstigt”, och menade att det i världen finns en stark tilltro till den nordiska välfärdsmodellen.”

Intervjun i finska Yle

Pk-radikalisering typiskt för dikterande stater

Så här förklarar Janouch med sina egna ord:

“Min medverkan i finska YLE. Passade på att lansera termen PK-radikaliserad, dvs person immun/faktaresistent mot verkligheten oavsett hur mkt statistik, vittnesmål, undersökningar och forskning som redovisas sakligt för vederbörande. De PK-radikaliserade är lika dysfunktionella som förnekande anhöriga i en missbruksfamilj då de desperat kämpar för att hålla kvar en förljugen tillrättalagd världsbild.

En gång i tiden sa jag att hela Sverige är medberoende. Det lossnar så smått nu lite här o där, men fortf är förnekelsen av samhällsproblem – o därmed möjliggörandet av att desamma inte åtgärdas effektivt – lite för omfattande. En avprogrammering av PK-gänget vore av godo. Kanske en 12-stegsgrupp för moralismknarkare?” – Katerina Janouch på Facebook, torsdag 19 jan 2017

Till och med Stefan Löfven kommenterade alltså Janouchs uttalanden och hon svarade slagkraftigt på Facebook med orden:

“Precis som på den goda diktaturens tid är “bilden” av landet viktigare än det som faktiskt pågår i landet. Nu fördömer Löfven mina uttalanden! Exakt som Breznjev, Husak och Ceaucescu gjorde med många kulturarbetare. Sverige 2017. När bjuds jag in till Rosenbad? Vore snyggt, så jag får ge herrarna en sann bild av hur landet ligger.”

Kommentera gärna nedan.

Text: Torbjörn Sassersson

Katerina Janouch, ursprungligen Kate?ina Janouchová, född 22 februari 1964 i Prag, är en svensk författare, sexrådgivare, föreläsare, samhällsdebattör och journalist.

Relaterat

Expressen: Stefan Löfvens svar till Katerina Janouch

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Katerina Janouch debatterar Sveriges immigrationsproblematik i programmet Debatt i SVT1 mot ledarskribenten på Aftonbladet Anders Lindberg.

  Anders Lindberg blåljuger ogenerat och programledaren Belinda Olsson tar dennes parti, diskriminerar Katerina Janouch genom att ideligen avbryta och tilldela henne mindre tid än Lindberg att uttrycka sin åsikt.

  Katerina Janouch vinner trots detta överlägset debatten över Anders Lindberg och Belinda Olsson tack vare sin kognitiva skärpa och det att hon har sanningen på sin sida.

  Janouch gör en om möjligt ännu skarpare insats mot lögnarna, maktens korrumperade torpeder, Sverige-bedragarna Anders Lindberg och Belinda Olsson,

  http://www.svtplay.se/opinion-live (avsnitt 7 av 18),

  än vad Alice Teodorescu gjorde mot Peter Wolodarski i Agenda för drygt två månader sedan:

  https://newsvoice.se/2016/12/16/wolodarski-bonniers-mediatorped-far-smaka-pa-egen-medicin/

 • Volmer 29 Jan, 2017 at 18:34

  Konstig och extremt missvisande kommentar från dig, Volmer. Katerina Janouch har inte beklagat sig över att hon får mothugg, utan över att hon inte får vara med i media och bemöta dessa mothugg. I olika medier, som DN och Publicistklubben, har man först hoppat på henne och sedan inte låtit henne gå i svaromål. Detta är naturligtvis både fegt och till skada för svenska folket, eftersom vi som en följd därav återigen snuvas på en chans att bilda oss en äkta förståelse av vad det är som pågår i vårt land.

  Jag hade själv inga problem med att genomskåda det hela, men hur går det för dem som aldrig har tagit del av information någonannastans ifrån än de vanliga blaskorna och skitprogrammen, som SvD, DN, Aktuellt och Rapport?

  Det du kallar “tramsa om kränkningar” handlar i själva verket om att Janouch och andra, som Torbjörn Sassersson, pekar på maktens eviga försök att tysta visselblåsare medelst olika härskartekniker som de ostört, utan motargument, kan ösa ut i det korrumperade mainstreammedia.

  Därefter kommer såna som du, Volmer, och ger en avsiktligt skev bild av hela situationen, á la Peter Wolodarski.

 • Det är intressant att det är så återkommande drag bland de med högerpopulistisk (jo, hennes uttalanden är högerpopulistiska och ej empiriskt vederlagda) verklighetssyn att påstå att all kritik som riktas mot ens uttryckta åsikter är någon typ av förtryck? Vad är det för barnsligt trams? Självklart finns det en hegemonisk åsiktsordning men jag hör aldrig andra minioritetsåsiktsgrupper hålla på och tramsa om kränkningar på samma sätt som Janouch och uppenbarligen många här i kommentarsfältet gör. Varken religiösa, vänsterextremister eller miljöaktivister gnäller om diktatur eller kränkningar när deras påståenden blir emotsagda?

 • Bra där drjens, du är inte bara välformulerad utan också både insatt och påläst. När du skriver: “Denna typiskt svenska skygglappsmentalitet sammanhänger med rädsla för kritik och brist på mod att tänka självständigt och hävda en egen uppfattning”.

  Jag förstår vad du skriver, men förstår ändå inte. Jag kan inte ens tänka kollektivt. Tankarna mina, är ju bara mina?

 • Ja, nog är det på tiden att de fenomen som Katerina Janouch påtalar, dras fram i ljuset och blir föremål för debatt och medvetandegörande. Jag har så gott som hela livet – sedan åtminstone ett halvsekel – plågats av dels vad jag kallar den svenska aningslösheten, och dels av det svenska åsiktsförtrycket, dvs. en form av social ostracism eller utfrysning av alla som inte hyser den enda rätta åsikten.

  Denna typiskt svenska skygglappsmentalitet sammanhänger med rädsla för kritik och brist på mod att tänka självständigt och hävda en egen uppfattning. Den kan också jämföras med “paradigmblindhet”, av det slag katolska kyrkan ägnade sig åt under renässansen då man vägrade att ens titta i det nya paradigmets kraftfulla teleskop, officiellt för att man VISSTE hur det förhåll sig och det var bortkastad tid att titta i teleskopen, men i själva verket snarare av rädsla för att se något som stred mot de vedertagna trosdogmerna, som man under inga omständigheter ville ändra på.
  Intressant hur denna mentalitet fortfarande härskar på många håll, inte bara inom religionen, utan minst lika mycket inom politiken och vetenskapen. Jag råkade se ett underbart exempel på detta just idag i en knappt tio minuter lång video från USA, där Senator Ted Cruz i Judiciary Sub-Committee SD-226, förhör en Mr. Aaron Mair från den politiska aktivistgruppen The Sierra Club om deras report om Global Warming.
  https://youtu.be/VzCXwF39enc

 • Det intressanta är inte Janouch utspel, som i sig är en aningen naivt när hon jämför jämför Sverige land med en dysfunktionell familj där lösningen ett 12-stegsprogram avsett för missbrukare, utan motreaktionen.

  Sverige samtliga politiska partier ängar sig uteslutande åt symbolpolitiska utspel som avser att frisera en bild av tillståndet i landet istället göra det som politiken är satt att göra: Lösa samhällsproblem.

 • @ Patrique

  Så du tycker alltså att jag som genomskådar etablissemanget inte ska dela med mig av mina åsikter till de jag anser låta sig bli hjärntvättade ? Att försöka få dem att förstå sammanhangen som jag uppfattar dem är ju inte att “pådyvla” , som du uttrycker det.

  Ang. inv. som tycker det kommer för många andra inv. så är det nog mest ett uttryck av egoism. “Så länge jag klarar mig över bron är allting som det ska”. Så det har inget med rasism att göra men det har ju å andra sidan inte rasism heller om du förstår vad jag menar.

 • Sverige har legat i krig sedan 2002 och stött både hemliga och mindre hemliga NATO-operationer runt om i världen. Sedan så har Sverige inte varit någon självständig nation sedan 1994 utan ingått i geopolitiska komplex vilket innebär att alla västs krigsbrott blir även svenska krigsbrott där skattebetalarna både står på notan och får betala den, på det ena eller de ande sätten.

  Därför finns det ingen annan att skylla på.

  Vad beträffar PK så ändras det hela tiden. Även om man är politisk inkorrekt så får man naturligtvis inte pådyvla sina uppfattningar på andra människor, vilket är det som är problemet med nuvarande etablerad förtryckar-media. Om de som låter sig vara hjärntvättade av Dagens Nyheter och TV-Nyheter vill vara hjärntvättade så måste man låta de tro vad de vill.

  Om man tar invandringen som exempel, så hade den begränsats vid detta laget, om alla hade fått vara med i debatten. Till och med invandrarna själva tycker att det kommer hit för mycket invandrare så de flesta borde begripa att frågan inte har med “rasism” att göra. Men de som velat stoppa invandringen har blivit förtryckta av staten på olika sätt. Denna politiskt korrekta obalans kommer antagligen att jämna ut sig i framtiden så att de som vill stoppa invandringen kommer att förtrycka invandrare och de som vill hjälpa dem. Denna sk högerfascism torde bli resultatet av den extremliberalistiska globalistideologi som vi har anammat i detta landet. Men det är förstås endast gissningar. Vad som helst kan hända.

 • Sorry Per om jag misstolkat dej.
  Jag fick uppfattningen att du ställde dej positiv till att hindra ett politiskt parti
  att få sina valsedlar utdelade.
  kommer att tänka på Vilhelm Mobergs ord från 1965:
  “I en demokratur råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps. Dock skall tilläggas att det i definitionen för demokratur finns med det faktum att majoriteten av människorna i detta samhällstillstånd själva inte uppfattar att de lever i en demokratur.”

 • Leif Bengtsson 21 Jan, 2017 at 00:56

  Jag vill gärna svara dig, Leif Bengtsson, men förstår inte vad du menar. Detta eftersom jag är så långt ifrån PK som man kan vara och till 100 procent stödjer Katerina Janouch i den här debatten. Om du läser min kommentar ovan en gång till så förstår du vad jag menar.

 • @ Tony – Jag råder dig att slå upp ordet “populism” så du för en verklighetsuppfattning som överensstämmer med just verkligheten. Du uppvisar samma hjärntvättade symptom som resten av svenska folket. Media har en alldeles egen tolkning av ordet ifråga. Det är så de jobbar, med förvillande och förvrängning. Detta måste upphöra.

 • som tur är betyder ju inte sveriges regerings handlande och åsikter mycket
  när det gäller freden i världen.vi har inte varit i krig på 200 år.
  men när 330 miljoner amerikaner slutat bry sig över hur många människor deras krigsmakt dödar då får ju även sverige och europa problem.
  miljontals flyktingar som vi naturligtvis hjälper med mat.värme vatten.en säng.
  nu känns det förhåppningsfullt att trump och potin kan samarbeta för fred

 • All heder åt Katerina.
  Jag är oerhört tacksam för att någon med lyssnare tar bladet från mun.
  Katarina beskriver ju väldigt träffande hur PK folk reagerar.
  Vi ser i kommentarerna tankar om att det är “höger” kanske till och med extremt.
  Hur valsedlar för SD hänger ihop med hennes analys av Sverige och välfärden får kanske
  också räknas in som en tanke utifrån PK-radikaliserade domäner.
  Höger o vänster har spelat ut sin roll och saknar legitimitet.
  De som fortfarande envisas att slåss i dessa tankelådor har missat vad samhället och
  solidaritet bör står för och vara. Partier är precis som sekter och deras låsta tankemönster.
  Lyssnar man på gamla människor och deras värderingar skulle samtliga förpassas
  till de högerextremas arkiv.
  Vad är det för konstigt med att slåss för land, tradition, gemensamma värden.
  Själv längtar jag tillbaka till den tid då jag kunde lämna cykeln, dörren olåst,
  veta att pengarna på banken var mina att pension var något man kunde leva på.
  Den tid då självständigt tankearbete och det fria ordet hyllades.
  Att alla ideer värderades utifrån värdet och inte avsändaren.
  Per, Peter och Tony ovan, förklara hur vi andra skall tänka för att inte uppfatta er som
  medberoende i det PK-träsk som Katerina så träffande beskriver.

 • Heder åt Katerina som vågar tala öppet och fritt ut sitt hjärta!:)
  För övrigt kan man undra över yttrandefriheten i detta totalitära land när någon yppar sitt hjärtas mening och därefter blir förföljd och förtalad av journalister och t o m statsministern!
  Populism är den nya begreppsinnebörden för riktig demokrati och all annan politik inom Sverige består av globalism och islamism och ett förakt för väljarna.
  Sverige är tyvärr ett land i fritt fall men vi lever som tur är i en tid då verkligheten förändras snabbt och lögnernas slöjor skingras en efter en för vinden.
  Att Trump nu är insvuren som president i USA kommer på sikt att allvarligt försvaga de globalistiska oligarkernas position och i slutänden kommer även den svenska regeringen att bli tvungen att ändra sin politik.

 • Som debattör vill jag ge Janouch högsta betyg. Mer av denna sort behövs. Hon är gjord av rätta virket. Det hon står för är en sund populism, precis den där sortens populism som är typisk för en genuin demokrati.

  Janouchs synsätt är självklart inte högerpopulism. Det är märkligt att så fort någon med en stark folklig och förnuftbaserad syn på samhället dyker upp och uttalar sig så kommer Pk-radikalisterna snabbt som attan och yrar om högerpopulism.

  Jag tror jag ändrar slogan på NewsVoice entresida till: “Truth Is The New Hate Speech”. Sagt och gjort.

 • Bra att någon vågar säga sanningen. Jag håller med henne helt och hållet. Tyvärr har svenskarna blivit så hjärntvättade av media att de hellre kastar de egna till vargarna än erkänner att de har rätt. Det har blivit nån slags status att “mobba” svenskar som vågar sticka ut, då får man själv poäng i sociala medier och det är det som räknas idag, skrämmande!!! Och våra politiker hejar på.

 • Peter Kostin 20 Jan, 2017 at 18:11

  Katerina Janouchs negativa förhållningssätt gentemot SD och samtidiga kritik mot hur Sverige styrs är ett uttryck för hennes förmåga att göra egna analyser och tänka mer nyanserat än de som låter sig fösas in i olika partipolitiska fållor.

 • Håller 100 % med vad hon säger, även svaret till Lövfen. Är han verkligen så naiv eller låtsas han bara för att upprätthålla masken?
  I många år har jag påstod att Sverige är väldig bra att göra propaganda för sig, men verkligheten är tyvärr en hel annan.
  Ett ex. från sjukvården: sedan ett par år får patienten väljer behandlaren ( på papperet)! I verkligheten måste patienten begära specialistremiss från specialisten i sitt eget Landsting, vilket vederbörande givetvis vägrar, då, när han gör det, hans Landsting måste betala hela behandlingen på de nya stället och han riskerar att blir utpekat.
  I Norge till ex. och många andra länder i Europa är det självklart att du väljer behandlaren och ort och det är inget tjafs.
  Bara det lilla exempel och det finns många mer, visar hur man lurar befolkningen, man låtsas att de har rättigheter, men verkligheten är helt annorlunda. Men bara de som utmanar systemet märker hur det verkligen ligger till. Det är därför väldig viktig att varje svensk intalar sig som ett mantra att Sverige är bäst och inte titta över tallriks kanten.Tydligen börjar men med den introduktionen redan på dagis.( kinesisk modell efter Mao?) Bara de som kommer utomlands ifrån eller har levt en tid utomlands får sina ögon öppnad och ser vad som sker.

 • Jag förstår inte varför man skriver upp denna antidemokratiska kvinna till skyarna. Inför valet 2014 hyllade hon på twitter de brevbärare som vägrade att bära ut valsedalt tillhörande SD. Har hon drabbats av den skit som hon hyllade då och nu ångrar sig? Nä, inte alls, hon ber inte om ursäkt för sitt twitter inlägg.

 • Hoppas det inte blir en vana för NewsVoice att ge högerpopulismen, för det är ju det detta handlar om i botten, mycket utrymme.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *