Pk-radikalisering i Sverige – Katerina Janouch varnar omvärlden

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 januari 2017
- Torbjörn Sassersson
Katerina Janouch - Foto: Thron Ullberg, Wikimedia Commons
Katerina Janouch myntar begreppet: pk-radikalisering - Foto: Thron Ullberg,   Wikimedia Commons
Katerina Janouch – Foto: Thron Ullberg, Wikimedia Commons

Samhällsdebattören Katerina Janouch varnar för en pk-radikalisering i Sverige. Hon uttalar vad många i Sverige tänker och vet, men som inte kan uttryckas utan bestraffning. Janouch gör även något värre, hon berättar i TV i ett annat land att vårt land inte är vad “staten” vill att omvärlden ska tänka om Sverige. Då ger sig Löfven in i debatten.

Det började med ett debattprogram i tjeckisk TV och fortsatte igår i finska Yle där Katerina Janouch jämför Sverige med en dysfunktionell familj. Hon nämner även det allt fler debattörer tar upp, ett havererande Sverige på en rad olika punkter: från vården och rättsväsendet till flyktingpolitik och hon nämner områden dit knappt polisen vågar gå in. Hon säger att hon lärt sig att skjuta och att hon inte längre känner sig säker i Sverige.

Reaktionerna kom snabbt. Yle skriver i artikeln “Katerina Janouch – Sveriges mest omstridda person?” att:

“Kolumnister, journalister och politiker har skrivit debattinlägg så pennorna glött och till och med statsministern uttalade sig häromdagen. Stefan Löfven kallade i Aftonbladet Janouchs uttalande “väldigt konstigt”, och menade att det i världen finns en stark tilltro till den nordiska välfärdsmodellen.”

Intervjun i finska Yle

Pk-radikalisering typiskt för dikterande stater

Så här förklarar Janouch med sina egna ord:

“Min medverkan i finska YLE. Passade på att lansera termen PK-radikaliserad, dvs person immun/faktaresistent mot verkligheten oavsett hur mkt statistik, vittnesmål, undersökningar och forskning som redovisas sakligt för vederbörande. De PK-radikaliserade är lika dysfunktionella som förnekande anhöriga i en missbruksfamilj då de desperat kämpar för att hålla kvar en förljugen tillrättalagd världsbild.

En gång i tiden sa jag att hela Sverige är medberoende. Det lossnar så smått nu lite här o där, men fortf är förnekelsen av samhällsproblem – o därmed möjliggörandet av att desamma inte åtgärdas effektivt – lite för omfattande. En avprogrammering av PK-gänget vore av godo. Kanske en 12-stegsgrupp för moralismknarkare?” – Katerina Janouch på Facebook, torsdag 19 jan 2017

Till och med Stefan Löfven kommenterade alltså Janouchs uttalanden och hon svarade slagkraftigt på Facebook med orden:

“Precis som på den goda diktaturens tid är “bilden” av landet viktigare än det som faktiskt pågår i landet. Nu fördömer Löfven mina uttalanden! Exakt som Breznjev, Husak och Ceaucescu gjorde med många kulturarbetare. Sverige 2017. När bjuds jag in till Rosenbad? Vore snyggt, så jag får ge herrarna en sann bild av hur landet ligger.”

Kommentera gärna nedan.

Text: Torbjörn Sassersson

Katerina Janouch, ursprungligen Kate?ina Janouchová, född 22 februari 1964 i Prag, är en svensk författare, sexrådgivare, föreläsare, samhällsdebattör och journalist.

Relaterat

Expressen: Stefan Löfvens svar till Katerina Janouch

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq