Pseudojournalistik och pseudovetenskap ger oss Årets Förvillare 2016

8
1292

Årets FörvillareNOTERAT. När skeptikerföreningen VoF idag utsåg Årets Förvillare för 2016 blev det Karolinskas tidigare rektor Anders Hamsten som fick kalkonpriset för att han inte stoppade pseudovetenskap på KI. Idag fick även DN:s chefredaktör Peter Wolodarski samma pris och igår fick Reinfeldt priset av några debattörer, båda för pseudojournalistik.

Tack vare medborgarengagemang de senaste åren har ett stigmatiserande pris som urpsrungligen var till för att märka “alternativare” blivit ett debattpris som personer och instanser inom staten eller etablissemanget kan få.

Pseudovetenskap på Karolinska Institutet

VoF motiverar sin utmärkelse till KI:s rektor med att denne dolde strupkirurgen Macchiarinis forskningsfusk. VoF skriver att KI:s ledning ignorerade “kraftfulla varningssignaler” om oegentligheter i kirurgens verksamhet både i ett tidigt och senare skede. Det fanns felaktigheter i Macchiarinis vetenskapliga artiklar som avhandlade försök med konstgjord luftstrupe. Hamsten till och med dröjde med att låta utreda misstankarna mot Macchiarini, skriver VoF.

Pseudojournalistik på Dagens Nyheter

Peter Wolodarski fick idag kalkonpriset för andra året i rad när folket röstar och motiveringen handlar om att Wolodarski fortfarande inte säkrat evidensbaserad journalistik på Dagens Nyheter. Motiveringen handlar om att DN publicerar “enögda halvsanningar”, “subjektiv information”, osaklig analyser och för att DN propagerar för att utveckla maximalt dåliga relationer med Ryssland och samtidigt försöka skrämma Sverige in i NATO. Kort och gått utgör Dagens Nyheters journalistik i för hög grad “fake news” eller pseudojournalistik, om man föredrar det ordet.

Läs mer på röstningsbloggen Aretsforvillare.nu

Pseudojournalistik på SVT

Igår fick Fredrik Reinfeldt, tidigare statsminister och numera rådgivare för Bank of America, kalkonpriset för att han agerar pseudojournalist med “cover” av SVT i serien “Toppmötet”. Bakom debattartikeln som motiverar utmärkelsen finns fyra debattörer, men ytterligare drygt 25 personer har i skrivande stund bett att få sina signaturer tillagda.

Läs mer: Fredrik Reinfeldt utses till Årets Förvillare för SVT Toppmötet

1987

Det var föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) som ursprungligen lanserade fulpriset 1987, men eftersom föreningen inte kan äga ett så trivialt begrepp, än mindre varumärkesskydda det, kan vem som helst ge utmärkelsen till vem som helst. Det kan till och med ske när som helst under året eftersom det inte behöver vara beroende av ett kalenderår. “Go knock yourself out.”

Journalistförbundet läste pressmeddelande slarvigt

Vi kan notera att trots att VoF gick ut med priset före kl 12 idag har inget massmedia ännu skrivit om det. I normala fall brukar medierna vara snabba med att gå ut med priset som en nyhet på webben.

Tidigt ute förra året var Journalistförbundets tidning Journalisten. De missade dock att det handlade om en äkta omröstning på webben på Aretsforvillare.nu utan trodde att ett experimentellt skrivet pressmeddelande från bloggen Vetenskap-folkbildning.nu var ett meddelande från föreningen VoF. Experimentet visar att inte ens Journalistförbundet evidensbaserat sin journalistik, vilket är lite roligt i dagens debatt om “fake news”.

Läs mer: Journalisten kallade DN “Årets förvillare” efter bluff
Läs mer: Analys av PR-kuppen mot Årets Förvillare 2015

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Roland Mollbrandt
Roland Mollbrandt(@rolandmollbrandt)
5 januari 2017 kl 21:10

Att SvT släpper fram Reinfeldt på bästa sändningstid, där han tillåts sprida NATO propaganda, utan möjlighet till genmäle, kan väl knappast vara förenligt med kravet på objektivitet!?

Tajmingen, kunde heller inte vara mer uppenbar!

Samma sak med Wolodarski, som tillsammans med andra MsM aktörer, dessutom friskt påhejade av programledarna, tillåts ägna sig åt inbördes beundran och okritiskt bekräftande.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
5 januari 2017 kl 22:21

Det slår mig att de storkapitalistiska illusionister som ligger bakom hela skiten får för lite uppmärksamhet. Dessa fåtalet girigbukar är de förvillare som styr hela spektaklet som pristagarna ovan utför.

Kostdemokrati
Gäst
6 januari 2017 kl 00:56

Kostdemokrati utser Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) till årets förvillare 2016

”Bah Kuhnkes gärning kan i det närmaste beskrivas som ett missbruk av ämbetet. Hon vill styra vad som ska synas på museer, i tidningar och på sociala medier, i stället för att värna om deras oberoende. Och kanske värst av allt är att hon inte själv verkar förstå att det är vad hon gör. Det borde vara skäl nog för att byta ut henne.”

http://www.kostdemokrati.se/midi/2017/01/04/minister-alice-bah-kuhnke-mp-utsedd-till-arets-forvillare-2016/

Per Larsen
Per Larsen(@per-larsen)
6 januari 2017 kl 20:01

Det är typiskt för den ‘Svenska Strutskåren’ att mangrant köra huvudet i sanden när verkligheten kommer till byn. När SVT för en gång skull får politiker att släppa lite på garden, då vill inte strutsarna se eller höra. Istället ropar man på lagar och förordningar, det är lögner skriker ‘Strutsarna’, vi vet sanningen och den sanningen skall ingen från verkligheten komma och ta ifrån oss.
‘Strutsmediat’ kräver censur, fördömande av alla för att slutligen efter långa personpåhopp, kräva att allsköns paralleller till diverse krigsförbrytare postuleras. Strutskårens alla bysnillen svamlar vidare om allt och alla, naturligtvis utan ett uns av självkritik. Med sin självpåtagna tagelskjorta och självspäkarens rätt pekar de på syndarna, Strutsmedia förakt för det sakliga och vedertagna känns lätt igen på deras fördömande av allt som kan beskrivas som MSM. MSM studeras av strutsarna, som fan läser bibeln, sedan haglar de ilskna förbannelser och sedan huvudet tillbaka i sanden.
Se programmet istället, ni kan lära er ett eller annat. Exempelvis är förståelsen för omvärlden bättre om man inte kör ner huvudet i sanden, även om det är i den egna sandlåde sanningen. Strutsmedia kommer aldrig att bli ett alternativ, till något!

Roland Mollbrandt
Roland Mollbrandt(@rolandmollbrandt)
6 januari 2017 kl 23:05

Jo, så är det Martin. De allra flesta har ingen aning om de verkliga orsakssambanden och vet inte ett jota om Rothschilds och tycks heller inte bry sig…

Visst, det pågår ett massivt uppvaknande, men ibland undrar jag om det räcker, när man inte ens vet att och därmed heller inte känner till hur ett fåtal har kunnat roffa åt sig nästan allt som går att äga.

Roland Mollbrandt
Roland Mollbrandt(@rolandmollbrandt)
13 januari 2017 kl 11:29

@Per Nordgren Larsen
Träffsäkert och välformulerat!!!