Pseudojournalistik och pseudovetenskap ger oss Årets Förvillare 2016

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 januari 2017
- Torbjörn Sassersson
Årets Förvillare

Årets FörvillareNOTERAT. När skeptikerföreningen VoF idag utsåg Årets Förvillare för 2016 blev det Karolinskas tidigare rektor Anders Hamsten som fick kalkonpriset för att han inte stoppade pseudovetenskap på KI. Idag fick även DN:s chefredaktör Peter Wolodarski samma pris och igår fick Reinfeldt priset av några debattörer, båda för pseudojournalistik.

Tack vare medborgarengagemang de senaste åren har ett stigmatiserande pris som urpsrungligen var till för att märka ”alternativare” blivit ett debattpris som personer och instanser inom staten eller etablissemanget kan få.

Pseudovetenskap på Karolinska Institutet

VoF motiverar sin utmärkelse till KI:s rektor med att denne dolde strupkirurgen Macchiarinis forskningsfusk. VoF skriver att KI:s ledning ignorerade ”kraftfulla varningssignaler” om oegentligheter i kirurgens verksamhet både i ett tidigt och senare skede. Det fanns felaktigheter i Macchiarinis vetenskapliga artiklar som avhandlade försök med konstgjord luftstrupe. Hamsten till och med dröjde med att låta utreda misstankarna mot Macchiarini, skriver VoF.

Pseudojournalistik på Dagens Nyheter

Peter Wolodarski fick idag kalkonpriset för andra året i rad när folket röstar och motiveringen handlar om att Wolodarski fortfarande inte säkrat evidensbaserad journalistik på Dagens Nyheter. Motiveringen handlar om att DN publicerar ”enögda halvsanningar”, ”subjektiv information”, osaklig analyser och för att DN propagerar för att utveckla maximalt dåliga relationer med Ryssland och samtidigt försöka skrämma Sverige in i NATO. Kort och gått utgör Dagens Nyheters journalistik i för hög grad ”fake news” eller pseudojournalistik, om man föredrar det ordet.

Läs mer på röstningsbloggen Aretsforvillare.nu

Pseudojournalistik på SVT

Igår fick Fredrik Reinfeldt, tidigare statsminister och numera rådgivare för Bank of America, kalkonpriset för att han agerar pseudojournalist med ”cover” av SVT i serien ”Toppmötet”. Bakom debattartikeln som motiverar utmärkelsen finns fyra debattörer, men ytterligare drygt 25 personer har i skrivande stund bett att få sina signaturer tillagda.

Läs mer: Fredrik Reinfeldt utses till Årets Förvillare för SVT Toppmötet

1987

Det var föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) som ursprungligen lanserade fulpriset 1987, men eftersom föreningen inte kan äga ett så trivialt begrepp, än mindre varumärkesskydda det, kan vem som helst ge utmärkelsen till vem som helst. Det kan till och med ske när som helst under året eftersom det inte behöver vara beroende av ett kalenderår. ”Go knock yourself out.”

Journalistförbundet läste pressmeddelande slarvigt

Vi kan notera att trots att VoF gick ut med priset före kl 12 idag har inget massmedia ännu skrivit om det. I normala fall brukar medierna vara snabba med att gå ut med priset som en nyhet på webben.

Tidigt ute förra året var Journalistförbundets tidning Journalisten. De missade dock att det handlade om en äkta omröstning på webben på Aretsforvillare.nu utan trodde att ett experimentellt skrivet pressmeddelande från bloggen Vetenskap-folkbildning.nu var ett meddelande från föreningen VoF. Experimentet visar att inte ens Journalistförbundet evidensbaserat sin journalistik, vilket är lite roligt i dagens debatt om ”fake news”.

Läs mer: Journalisten kallade DN ”Årets förvillare” efter bluff
Läs mer: Analys av PR-kuppen mot Årets Förvillare 2015

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq