Visselblåsaren Udo Ulfkotte (56) död – Förtjänar respekt av journalistkåren

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 januari 2017
- Torbjörn Sassersson
Udo Ulfkotte - Foto: RT.com

Visselblåsaren och den tidigare fd “CIA-journalisten” Udo Ulfkotte (56) gick igår plötsligt bort i hjärtinfarkt skriver bla tyska Der Spiegel. NewsVoice publicerar idag de svar han gav när vi frågade honom om hans bakgrund, varför han tillfälligt konverterade till Islam och vad som låg bakom att han anklagats för att vara islamofob.

Udo Ulfkotte gjorde sig känd som en “insider” som avslöjade hur tyska och amerikanska underrättelsetjänster regelbundet köper tyska journalister för att skriva pro amerikanskt och positivt om NATO, en löpande produktion av fejknyheter stimulerad från hög nivå.

Han avslöjade allt i sin bok “Gekaufte Journalisten” (Köpta journalister) från 2014 efter att han arbetat som politisk skribent för bla den tyska stora dagstidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) i flera år. FAZ har en upplaga på 360,000 exemplar och är den tyska morgontidning som har störst utbredning internationellt, enligt Wikipedia.

Udo Ulfkotte stod för yttrandefrihet, demokrati, mänskliga rättigheter

NewsVoice var 2014 i kontakt med Ulfkotte och vi frågade då om han var intresserad av att komma till Sverige för att hålla föredrag. Han tackade ja och vi beslöt att försöka få till ett evenemang. Tiden gick och vi hann inte med att arrangera. I samband med det ställde NewsVoice några frågor.

En handlade om att han anklagas för att vara högerpopulist och islamofob. Etablissemanget pekar ut honom för att han startade en högerextrem organisation vid namn Pax Europa. Det är inte sant. I själva verket lämnade han den för att den blev extrem.

En kritiker som kommenterade på NewsVoice handlar om att utmåla Ulfkotte som extremist:

“Ulfkotte har ju tidigare gjort sig känd för de otaliga alarmistiska publikationer om en islamisering av Europa. I den svenska debatten skulle han helt klart karaktäriseras som islamofob med en delad idévärld med många på högerkanten vilket kan vara värt att veta när man bedömer hans analyser.”

Ulfkotte besvarade kritiken med sina egna ord efter att NewsVoice översatt den till engelska:

“I founded Pax Europa many years ago as an organization for European values. That means to me: freedom of expression, humanity, democracy, human rights and so on. As it became bigger and bigger we also fought against radical Islam. But unfortunately in the end, Pax Europa was just reduced to an anti-Islamic organization. So I left because all the other values had gone…” – Ulfkotte, 9 october 2014 till NewsVoice

En annan fråga handlade om varför Ulfkotte konverterade till Islam under en period som utrikeskorrespondent. Han förklarar för NewsVoice att han hotades till livet. Konvertera eller dö, var principen.

“I have been a war correspondent of the German daily Frankfurter Allgemeine for more than 11 years and lived in the Islamic world during those times.

I have been forced in Herat/Afghanistan by the Taliban to leave my Christian belief and convert to Islam (they threatened to slit my throat, and decapitate my head). You may call me „islamophobic“ – yes – but I will never forget how they forced me to convert to Islam.

It’s not a secret in Germany that I have been forced to convert to Islam by those guys. I wonder if these commentators would write the same way if they had a sword on their neck 1000 miles away from their home and no help in sight… Would they have discussed it?

Maybe they will not understand because they live in a world where the propaganda calls Islam a „peaceful religion“ – sorry – the reality (I speak Arabic) is Islam means (translated) submission… I don’t want your wife or daughter or friends to have that experience that I have had with Islam…

think of my dead friend Daniel Pearl … they have taken his head – very peacefully? And that is real Islam. Go to Riad/Saudi Arabia on Friday – they take the heads every Friday in front of the Great Mosque, I’ve been there many times, that’s real Islam.” – Ulfkotte, 9 October 2014 till NewsVoice

Udo bifogade i sitt mail en länk till Wall Street Journal som beskrev hur hans kollega och vän dekapiterades: “Reporter Daniel Pearl Is Dead, Killed by His Captors in Pakistan”.

Denna verklighet ligger långt bortom de “viktiga” PK-journalister i Sverige som sitter på trygga redaktioner och skriver artiklar om utlandet. Udo Ulfkottes överlägsna arbetserfarenhet i Mellanöstern ligger i en helt annan klass än de flesta svenska journalisters.

Udo erkände att han producerade “fake news” på löpande band

Udo Ulfkotte erkände hur han lät sig köpas av underrättelsetjänster och hur han senare ångrade det. Det kom fram i en videointervju för RT.com:

“I’ve been a journalist for about 25 years, and I’ve been educated to lie, to betray, and not to tell the truth to the public. …

The German and American media tries to bring the war to the people in Europe, to bring the war to Russia. This is a point of no return, and I am going to stand up and say … it is not right what I have done in the past, to manipulate people, to make propaganda against Russia, and it is not right what my colleagues do, and have done in the past, because they are bribed to betray the people not only in Germany, all over Europe. …

I am very fearful of a new war in Europe, and I don’t like to have this situation again, because war is never coming from itself, there are always people who push for war, and this is not only politicians, it is journalists too. …

We have betrayed our readers, just to push for war. … I don’t want this anymore, I’m fed up with this propaganda. We live in a banana republic, and not in a democratic country where we have press freedom.” – Ulfkotte till RT.com

Se hela videointervjun

Ulfkotte skrev till NewsVoice i februari 2015 att han förväntade sig att bli stämd av 100-tals köpta journalister efter att han angivit dessa i sin bok. Angreppen kom aldrig i den omfattning som han befarade.

“We expected hundreds of JOURNALISTS suing me because of my latest book but not a Nigerian suing me because of a book that is since a long time no more printed and was written in 2010…” – Ulfkotte till NewsVoice, 5 february 2015

Som journalist anser jag att den svenska journalistkåren ska behandla Udo Ulfkotte med största respekt för att han vågade ange en korrupt journalistkår som massproducerade “fake news”. Det betyder att svenska MSM-tidningar bör skriva något värdigt nu efter att försökt ignorera ihjäl hans vittnesmål genom tystnad.

Relaterat och referenser

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Udo Ulfkotte